kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 10.03.2024

Outoa vai peruskauraa? 20 faktaa meidän arjesta.

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Arki ja sen rutiinit on sellaisia, että kun niitä toistaa itse/omassa perheessä viikosta ja vuodesta toiseen, alkaa kuvitella, että kaikki tekee samalla tavalla. Sitten kun jutteleekin kaverin kanssa / näkee toisen perheen iltatoimet, huomaa, että “hitsi, miksi me tehdään aina asiat näin, kun ne voisi tehdä tuollakin tavalla”. Tai toisaalta joskus on vaan ihana ihmetellä, että toisen arkinen rutiini olisi itselle tosi vieras. 

Kun aloin miettiä, mitä kirjoitan tästä meidän viikosta 10/2024, eka ajatus oli, että “viikko oli aivan tavallinen”. Ja siitä se ajatus sitten lähti – tässä postauksessa kerron, mitä meidän tavallinen viikko pitää sisällään.

KESKIMÄÄRÄISELLÄ TAVALLISELLA VIIKOLLA, eli 20 random arkifaktaa:

 1. Kaksoset nukahtaa 20.15, esikoinen ysin jälkeen ja me aikuiset ollaan unessa viimeistään 22.00. 
 2. Pentti herää aamuisin ekana kuuden maissa. Paitsi silloin, kun mä herään yleensä kerran tai kaksi viikossa neljän aikaan ja alan tehdä töitä (koska tiedän, etten saa enää unta). Kaikki lapset herää joskus seiskan haminoissa, oli arki tai viikonloppu. 
 3. Mä ja esikoinen syödään aamupuuro arkisin kotona. Mulle puuroon tulee poikkeuksetta marjoja, voita ja raejuustoa. Niin ja paljon suolaa. Suolaton puuro on mun kauhistus.  A syö aamupalan töissä ja kaksoset päikyssä. Tosin Omppu ja Mesi syö kyllä kotona usein smoothiet, kauramaidot, pähkinät tai jotkut vastaavat kotona ennen päiväkotiin lähtöä. 
 4. Päikyssä lapset on 7.30-8.30 välillä. 
 5. Kahtena arkiaamuna A:llä on aamutreenit ennen töitä = minä vien lapset päikkyyn, A muina aamuina. 
 6. Yhtensä arkiaamuna mulla on treenit ennen töitä ja yhtenä aamuna avanto. 
 7. Yhtenä päivänä viikossa, yleensä keskiviikkoisin, treenaan lounasbreikin ajan. Muuten yritän liikkua pienesti tai isosti niin, että kokonaismäärä on 5 treeniä viikossa. 
 8. Esikoisella on harrastus kolmesti viikossa ja pienillä tytöillä kerran. 
 9. Esikoisen kotiintuloaika oli ennen 20.00, mutta koska siivousvartti, on kotiintuloaika nykyisin 19.30 (koska 20.00 pienet tytöt on jo sängyssä). Kesällä tätä aikaa täytyy varmasti fiilata. 
 10. Meillä on sellainen sääntö, että läksyt tulee tehdä koulun/harrastuksen jälkeen ja vasta sitten saa mennä ulos/kaverille. Kaverit voi kuitenkin olla meillä, jos tekevät läksyt/lukevat kokeisiin yhdessä. 
 11. Perjantaisin lötköillään olan takaa. Perjantaisin minä ja mies haetaan kaksoset yhdessä päikystä (yleensä A hakee yksin) pikkaisen aikaisemmin kuin yleensä, sitten mennään ostamaan karkkia ja syödään jotain hyvää. Perjantaisin pikkutytöt latautuvat telkkarin ääressä karkkia syödään (paukku kaikki ruutuajat, mutta ei mitään väliä, kun yleensä eivät juuri telkkua katsele). Perjantaisin ei yleensä nähdä ketään iltaisin, vaan se on sellainen viikonloppuun laskeutumisen ja rauhoittumisen ilta. 
 12. Sunnuntait on aktiivisia päiviä. Mulla ja miehellä aina treenit, tehdään seuraavan viikon ruokia, tilataan kauppakassipalvelut, hoidetaan joku extra-homma (pihatöitä, joku erityissiivousprokkis) ja synkataan seuraavan viikon kalenterit. Lapset ulkoilee poikkeuksetta ja silloin he menevät usein kaverille kylään/meille tulee kavereita. 
 13. Kerran viikossa siivotaan joko itse tai siivooja – imurointi, vessojen pesu yms. (Lakanat vaihdetaan pari kertaa kuussa. ) Meillä ei silti ole mitään yhtä ja ainoaa siivouspäivää. Usein se on silti keskiviikko. 
 14. Me katsotaan telkkaria puolison kanssa melkein joka ilta. Tai siis Katsomoa, Netflixiä tai jotain muuta suoratoistopalvelua. Rikoksia, dokkareita tai rakkaus-realityä. Aikaisemmin saatettiin katsoa yli tunti putkeen. Nykyisin mennään 20-30 min spurteilla, koska yöuni on niin ihanaa (täällä postaus siitä, miten aloimme lisätä unta ruuhkavuosiin).  
 15. Mä luen joka ilta jotain kirjaa Book Beatista ennen nukkumaanmenoa. Samoin tämä kuuluu esikoisen tapoihin. Pienille tytöille luetaan iltasatu oikeasta kirjasta yhdessä ja kun he jäävät huoneeseen, jätetään huoneeseen äänikirja 0.8 (unettavalla) nopeudella. 
 16. Arkisin syödään edullista perusruokaa, jota riittää (toivottavasti) kahdelle päivälle. Jos ei olla kipeitä, ei Woltata (enää nykyisin) kuin satunnaisesti viikonloppuisin. 
 17. Iltapala koostuu meillä aikuisilla ja F:llä yleensä aina voileivistä ja rahka-annoksesta. Mun vakio: Kaksi ohuen ohutta ruisleipää, levitettä, juustoa, kalkkunaa ja kasviksia. Maitorahka pähkinöillä, granolalla, marjoilla/hedelmillä, kardemummalla ja vaahterasiirapilla.
 18. Vaikka lapsilla perjantai on karkkipäivä, ei niuhoteta herkuista viikollakaan. Ei nyt karkkia varsinaisesti osteta, mutta voidaan ihan hyvin leipoa pannaria tai käydä pullalla. 
 19. Pyykkejä pestään nykyisin ehkä keskimäärin kaksi tai kolme koneellista päivässä. 95% vaatteista kuivataan kuivausrummussa. Kun taitellaan vaatteet (minä ja A), ne pinotaan niin, että yhden kategorian vaatteet menee aina samaan kasaan, jotta ne on helppo siirtää kaappiin. Tyyliin: F:n paidat, mun topit, kaksosten housut. Kaksosilla on yhteinen vaatekaappi, mutta silti käytännössä omat vaatteet (paitsi jotkut mustat sormikkaat tms). (Vuonna 2021 se, miten meillä pestiin pyykkiä, aiheutti VALTAVAN kommenttiryöpyn.)
 20. Lauantaisin käydään, aina kun voidaan, Tampereen kauppahallissa ostoksilla (Lihakipparit, Pullapuoti, Nygren nyt ainakin) ja Aniittassa aamupalalla. 

-Karoliina-

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X