äiti ja melukylän lapset - Banneri

Olen itse ollut aina todella tarkka nenäinen ja olen sitä edelleen. Varsinkin raskaana ollessa tuo on välillä tuntunut ongelmalta, kun tuntuu, että kaikki haisee ihan hirveälle ja voisin peittää nenäni koko ajan jollakin. Normaalitilassa en kuitenkaan koe itse kärsiväni pahasta hajuherkkyydestä, mutta jotkut tuoksut voivat laukaista migreenin, kuten keitetty kananmuna, tietyllä marinaadilla maustettu kana tai kaupassa hajuvesi osastolla liian pitkä vierailu. Haistan myös paljon asioita, joita suurin osa perheestämme ei haista. Oikeastaan vain lastenreumaa sairastava tyttäremme Lumi haistaa usein saman kuin minä. Hän on todella tarkka nenäinen ja ”täällä haisee” lausahdus on kovin tuttua kuulla hänen suustaan. Tämä postaus kertookin nyt lapsen hajuherkkyydestä.

Joskus hän jopa oksensi hajun vuoksi

Huomasin tyttären alkavan pidellä nenäänsä reilun kahden vuoden iässä. Kun hän sai ruuan eteen hän haistoi sitä, hän haistoi myös maitomukiaan ja ihan kaikkea. Uuteen paikkaan mennessä hän oli aina kuin koira nenä pystyssä nuuhkimassa ja tiettyihin paikkoihin hän ei halunnut lähteä, jos siellä oli viimeksi tuoksunut tytöstä pahalle. Useat ruoat hän jätti syömättä, varsinkin jos niistä pisti läpi jokin voimakas tuoksu. Hän haisteli myös vaatteita ja tästä syystä huuhteluaineet jäivät aikoinaan pois meiltä.

Pahin paikka jonka tyttö tiesi oli lääkäri tai neuvola. Luulen, että tämän laukaisikin aikoinaan siellä alkaneet lääkepistokset, sillä hetki niiden jälkeen alkoi tämä hajuherkkyys. Kuinkahan monta kertaa me menimme neuvolaan ja ovista sisään astuessa tyttö hengitti sisällä ensimmäisen kerran, valahti valkoiseksi ja lopulta oksensi. Neuvolassa tilanne koitettiin pelastaa suihkuttamalla ilmaan yhtä raikastinta, joka osittain helpotti tytön oloa.

Toinen paha paikka oli ja on oikeastaan vieläkin yleiset vessat. Hän ei olisi millään suostunut mennä vessaan missään muualla kuin kotona. Kuinkahan monet reissut on mennyt niin, että tyttö on pidätellyt henngitystään tai ollut sen näköinen, että oksentaa ihan juuri. Joskus olisi myös parasta kantaa mukana omaa käsisaippuaa, sillä selvästi jotkut tuoksuvat hänestä niin pahalta, että kädet vain lemuavat koko ajan. Välillä tuntui todella pahalta tytön puolesta, sillä niin monessa paikassa tuoksut tuntuivat häiritsevän.

Viimeisen vuoden aikana tilanne on helpottanut, mutta edelleen on paljon tilanteita, joissa tuo tulee esille. Huomaan sen olevan nyt aika samanlaista kuin minulla itselläni. Enää tytär ei mene niin helposti valkoiseksi tai oksenna. Mutta edelleen esimerkiksi kloriittia ei pahemmin kannata käyttää ja wc-raikastimetkin pitää olla todella miedon tuoksuisia. Liian voimakkaat tuoksut tuntuvat myös aiheuttavan hänelle nykyään pääkipua.

Lumin odotusaikana kärsin todella pahasta hajuherkkyydestä, enkä voinut avata esimerkiksi jääkaappia ollenkaan, ellei siellä ollut puolikasta sitruunaa, sillä kaappi haisi niin pahalle. Pesin sen varmaan joka toinen päivä, mutta se ei auttanuyt. Kenestäkään muusta kaappi ei tietystikkään haissut. Olenkin miettinyt onko Lumi tästä syystä ainoa lapsistamme joka omaa tarkan nenän? Kenenkään muun odotusaikana nenäni ei nimittäin ollut läheskään noin herkkä hajuille.

Kärsitkö sinä tai lapsesi hajuherkkyydestä?

<3 Terhi

Kommentit (18)

Meillä sekä minä että mies ollaan aika hajuherkkiä, kaikki pesuaineet ovat hajuttomia. Itse olen joutunut antamaan monet vartalovoiteet jollekin toiselle koska aiheuttavat migreenikohtauksen. Meillä varsinkin esikoinen on hajuherkkä (ja ääniherkkä) ja onkin mielenkiintoista kulkea lasten kanssa bussissa kun saa olla koko ajan selvittämässä ”mikä täällä haisee”. Varsinkin talven jälkeen meno oli ihan mahdotonta, kaikki kävi nenään siihen pisteeseen että tyttö meni valkoiseksi. Kuopus ei ole ainakaan vielä osoittanut samoja oireita, mutta tykkää tietty matkia siskoaan näissä ihmettelyhokemissa. Kuopuksella tosin hajusteet aiheuttavat ihoreaktioita, sekin peritty molemmilta vanhemmilta. Kovin kurjaa, ja ainakin näin aikuisena tuntuu vaan lisääntyvän…

Hajusteelliset pesuaineet, wc-raikastimet, hiustökötit ja hajuvedet pistää nenään. Minä joudun valitsemaan miehen suihkusaippuan, jotten aivastele hänen läheisyydessään. Myös mandariinin tuoksu saa aivastamaan. Joskus matkustin bussin etuosassa ja rupesi kurkkua ja silmiä ärsyttämään ja huomasin että bussin takaosassa joku söi mandariinia. Keitetyn kananmunan tuoksu aiheuttaa kuvottavan olon. Koulun pinaattikeittopäivät olivat ihan kauheita, kun tuoksu levisi käytäväänkin. Paistettu kananmuna ei ärsytä niin paljon. Mutta ei minulla muuten ole kovinkaan tarkka hajuaisti, vain ärsyttävät asiat haistan.

Jotkut wc-raikastimet käryää kyllä ihan hirveästi..koitankin aina valita meille mahdollisimman vähätuoksuisen ja välillä on kausia, kun niitä ei ole ollenkaan. Mikähän tuossa muuten on, että se keitetty kananmuna haisee ihan kamalalle, mutta paistettu ei läheskään niin paljon?

Minä kärsin myös hajuherkkyydestä.
Viereen tulevien muiden ihmisten hajuvedet/hajusteet saavat voimaan pahoin enkä itse voi käyttää hajuvesiä/hajusteita ollenkaan (enkä käydä kaupan hajusteosastolla). Kerran jopa jouduin silmälasiliikkeestä lähtemään kesken kaiken pois, kun myyjällä oli niin voimakasta hajuvettä. Pyykinpesuaineet ovat meillä hajusteettomia, eikä huuhteluaineita käytetä ollenkaan. Ja tarkkanenäisenä erotan nuuhkaisemalla, mistä perheestä vaatteet ovat.

Mun taakse tuli kerran kaupan kassajonossa mies, joka oli varmaan kaatanut koko hajuvesipullon päällensä. Se haju oli niin kamalan voimakas, että oli pakko poistua jonosta ja vaihtaa toiseen.

Voi että,näitä asioita on kyllä hyvä tuoda ihmisten tietoisuuteen. Eipä sitä tuu mietittyä ikinä,että kauppajonossa lähellä oleva voi oikeasti voida pahoin sun hajuveden käytön takia.

Näinpä. :/ Itse käytän hajuvettä vain pikkuisen..yleensä jos lähden jonnekin. Mutta terveyskeskukseen tai sairaalaan mennessä saa hajuvedet jäädä laittamatta. Käytän niitä kyllä muutenkin aika maltillisesti kun laitan. 🙂

Meillä mies on tarkkanenäisempi, mutta itselläni tietyt tuoksut laukaisevat helposti migreenin ja nyt raskausaikana nenä tuntuu liiankin tarkalle. Mä muuten jouduin pienenä paljon ravaamaan sairaalassa ja se haju etoo yhä edelleen! Toivottavadsti Lumilla tuo vaiva helpottaisi vielä lisää jatkossakin♥

Täälläkin juuri ne tietyt hajut laukaisee sen migreenin ja niitä koitan kyllä välttää aina viimeiseen asti.
Raskausaikana nenä kyllä herkistyy vielä lisää, tsemppiä siihen.♥
Toivon todella, että vielä helpottaa, mutta sairaalat, neuvolat ja terveyskeskukset taitavat aina haista hänestä tosi tosi pahalle..

Kiitos postauksesta… Minä tätä sinulta toivoinkin :). Minulla itsellä hajuyliherkkyys rajoittuu huuhteluaineisiin, johonkin kosmetiikkaan ja hajuvesiin, joten hurjalta tuntuu että Lumilla niin moni asia tuottaa pääkipua. Itse ajattelin kokeilla Maria Nordinin blogissa suositeltua menetelmää (olikos se nyt dnrs..?), mutta pienen lspsen on varmaan hankala saada tekemään kyseisiä harjoitteita vieläpä tunnin päivässä… Oletko jo lukenut tästä menetelmästä? Mielenkintoista tuo, että Lumin raskaysaikana kärsit kyseisestä vaivasta ja muilla lapsilla ei tätä ole. Hyvää jatkoa teille kaikille ja mukavaa kesää 🙂

Niin toivoit ja kiitos siitä. 😀
Yllättävän moni asia Lumilla vaikuttaa ja se on kyllä iso harmi. :/ Toivon mukaan ajan myötä se vielä helpottuu. Olen myös itse miettinyt, kuinka juuri hänen odotusaikana kärsin todella pahasta hajuherkkyydestä, mutta muiden kohdalla se oli niin paljon lievempää. Ja vain Lumi kärsii tästä ja muut ei..
Jotain olen jo lukenut, pitää perehtyä niihin vielä tarkemmin. 😀
Kiitos, ihanaa kesää myös sinne.♥

Minä en kestä pyykinpesuaineen pistävää hajua. Voi Lumia, hyvä jos jo helpompaa.

Jotkut niistä haisee kyllä ihan kaameille.
Onneksi on menty parempaan suuntaan.♥

Minä sairastan migreeniä ja kaikki voimakkaat tuoksut tekee pahaa ja saa pään kipeäksi, myös ilman että olisi kohtaus päällä. todella inhottavaa kun jossain kauppajonossa joku tuoksuu voimakkaalle, oli se tuoksu sitten hajuvesi, pyykkipulveri, öljy, maatila..
kauhulla odotan vanhempainiltoja jne joissa on pakko istua paikallaan etkä pääse tuoksuja pakoon :/
meillä on 3 lasta ja toistaiseksi kukaan ei ole reagoinut tuoksuihin muuta kuin sanomalla että haisee pahalta…toivottavasti eivät ala kärsiä tästä samasta vaivasta.

Tsemppiä sinne, migreeni on kyllä iohan kamala vaiva.
Vanhempainillat on kyllä pahat, jos joku on oikein lorotellut hajuvettä päällensä. Se leviää kyllä koko luokkatilaan todella herkästi.
Toivotaan, että teidän lapsille tämä vaiva ei koskaan tule.

Minä ja tyttäreni sekä äitinä kärsitään kaikki. Minun poikani ja minun veljeni eivät. Että meillä iskee vain tyttöihin.

Aika jännä, että siellä iskenyt vain tyttöihin.
Tsemppiä sinne hajuherkkyyden kanssa.♥

Hajuherkkyys ei kyllä ole ollenkaan kiva vaiva. Toivon mukaan siellä kuopus ainakin säästyisi tuolta vaivalta, tosin ei tuo iholla reagointikaan ole ollenkaan kiva. 🙁

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X