Vainajalta jääneet velat, miten tää oikeasti menee?

  • Viestiketjun aloittaja "huokaus"
  • Ensimmäinen viesti
"huokaus"
Tuttu väittää, että veloista pääsee eroon ilmoittamalla että kuolinpesän osakkaat eivät ole vastuussa vainajan varoista/veloista. Äitini väittää että asia ei ole niin yksinkertainen. Laitoin hänelle linkkejä joissa tuo lukee ihan selvällä suomen kielellä, silti väittää että jos jättää vasta kuolleen mummomme viimeisen vuorkan maksamatta, se peritään häneltä.
Mummolla ei ole velkoja, siis lainoja tms. Ainoastaan hautajaiskulujen lisäksi maksettavaksi tulee vuokra yms asumiskulut ja sairaalalasku.
Tutun kuolleella sukulaisella sen sijaan velkoja jäi useampi tonni (lainoja yms). Hänellä eikä perijöillä ei ole mitään omaisuutta, meidän äidillä taas on mm. velaton omakotitalo, onko näilllä asioilla mitään merkitystä tässä asiassa?
 
"vierailija"
Kuolinpesä haetaan konkurssiin ja sillä veloista pääsee, tietysti kuolinpesän varoista maksetaan velkoja niin paljon kuin pystyy. Tosin kyllä minä sen yhden vuokran maksaisin jos muita velkoja ei ole, luulen että pääsee perunkirjoituksista helpommalla.
 
Eikös se mene niin, että jos vainajalta olisi jäänyt jotain perittävää, siitä otettaisiin ensin velat pois ja vasta sitten jaettaisiin perijöille, jos nämä periä haluavat. Kun taas jos mitään perittävää ei ole jäänyt/perilliset eivät tahdo perintöä vastaanottaa, jäävät velat velkojan tappioksi. Voin olla väärässä mutta näin muistelisin.
 
sivusta
Vainajan velat ulosmitataan kuolinpesän varoista. Mikäli kuolinpesä on varaton, ei velkoja peritä kuolinpesän osakkailta eli perillisiltä. Äitisi ei siis tarvitse itse henkilökohtaisesti maksaa mummosi vuokrarästejä, kuten ei muitakaan laskuja.
 
viera.s
Tottakai vainajan velat kuitataan ensiksi hänen omaisuudestaan. Ei todellakaan voi tehdä niin, että perilliset kahmii omaisuuden ja jättää sitten velat maksamatta.

Jos taas pesä on ylivelkainen, voivat perilliset luopua perinnöstä eikä heidän silloin tarvitse niitä velkojakaan maksaa. Mutta silloin ei voi ottaa kuolinpesästä yhtään mitään.
 
vierass
Kunhan hoidatte perunkirjoituksen oikein ja sinne kirjataan kaikki varallisuus ja velat (ne maksamattomat laskut), niin ette joudu maksamaan, jos pesän realisoinnin jälkeen ei löydy varoja. Jos äitisi sielltä ottaa perinnökseen arvokkaita tavararoita (kultakoruja, hopeaesineitä, wanhoja astioita tms, joilla on rahallista arvoa), niin silloin voi joutua maksamaan.
 
Jos vainajalla on omaisuutta tai realisoitavaa omaisuutta, toki laskut pitää maksaa. Jos taas tilillä on muutama satanen, on järkevintä että kuolinpesää hoitava henkilö (vaikka sitten oikeusaputoimiston kanssa) hakee kuolinpesän konkurssiin ja näin ollen ei mitään velkoja tai laskuja tarvitse maksaa - mutta ei kyllä jää perintöäkään jaettavaksi, sillä oletusarvoisesti vainajalla ei tosiaan ole mitään mistä hoitaa hautajaiskulut tai vuokrat yms.

Omakohtainen kokemus on parin vuoden takaa kun oma äitini kuoli. Hänellä oli omaisuutta juuri sen verran että saatiin hautajaiset maksettua ja laskut mitä oli avoinna. Kuitenkin velkaa ulosotossa ja isoäidin perintöveroissa ja ties missä niin maan perhanasti, että selvittelyn jälkeen haettiin kuolinpesä konkurssiin. Eli jäivät ns. "hoitamatta", koska ei ollut mahdollisuutta niitä maksaa.

Ja vaikka lapsilla olisikin miljoonaomaisuus, ei se vaikuta mitenkään asiaan. Velat ovat vainajan, ei lasten. Toki jos vainajalla on omaisuutta ja siihen tahtoo perilliset käsiksi niin ensin selvitetään ja maksetaan velat ja sitten vasta omaisuus jakoon - jos siitä mitään jää.

/tulipas sekava teksti, pahoittelut. Tässä hyvä linkki koskien asiaa.
 
"huokaus"
Mummolla oli sen verran rahaa, että ne luultavasti riittävät kaikkien maksamiseen. Mutta esim vuokra maksettiin jo koska eräpäivä oli tänään (ennen hautajaiskuluja ja tästäkös tuttuni raivostui, koska niin EI SAA TEHDÄ). Muutama satanen jää ehkä puuttumaan kun kaikki lasketaan yhteen
 
[QUOTE="huokaus";29739418]Mummolla oli sen verran rahaa, että ne luultavasti riittävät kaikkien maksamiseen. Mutta esim vuokra maksettiin jo koska eräpäivä oli tänään (ennen hautajaiskuluja ja tästäkös tuttuni raivostui, koska niin EI SAA TEHDÄ). Muutama satanen jää ehkä puuttumaan kun kaikki lasketaan yhteen[/QUOTE]

Kyllä saa tehdä. Kannattaa vaan säästää kuitit ja veloittaa suoraan vainajan tililtä, niin ne saadaan perunkirjoitukseen mukaan. Kyllä mekin maksettiin avoimet sähkölaskut ja vuokrat hetimmiten alta pois, veljeni ja minä jotka olimme äidin pesänhoitajia, kuukausi ennen kuin oli aika oikeusaputoimistoon perunkirjoitusta varten.
 
[QUOTE="huokaus";29739468]Ja sitten vielä, osaako joku sanoa onko ne velat joskus periytyneet? Ja jos on niin koska laki on muuttunut?[/QUOTE]

Ne ovat taineet periytyä, kun ei olla tajuttu kieltäytyä perinnöstä ja sitten alettu myymään omaisuutta tai otettu irtaimistosta jotain itseleen. Ei ole 100% varmuus asiasta kuitenkaan.
 
"Maiju"
Jos kuolinpesän velat ovat suuremmat kuin varat, pesä voidaan hakea konkurssiin. Tällöin pesän omaisuus täytyy kuitenkin luovuttaa konkurssipesälle. Ongelmia tulee esiin tilanteessa, jossa varat ovat kiinni niin, ettei niitä voi heti realisoida. Esimerkiksi toinen vanhemmista kuolee ja lapsi perii puolet asunnosta. Lekellä on kuitenkin asumisoikeus asuntoon, joten varoja ei voi realisoida kuin vasta lesken kuoleman jälkeen. Jos vainajalta jää tällaisessä tilanteessa velkoja, joutuu perijä pahimmassa tapauksessa ottamaan velat vastatakseen + perintöveron maksettavaksi. Toinen vaihtoehto on luopua osuudesta asuntoon. Eli aika kinkkisiä nämä jutut ovat.
 
[QUOTE="Maiju";29739563]Jos kuolinpesän velat ovat suuremmat kuin varat, pesä voidaan hakea konkurssiin. Tällöin pesän omaisuus täytyy kuitenkin luovuttaa konkurssipesälle. Ongelmia tulee esiin tilanteessa, jossa varat ovat kiinni niin, ettei niitä voi heti realisoida. Esimerkiksi toinen vanhemmista kuolee ja lapsi perii puolet asunnosta. Lekellä on kuitenkin asumisoikeus asuntoon, joten varoja ei voi realisoida kuin vasta lesken kuoleman jälkeen. Jos vainajalta jää tällaisessä tilanteessa velkoja, joutuu perijä pahimmassa tapauksessa ottamaan velat vastatakseen + perintöveron maksettavaksi. Toinen vaihtoehto on luopua osuudesta asuntoon. Eli aika kinkkisiä nämä jutut ovat.[/QUOTE]


Höpö höpö, jos pesä on velkainen niin velkojien oikeus saataviinsa menee leskenoikeuden edelle.
 
Maksumieheksi joutunut
Ei niitä laskuja kannattaisi mennä maksamaan ennenkuin on perunkirjat tehty, ainoastaan hautajaiskulut. Ymmärrän sukulaista joka on suuttunut. Tuntuu vaan ettei ketään tunnu kiinnostavan laki vaan touhutaan siten kuten itseltä parhaaksi tuntuu. Meidänkin kuolinpesästä oli menty maksamaanmm. puhelinlaskuja, vaikka vainajan tililtä ei saa kuitata muuta kuin hautajaiskulut. No, rahat ei sitten riittäneetkään hautajaiskuluihin ja ne tulikin perillisten maksettavaksi. Ja vatipää oli tuhlannut tilin vainajan rahat muiden laskujen maksuun.

Helposti tuollaisessa toiminnassa saa sukulaisten vihat päälleen.
 
"vieraana"
Hautajaiskulut voi tosiaan mennä omaan piikkiin jos vainajan varoista maksetaan jotain muita kuluja ennen hautajaiskuluja.

Kuolinpesän varoihin ei pitäisi koskea ollenkaan ennen perunkirjoitusta.
 
vierailija
Nostan ikivanhaa ketjua. Mietityttää irtaimiston kanssa toimiminen. Olen ainoa pesän osakas ja pesä velkainen. Olen käsittänyt että tavallista koti-irtaimistoa ei merkitä perunkirjaan. Olen nyt yhden pesäntyhjennysfirman pyytänyt arvioimaan ja korut voisin arvioittaa panttilainaamossa. Oikeus.fi:n chatti sanoi että jos irtaimistoa myy ennen perunkirjoitusta, merkitään saatu tulo pesän varoiksi. Mietin vaan että pitääkö jotain taulutelkkaria nyt lähteä luottokorttivelkoja vastaan realisoimaan (ja jättää omat työt tekemättä kun aika kuluu asioiden hoitoon)? No ei kai pidä. Voi olla että irtaimistosta saisi jotain enemmän kuin tyhjennyskulut, mutta miinukselle silti varmasti jäädään kun luottokorttivelkoja ja vuokrarästejä on/ehtii tulla. On asumisoikeusasunto, jonka jo irtisanoin, mutta 3 kk kestää ennenkuin siitä pääsee eroon (siitäkin vain velkaa eli en sitä peri). Perunkirjoitus onneksi pian jo tulossa. Laskuja en ole maksanut kun pesä varaton, hautausavustuskin saatiin. Vainajan isä kyllä haluaisi maksaa hautakivikustannukset (laatta vajaa 300 euroa) ja muistotilaisuuden, siksi ne pidettiin.
 

Yhteistyössä