Työ ja raha 05.09.2023

5 asiaa, joita kukaan ei halua kuulla palattuaan töihin vanhempainvapaalta

Nämä mölyt kollegoiden on parempi pitää mahassa, jos he haluavat rakentaa hyvää työilmapiiriä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Paluu töihin vauvantuoksuisesta arjesta on iso muutos. Työkavereilla on paljon valtaa siinä, sujuuko paluu rattoisasti vai tökkien.

Kaksplus listasi sivustojen Huffpost.com ja Motherhood.se inspiroimana viisi asiaa, joita vanhempainvapaalta töihin palaavalle ei kannata sanoa. Jokaisen ohella on myös ehdotus, miten voi toimia tökerön kommentoinnin sijaan.

1. ”Oli varmaan kiva loma!” tai ”Oliko kiva loma?”

Kuka tahansa vanhempainvapaalla ollut tietää, että vauvan hoito on kaukana lomailusta. Siksi tämä heitto ei välttämättä naurata, ellei varmuudella tiedä, että töihin palaavalla on samanlainen huumorintaju.

Onneksi kollegana voi tiedustella kuulumisia muutenkin kuin esittämällä asian niin, että toinen olisi palannut rentouttavalta riemulomalta.

2. ”Eikö sinulla ole ikävä vauvaa?”

Kysyjän tarkoitusperät saattavat olla hyvät, sillä ehkä hän vain haluaa avata keskustelun kollegansa ihanasta vauvasta.

Kysymys kuitenkin sapettaa, jos vanhempi on ehtinyt kaipaamaan takaisin töihin. Joskus tilanne on vastaavasti se, että vanhempi ei millään olisi halunnut vielä palata töihin pikkuisen luota. Rakkaus ja ikävä lasta kohtaan tuskin vähenevät, vaikka töihin olisi palannut tai töissä vieläpä viihtyisi hyvin.

Niinpä jos kollegana olet kiinnostunut vauvaan liittyvistä asioista, pyydä mieluummin vaikka kuvaa nähtäväksi tai kysele yleisesti, millainen tyyppi perheeseen on syntynyt.

3. ”Yllätyin, että palasit jo nyt töihin”

Toteamus sisältää syytökseksi tulkittavan elementin: miten voit olla jo töissä, vaikka sinulla on vauva kotona? Aika syyllistävää ja kapeakatseista.

Kollegoilla on suuri valta siinä, miltä töihin paluu maistuu vanhempainvapaan jälkeen.

Parempi vaihtoehto on siis toivottaa toinen tervetulleeksi eikä ottaa kantaa siihen, milloin olisi odottanut hänen palaavan.

4. ”Hyvä, että palasit – jätit meidät nimittäin aika pahaan pulaan!”

Jos hommat kaatuvat yhden työntekijän jäätyä pois kyydistä, ei ongelma ole työntekijässä vaan työnantajan tarjoamissa resursseissa. Siispä kollegan, joka on joutunut pinteeseen työkaverin poissaolon ajaksi, tulisi kohdistaa kritiikki oikeaan osoitteeseen eikä vanhempainvapaalta palaavalle.

5. ”Milloin meinaatte tehdä seuraavan?”

Kirsikkana kakun päällä: törkeät utelut, jotka verhotaan huumoriksi.

Tässä kysymyksessä on kaikki pielessä. Perheen yksityisasioista, kuten toivotusta lapsiluvusta, ei ensinnäkään ole soveliasta udella. Toiseksi lasten saaminen ei ole kaikille itsestäänselvyys, jolloin puheet seuraavan lapsen syntymän suunnitelmallisesta ajoittamisesta voivat kirpaista pahasti.

Hyvä nyrkkisääntö on, ettei näin henkilökohtaisia asioita kysellä työpaikalla tai missään muuallakaan, vaan on parempi pysytellä yleistason asioissa. Tietenkin jos joku haluaa oma-aloitteisesti kertoa henkilökohtaisuuksia, voi ystävällisesti kuunnella.

Lue myös: Isyysloma kummittelee arkikielessä, vaikkei sitä koskaan ole ollut olemassa – Tällainen systeemi oli ja on todellisuudessa

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X