Vain aamupäiväunet?

Kaipaisin näkemyksiä päiväunien nukkumiseen. Poika on nyt 13 kk ja siirryimme kaksista unista yksiin uniin kesän alussa kun aamuisin ryhdyttiin heräämään ja nousemaan klo 5-6. Yksiä unia on nyt harjoiteltu 3 kuukautta ja ne eivät ota millään onnistuakseen.

Yöunet nukutaan kello 21-7. Kymmenen maissa poika on tosi väsynyt, mutta lähdemme kärryttelemään tai pyöräilemään, jotta uniajan yli päästään. Kello 11 syödään lounas ja sen jälkeen laitan poikaa niille ainoille päiväunille. Ongelma on, että poikaa ei nukuta silloin yhtään. Nukuttamiseen menee aina vähintään puoli tuntia ja tänäänkään ei nukahdettu lainkaan.

Tämä jatkuva päiväunille ja yöunille nukuttaminen ottaa päähän. Mietinkin, pitäisikö antaa pojan nukkua aamupäivisin kun kerran häntä silloin nukuttaa. Yhtenä päivänä nukahti aamulla ja nukkui 1,5 tuntia. Iltapäivällä ei nukkunut lainkaan vaan nukahti väsyneenä yöunille puoliysiltä.

Onko kenellään kokemusta lapsesta, joka nukkuisi päiväunet vain noin 9.30-11. Miten jaksaa silloin iltaan asti?
 
Meillä suurinpiiretin samanikäinen ja nukkuu kyllä kahdet unet vielä. Yksiä kokeiltiin, mutta ei tullut mitään. Yöt nukkuu 20-06/6.30 ja ekat unet on jo 8.30 ja saattaa nukkua tässä jopa pari tuntia. Toiset unet on 13-14.30. Tämä on nyt ollut ehdottomasti paras ratkaisu ainakin meillä. Nukahtaa kaikille unille heti, yöunillekin 10 min:ssa. Aikaisemmin yritin kinnata toisia unia myöhemmäksi, mutta tämä on toiminut paremmin.

Minä antaisin nukahtaa ja katsoisin päivän sitten sen mukaan tarviiko ja milloin ne toiset unet. Itse ajattelin, että jatkaa siinä heti aamusta tavallaan yöuniaan, kun ne ei kuitenkaan kymmentä tuntia pidemmät ole. Eipä tähän ole mitään yhtä oikeaa tapaa. Täytyy vaan yrittää ja kokeilla mikä sopii kenellekin. Itse olen vielä kotona, joten mitään "pakkoa" yksiin uniin siirtymisessä ei ole.

Tee vain niin kuin parhaaksi näet ja toivottavasti löydätte teille sopivan rytmin. =)
 
Meillä ollut myös tytön (13kk) päikkäreiden kanssa ongelmia suunnilleen yhtä kauan kuin teillä. Meidän neiti nukkuu yleensä yöunet 22-9, joskus 21-8. Jos herää jo aikaisemmin, ollaan täälläkin väsyneitä jo n. pari tuntia heräämisen jälkeen. Meille yhdet päikkärit olisivat parempi vaihtoehto kuin kahdet, koska tuo iltaunille meno vaan venyy ja venyy muuten jopa klo 23 saakka. Eli kaksilla nukkui ennen 11-13 ja 16-17, mutta yöunille meno alkoi olla hankalaa ja myöskin toisille päikkäreille nukahtaminen on joskus hankalaa. Nyt neiti tuntuu jaksavan valvoa jopa 5 tuntia putkeen aamuisin. Nykyään siis valvotan neitiä klo 13-14 saakka vaikka väkisin, jonka jälkeen nukkuu sen 1,5-2 tuntia 14-16 välisenä aikana, tällöin jaksaa hyvin valvoa iltaan saakka. Eilen kun neiti heräsi jo klo 7 aamulla ja nukkui päikkärit 10.30-12.30, niin oli kyllä illan suussa jo aivan naatti klo 19-20 enkä antanut enää iltapäivällä nukahtaa päikkäreille, koska nukuttaminen olisi taas venynyt yömyöhään, vaikka olis kyllä tarvinnut ne päikkärit. Itse tykkään nukkua aamulla pitkään ja meille sopisi paremmin tämä rytmi 22-9 ja päikkärit keskellä päivää, jolloin sekä aamulla että illalla valvoo n. 5 tuntia putkeen unien välissä. No, meilläkin vielä vaihtelee kaksien ja yksien päikkäreiden välillä, viime viikko meni kokonaan yksillä unilla mutta tällä viikolla on taas välillä jouduttu laittamaan kaksillekin, kun ei millään jaksa valvoa. Joillakin lapsilla taitaa vain ottaa pitemmän ajan, jotta pärjää enää yksillä päikkäreillä.

Mielestäni koska lapsesi herää aamulla jo niin aikaisin (klo 7), olisi ehkä parempi yrittää vain ulkoilla ja valvottaa lasta, että nukkuisi päikkärit hieman myöhempään kuin klo 9.30. En usko että monikaan lapsi jaksaa tämän jälkeen valvoa niin pitkää aikaa iltaan asti.
 
Meillä rytmi on tällainen. Aamulla herää n. 7-7.30. Aamupäivällä n. klo 9.30-10.30 nukahtaa päikkäreille,koska on väsynyt. Nukkuu joku 1,5-2h. Sen jälkeen valvotan häntä tuonne ilta seitsemään, jolloin on niin väsynyt että nukahtaa heti. Ja siitä nukkuu sitten aamu 7-7.30 asti. Tuossa iltapäivisin tyttö osoittaa väsymisen merkkejä,mutta olen keksinyt tekemistä tällöin. Kokeilin myös nukuttaa toisille päikkäreille iltapäivällä,mutta jostain syystä vaikka hän on väsynyt,niin eipä nukahdakkaan. Meillä tämä rytmi sopii hyvin. Jääpähän aikaa illalla myös itsellenikin :)
 
Yhdyn edelliseen pitkälti. Meidän esikkopoika heräsi aina kuudelta! Ja oli jo usein 10-11 maissa sänkykamaa. No, laitoinkin sitten nukkumaan ja nukkui n 1,5h keskimäärin. Sillä jaksoi sitten seitsemään. Eli laita vaan reippaasti sitten aikaisemmin nukkumaan. Meillä siis selkeästi iltapätkä oli pitempi ja jaksoi sen hyvin, aamut oli aina haipakkaa, että ehti edes lounaan saada unien alle. Meillä alkoi yleensä lounaan teko aamiaisen jälkeen ja usein jo 10 oltiin syömässä, kun muut vatsa heräsi......:)
 
Meillä ei riitä yhet unet (yleensä 11-12.30 tai vaan tunnin) Ei jaksa valvoo aamulla pidempään, herää 6.30-7.30, sit nukkuu illalla 17 jälkeen tunnin tai 1½. Yöpuulle 21.30 nyt, aiemmin 22 maissa... Ja en rupee ton aiemmin laittaa, ois hyvä jos nukkus 7.30-8, kun on koulukkaat lähössä. aloittaa sit natinat mun perään aika pian, eikä aina oo menoja mihkää, että aamut kulus. Iltapv:llä on oltu paljon ulkona 2-4t...
Saa nukkuu kahdet niin kauan kun "haluu"
On rauhallinen hetki mullakin joskus :)
 
Mary75, eikö lapsesi sitten haluaisi nukkua toisia, ehkä vain puolen tunnin nokosia myöhemmin päivällä? Meidän taaperolla oli juuri tuossa vuoden ikäisenä semmoinen rytmi, että ne toiset päiväunet olivat vain n. puolen tunnin pikanokoset. Sen jälkeen hän jaksoi hyvin odottaa yöunille pääsyä. Ja yksiin päiväuniin siirtyminen kesti parisen kuukautta: välillä hän nukkui vain yhdet päiväunet ja välillä tarvitsi vielä ne toisetkin nokoset. =)
 
Meillä poika on nyt reilu 1v, ja on nyt jo pari kk pärjännyt yksillä unilla. Satunnaisesti saattaa nukkua kahdetki unet mut pääasiassa yhdet. Eli heräilee nykyään aamulla n. 8 maissa, mut juttelee itekseen vielä sängyssä 8.30-9 saakka ja sit alkaa huutelemaan et haluu jo nousta. Päikkäreille nukahtaa 12-13 maissa itsekseen pinnikseen ja nukkuu 1-2 tuntia riippuen siitä miten äkkiä isoveikat nukahtaa.. Illan jaksaa yllättävän hyvin valvoa, joskus jos autolla ollaan liikkeellä iltasella niin sinne kyllä nukahtaa mut jos kotosalla tai ulkona ollaan niin hyvin jaksaa valvoa.. Yöunille laitetaan 21 maissa ja yleensä on siinä välillä nukahtanut kun saan isommilta hampaat pestyä ja pissatettua ja niiden kans ehditään huoneeseen.. :)
 
Laita vaan aamupäivällä nukkumaan, meilläkin lähdettiin siitä että 9-10 välillä meni nukkumaan ja nykyisin 10-11 välillä, joskus jopa 11-12 välillä. Ennen söi lounaan vasta unien jälkeen, nykyisin jo ennen. Illalla laitat sitten nukkumaan kun alkaa olla väsynyt, eli ei tarvi odottaa 21 asti, 19 maissa voi hyvin jo laittaa yöunille ja silti unta riittää aamuun asti. Jos lasta valvottaa, menee uniajat "ohi" ja lopujen lopuksi lapsi on illalla aivan yliväsynyt eikä meinaa nukahtaa millään. Näin ainakin meillä toimii eli antaa tavallaan lapsen nukkua omassa rytmissään eli silloin kun väsyttää. Meillä nukutaan pääsääntöisesti yhdet 2-3 tunnin päikyt mutta joskus jos herää aiemmin niin saattaa illalla nukahtaa hetkeksi esim. autoon kauppareissulla.
 

Yhteistyössä