Vanhustyön tekijät: missä nykyään asuvat ne kaikkein huonokuntoisimmat vuodepotilaat?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras."
  • Ensimmäinen viesti
"vieras."
Vielä jotain vuosia sitten he elivät terveyskeskusten vuodeosastoilla, mutta nykyään siellä on vain lyhytaikaisia potilaita kuulemani mukaan. Missä kaikki vuodepotilaat ovat nykyään? Muutenkin tahtoisin tietää, mikä käytännön ero on vanhainkodilla, palvelukodilla ja hoitokodilla? Millaisia vanhuksia niissä asuu? Missä on työ fyysisesti rankinta?
 
55ööl
[QUOTE="vieras.";29568712]Missä kaikki vuodepotilaat ovat nykyään? Muutenkin tahtoisin tietää, mikä käytännön ero on vanhainkodilla, palvelukodilla ja hoitokodilla? Millaisia vanhuksia niissä asuu? Missä on työ fyysisesti rankinta?[/QUOTE]

Vuodeosastoilla terveyskeskuksissa tai esim. vanhainkotien hoivaosastoilla.
Ero nimityksessä. Vuodeosastoja ei kai palvelukodeissa tai -taloissa kai yleensä ole. Palveluasumisesta maksetaan vuorkaa ja maksuja erilaisista palveluista, vuodeosastoilla maksetaan pitkäaikaishoidosta.
Vuodeosastoilla asuu käytännössä vanhuksia joilla ei ole edellytyksiä kuntoutua.
Palveluasunnoissa erityisesti tehostetussa palveluasunnissa voi asua myös "vuodepaotilaita".
 
Hoivaosastoiksi/-kodeiksi niitä rankimpia paikkoja meilläpäin kutsutaan. Siellä ovat vuodepotilaat ja muut eniten hoivaa, yleensä kahden hoitajan apua tarvitsevat.

Palvelukoti on ryhmäkoti, jossa on jokaisella asukkaalla oma huone ja yhteisinä tiloina esim. olohuone, keittiö ja ruokailutila. He tarvitsevat tehostettua hoitoa, valvontaa ja ohjausta. Henkilökunta on paikalla koko ajan.

Palvelutalo on esim. tavallinen kerrostalo, jossa jokaisella asukkaalla on oma asuntonsa, hän asuu siis itsenäisesti ja henkilökunta/kotihoito käy sovittuina aikoina avustamassa asukasta.

Vanhainkoti on minusta vanhentunut nimitys, eikä sitä meilläpäin enää käytetä.
 
Viimeksi muokattu:
55ööl
Koettu työn rankkuus tietysti riippuu vähän ihmisestä ja vaihtelee toimipaikoittain ja esim. sen mukaan kuinka paljon on käytettävissä apuvälineitä asukkaan/vanhuksen nostamiseen tai siirtämiseen, mutta eniten fyysistä rasittavuutta yleensä minusta valitetaan vuodeosastoilla tai paikoissa joissa pääosin kaikki hoidettavat muuten on niitä vuodepotilaita.

Vuodepotilaita tai vuoteeseen hoidettavia vanhuksia minun käsityksen mukaan nykyisin on suhteessa vähemmän kuin vielä kymmenenkin vuotta sitten (huonokuntoisiakin vanhuksia pyritään "kuntouttamaan" ja esim. nostamaan geriatriseen tuoliin istumaan ainakin hetkeksi päivittäin.)
 
"vieras."
Kiitos vastauksista!
Törmäsin vielä yhteen termiin; palveluasuntola. Onko tämä verrattavissa palvelukotiin? Mitä tarkoittaa tässä yhteydessä tehostettu hoito? Onko se sitä vuoteeseen hoitamista vai jotain muuta?
 
[QUOTE="vieras.";29568831]Kiitos vastauksista!
Törmäsin vielä yhteen termiin; palveluasuntola. Onko tämä verrattavissa palvelukotiin? Mitä tarkoittaa tässä yhteydessä tehostettu hoito? Onko se sitä vuoteeseen hoitamista vai jotain muuta?[/QUOTE]

Tuo termi ei mun työympäristössä ole käytössä, mutta ajattelisin sen vastaavan tuota palvelukotia, eli kaikilla omat huoneet ja yhteisiä tiloja, henkilökuntaa aina paikalla. Nämä termit voivat olla aluekohtaisiakin, joten vaikea on antaa täysin yksiselitteistä vastausta.
 
Tehostettu palveluasuminen ja hoito tarkoittaa sitä, ettei ihminen enää selviydy kotonaan turvallisesti itsenäisesti asuen, vaikka hänelle sinne annettuina olisi kaikki mahdolliset tukitoimet ja palvelut. Hyvin yksilöllistä arviointia tarvitaan, kun mietitään ihmisen asumisjärjestelyjä esim. muistisairauden (+muiden mahdollisten toimintakyvyn vaikeuksien) vuoksi.
 
"vierailija"
Nykyään saattohoito on osassa kunnissa niin hyvin otettu käytäntöön, että vanhukset voidaan hoitaa loppuun heidän "asunnossaan" joko vanhainkodissa tai tehostetun palveluasumisen yksikössä. Näissä siis hlöstöä paikalla 24/7 ja mitoitus kaiketi usein (tavoite?) 0,5.

Tässä on takana ihan laatutavoite, sairasta, haurasta vanhusta ei enää riepotella ambulanssilla sinne ja takaisin. Kuljettaminen sinänsä voi olla jo se viimeinen niitti.
 
[QUOTE="vieras.";29568712]Vielä jotain vuosia sitten he elivät terveyskeskusten vuodeosastoilla, mutta nykyään siellä on vain lyhytaikaisia potilaita kuulemani mukaan. Missä kaikki vuodepotilaat ovat nykyään? Muutenkin tahtoisin tietää, mikä käytännön ero on vanhainkodilla, palvelukodilla ja hoitokodilla? Millaisia vanhuksia niissä asuu? Missä on työ fyysisesti rankinta?[/QUOTE]

He ovat joko vanhainkodeissa, palvelutaloissa tai kotonaan. Noilla eri taloilla ei ole käytännössä mitään eroa, yhtä vähän hoitajia ja asukkaat laidasta laitaan. Fyysisesti rankinta riippuu asukkaista, apuvälineiden määrästä ja työtehtävien määrästä. Jos 20 asukkaan palvelutalossa puolet on pahasti dementoituneita, ehkä väkivaltaisia ja puolet jäykkiä vuodeasukkaita ja hoitajia on se 0,5 tai alle, niin taatusti on rankkaa.
 
[QUOTE="vierailija";29568908]Nykyään saattohoito on osassa kunnissa niin hyvin otettu käytäntöön, että vanhukset voidaan hoitaa loppuun heidän "asunnossaan" joko vanhainkodissa tai tehostetun palveluasumisen yksikössä. Näissä siis hlöstöä paikalla 24/7 ja mitoitus kaiketi usein (tavoite?) 0,5.

Tässä on takana ihan laatutavoite, sairasta, haurasta vanhusta ei enää riepotella ambulanssilla sinne ja takaisin. Kuljettaminen sinänsä voi olla jo se viimeinen niitti.[/QUOTE]

Jep, tää on myös mun kokemus riippuen asumisyksikön valmiuksista. Meillä on käytettävissä myös saattohoito-osaston hoitorinki, joka mahdollistaa saattohoidon toteutumisen myös ihan omassa kodissa esim. syöpäsairauksissa. He voivat toteuttaa kivun- ja oireenmukaista hoitoa.
 

Yhteistyössä