eveliina matilda - Banneri

Lasten harrastusmaksut

Lasten harrastusmaksujen nousu on puhututtanut mediassa viime aikoina. Kaikkein kalleimpien harrastusten kärkipäästä löytyi myös meidän lasten harrastuksista kaksi: jääkiekko ja ratsastus. Olen toki jo ennen Urheilulehden selvitystä pannut merkille, että lapsillemme on valikoitunut hintavat harrastukset.

Tyttäreni innostuttua hepoista muutama vuosi sitten, ajattelin, että harrastus on ihan sopivan hintainen niin kauan kuin lapsella ei ole omaa ponia. Kun vuoden jonottamisen jälkeen lapselle vapautui paikka ratsastuskoulusta, yllätyin kuinka paljon kustannukset olivat kasvaneet omasta nuoruudestani.

Tällä hetkellä kymmenen kerran ratsastuskortti maksaa reilut 300 euroa. En muista mitä kortti tarkalleen maksaa, koska hinta nousee usein eikä tilitiedoistani löytynyt ostoa tuoreimmalla hinnalla. Ostin viime vuoden puolella pari korttia valmiiksi säilöön ennen uutta hinnannousua. En myöskään muista mitä kymmenen ratsastuskertaa maksoi omassa lapsuudessani, mutta epäilen että vanhempani eivät maksaneet neljän tyttärensä kymppikorteista yli 1200 euroa.

Sain hiljattain puhelimeeni mainoksen tulevan kesän ratsastusleiristä tyttäreni harrastustallilla. Leiri maanantaista perjantaihin täysihoidolla maksaa 600€. Lueskelin juuri vanhojen Hevoshullu-lehtien leirimainoksista, että muutama vuosi sitten vastaavien leirien hinnat pyörivät 250€ molemmin puolin.

Yrittäjän puolisona ymmärrän oikein hyvin mistä hinta muodostuu sekä sen, että kustannukset yrittäjille ovat kasvussa. Asia laittaa minut kuitenkin mietteliääksi. Missä menee oma kipurajani, jonka jälkeen kerron lapsilleni, etteivät he enää voi jatkaa unelmiensa harrastuksia, joista he saavat liikuntaa ja ystäviä  sekä oppivat uusia taitoja ja vastuunkantoa? Tiedän, että minun kipurajaani on vielä rutkasti matkaa. Tiedän myös, että moni muu perhe tai lapsi ei ole yhtä onnekkaassa asemassa.

Perheessämme on kaksi hyväpalkkaisessa työssä olevaa aikuista ja lisäksi lasten harrastusmaksut jakautuvat kahden eri talouden kesken. Silti kovat harrastusmaksut tuntuvat tai ainakin laittavat arvioimaan rahan vastinetta, kuten puitteita ja opetuksen laatua tarkemmin.  Sen sijasta, että varaisin lapselleni kiireesti paikan tutun tallin kesäleiriltä, aion vertailla hintoja ja leirien sisältöjä. En myöskään usko, että 600€ hintaisia leiriviikkoja myydään kovin nopeasti loppuun, niin surullista kuin se sekä lasten, että yrittäjien kannalta onkin.

 

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Mitä maksaa jääkiekko? Tosi kiinnostavaa!

Avatar

Ja tähän päälle vielä varustet ja kuljettaminen.
Meillä tytär pelasi 12 vuotta jalkapalloa. Kuinka monta kilometriä ajettiin autolla harjoituksiin, peleihin ja turnauksiin. Tosin useimmiten kyydissä oli useampikin tyttö, koska meillä oli tilauato.
Kuopuksen taideharrastsu, ekalla kerralla tuli tarvikelista viime syksynä. Rustasimme ne tarvikkeet joita reilun 10 vuoden aikana aika paljon kertynyt, silti kaupaan meni 150€.

Avatar

Itse kävin ysärin lopussa kaverin kanssa Alvan tallilla Raisiossa. Silloin ratsastustunti maksoi 50 markkaa ja maksettiin käteisellä tunnin alussa. Kaverin äiti muistaa edelleen, kun yhdellä menomatkalla me tuuletettiin niitä viisikymppisiä auton ikkunasta Kasitiellä. Lepattivat kivasti :’DDDD

Meillä täällä pk-seudulla ratsastus maksaa nykyisin noin 60€/tunti. Teidän tallilla ei toki taida olla maneesia, mutta täältä katsottuna tuo 30€ (tai vähän enemmän) on silti todella halpa!

Kesäleiripaikaksi suosittelen harkitsemaan myös muita vaihtoehtoja kuin omaa tallia, jos A vain on valmis olemaan viikon ”kaukana kotoa”! Ainakin omassa lapsuudessa kesäleirit vieraalla tallilla oli parasta, oli niin kivaa ja jännää päästä kauemmas kotoa ihan uuteen paikkaan, ratsastaa erilaisilla uusilla hepoilla, yleensä myös leiritalleilla tehtiin tunneilla jotain erilaista kun kotona jne. Parasta! Ja aikuisenakin olen kyllä sitä mieltä, että ratsastustaitoa kehittää hyvin, että käy eri opettajien tunneilla, kaikki keskittyvät kuitenkin vähän eri asioihin (itse ratsastan edelleen).

Ja usko tai älä, ainakin suosituimmat kesäleirit (esim. Einolan talli, Ylirannan ratsutila) varataan kyllä jo alkuvuodesta täyteen 500-700 € hinnasta huolimatta 😮 Jälkimmäistä voisin muuten suositella teillekin, mutta Ii on ehkä turhan kaukana Turusta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä