eveliina matilda - Banneri

Lapset kotitöiden tekijöinä

Pyysin eräänä päivänä meidän nuorimmaista viemään vaatekappaleensa suoraan pyykinpesukoneeseen. Poika käveli hetken vaate kädessään ympäri asuntoa ja kysyi sitten missä meidän pesukone sijaitsee. Tilanne oli hämmentävä ja hellyttävä. Hämmentävä siksi, että olemme asuneet asunnossa kolme vuotta, eikä seitsemänvuotias perheenjäsen tiedä pyykkikoneen sijaintia. Toisaalta hetki oli hellyttävä; lapseni on saanut elää näinkin pitkään ilman, että hänen on täytynyt suoda ajatustakaan pyykkihuollolle.

Tulevaisuuden haavekuvissani jokainen perheenjäsenemme osallistuu kotiaskareisiin ja korjaa omat jälkensä. Tähän asti olen tehnyt kaiken pitkälti lastemme puolesta. Minulla on ollut aina tapana siivota lasten huoneet sillä välin kun lapset ovat isänsä luona, niin heidän on taas mukava tulla takaisin kotiin. Viikolla olen sitten velvoittanut lapsia järjestelemään huoneensa ennen nukkumaanmenoa, mutta varsinaisen siivouksen olen hoitanut aina itse. Kun lapset eivät siivoustaidoillaan yllä vaatimustasolleni, homma on ollut helpointa hoitaa itse.

Nyt kun lapset ovat jo kouluikäisiä on mielestäni hyvä hetki alkaa edellyttää heiltä kevyitä kotitöitä. Roskien vieminen, astianpesukoneen tyhjennys, ruokapöydän kattaminen ja oman huoneen siisteydestä huolehtiminen ovat mielestäni sellaisia.

Pohdin parhaillaan sitä, tulisiko kotitöistä antaa jonkinlainen palkkio. En ehkä haluaisi kotiimme sellaista kulttuuria, että jokaisesta roskapussin viemisestä pitäisi kaivella taskuja. Toisaalta taas haluaisin opettaa lapsille, että työtä tekemällä ansaitsee rahaa.

Raha on mielestäni monessa hyvä motivaattori ja voisin kuvitella antavani lapsille extrarahaa esimerkiksi hyvistä koetuloksista. Tällä hetkellä maksamme lapsille yhden euron jokaisesta heidän lukemastaan kirjasta. Kuulemma se on paras sijoitus minkä vanhempi voi tehdä ja mielestäni ihan hauska tapa innostaa lapset laitteiden sijasta kirjan äärelle.

En ainakaan toistaiseksi aio hinnoitella kotitöitä, vaan toivon, että jokainen perheenjäsen kantaisi kortensa kekoon sillä hetkellä käytettävissä olevien resurssiensa mukaan. Kun lapset tästä kasvavat, voisin mielelläni maksaa heille hieman perusteellisemmasta kodin siivouksesta, kuten koko kodin imuroimisesta ja moppauksesta. Se voisi olla lapsille kiva keino ansaita hieman ylimääräistä.

Miten teidän perheessä ala-asteikäiset lapset osallistuvat kodin askareisiin ja oletteko valmiita maksamaan lapsille palkkaa kotitöistä?

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Minun neljästä lapsesta on kolme jo muuttanut kotoa. Kotitöitä tehdään melkein joka päivä sekä vanhemmat että lapset.
Lapset tietysti ikätasonsa mukaan. Yläkoulu ikäiset tekivät jo iltaruuan vuorotellen ja huolehtivat tietysti itse huoneensa siisteydestä ja pesivät perheen pyykkiä.
Alakoululaisena alkoi kaikilla nurmikon leikkuu, isossa pihassa sitää riittänee ihan kaikille.
Omista lemmikeistä huolehtiminen kuuluu lapsen/nuoren arkeen. Vastuu on tietysti meillä aikuisilla mutta jos on lemmikin halunnut niin siitä huolehditaan.
Meillä ei ole koskaan kotitöistä maksettu mutta kun nuori on siirtynyt yläkouluun niin tilille tupsahti kk-raha. Tämän rahan kukin nuori on käyttänyt siten kun on itse parhaimmakseen todennut. Siitä ei ole tilivelvollisuutta meille vanhemmille.
Hyvistä koenumeroista ei makseta koska se olisi epätasa-arvoista. Toinen saa pelkkiä kiitettäviä sillä että istuu hiljaa tunnilla ja kuuntelee. Toiselle lapselle kutonen matikankokeesta on kovan työn tulos.
Kaikki lapset palkittiin kouluvuoden päättyessä jollain kivalla tekemisellä. Käytiin päiväretkellä ja syömässä hyvin.
Kun me vanhemmat kesällä töissä niin aamulla kirjoitimme keittiön pöydälle lapun jossa jokaiselle pieni kotityö tehtävksi päivän aikana. Pyykkien ripustaminen kuivumaan, mopolla kaupassa käynti, isovanhempien avustaminen, imurointi, tiskikoneen tyhjennys, mattojen ulos vienti ja tammaus, mattojen pesu kesällä, ikkunoiden pesu, leipominen, sauna tai talon lämmitys, molemmat läpiävät puilla ym Näin koti pysi suht koht järjestyksessä vaikka vanhemmat poissa ja kotona pyöri sekä omat lapset että lasten kaverit.
Kotitöiksi luetaan vaikka talvirenkaiden vaihto vanhempien autoon, lumitöiden tekeminen.
Nyt kun nuoret asuvat omilla, olen erittäin tyytyväinen. He pärvääjät hyvin ja osaavat hoitaa omaa kotiaan. Viikonloppuna juuri tyttäremme selosti miten oli puhdistanut opiskelija-asunnossa viemäreitä kun ne eivät vetänee.

Avatar

Meillä 8v ja 6v ostaa sänkynsä, kerää lelut,tyhjentää tiski/pyykkikoneet, laittavat omat vuodevaatteet pesuun,6v laittaa tyynyliinan itse,8v myös aluslakanan,kattavat pöytää,laittavat ruuat jääkaappiin ym

Avatar

Ostaa sänkynsä.. outoa.

Avatar

Milloin muistat itse aloittaneesi kotitöiden tekemisen?
Mielestäni on jotenkin outoa, ettei kouluikäiset muka vielä tee?

Avatar

Omasta mielestäni sellainen on hyvä käytäntö, että tietyt hommat kuten oman huoneen siivous ja omien jälkien korjaaminen (tiskit koneeseen ja pyykit pyykkikoriin yms) on jokaisen velvollisuus, eikä niistä makseta. Sitten voi olla vaikka jääkaapin ovessa lista ”extrahommista” kuten vaikkapa sukkien lajittelu tai imurointi, ja näistä extrahommista saa pienen korvauksen. Näin myös lapsi oppii että tietyt hommat kuuluu hoitaa ja jos haluaa tienata rahaa niin sitten pitää olla myös valmis tekemään vähän extrahommia. 🙂 Näin myös oppii että mitä enemmän hommia tekee, sitä paremmin rahaa kertyy.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä