operaatio äiti - Banneri

Selasin aikani kuluksi uutisia Iltalehden sivuilta ja törmäsin mielenkiintoiseen aiheesen. Aiheessa käsitellään tuoreita äitejä ja heidän odotuksiaan. Jokainen valmistautuu tulevaan vauvaan parhaansa mukaan ja yrittää tajuta mitä tuleman pitää. Vaikka olisi kuinka varautunut, Iltalehden mukaan jotkut asiat yllättävät uudet äidit kuitenkin. Kopioin tähän alle Iltalehden tekstin:

1. Kaikki aikasi on nyt vauva-aikaa
Vastasyntynyt vaatii vanhempiensa kaiken huomion ja ajan. Vauvan rytmi on nyt sinun rytmisi. Vaikka kaikki osaavat odottaa tätä, sen rajuus saattaa silti tulla yllätyksenä.

2. Parisuhteesi muuttuu

Teitä on nyt kahden sijaan kolme, eikä aikaa parisuhteen hoitamiselle juurikaan jää. Yrittäkää kuitenkin varastaa sitä jostain edes kysyäksenne, mitä toiselle kuuluu.

3. Hyville yöunille voi heittää hyvästit

Pieni vauva heräilee useimmiten monta kertaa yössä, ja vanhempien jatkuva univaje voi käydä raastavaksi. Muista kuitenkin, että yleensä vauvat alkavat nukkua paremmin muutaman kuukauden sisällä. Kun vauva nukkuu, lepää sinäkin. Tiskit voivat odottaa.

4. Kaikilla on yhtäkkiä hirveästi mielipiteitä

Kun vauva kotiutuu, sukulaiset ja ystävät yleensä haluavat nähdä uuden tulokkaan. Varaudu vierastulvaan – ja, valitettavasti, myös ystävällisten neuvojen tulvaan. Harva asia herättää niin paljon mielipiteitä kuin lasten kasvatus. Opi kuuntelemaan ja suodattamaan. Löydä ne tavat, jotka toimivat teillä, ja unohda muut.

5. Tarvitset apua

Vauvanhoito on kovaa ja väsyttävää työtä. Harva pystyy siihen aivan yksin. Älä yritä esittää aina tehokasta äitiä, joka pärjää kyllä. Pyydä ja ota vastaan apua. Tarvitset myös omaa aikaa.

6. Päästelet hassuja ääniä ja teet ilmeitä

Yhtäkkiä sinusta on tullut ihminen, joka sanoo ”bää bää” ja irvistelee vauvalle. Se on vain hyvä asia. Vauvat tarvitsevat keskustelua ja he peilaavat vanhempiaan. Samalla kun opetat lapsellesi tärkeitä ihmisenä olemisen taitoja, luot lapseen tiiviin siteen.

7. Tunnet syyllisyyttä

Kun lapsi kiukuttelee, yöunet jäivät taas kahteen tuntiin ja maito kaatuu lattialle, tekisi ehkä mieli luovuttaa. On ihan ookoo kaivata joskus omaa aikaa tai rentoa iltaa ulkona ystävien kanssa. On myös ihan normaalia, että tunnet siitä syyllisyyttä; niin vanhemmat tekevät. Syyllisyys on kuitenkin aivan turhaa. On normaalia haluta joskus lomaa lapsesta.

8. Teet virheitä

Vain täydellisessä maailmassa on täydellisiä vanhempia. Ja tiedäthän, ettei täydellistä maailmaa ole. Maailma on täynnä neuvojia ja oppikirjoja, mutta on tärkeintä tehdä niin, mikä itsestä ja omasta perheestä tuntuu hyvältä. Virheet ovat sallittuja.

9. Sinusta tulee tuomari

Kun lapset kasvavat, löydät itsesi aivan uudesta roolista. Yhtäkkiä sinun tulee päättää, kumpi sisaruksista teki riitatilanteessa väärin ja asettaa rajat. Kurinpito ei ole helppoa, mutta se on sinun tehtäväsi vanhempana.

10. Saat kaverin vessaan

Kun lasta aletaan opettaa potalle, häntä saattaa hyödyttää nähdä isä tai äiti vessassa. Näin hän oppii, mistä vessassa käymisessä on ylipäätään kysymys.

11. Viimeistään nyt taloutta pitää vahtia

Lapset eivät ole mitään halpoja hankintoja. Enää et voikaan matkustella ja shoppailla huolettomasti, sillä vakuutukset, sitterit, lääkärikulut, vaatteet, rattaat ja muut tarvikkeet maksavat. Nyky-Suomessa lapsen kasvattaminen vauvasta täysi-ikäiseksi tekee vanhempien rahapussiin keskimäärin 128 000 euron loven.

12. Tunnet valtavaa rakkautta

Jotkut vanhemmat tuntevat rakkauden heti, toisilla se ottaa aikaa. Mutta totta on se, että omaa lastaan rakastaa aivan eri tavalla ja syvemmin kuin mitään muuta koko maailmassa.

13. Joskus joudut päästämään irti

Jonain päivänä silmäteräsi muuttaa kotoa ja alkaa elää omaa elämäänsä kaukana vanhempien valvonnasta. Siinä kohtaa pitää vain toivoa, että olet ehtinyt antaa hänelle kaikki tarvittavat eväät elämään – ja painottaa, että kotiin saa tulla koska tahansa.        


Alkuperäinen teksti löytyy tästä.

Ajatuksena olisi nyt käydä läpi näitä kohtia. Osasinko itse olla valmistautunut, tiesinkö mitä odottaa? Mitä minä odotin? Oliko totuus aivan muuta?  

1. Kaikki aikasi on nyt vauva-aikaa

Olin aina olettanut, että vauvan kanssa on rankkaa ja vauva vie aikaa paljon. Olin ajatellut, että en tosiaankaan ehtisi käymään suihkussa välillä tai syömään. Oletukseni meni ehkä hieman sivuun. Kyllä syömiselle ja suihkulle löytyy aina aikaa. Enemmänkin on kyse siitä, että kaikki liittyy vauvaan. Et saa olla yksin vaan vauva on mukana vessassa, suihkussa ja roikkuu sylissäsi kun syöt. Alkuun oli todella vaikeaa rytmittää elämistään niin, että mukana on se joku toinen koko ajan. Oli vaikea tottua, ettei enään ole vaan minää. Nyt on enemmänkin me.

2. Parisuhteesi muuttuu

Tästä aiheesta puhutaan joka paikassa. Vauva muuttaa suhdetta ja toisillensa ei riitä aikaa. Muistan raskauden loppuvaiheessa pyytäneeni mieheltäni, että viettäisi viimeisen kuukauden kanssani, koska kohta yhteinen aika olisi lopussa. Nykyään aikaa todella on vähemmän, mutta riittävästi tilanteeseen nähden. Ehdimme nauttia toisistammekin. Sen ei pidä olla niin, että joko äiti on vauvan kanssa tai isä on vauvan kanssa. Me ainakin vietämme usein aikaa leikkien yhdessä poikamme kanssa. Olemme vähentäneet muita menojamme ja harrastuksiamme väli-aikaisesti, jotta pystymme järjestämään aikaa toisillemme. Suhde on muuttunut ja se ei tule koskaan olemaan samanlainen. Emme ole kahdestaan vain toisiamme varten, vaan meillä on nyt joku kolmaskin jota pitää vaalia ja rakastaa. Olen silti onnellinen. Mielestäni lapsi on lujittanut suhdettamme. Suhteemme on ymmärtäväisempi sekä kestävämpi ja osaamme arvostaa todella niitä kahdenkeskisiä hetkiä.

3. Hyville yöunille voi heittää hyvästit

Tämä asia oli minulle vaikeampi kuin ajattelin. Uskoin, että pystyn samaistumaan pienen vauvan rytmiin ja nukkumaan, kun poika nukkuu. Se ei ollutkaan niin helppoa. Ylös 1-2 tunnin välein, nukuttamista, valvomista keskellä yötä. Revin hiuksia päästäni kun edes muistelen tätä! En ikinä uskonut, että voi olla NIIN rankkaa valvoa neljä tuntia yöllä. Olin kuvitellut, että kyllähän ne yövalvomiset menee telkkarin edessä istuskelleen ja vauvaa sylissä pitäen. Tähän voin vaan nauraen sanoa, että olinpas naiivi!!

4. Kaikilla on yhtäkkiä hirveästi mielipiteitä

Olen oikeasti _järkyttynyt_ , miten hanakasti ihmiset tulevat arvostelemaan ja neuvomaan. Puhun nyt etenkin toisista äideistä. Koko blogini teema sai alkunsa tästä asiasta. Ymmärrän, että ihmiset tekevät erilaisia ratkaisuja. Mielestäni on väärin esittää, että se oma ratkaisu olisi ainut ja oikea. Ymmärrän, että joillakin äideillä on kokemusta lapsista jo useamman verran ja neuvot ovat itselleni aina tervetulleita. Jätän kuitenkin nykyään omaan arvoonsa ne (usein) hyökkäävät kommentit, jotka tulevat olenollutäitiparikuukautta-tyypeiltä. Kuten sanottua.. neuvoa saa, mutta ratkaisut teen itse 🙂

5. Tarvitset apua

Minä tarvitsen apua. Pyysin jo etukäteen, että ihmiset auttaisivat minua vauvan synnyttyä. Minä en jaksaisi yksin. En halua esittää supernaista enkä olettanutkaan, että selviäisin yksin. Olen totuttautunut alusta asti siihen, että joku muukin osaa hoitaa poikaani. Haluan nauttia leffasta miettimättä koko ajan, että pärjääkö äitini nyt varmasti pojan kanssa. Haluan nukkua aamulla pitkään, enkä miettiä muistiko mieheni nyt varmasti antaa pojalle puuroa. Teimme raskauden aikana jo sopimuksen, että vauvan hoito menee aikalailla 50/50. Nykyään mieheni on täysin yhtä hyvä hoitaja kuin minäkin ja osaa käyttää onneksi aivojaan 😉 En ikinä voisi kuvitella eläväni yksin vauvan kanssa, ajettuani kaikki tiehensä. Haluan pitää suhteet vahvoina, koska tulee niitä päiviä kun minä tarvitsen apua.

6. Päästelet hassuja ääniä ja teet ilmeitä

Moni vanhempi lässyttää vauvalleen sellaisia asioita, mistä rattaissa makaava käärö ei ymmärrä yhtään mitään. Moni vanhempi kiljahtelee, irvistelee ja ilmeilee julkisella paikalla lapsensa kanssa. Ennen saatoin katsoa näitä ihmisiä hieman kieroon, myönnän.. Mutta nykyään tiedostan itse tekeväni tätä paljon ja katsonkin kieroon äitejä, jotka eivät ota kontaktia lapseensa ollenkaan.

7. Tunnet syyllisyyttä

Haluan lomaa lapsestani ja tiesin jo etukäteen, että tulen haluamaan. Mutta syyllisyyttä siitä en tunne. Alussa tosin taisin joskus tuntea pienen pistoksen siitä, että katsoin kokonaisen leffan teatterissa suomatta yhtäkään ajatusta pojalle koko aikana. Saatan kyllä tuntea syyllisyyttä monesta muusta asiasta; en jaksaisi herätä aamulla heti, en tänään ollut niin loistava äiti kuin eilen jne, mutta oman hetken kaipaaminen ei tuo minulle paskamutsi fiilistä.

8. Teet virheitä

 Osasin odottaa kauhulla, että tulen tekemään virheitä. Pieniä sekä isoja. Olen tehnyt virheitä. Kukaan ei tosissaan ole täydellinen.

9. Sinusta tulee tuomari

Tähän kohtaan en vielä osaa vastata mitään. Topi on vasta niin pieni, eikä sisaruksia ole.

10. Saat kaverin vessaan

Meillä ei vielä opiskella pottaa. Silti voin tuon otsikon allekirjoittaa. Melkein aina otan pojan mukaani vessaan. Eletään kuitenkin oppimisen aikakautta, eikä koskaan voi tietää mitä ja milloin opitaan uusia asioita. On siis hyvä pitää näköyhteys 😉 Tästä asiasta moni vitsailikin jo etukäteen.

11. Viimeistään nyt taloutta pitää vahtia

Mies puhui etukäteen paljon rahasta ja minä suunnittelin ja laskin. Meillä on olemassa sellainen paperi, jossa lukee joka kuun kohdalla tarkkaan mihin rahat menee ja paljonko jää ylimääräistä, että osataan elää varojemme mukaisesti. Siihen on laskettu myös yllättävät menot mukaan. Onhan se harmi, että pitää harkita kahdesti eikä mennä ajatuksen mukana. Mutta sitä on ennenkin pärjätty vähällä rahalla ja pärjätään nykyäänkin. En ole yllättynyt mitenkään, että lapseen kuluu rahaa paljon.

12. Tunnet valtavaa rakkautta

Tätä tunnetta odotin eniten kaikesta. Alkuun olin pettynyt, kun tunteet eivät tulleetkaan hankalan alun takia niin nopeasti. Kuitenkin, kun rakkaus tulvi sydämeeni, meinasin pakahtua onnesta! Sitä ei voi selittää. Se pitää tuntea.

13. Joskus joudut päästämään irti

Onko tätä pakko ajatella vielä? EI OLE!

Paljon tekstiä. Paljon odotuksia. Paljon kaikkea. Jaksoitkohan lukea? 😉 Jätä kommenttia, jos joku asia jäi mieleen pyörimään.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X