Raskaus 30.06.2023

Millainen aurinkorasva sopii raskaana olevalle? 3 asiaa, jotka on hyvä tietää auringolta suojautumisesta raskausaikana

Sama aurinkorasva, jota on tottunut käyttämään aiemmin, ei välttämättä olekaan raskaudessa paras vaihtoehto. Näin valitset aurinkorasvan raskaana.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Aurinkorasva on tarpeen myös raskaana, mutta turvallisen tuotteen valinnassa on hyvä muistaa muutama seikka. Alla luetellaan kolme tietämisen arvoista asiaa aurinkosuojista raskausaikana.

Fysikaalinen aurinkorasva on turvallinen valinta raskaana

Fysikaalinen aurinkosuoja muodostaa iholle säteilyä heijastavan pinnan. Kemiallisen aurinkosuojan teho perustuu puolestaan siihen, että sen sisältämät kemialliset UV-suodattimet imevät UV-säteet itseensä ja vapauttavat ne iholta harmittomana lämpönä.

Kemiallinen aurinkosuoja imeytyy ihoon, fysikaalinen aurinkosuoja ei. Monet aikuiset suosivatkin kemiallisia aurinkorasvoja niiden helppouden takia.

Raskaana olevan ei kuitenkaan kannata käyttää kemiallisia aurinkosuojia, koska niiden sisältämät aineet voivat siirtyä äidin verenkierrosta myös sikiöön. Varovaisuusperiaatteen nojalla fysikaalinen aurinkorasva on siis raskaana paras vaihtoehto.

Myös lapsille suositellaan ensisijaisesti fysikaalisia aurinkosuojia. Alle puolivuotiaille ei suositella laitettavan aurinkovoiteita ollenkaan, vaan pienet vauvat on syytä suojata auringolta muilla keinoilla.

Tutkimustieto aurinkovoiteiden vaikutuksista sikiöön on vähäistä

On havaittu, että joillain kemiallisten aurinkosuojien sisältämillä UV-suodattimilla saattaa olla haittavaikutuksia hormonitoimintaan. Jos äidin verenkiertoon pääsee haitallisia aineita, voi sikiökin altistua niille.

Kannattaa silti muistaa, että epäillyt vaikutukset ovat vähäisiä ja tutkimustieto aiheesta on niukkaa. Fysikaalisten aurinkosuojien suosiminen on varotoimenpide. Tärkeintä on, että raskaana ei käytä kemiallista aurinkorasvaa toistuvasti tai laajoille ihoalueille.

aurinkorasva raskaana
Aurinkorasvan käyttö raskaana on vain vähän tutkittu aihe.

Myös jotkin päivä- ja meikkivoiteet voivat sisältää kemiallisia suoja-aineita, joten niiden jatkuvaa käyttöä voi olla hyvä välttää raskausaikana.

Auringolta on tärkeää suojautua muutenkin kuin rasvoilla

Oleskelua suorassa auringossa tulee aina välttää, oli suojautunut voiteella tai ei. Aurinkorasvaa ei tulisikaan käyttää auringossa oleskelun pidentämiseksi, vaan säteilyn haittavaikutusten minimoimiseksi.

Myös pilvisenä päivänä täytyy suojautua, sillä UV-säteily pääsee pilviverhon lävitse.

Raskaana ollessa tai muulloinkaan aurinkorasva ei kuitenkaan ole ainoa tai paras tapa suojautua auringolta. Varjossa oleskelu sekä peittävä vaatetus ovat tehokkaita ja myös pikkulapsille turvallisia tapoja. Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa.

Vaatteiden kankaan ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten hyvin vaatetus varjelee ihoa. Värikkäät tai tiiviisti kudotut kankaat suojaavat paremmin kuin vaaleat tai ohuesta kankaasta valmistetut vaatteet, koska jälkimmäisinä mainituista UV-säteily pääsee iholle helpommin. Läpinäkyvät tai pitsimäiset kankaat eivät puolestaan anna juuri minkäänlaista suojaa.

Mukavuussyistä kannattaa silti suosia peittäviä vaatteita, joissa on hyvä olla myös lämpimällä kelillä. Lisäksi hyvä hattu antaa turvaa kasvoille, korville ja kaulalle.

Lähteet: HUS, Säteilyturvakeskus, THL, Yliopiston apteekki

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X