Uutinen hoitojen hinnoista

Eli tän päivän Hesarissa oli tällainen uutinen:

"Hedelmöityshoitojen hinnoissa on suuria eroja"
Kun biologinen kello tikittää ja syli tuntuu tyhjältä, raha menettää merkityksensä.

Aihe on herkkä. Kukaan ei varmasti kysy naapurilta, että "mitäs teidän lapset maksoivat?"

Yksityisistä lapsettomuusklinikoista puhuttaessa on silti kyse bisneksestä. Pahimmillaan vaikean lapsettomuuden hoitamisen hinta voi kivuta lähelle pienen auton hintaa - ainakin jos haluaisi monta lasta.

Maailman ensimmäinen koeputkilapsi syntyi vuonna 1978. Hoitomuodot ovat kehittyneet, ja samalla kun yhä useammat parit ovat saaneet toivoa, lapsettomuuden hoitamisesta on tullut liiketoimintaa.

Lapsettomuushoitoja tekevät Suomessa yliopistolliset sairaalat, Väestöliiton klinikat sekä joukko yksityisiä klinikoita.

Julkisella puolella koeputkihedelmöitystä voi yrittää kolmesti. Yksityisellä puolella Kela korvaa osan hoidoista.

Helsinkiläisen Fertinova-klinikan vastaava lääkäri Niklas Simberg arvioi, että osalle pariskunnista talous voi rajoittaa hoitoja.

"On vaikea kysymys, millaisen hinnan elämälle laittaa. Surullisinta on, jos hoitoennuste olisi hyvä, mutta talous ei anna periksi. On pariskuntia, joissa otetaan aikalisä ja kerätään rahaa ennen hoitoja. Mutta ne jotka saavat lapsen, eivät koskaan sano sanallakaan, että se tuli kalliiksi. Se ei lopulta ole oleellista", sanoo Simberg.

Saattaa käydä niin, että lasta ei saa suurellakaan rahalla. Raskaus onnistuu usean hoitoyrityksen jälkeen noin 80-90 prosentilla pareista.

"Meidän ongelmamme on, että ei voida antaa takuuta, että saat lapsen tai annamme rahat takaisin", huomauttaa Simberg.

Simberg ja Felicitas-klinikan toimitusjohtaja, erikoislääkäri Henri Kurumäki kuvailevat, millainen voisi olla "tyypillinen tapaus".

Lapsettomuuden syystä riippuen kuvitellussa tapauksessa yritettäisiin ensin kaksi kertaa inseminaatiota. Jos raskaus ei alkaisi niillä, kokeiltaisiin kaksi kertaa koeputkihedelmöitystä hormonihoidoilla. Koska hormonihoitojen avulla kerättyjä munasoluja jää usein yli, kuvitellussa tapauksessa tehdään lisäksi kaksi yritystä pakastetuilla alkioilla.

Keskimäärin joka neljäs hoitoyritys johtaa raskauteen. Näin laskettuna kuvitellun pariskunnan lapsettomuushoitojen hintahaitari ilman Kela-korvausta olisi eri klinikoilla noin 5 840-9 070 euroa.

Hoitojen hintoihin sisältyy yleensä tietty määrä lääkärikäyntejä ja tutkimuksia. Lapsettomuushoitojen hinnat vaihtelevat kuitenkin yksilöllisesti sen mukaan, kuinka paljon käyntejä, tutkimuksia ja hoitoja tarvitaan.

Lisäksi tulevat lääkekulut hormonihoidoista. Simberg arvioi, että yhden koeputkihedelmöityksen lääkkeiden bruttohinta voi olla noin 1 200 euroa. Kela maksaa normaalia suuremman osuuden lääkkeistä sen jälkeen kun 643,14 euron omavastuuosuus tulee täyteen kalenterivuodessa.

"Todellisuudessa jokainen pari on erilainen ja hoito on räätälintyötä. Osa pareista on äärettömän helposti autettuja ja raskaaksi tulemiseen ei tarvita kuin pikkujuttu. On myös tapauksia joissa millään konsteilla ei tule raskaaksi. Hintahaitari on laaja", sanoo Simberg.

Kurumäki pitää Suomen hintoja kuitenkin edullisina.

"Länsimaisittain täällä on todella halvat hinnat. Sen vuoksi meille tulee ulkomailtakin paljon potilaita. Kymmenen prosenttia asiakkaistamme on ulkomailta", kertoo Kurumäki.

Mitään hurjia voittoja yritykset eivät silti kääri. Laboratorioiden vaatimukset ovat kovat, joten laitteisiin täytyy investoida, Kurumäki selittää.

Hän vertaa hoitoja sadan metrin juoksuun.

"Monet pääsevät 11 sekuntiin, mutta kun aletaan lähestyä maailmanennätystä, sitä enemmän pienikin parannus vaatii työtä. Sama pätee solulaboratoriossa raskauksien onnistumisessa. Jos laboratorio pystyy hyviin tuloksiin, lapsen saamiseen tarvitaan vähemmän yrityksiä ja hintakin jää pienemmäksi."

Lähde: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Hedelm%C3%B6ityshoitojen+hinnoissa+on+suuria+eroja/1135238048227

Erityisesti tuolle sivulle kerätty taulukko noista hinnoista kertoo aika hurjaa kieltä, melkoisia eroja :eek:. Oletteko huomanneet myös yhtä isoja eroja myös noiden klinikoiden palveluissa ja niiden laadussa?
 

Yhteistyössä