Viisiviikkoisen syömään herättäminen

Meillä on viisi viikkoa vanha vauva, joka syntyi hieman ennenaikaisena (viikolla 36), mutta kuitenkin yli kolmikiloisena. Aluksi saimme ohjeen herätellä hänet syömään kolmen tunnin välein. Maitoa tulee minulta vain niin, että vauva on saanut korviketta rintamaidon lisäksi alusta alkaen.

Hänellä on hyvä ruokahalu ja painoa tullut oikein mainiosti lisää - lähestyy jo viittä kiloa. Neuvolasta sanottiiin, että enää ei tarvitse herätellä syömään. Terveydenhoitaja lisäsi kuitenkin, että ei nyt tietenkään yli viittä tuntia kannata antaa nukkua, mutta ei varmasti nukkuisikaan.

Poika heräilee nyt päivisin tasaisin väliajoin syömään, nukkkuu silloin maksimissaan neljä tuntia. On jo välillä pidempiä aikoja hereilläkin, ennätys on ollut 7 tuntia - välissä vain puolen tunnin päikkärit. Nyt hän on muutamana yönä tuntunut haluavan nukkua koko yön. Isoäiti sanoi, että antakaa ihmeessä nukkua, kun kerran haluaa yöllä nukkua ja niinpä kerran annoimmekin ja hän nukkui 8 tuntia! Päivällä söi sitten tasaisin väliajoin. Mielessä pyörivät kuitenkin terkan sanat siitä, että ei saa antaa yli viittä tuntia nukkua.

Mitä olette mieltä? Jotenkin maalaisjärki sanoisi, että jos poika nukkuu öisin, niin eikö se ole hyvä asia? Päivisin heräilee kuitenkin hyvin syömään ja painoa tulee lisää. Vai onko niin, että hän tarvitsee vielä noin pienenä sen yösyötön? Viime yönä herättelin hänet syömään.

*muoks*korjasin otsikon virheen
 
Meillä on ollut tuo sama ohje ekasta neuvolasta asti. Eilen oli 2kk neuvola ja kerroin meidän 10h yöunista, terkka oli sitä mieltä että maks 8h saisi antaa nukkua, koska maito ei pidä sokeritasapainoa kovin pitkää aikaa. Eri asia olisi, jos tyttö söisi kiinteitä tms maitoa vahvempaa. Meillä ollaan myös osittaisimetyksellä ja tyttö on syntynyt ihan täysaikaisena ja normaalipainoisena. Niin ja kasvaa 250-350g/viikko vauhtia.
 
Kiitos vastauksista! Kiva tietää perustelut tuolle yöunien rajoittamiselle. Ehkä kuitenkin tosiaan uskallamme antaa nukkua yli viisi tuntia yöllä silloin kun poika niin haluaa, mutta pidämme sitten mekin tuon 8 h ehdottomana maksimina.
 
Meillä poika syntyi viikolla 36+3 painoa 2520g, eikä tarvinnut herätellä kuin reilun viikon syntymän jälkeen. 3 viikkosesta on nukkunut öisin vähintään 8 tunnin pätkän. Nyt 4,5kk ja nukkuu 10-12h yöunet =)
 
Esikoinen oli syntyessään (40+4) 2845g ja häntä piti alkuun herätellä 2 tunnin välein syömään, kuitenkin sitten jo kun vauva oli parin viikon ikäinen, neuvolan täti sanoi, että älä ihmeessä herätä syömään jos toinen ei itse herää, kun kasvu oli hyvä. Hän lopetti yösyömiset kokonaan 2kk iässä.

Kuopus oli syntyessään 41+0 3050g ja hänen kohdallaan ei käsketty herättää syömään.
On kuukauden ikäisestä nukkunut putkeen n.10 tuntia. Imetyksellä on, muutamina iltoina on korviketta joutunut tarjoamaan. 3kk ikäisenä painoi jo 5,2kg.
Tässäkin tapauksessa neuvolasta on todettu vai että antaa nukkua niin paljon kun nukuttaa. Koska on muuten hyvin kasvava ja teve vauva.

Onkohan tuo 3kg syntymäpaino joku rajapyykki sille pitääkö herättää vai ei? :eek:
 
PuPu: Ei taida olla, luulen että nevoloissa on kahta eri koulukuntaa, joista toiset sanoo että pitää herätellä ja toiset taas että ei. Meillä meinaan syntymäpaino oli 3580g ja nyt 2kk neuvolassa 5440g. Mutta siitä on kai olemassa tutkimuksia, että vauvojen pitkät yöunet tai siis pitkät ruokavälit, jolloin verensokeri laskee liian alas, on yhteydessä myöhemmin puhkeavaan diabetekseen. Varmaan riippuu siis neuvolasta, kenet on tähän koulutettu ja ketä ei ja sen mukaan opastavat.
 
Mä sain esikoisen kohdalla ohjeen herättämiseen synnäriltä, neuvolasta tosiaan ohjeistettiin sitten muutaman viikon päästä että ei tarvitse herättää. Mutta kun nyt kuopuksen kohdalla ei synnärillä (sama kun esikoisen aikana) käsketty herättämään, vaikka siitä siellä kysyinkin, tytöltä vaan mitattiin sokerit kerran ja totesivat että syö sitten kun syö, sokerit on erinomaiset. Hyvin kyllä ymmärrän tuon kahdeksan tunnin periaatteen noitten sokereitten takia, pitääkin siitä seuraavassa neuvolassa kysyä, että suosittelevatko kuitenkin tuota että syö viimeistään 8 tunnin päästä..
 

Yhteistyössä