Voileipäkakku

  • Viestiketjun aloittaja Miisa
  • Ensimmäinen viesti
Miisa
Olis tarkoitus tehdä tyttären nimiäisjuhliin voileipäkakkuja, kala- ja lihakakku. Itse en syö voileipäkakkua, lähinnä majoneesien ja juustojen takia (ei oo vaan tarkoitettu mun suulle)... Kun en syö, en yhtään tiedä millainen kakku on hyvä. Antakaa mulle hyviä kakun ohjeita.
Liian juustoinen ei oo ainakaan tulevan kummitätin mieleen :)
 
Voileipäkakku

20 annosta

Pohja
24 isoa, vaaleaa paahtoleipää

Kostutus
1 1/2 dl Valio maitoa tai laimennettua sitruunamehua

Poronlihatäyte
4 prk (à 200 g) Hovi kevyt yrtti-pippuria TAI Hovi valkosipulia
1/2 dl sinappia
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl rouhittua mustapippuria
300 g kylmäsavuporoa (josta 100 g koristeluun)
1 keltainen paprika
1 dl hienonnettua persiljaa

Koristelu
persiljaa
1 prk (312/175 g) säilykemandariinia
hillosipulia
kylmäsavuporoa

Mätitäyte
4 prk (à 200 g) Hovi kevyt maustamatonta TAI Hovi maustamatonta
200 g siian mätiä
1 punasipuli hienonnettuna
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl valkopippuria

Koristelu
tilliä
150 g mätiä, esim kirjolohen
200 g isoja katkarapuja
sitruunaviipaleita

Silli-munatäyte
160 g (2 kpl) matjessillifileetä
5 kovaksi keitettyä (8 min) munaa
4 prk (à 200 g) Hovi kevyt maustamatonta TAI Hovi maustamatonta
1 dl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl rouhittua roseepippuria

Koristelu
n. 2 dl hienonnettua ruohosipulia
3 kovaksi keitettyä munaa
silliviipaleita
kaprismarjoja

Kokoa voileipäkakku näin: Valmista valitsemasi täyte. Yhdistä tuorejuustoon muut ainekset hienonnettuna. Jos täyte tuntuu liian paksulta, sekoita joukkoon sopiva määrä maitoa, kevytkermaa tai maustamatonta jogurttia.Valitse voileipäkakulle sopiva tarjoiluvati tai tarjotin. Aseta sille halutessasi kakkupaperi. Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois. Lado vadille kuusi viipaletta, kaksi rinnakkain ja kolme peräkkäin. Suojaa tarjoiluvati voipaperisuikaleilla kakun valmistamisen ajaksi. Kostuta leipäviipaleet. Levitä 1/4 täytteestä leipäkerroksen päälle. Lisää seuraava leipäkerros, kostuta ja levitä sille1/3 täytteestä. Tee loppuun kerrokset, jätä päälle levitettävä täyte seuraavaa päivää varten. Peitä kakku kelmulla ja alumiinifoliolla, ettei se kuivu. Nosta päälle kevyt paino, esim. muovinen leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Levitä loppu täyte kakun päälle ja reunoille ja koristele.Poronlihakakun koristelu: Koristele kakun reunat hienonnetulla persiljalla, asettele kakun reunoille kylmäsavupororullat ja valutetut mandariinilohkot. Hienonna hillosipulit karkeasti veitsellä ja levitä kakun keskelle. Koristele persiljalla. Mätitäytekakun koristelu: Koristele kakun reunat hienonnetulla tillillä. Levitä mäti kakun päälle, koristele reunat katkaravunpyrstöillä, sitruunalla ja tillillä. Silli-munakakun koristelu: Koristele kakun reunat ja pinta hienonnetulla ruohosipulilla. Asettele munaviipaleet kakun reunoille. Koristele matjessilliviipaleilla ja kaprismarjoilla.


Voileipäkakku
[Tulostusversio]
vaaleaa ja/tai tummaa leipää
suorakulmaisen kakun valmistat parhaiten vuokaleivästä, pyöreän hiivaleivästä ja limpusta

Kostutukseen:
esim. vettä, laimeaa lihalientä, tomaattimehua, kermaa tai maitoa

Kalatäyte:
n. 200 g lohta, savukalaa tai kalatahnaa
1-2 dl kermaviiliä
1 dl tilliä
2 rkl tomaattisosetta

Muna-raejuustotäyte:
50 g voita tai margariinia
2 kovaksi keitettyä munaa
1 tlk raejuustoa
suolaa
pippuria
1 dl hienonnettua ruohosipulia

Kinkkutäyte:
200 g hienonnettua kinkkua
1-2 dl kermaviiliä
1 maustekurkku hienonnettuna
1 rkl sinappia
1 rkl raastettua piparjuurta

Kasvistäyte:
1 dl purjosilppua
2 omenaa pieninä kuutioina
1 tlk herkkusieniviipaleita hienonnettuna
1 1/2 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
valkopippuria
2 rkl persiljasilppua


Leikkaa leivät pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, tummat ohuemmiksi kuin vaaleat. Kakun korkeus voi vaihdella: pieneen kakkuun riittää 4-5 viipaletta, 6-7 viipaleesta saa keskikokoisen kakun, mutta sitä suurempi voi olla jo vaikea leikata.
Leikkaa viipaleista pois kuoret. Kostuta sitä mukaa, kun kokoat kakkuun uusia kerroksia. Valmista mieleisesi täytteet sekoittamalla täyteainekset keskenään. Yhteen kakkuun kannattaa käyttää korkeintaan 2-3 eri täytettä, jotteivät liian monet maut sekoittuisi toisiinsa.

Kokoa kakku siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kerrokseksi tulee leipäviipale. Kääri täytetty kakku tiukasti kosteaan voipaperiin ja muoviin tai folioon. Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli. Kakun voi myös pakastaa. Pakastettu kakku on otettava tarjoamista edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan. Koristele kakku vasta ennen tarjoilua. Koristeluun voit käyttää samoja aineksia kuin täytteissä, esim. kinkkuviipaleita, kalaa, tuoreita kasviksia, juustoraastetta, tilliä, persiljaa, munaa ja sitruunalohkoja.

 
Mitäpä jos et käytä juustoa tai majoneesia lainkaan vaan käytät välissä esim. rahkaa ja kermaviiliä tai tuorejuustoa?
Normaalikokoiseen kakkuun riittää kaksi purkkia rahkaa jota ehkä hieman voit halutessasi laimentaa kermaviilillä. teet molemmista purkeista mieleisesi makuiset, yksinkertaisimmillaan esim. toiseen paprikaa, tuorekurkkua ja kinkkua, toiseeen vaikka maustekurkkua/kurkkusalaattia ja vaikka herne-maissi-paprikaa?
Tai käytät kaupan valmiita majoneesipohjaisia salaatteja (peruna-, Italian- ja punajuurisalaatti) tummaa ja vaaleata leipää vuorokerroksiin ja kostutus lihaliemellä, pintaan esim. tuorejuustoa joka on hiukan notkistettu kermaviilillä :p
 

Yhteistyössä