37. raskausviikko!

…muutaman tunnin päästä siis saavutetaan tää raskausviikko. 🙂 Mulla nämä viikot vaihtuu aina mukavasti maanantaisin.

libero.fi

Me oltiin torstaina tutustumassa Salon aluesairaalan synnytysosastoon. Meillä on asuinpaikkamme takia mahdollisuus vailita haluammeko synnyttämään Turun yliopistolliseen keskussaraalaan eli TYKS:iin vai Saloon SAS:iin. Päätös pitäisi olla tehtynä ensi tiistain neuvolaan mennessä, koska silloin meidän esitietolomake lähetetään sairaalaan.
Molemmissa sairaaloissa on plussansa ja miinuksensa, eikä päätöstä ole helppo tehdä.
Salon synnytysosaststa jäi vierailun päätteeksi tosi hyvä fiilis. Kierroksen vetänyt kätilö oli todella mukava ja sairaala oli ihan erilainen kuin tyks. Synnytys-salit ja synnyttäneiden vuodeosasto olivat mielestäni mukavan kodinomaisia. kaikki laitteet (ilokaasupullot jne.) oli salissa piilotettu verhojen taakse ja yhdessä synnytys-salissa oli ihana synnytysamme tähtitaivaineen. 😀  Kätilö painotti paljon sitä että Salossa pyritään mahdollisimman paljon kuuntelemaan ja touteuttamaan synnyttäjän toiveita ja että henkilökunnalla on aina rutkasti aikaa synnyttäjälle. Salossa ei olla rajattu vierailijoita vaan sinne saa tiettyinä aikina tulla kuka tahansa katsomaan vauvaa. Siellä on myöskin todennäköisesti helpompi saada kolmenhengen huoneen sijaan perhehuone. Vaikka tuuristahan tuo on tietysti kiinni..
Miinuksiakin Sassista löytyy.. Meillä on saloon hieman pidempi matka (n.20min) ja sairaala on resursseiltaan pienempi kuin Tyks, eli sieltä ei hätätilanteissa välttämättä löydy niitä kaikkia spesialisteja mitä Tyksistä löytyy. Jos vauva synnyttyään joutuisi tehohoitoon niin hänet kiidätettisiin Tyksiin ja silloin minä jäisin yksinäni eri sairaalaan.
Tyksiin ei pääse tutustumaan ja se on kovin ikävää, koska olisi mukava päästä ennakolta vähän näkemään minne mennään ja missä tapahtuu mitäkin. Tyksin synnytysosastolle on hiljattain tehty remontti ja siellä pääsisin synnyttämään ihan uusiin tiloihin. Tyksissä osastolle saa tulla vierailemaan vain vauvan isä sekä mahdolliset sisarukset. Muille vauvaa täytyy käydä näyttämässä osaston ulkopuolella. Toisaalta se on hyvä että osasto on rauhoitettu eikä useamman hengen huoneissa tarvitse kestää muiden synnyttäneiden vieraita. 😀
Jos kaikki menee synnytyksessä ihan nappiin ja vauva voi hyvin niin synnyttäisin mielummin Salossa. Mutta toisaalta tuntuu tyhmältä mennä yliopistollisen sairaalan sijaan pienempään ns. ”osaamattomampaan” sairaalaan…
Minä olen kallistunut ehkä enemmän Tyksin puoleen ja Tony taas Sassiin, mutta Tontsa antoi mulle kyllä ihan vapaat kädet päättää.

 Torstaina oli ihan hirveä keli! Vettä satoi kaatamalla ja paikoin näkyvyys motarilla oli nolla. Mä olen nyt vasta alkanut ymmärtää että kesä on todellakin ohi ja kohta on jo talvi täysin käynnissä ja sitten on se kauan odotettu marraskuu ja ihan pian onkin jo joulu!

 Reissun päätteeksi mentiin Heseruuan ääreen pohtimaan synntys-sairaalan valintaa.

Tällä viikolla blogissa on ollut hiljaista, koska minulla ei ole ollut juurikaan mitään kirjoitettavaa. Jos olisin eksynyt tänne kirjoitamaan niin teksti olisi mitä todennäköisemmin sisältänyt vain valitusta siitä kuinka tukala olo mulla on ja kuika liikkuminen on nykyään aivan hirveää ja haluaisin jo niin kovin vauvan ulos! Ajatella että pahimmillaan tää tila voi jatkua vielä kuusi viikkoa! Viimeistään joskus 42 viikolla ne sitten käynnistää synnytyksen jos vauva ei itse tajua tulla ulos.
Se keskiraskauden keveys ja huolettomuus on todellakin hävinnyt. Koko viime viikko meni niin että liikuin suurinpiirtein vain jääkaapin ja sängyn välillä. No kyllä  mä välillä raahauduin olkkariin tuijottamaan tekkaria. Olo on niin väsynyt, vetelä ja joka paikkaan vaan sattuu ja särkee. Vauvan liikehdintä tekee tosi kipeää ja vaatteet puristaa. Enää ei jaksa kierrellä kauppoja eikä käydä oikeen missään ulkona. Jos johonkin lähtee niin sitä on kuin hidastetusta elokuvasta ja kotiin tullessa kaatuu sänkyyn. Että sellasta mun raskauteen kuuluu… :-))

Sain tällä viikolla myös ihan ensimmäisen raskausarven. Melko pienen kylläkin, mutta jotenkin tämä on vaan mulle iso etappi, mitä en todellakaan olisi halunnut saavuttaa. 😀
 

Kommentit

13 kommenttia
Avatar

Heippa. En tiedä miten nyt päädyin tänne , mutta haluan selventää yhtä asiaa. Sas:ssa on 24/7 lastenlääkärin, gynekologin ja anestesialääkärin päivystys. Hätäsectiovalmius on sama kuin TYKS:ssä. Jos vastasyntyneellä on kiireellistä hoitoa vaativa tila-hänet saatetaan lääkärien toimesta TYKS:n heti. Asianmukaisesti hoidettuna. Ja äiti pääsee joko samalla kyydillä/ tai kun on valmis siirtymään perässä TYKS:n, vauvan lähelle.
Toivon sinulle oikein hyvää synnytystä , kätilö SAS

Avatar

Aika hienoa, että saatte kuitenkin valita. 🙂 Itsekin varmaan ajattelisin "järkevästi" ja menisin TYKSiin synnyttämään. Toi pienempikin sairaala kuullostaa kyllä tosi ihanalta ei sillä. Vaikea ajatella kun itselle on itsestäänselvyys, että synnyttää keskussairaalassa. Vaikkei toi nyt mikään iso ole niin en tiiä onko toi teidän pienempi sairaala pienempi kun meidän sairaala…? 😀

Pitkään piti kyllä tiirata tuota kuvaa, että onko siinä muka jotain. 😉

Avatar

Joo onhan toi tosi kiva että saa valita. Mä olen nyt aika varma että TYKSiin päädytään. 🙂 Jos vauvalle kävisi SASissa jotain mikä toisessa sairaalassa ois voitu estää, niin syyttäisin itteeni siitä loppu elämäni. 🙁

Joo eihän toi arpi nyt oikeesti ole yhtään mitään, mukava muisto vaan jos ei kovin lisäänny :DD

Avatar

Sassissa on tosiaan se miinus, ettei siellä ole lääkäriä päivystysajan ulkopuolella.. Ja jos tulee joku komplikaatio, ni lääkäri tulee kotoota töihin eli se kestää. Eli tyksissä olis sen puolin turvallisempi synnyttää!:)

Avatar

Jep. Me taidetaan kallistua siihen TYKSiin just tästä syystä 🙂

Avatar

Eiks tyksissä saa enää edes isovanhemmat tulla huoneeseen :0 ? Viime joulukuussa vielä sai, mutta onks seki ilo viety? Murr

Avatar

hetkonen…. Enpä muuten ole asiasta ihan varma. Kuulopuheen mukaan nykyään vain vauvan sisarukset ja isä, mutta varmaa tietoa mulla ei ole. Täytyy selvittää… 🙂

Avatar

Tätä asiaa piti muuten kommentoida minunkin. Siis saako tuolla tyksissä oikeasti viedä vauvan osaston ulkopuolelle? 😮 Isä ja sisarukset pelkästään osastolle on ilmeisesti kaikkien isompien sairaaloiden nykykäytäntö, mutta meidän sairaalassa ainakaan ei saa viedä vauvaa pois osastolta siellä olo aikana tulehdusriskin takia. Eli muut vieraat mahdollisesti vain äidille ja osaston ulkopuolella.

Avatar

Vauvan isovanhemmat saa vierailla vierailutunnilla klo 18-19 ja sunnuntaisin myös iltapäivällä en muista moneltako. Tää on ajantasaista tietoa, kotiuduimme sieltä pari päivää sitten 🙂

Avatar

Juu saa vauvan viedä pois osastolta. Ainakin aikaisempina vuosina. Oon itsekkin känyt siellä hissiaulassa katsomassa siskon vauvaa.

Avatar

Mulla ainakin jäi Tyksistä tosi huono maku kiukkuisen ja töykeän henkilökunnan takia :/ Tilat myös olivat tosi "laitosmaiset" enkä viihtynyt siellä yhtään. Toki vauvan hyvinvointi menee aina edelle ja jos varman päälle haluaa pelata niin Tyksi on varma valinta! 🙂

Avatar

Et ole ainut keneltä oon kuullu moitteita Tyksin henkilökunnasta ja tiloista.. :/
Synnytitkö sä siellä remontin jälkeen vai ennen?

Avatar

Itse olen synnyttänyt Salossa ja suosittelen lämpimästi! Henkilökunta on ammattitaitoista ja kuuntelee äitiä. Plussana vielä että ruoka on hyvää. Synnytyksestä jäi ihana kokemus ja suuri kiitos siitä kuuluu Salon sairaalan kätilöille ja hoitajille. Suosittelen!!
Saanko vielä kysyä ett missäpäin asut. Itse on olen 23vuotias ja asun Salossa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä