Raskaus 28.05.2023

6 yksinkertaista vinkkiä, miten nukkua paremmin raskaana

Raskaana nukkuminenkin voi olla joskus tavanomaista haastavampaa. Tietyt asennot voivat esimerkiksi heikentää sikiön hapensaantia ja toisaalta iso vatsa voi aiheuttaa odottajalle hankalan olon. Katso vinkit, jotka jokaisen odottajan kannattaa huomioida.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vaikka raskaus väsyttää monia, ei nukkuminen aina luonnistu raskausaikana kovin helposti. Suureksi kasvanut vatsa voi tuntua ikävältä makuuasennossa, tai raskauteen liittyvät vaivat saattavat valvottaa.

Kaksplus kokosi helposti toteutettavia vinkkejä, joilla voi yrittää helpottaa ongelmaa. Jutun lopussa voit kertoa oman vinkkisi.

1. Huomio nukkumisasentoon

Selällään nukkumista tulee välttää viimeistään siitä lähtien, kun raskaus on edennyt puoleenväliin. Selällään makoilu voi nimittäin heikentää sikiön hapensaantia sekä aiheuttaa äidille huimausta.

Sen sijaan nukkuminen kylkiasennossa on paitsi äidille ja lapselle turvallista, usein myös äidin kannalta mukavinta.

2. Hyödynnä tyynyjä

Kylkiasennossa nukkuminen voi olla vaikeaa opetella raskaana, jos siihen ei ole aiemmin tottunut. Sivuttaista asentoa voi tällöin tukea tyynyillä.

Loppuraskaudessa tyynyjä voi hyvin hyödyntää myös suureksi kasvaneen raskausvatsan tukemiseen.

3. Vältä mausteista ruokaa

Raskaus voi tuoda mukanaan monenlaisia vaivoja. Närästys on yksi tyypillisimpiä ja ärsyttävimpiä raskausajan vitsauksia.

Makaaminen voi voimistaa närästyksen tunnetta, mikä ei ainakaan auta raskaana olevaa nukahtamaan. Onneksi apteekista on saatavilla närästyslääkkeitä, joita voi käyttää huoletta raskaudenkin aikana.

Kotikonstein närästystä voi ehkäistä välttelemällä tietynlaisia ruokia, kuten voimakkaasti maustettua ruokaa.

4. Ajoita nesteytys

Mitä suuremmaksi lapsi ja kohtu kasvavat, sitä vähemmän tilaa jää virtsarakolle. Lopputuloksena on lähes jatkuva pissahätä.

Unille on vaikeaa rauhoittua, jos pitää jatkuvasti nousta vessaan. Niinpä nesteitä on parasta nauttia tasaisesti päivän mittaan, jotta välttyy iltaisin suurien nestemäärien juomisesta kerralla.

5. Se oli vain unta!

Monet kertovat näkevänsä raskausaikana paljon painajaisia. Todennäköisesti taustalla vaikuttavat uuteen elämänvaiheeseen liittyvät pelot ja huolet, joita alitajunta heijastelee unessa.

Raskausajan painajaisilta ei välttämättä voi suojautua kokonaan, mutta ainakin ylimääräistä kuormitusta voi yrittää vähentää. Aina ihmissuhteiden, töiden tai muun elämän murheisiin ei voi vaikuttaa, mutta ainakin jännittävien elokuvien katselun voi unohtaa – tai vähintään ajoittaa leffan katselu muuhun vuorokaudenaikaan kuin iltaan.

Lue myös: Näitkö unta vauvamahasta? 5 tavanomaisinta selitystä raskausunelle

6. Yleiset niksit auttavat myös raskaana olevaa

Ei kai huoneessa ole liian kuuma tai kylmä? Tai mitä jos koko vaatekerrasto on raskauden takia muuten uusittu, mutta vanha yöpuku kiristää?

Suositeltu huonelämpötila nukkumiselle on 18 astetta. Huomioi myös petivaatteiden materiaali, jotta lakanat tuntuvat mukavilta iholla.

Raskaus ja nukkuminen: anna paras vinkkisi!

Kotiliesi.fi: Milloin viimeksi pesit peitot ja tyynyt? Näin usein ne pitäisi pestä!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X