vauva 3kk oksentaa kaaressa!

  • Viestiketjun aloittaja "minnie"
  • Ensimmäinen viesti
"minnie"
Olen tutkinut netistä tietoa olisiko lapsellani refluksi. Neuvola ei ota kantaa sen kummemmin kun vain toteamalla että lapsi tankkaa ja siksi pulauttelee. Jos paino nousee ei syytä huoleen.

Vauva 3kk oksensi eilen kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla oksennus lensi kaaressa sängyn jalkopäähän asti ja sitä tuli paljon. Oksennus oli limaista, paksuhkoa, maitomaista. Vauva on täysimetyksellä.

Vauva syö päivällä noin parin tunnin välein. Nukkuu hyvin päiväunet ulkona n.2-3 tuntia. Iltaa kohti aloittaa tankkaamisen ja syö koko ajan tai siltä se tuntuu. Pieniä taukoja toki on. Tankkaa yöllä kahteen joskus kolmeen ja nukkuu siitä vähintään 6 tuntia putkeen.

Ongelma on siis se, että vauva rohisee, hikottelee, nieleskelee ja yskii päivittäin. Sekä oksentaa mutta vain 2-3 kertaa viikossa. Nukkuu siis hyvin kun nukahtaa. Olenko jotenkin vainoharhainen kun epäilen, ettei ole ihan normaalia?

Voiko edes olla refluksia kun kuitenkin nukkuu hyvin? Päivisin on useimmiten hyväntuulinen eikä hirveesti itkeskele paitsi oksentaessaan. Toisinaan itkee tissin nähdessään ja kääntää päätä pois.

Miten refluksi tutkitaan? Soitin neuvolaan ja sain huomiseksi lääkäriajan. Kuitenkin tuntuu ettei vaivaa otettu tosissaan. Onko jollakin kokemuksia tästä aiheesta?
 
sadsad
No enpä tiedä, mutta meillä ei pysynyt kuin velli sisällä iltaisin ja sillä nukkui pitkään. Oli isokokoinen, joten velliä muutenkin silloin suositeltiin 3 kk ikäisestä asti. Pystyasento maidon jälkeen paras. Netissä paljon tietoa refluksista. http://www.refluksilapset.fi/vauvanhoitoarjessa.html
 
"Nee"
Meillä tutkittiin yhdeltä lapselta refluksi vauvana (3-4kk), kun oksensi kaaressa jatkuvasti. Oppiessaan kääntymään vatsalleen, oksensi heti ja vaatteita vaihdettiin noin 15 kertaa päivässä. Refluksi tutkittiin ph-mittauksella keskussairaalassa, yksityisen kautta menimme tutkimuksiin. Nenän kautta ujutettiin ohut letku mittaamaan ruokatorvesta arvoja muistaakseni vuorokaudeksi, letkun toinen pää oli mittarissa, joka oli sitten ulkopuolella semmoisessa pienessä muovisessa repussa. Suurin hankaluus toimenpiteessä oli se, ettei vauva revi sitä letkua nenästään irti.
Meillä lopulliseksi refluksin aiheuttajaksi varmistuikin sitten paha maitoallergia, kun alkoi oireilla jo ihollaankin ja refluksilääke ei auttanut. Eli onko teillä tutkittu allergioita mitenkään. Meillä vauva reagoi jo rintamaidon kautta saatuun maitoproteiiniin, korviketta ei ollut koskaan onneksi ehtinyt saadakaan.
 
harmaata..
Meillä loppui kun alkoi syödä kiinteitä alle 4kk iässä lääkärin suosituksesta. Lääkäri nimenomaan suositteli kiinteitä ja olikohan jotain 3kk tai jopa alle kun aloitti ne.
 
Vie ras
Saanko kysyä miksi haluat asian tutkittavan jos vauvalla ei näytä olevan vaivaa? Kyllä melkein kaikki vauvat oksentavat. Jos vauvasi nukkuu ja on hyväntuulinen niin mikä vika? Eri asia jos vauvaa koskee ja hän itkee jatkuvasti.
 
"minnie"
Siinäpä se mikä on vaivaa ja mikä ei? Eka lapseni oli pulauttelevaa sorttia ja tämä pulauttelu on paljon isompaa. Kyse on tosiaan oksentamisesta. Siinä on sängyt ja sohvat ja kaikki paksussa maitomössössä sekä vauva meinaa tukehtua.

Olen itsekin alkanut ajattelemaan huolestunko turhasta. Siltikin jotenkin vaisto sanoo ettei kaikki ole kunnossa. Vauva siis itkee oksentaessaan ja vetää itseään kaarelle.Hakee turvaa tissillä olosta vaikka sen jälkeen nieleskelee ja maito virtaa takaisinpäin.

Sängynpäätyä on korotettu. Päivisin viettää ison osan ajasta pystyasennossa sitterissä tai sylissä. Ehkä sen takia ei itkeskele.
 
täällä
meillä määrättiin caviskonia puolituntia aterian jälkeen joka teki mahaan suojan jolloin ei hapot päässeet ylös. muita tutkimuksia ei tehty ja oireina oli itkuisuus autossa ja vaipan vaihdossa selälleen laitettaessa korvia särkevä itku. myös pulautteli hieman enemmän kuin esikoinen. apteekista saa ilman reseptiäkin. poika oli 3kk ikäinen.
 
"vierasvieras"
No enpä tiedä, mutta meillä ei pysynyt kuin velli sisällä iltaisin ja sillä nukkui pitkään. Oli isokokoinen, joten velliä muutenkin silloin suositeltiin 3 kk ikäisestä asti. Pystyasento maidon jälkeen paras. Netissä paljon tietoa refluksista. Refluksilapset ry
Tähän haluaisin korjata/tarkentaa, että velliä ei suositella automaattisesti minkään kokoiselle vauvalle. Velli on maustettua korviketta. Nykyinen suositus on täysimetys 6 kk ikään. Useimmat isotkin vauvat pärjäävät hyvin täysimetyksellä.
 
"Nee"
Ei meilläkään vauva itkenyt ja painokin nousi, toki vähän hitaammin. Ei kaikki refluksivauvat ole itkuisia ja vatsakipuisia välttämättä. Mulle ainakin sanottiin, että jos pulauttelee kaaressa useita kertoja päivässä, niin on syytä tutkia tarkemmin. Ja ihan refluksiksi kuitenkin meilläkin tulkittiin tutkimuksissa. Myös toisella lapsella maitoallergia, ja oksenteli kaaressa maitoa saatuaan. Välillä syötöstä oli kulunut jo pari tuntia, kunnes maito tuli heittämällä pihalle paksuna, haisevana puurona. Molemmat allergiset lapsemme ovat olleet varsin tyytyväisiä ja vähän itkeviä, vatsavaivoista huolimatta. Toisella oli lisäksi ripuli, toisella ummetusta.

Sinuna menisin yksityiselle, jos on itsellä tunne, että kaikki ei ole normaalia. Etenkin jos on vakuutus. Musta kuulostaa kyllä samanlaiselta oireilulta kuin meillä. Toki jokainen vauva pulauttelee, mutta ei kyllä oksentele niin, että meinaa tukehtua...
 
jgfcb
Kuulostaa lievältä refluksilta. Yleistä vauvoilla ja lääke löytyy. Tuskin allergiaa jos muuta oiretta ei ole ja tyytyväinen vauva. Ei normi vauva oksenna, se pulauttaa. Voi pulautella paljonkin, mut ei kaaressa oksenna kuitenkaan. Lääkäri auttaa.
 
friisi
Meillä myös kuopus oksenteli kaaressa, kerran pari päivässä. Neuvola ei ottanut sen kummemmin kantaa, kun paino nousi hyvin. Vaiva väheni kiinteitten aloituksen myötä ja nyt 7kk ikäisenä oksentaa noin enää kerran viikkoon. Muuten nukkui yöt hyvin eikä ollut itkuinen, joten voi olla ihan viatontakin. Kannattaa kuitenkin tutkituttaa, jos itseäsi vaivaa ja äiti tuntee oman vauvansa parhaiten :)
 
vvvieras
Samaa mieltä neuvolan kanssa siitä, että koska vauvalla ei ole vaivoja - hän nukkuu ikäisekseen hyvin ja jos painoa tulee, perusasiat ovat OK.

Kuitenkin voisit kokeilla jo itsellesi maidotonta ja munatonta dieettiä vaikka 2 viikkoa. Jos pulauttelu selkeästi vähenee, syy on selvillä ja vaihtoehtoina on jatkaa maidotonta ruokavaliota ja imettää TAI mennä virallisiin testeihin lääkärille että saisitte korvauksen erityiskorvikkeesta.

Tietty perusjutut kannattaa myös huomioida: pääty hieman koholle, vaipanvaihdot ja muut pyöritykset ennen imetystä. Voit kokeilla myös lypsää rintamaitoa ja paksuntaa maito Nutricia Nutiliksella (sopii vaikka vastasyntyneelle). Vellipullosta antaa.
 
"minnie"
Nee: tosiaan kuulostaa teillä olleen samanlaisia oireita kuin meilläkin. Neidillä on myös ihan vetiset kakat että en tiedä liittyykö tähän. Taisit mainita teillä olleen toisilla ripulia toisella ummetusta. Miten teillä vaivaa hoidettiin kun allergia todettiin?

Meillä on maitohappobakteeri-D-tipat käytössä.
 
olennaista
[QUOTE="minnie";30551182]Nee: tosiaan kuulostaa teillä olleen samanlaisia oireita kuin meilläkin. Neidillä on myös ihan vetiset kakat että en tiedä liittyykö tähän. Taisit mainita teillä olleen toisilla ripulia toisella ummetusta. Miten teillä vaivaa hoidettiin kun allergia todettiin?

Meillä on maitohappobakteeri-D-tipat käytössä.[/QUOTE]

Jätä ihmeessä ne pois! Ainakin tässä valmisteessa on tokoferolia ja se tehdään usein soijasta.
Maitohappobakteeri + D-tippa ratiopharm 2 x 7,5 ml | Ratiopharm

Oliko tuo?
 
"Nee"
[QUOTE="minnie";30551182]Nee: tosiaan kuulostaa teillä olleen samanlaisia oireita kuin meilläkin. Neidillä on myös ihan vetiset kakat että en tiedä liittyykö tähän. Taisit mainita teillä olleen toisilla ripulia toisella ummetusta. Miten teillä vaivaa hoidettiin kun allergia todettiin?

Meillä on maitohappobakteeri-D-tipat käytössä.[/QUOTE]

Toisen kanssa jäin maidottomalle imetysdietille ja ihottuma, oksentelu sekä ripuli loppui sen myötä kokonaan. Imetin yksivuotiaaksi asti, jonka jälkeen siirtyi soijamaitokorvikkeelle (Nutrilon Soija), ja käytti sitä kaksivuotiaaksi. Kaksivuotiaana ei enää juurikaan maitoaltistuksessa reagoinut maitoon ja se saatiin pikkuhiljaa palautettua ruokavalioon.

Toinen on tällä hetkellä 7kk, imetän edelleen ja olen vähentänyt maitotuotteet minimiin ruokavaliostani, mutta en poistanut kokonaan. Samalla myös ummetus helpotti, toki vaikutusta oli varmaan silläkin, kun alkoi saamaan kunnolla kiinteää ruokaa. Sitä ennen oli pahimmillaan 18 päivää kakkaamatta ja melko tuskainen. Olen huomannut, että jos itse juon maitoa tai käytän maitotuotteita enemmän, alkaa oksentaa limaista paksua puuroa ja kakka jumittaa. On ollut nyt erikoiskorvike tarvittaessa käytössä sekä soijamaito kokeilussa maitoaltistuksen ja siitä seuranneen ihoreaktion jälkeen. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että soija ei käy vatsalle myöskään, sillä maha ei oikein toimi ja ilmaa kerääntyy.

Mun mielestä kyllä kannattaisi ottaa huomioon myös allergian mahdollisuus teidän tilanteessa. Jos on saanut Rota-rokotteen, sekin voi aiheuttaa vastaavia ongelmia, lähinnä oksentelua ja ripulia joillekin. Meillä jäi tälle viimeiselle antamatta se, kun vatsa oli juuri silloin niin tukossa, että sen antaminen mietitytti jo neuvolan tätiäkin.
 

Yhteistyössä