Työ ja raha 13.09.2024

Joka neljäs raskaana oleva kokee raskaussyrjintää, paljastaa tuore selvitys

Raskauteen perustuva syrjintä työelämässä on huomattavan yleistä. Raskaussyrjinnän yleisin muoto on määräaikaisen työsuhteen päättäminen raskauden tai perhevapaan takia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Työelämässä raskauteen perustuva syrjintä on huomattavan yleistä. Raskaussyrjintää kokee Suomessa joka neljäs raskaana oleva, selviää Tilastokeskuksen sosiaali- ja terveysministeriölle tekemästä selvityksestä.

Raskaussyrjinnän yleisin seuraus on määräaikaisen työsuhteen päättäminen raskauden tai perhevapaan takia. Muita syrjinnästä koettuja seurauksia ovat työuran etenemisen hidastuminen tai pysähtyminen ja erilaiset terveydelliset vaikutukset.

Osalla vastaajista syrjintäkokemukset vaikuttivat perhekokoon tai raskauden ajoittamiseen.

Vastauksista selvisi, että syrjinnän ohella odottajilla on työelämästä muitakin kielteisiä kokemuksia, kuten pelkoa oman aseman vaarantumisesta töissä raskauden takia. Selvityksen mukaan tällaisia kokemuksia on ollut lähes puolella kaikista raskaana olleista. 

Selvitys pohjautuu vuonna 2024 tehtyyn väestökyselyyn. STM:n tiedotteen mukaan tulokset ovat väestöllisesti edustavia, eli ne kuvaavat luotettavasti Suomessa asuvien vuosina 2012–2023 raskaana olleiden tilannetta.

Epäkohdista kerrotaan harvoin eteenpäin

Selvityksessä havaittiin, että raskaana olevien usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin syrjinnässä on heikentynyt. Samalla erilaisten seurausten pelko on voimistunut ja raskaussyrjinnästä koetut kielteiset seuraukset ovat yleistyneet.

Raskauteen perustuvasta syrjinnästä kerrotaan vain harvoin eteenpäin virallisille tahoille, tiedotteessa todetaan. Syynä on useimmiten se, ettei ilmoituksen koeta johtavan mihinkään. Muita syitä ovat mahdollisten seuraamusten pelkääminen, ilmoittamisen kokeminen liian kuormittavana ja se, ettei ole tiennyt, minne syrjinnästä tulisi ilmoittaa.

Kuitenkin suurin osa niistä, jotka ovat vieneet syrjintäkokemuksensa eteenpäin, arvioivat lopputuloksen olleen ainakin osittain oikeudenmukainen.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X