Imetyksen lopettaminen aiheutti Irenelle omituisen huonon olon – lääkäri valaisee, mistä ilmiössä on kyse

Imetyksen päättyminen aiheuttaa paljon muutoksia äidin hormoneissa ja saattaa vaikuttaa mielialaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Imettänyt vanhempi saattaa kokea imetyksen päättymisen helpottavana etenkin, jos imetettävä lapsi on jo ylittänyt vauvaiän. Vaikka läheisyys lapsen kanssa on ollut ihanaa, saattaa vanhempi tuntea huojennusta siitä, että yksi elämänvaihe on tullut päätökseensä.

Kun Irene Naakasta alkoi tuntua siltä, että kaksivuotiaan kuopuksen imetystaival on ohi ja imetyksen lopettaminen edessä, kohtasi hän yllättäviä oireita.

– Olin juuri lähdössä matkalle, kun ajattelin, että nyt on hyvä hetki lopettaa. Olo oli kuitenkin imettämisen loppumisen jälkeen kummallinen.

Irene tunsi olevansa itkuinen ja toivoton. Tunne muistutti häntä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Neuvolakäynnit olivat parivuotiaan lapsen kanssa harvassa, joten Irene päätyi etsimään itse tietoa siitä, mistä oireissa voisi olla kyse. Nopeasti selvisi, että kyse oli melko varmasti imetyksen lopettamisesta.

Kun Irene kertoi oireistaan Instagram-seuraajilleen, hän yllättyi, miten paljon äidit kertoivat vastaavista kokemuksista. Se oli tärkeää vertaistukea.

– Oireiden kesto huolestutti, sillä osalla ne olivat kestäneet kuukausia. Pelkäsin, että minullakin menee koko kesä niiden kanssa.

Lopulta Irenen oireet väistyivät nopeasti ja olo kohentui parissa viikossa. Irene olisi kuitenkin kaivannut sitä, että joku olisi varoittanut imetyksen päättymisen voivan aiheuttaa outoja oireita.

Suomessa ilmiöön on herätty vasta hiljattain

Naistentautien erikoislääkäri Aura Pyykönen vahvistaa, että imetyksen päättyessä ja sen myötä hormonitoiminnan muuttuessa voi esiintyä moninaista itkuherkkyyttä ja masentunutta mielialaa.

Ilmiö on englanniksi nimeltään post-weaning depression. Suomessa ilmiö on tunnistettu vasta hiljattain, minkä takia vakiintunutta suomenkielistä käsitettä ei vielä ole.

Imetyksen loppumisen myötä naisen kehossa tapahtuu paljon muutoksia hormonaalisella tasolla.

– Oireiden mahdollisuus on hyvä tiedostaa ja pohtia, voiko lopetuksen ajoittaa siten, ettei se osu päällekkäin muiden kuormittavien tekijöiden, esimerkiksi töihin paluun kanssa.

Pyykösen mukaan muutaman viikon kestävä lievä alakulo on normaalia, mutta jos tilanne pitkittyy tai muuttuu vaikeammaksi, on syytä hakea apua. Joskus esimerkiksi käsittelemättömät asiat synnytyksestä tai vauva-ajasta voivat nousta pintaan vasta imetyksen päätyttyä.

Oireiden kestäessä pidempään saatetaan tarvita mielialalääkitystä helpottamaan oloa. Hyvä puoli asiassa on Pyykösen mukaan se, että imetyksen loputtua äidin ei tarvitse olla huolissaan lääkkeiden vaikutuksesta lapseen.

Oireita voi myös itse yrittää helpottaa sillä, että on ensinnäkin tietoinen imetyksen lopettamisen mahdollisuudesta aiheuttaa erilaisia oireita, joihin myös mielialanlasku kuuluu. Itseään kohtaan kannattaa olla erityisen hellä ja huomioiva.

Lisäksi lapsen lähellä pitäminen esimerkiksi halailemalla tai sylitellen voi helpottaa sekä lapsen että äidin oloa, sillä siinäkin vapautuu oksitosiinia, jota erittyy myös imettäessä ja esimerkiksi omaa lasta nuuhkiessa.

– Läheisyyden ja hellimisen ei tarvitse päättyä, kun imettäminen päättyy. On vain positiivista, jos se jatkuu pitkään, sillä se vaikuttaa positiivisesti myös lapsen hyvinvointiin.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X