Noniin, ketkäs kaikki selvisivät kierrokselle kaksi? Vitsi! Tarkoitan, että tätä postausta luultavasti lukevat ne ihmiset, jotka osan 1 perusteella kiinnostuivat kestoilusta enemmän. Tämä tietopaketti kertoo itse vaipoista.
Mistä kestovaipat koostuvat?
Kuva Googlesta. |
YRITÄN kirjoittaa tämän ymmärrettävästi. Eli kestovaippa koostuu käytännössä pintakuivasta kerroksesta, joka on ihoa vasten, imusta (sisävaipasta) ja kuoresta (kosteussulku).
Pintakuiva kerros voi olla kiinteä kosteutta siirtävä kangas, pestävä kankainen tai kertakäyttöinen kuitupaperiliina. Liina ei ole välttämätön, mutta se voi tehdä lapsen olon miellyttävämmäksi ja helpottaa kakkavaipan puhdistamista. – kestovaippainfo.fi
Ulommaisen kuoren tehtävähän on varmistaa, ettei kosteus siirry lapsen vaatteisiin. Kuori voi olla esimerkiksi mikrokuitua tai ihan mitä vain matskua, joka pitää kosteuden ja hengittää. Villa on esimerkiksi todella hyvä, koska se on luonnostaan antibakteerinen ja imee kosteuden itseensä tuntumatta siltikään märältä.
Villahousut. (Kuva Googlesta.) |
Kuoria. (Kuva Googlesta.) |
Imuja on monenlaisia ja ne nimensä mukaisesti ovat tarkoitettu imemään se pissa itseensä. Imuina voi käyttää harsoa, flanellia, froteeta tai hamppukangasta. Imut voivat malliltaan olla monenlaisia. On vaipaksi taiteltavia kankaita tai muotoonommeltuja sekä tarroilla kiinnitettäviä vaippoja jne.
Eräänlainen imu. (Kuva Googlesta.) |
Harsoja. (Kuva Googlesta.) |
Itse vaippoja on myös monenlaisia. Vaipassa voi olla pintakuiva kangas, imu- ja kuoriosa erillisinä kappaleina, joita voidaan yhdistellä monella tapaa. Erillisistä osista rakentuvat vaipat kuivuvat luonnollisesti nopeasti. Sitten löytyy myös all-in-one -vaippoja eli nimensä mukaisesti vaippa sisältää kaikki tarvittavat osat samassa paketissa. Sitten löytyy myös välimuoto eli taskuvaippa, jossa sisäosa on pintakuivaa matskua ja ulko-osa sitten kosteudenpitävää, mutta hengittävää kangasta. Vaipan takaosassa on ns. täyttöaukko, jonne voi sitten pujottaa imut.
Esimerkki taskuvaipasta. (Kuva Googlesta.) |
Esimerkki all-in-one vaipasta. (Kuva Googlesta.) |
Siinä olikin sitten se asiateksti osuus. Kuinka moni muu on tämän jälkeen ihan pyörällä päästään? MINÄ ainakin olin! Yritän siis selittää jutun ”paremmin”.
Ensinnäkään kukaan ei voi tietää minkälainen vaippa pitää valita. Sitä vaan täytyy lähteä pikkuhiljaa liikkeelle kokeilemalla ja tutkimalla, että mikä ehkä meille sopisi parhaiten. Haluaako sitä päästä helpommalla vai onko valmis yhdistelemään jne. Ei kannata suinpäin ostaa yhtä merkkiä isoa kasaa ennenkun tietää toimiiko se oman lapsen kohdalla. Jokaiselle sopii erilainen malli, koko ja materiaali.
Kannattaa aloittaa, vaikka miettimällä, että haluaako tarrallisen vai napillisen vaipan? Tarrallisen lapsi voi helposti repiä irti, kun taas nepparit voivat pysyä paremmin. Yksilöllistä. Tarra myös saattaa kulua käytössä ja huonontaa jälleenmyyntiarvoa.
Nappeja? (Kuva Googlesta.) |
Vai tarroja? (Kuva Googlesta.) |
Seuraavaksi kannattaa miettiä kokoa. Vaippoja ostaessa kiinnitä huomiota siihen kokoon huolellisesti. Yleensä koot on merkitty tyylillä S, M tai L esimerkiksi. Jokaiseen kirjaimeen on liitetty kilomäärä, jonka avulla voit arvioida helpommin mikä on sopivimman kokoinen. Jos haluaa päästä helpolla, kuten itse tein, hankkii ”one size” -vaipan. Vaippa sopii noin 3-20kg välillä eli on TODELLA pitkäikäinen. Nämä vaipat toimivat neppareilla.
One size? (Kuva Googlesta.) |
Tämän jälkeen tuleekin sitten valita, joko yksinkertaisin ”all-in-one” vaippa, taskuvaippa tai erillisistä osista koostuva vaippa. Ensimmäinen vaihtoehto voi olla helpoin aloittelijalle, koska se sisältää kaikki tärkeät osat. Tokaa saa itse säädeltyä ja on siksi myös aika helppo sekä hyvä ratkaisu. Erillisistä osista koostuva voisi sopia ehkä parhaiten sellaiselle, joka jo tietää mitä tekee.
Sitten vain valitsemaan… (Kuva Googlesta.) |
Kuva Googlesta. |
Itse valitsin taskuvaipan ja kokona on se ”one size”. Vaipat menevät Topille pitkään eikä kokoja tarvitse miettiä sen tarkemmin. Hutiostot vältetty. Sen lisäksi tykkään taskuvaipan tyylistä. Alkuun joutuu ehkä hieman hakemaan, että osaa laittaa oikean määrän imuja taskun sisälle, mutta muuten se on maailman yksinkertaisin. Vaippa jalkaan ja menoksi! (Valitsin siis Alvababyn vaipat…)
Alvababyn kuoseja. (Kuva Googlesta.) |
Suosittelen vierailemaan kestovaippa.fi sivuston Vaippatietokannassa tutkimassa erilaisia vaippoja ennen ostopäätöstä.
En kuitenkaan luottaisi vain nettiä selaamalla siihen, että voi löytää juuri sen oikean vaipan. Suosittelen siis myös kyselemään tutuilta, keskustefoorumeilta tai äitiryhmistä facebookissa kokemuksia eri vaipoista. Tässä esimerkiksi yksi foorumi kestoilijoille: KLIK.
Muista, että vaippoja voi hyvin yhdistellä toisiinsa merkistä riippumatta ja voit omistaa monen merkkisiä vaippoja. Ja kannattaa oikeasti hankkia niitä vaippoja tosiaan pienissä erissä, jotta et sitten yhtäkkiä omistakaan miljoonaa vaippaa, jotka eivät sovikaan lapsellesi.
Vaippoja voit tilata netistä tai ostaa joistain lastentarvikeliikkeistä. Facebookissa on kirppareita, jotka on kestoilijoita varten, mutta myös livekirpalta voi tehdä löytöjä. Käytetyissä muista tarkistaa, että mahdollinen tarranauha on edelleen pitävä ja vaipan kuminauhat jämäkät.
Se kuinka monta vaippaa tarviit riippuu monesta asiasta. Kuinka usein jaksat pestä? Kuinka täysipainoisesti kestoilet? Minkälaiset tilat sinulla on kuivattamiseen?
Kuva Googlesta. |
Sanotaan, että kestovaippoja kuluisi noin 7 kappaletta päivän aikana. Itse sain sellaisen ohjeen, että kakkavaippa vaihdetaan tottakai heti ja pissavaippa noin kolmen tunnin välein. Tästä voit itse laskea, että kuinka monta vaippaa te voisitte tarvita. Jokainen lapsihan on yksilöllinen ja kukaan vauva ei pissaa/kakkaa samaa määrää. Kannattaa myös miettiä, että aikooko kestoilla myös öisin vai käyttääkö kertiksiä. Kestoissahan on myynnissä myös yövaippoja, joihin itse en ole tutustunut.
Meillä on tällä hetkellä 7 vaippaa kotona ja noin 10 imua sekä 10 tavallista harsoa. Topi käyttää kestovaippaa ollessaan kotona paitsi öisin mennään kertakäyttövaipalla. Myös liikenteessä käytämme kertiksiä useimmiten, koska vasta opettelen kestojen käyttöä siellä. Meillä menee noin 5-6 vaippaa vuorokaudessa ja joudun tällä hetkellä pesemään ne joka päivä. Vaipan sisälle laitan imuksi yhden mikrokuituimun sekä yhden taitellun harson ja tämä on meillä riittänyt hyvin. Olen tilannut kyllä 20 vaipan satsin ulkomailta, sitä odotellessa…
Toivottavasti saitte tästä mitään selkoa!! Osan jouduin kirjoittamaan asiatekstinä ja osan yritin selittää omin sanoin. Kertokaa, jos ette jotain tajunneet… Hankala aihe kirjoittaa järkevästi!
Loppuun pari vinkkiä:
– JOS kakan huuhteleminen pönttöön on se kestoilussa kammottavin asia, niin voit hankkia myös riisipaperia. Paperi laitetaan vauvan peppua vasten ja se kerää kakan itseensä. Paperi voidaan hävittää kompostoimalla, hygieniasyistä sitä ei mielellään laiteta biojätteen sekaan. PAPERIA EI SAA LAITTAA PÖNTTÖÖN.
– Muista huomioida, että pojilla imu kannattaa keskittää etenkin etuosaan ja tytöillä taas hieman takaosaan.
Seuraavassa osassa kerron kestovaippojen käytöstä ihan käytännössä, niiden käsittelystä ja pesemisestä. Kiinnostuneita edelleen? 🙂
Kommentit (22)
Selkeä merkintä, mutta mua vähän häiritsee nämä ”kuvat Googlesta” -ilmoittamiset (ja jotkut vielä vesileimallisia kuvia eli kopioiminen ei varmastikaan ole sallittua). Googlehan ei kuvahaulla löydettyjä kuvia omista, se vain linkittää kuvat alkuperäisiltä sivuilta.
Entä kun sinulla on omia kuvia tässä blogissa – vaikka vauvakuvia – jotka joku löytää Googlen kuvahaulla. Sitten hän laittaa ne omaan blogiinsa ja lähteeksi vain ”google”.
… Eli jos Googlen kuvahaulla mieleisiä kuvia löytää, tulisi mennä alkuperäiselle sivulle & katsoa, onko kuvien käyttö ylipäätään muualla sallittua. Monesti on, mutta silloin yleensä pyydetään sivustolle linkittämään ja se on myös hyvien nettitapojen mukaista.
Selkeä postaus kestovaipoista, kiva että oot innostunut kestoista 🙂 Yks juttu vaan särähti korvaan (vaiko silmään..;)) – ei kaikki vaipat oo pintakuivia. Meillä kestoillaan suurimmaks osaks vaipoilla, joissa sisus on bambujoustofroteeta. Siinä on paljon pluspuolia: luontaisesti antibakteerinen materiaali, imee pissat nopeasti, ei tukkeudu kuten kuivapintaiset, on pehmeä ihoa vasten ja auttaa lasta tunnistamaan pissahädän 🙂 bambu-alvat on meillä ihan lemppareita! Kauppa yms reissuille suosittelen laittamaan lanoliinitetut villikset vaipan päälle niin säästyy satavarmasti falskaamiselta. Jos hommaat villikset, kannattaa perehtyä niiden huoltoon (miten pestään, millä pestään, säännöllinen lanoliinilla käsittely).
Kirjotinko niin? Ei ollu tarkotus ;D
Bambujousto vois olla ihan jees… mutta ne oli aika hintavia, niin kokeilin noita toisia alkuuun 🙂
Mä en tiiä osaanko tota villahousu juttua, mutta aion lukea niistä 😀
Mielenkiintoinen ja selkeästi kirjoitettu teksti, kiitos Anette taas! Innolla odottelen jatkoa!
Yritän palata nopeasti asiaan osan 3 kanssa 🙂
AIO vaipat on ihanan helppoja, mut niissä se huono puoli et kuivuminen vie suht kauan. Olin juuri kestoinfossa ja yllätyin todella kun esittelijä sanoi et niit villahousuja ei tarvi pestä juuri koskaan, et hän vaan tuulettaa ne O_o Eikö ne tosiaan haise? Pk:ssa joskus yhellä lapsella oli kestoja ja näön perusteella olivat vanhoja ja niissä oli se et kun sinne tuli se ykskin pissa ni haisi tosi pahalle. Eli tuleeko kestoihin tätä ongelmaa miten nopeasti?
Vissiin ne villahousut ei haise, vaikka munki mielestä se kuulostaa tosi oudolta :O
Mun pitää niihin tutustua tarkemmin!
Lisää vaan kestoilusta 😀 Meillä lempparit on tällä hetkellä tarralliset imse vimsen aiot. Ja vielä alkuviikosta olin ihan tykästynyt myllymuksujen taskuihin hahaa niin se mielipide muuttuu kun pääsee kokeilemaan erimallisia vaippoja.
Mä en tiedä vielä noista suomalaisista tykkäänkö 😀
Kaikenlisäks oon hulluna väreihin ja kuoseihin, joten niitä olla pitää 😉
Mua kiinnostais kovasti alkaa kestoilemaan mutta ensinnäkin mies on sitä vastaan ja toisekseen en tajua yhtään mitään koko kestoilusta 😀 Kai se pitäis vaan rohkeesti kokeilla.
Nää sun postaukset saa mielenkiinnon heräämään vielä enemmän! 🙂
Miehet…. 😀
Mä suosittelen vaan kokeilemaan ja näyttämään vaikka sille miehelle käytännön kautta 🙂 Ehkä sekin innostuu, kun tajuaa helppouden 🙂
Tosi hyvä postaus! Selventää meikäläisen päätä ainakin tosi paljon!
Miten nopeasti vaipat kuivuvat? Mistä ulkomailta tilasit vaipat? Saako halvemmalla kuin Suomesta?
Mä tilasin alvababyn sivuilta ja vaipat tuli tulleineen kaikkineen PALJON halvemmiksi, kuin suomessa 🙂
Meillä vaipat kuivuu aamuun mennessä, kun jätän ne narulle! Imut rummutan muun pyykin joukossa miedolla lämmöllä.
JEE, paljon hyvää tietoa! Sitä seuraavaa postausta odotellessa 😉
Täytyy kattoa jos sunnuntaina sais aikaseks 🙂
Tosi hyvä ja mielenkiintoinen teksti 🙂 Vielä meillä ei ole kestoja kokeiltu, mutta saa nähä, että tuleeko nyt kokeiltua. Luulin, että kestojen käyttö olisi paljon hankalampaa, mutta tekstisi perusteella se onkin aika yksinkertaista 🙂
Se on oikeasti tosi yksinkertaista, jos sitä haluaa tehdä 🙂
Suosittelen!
Meillä käytetään vielä kuorta / villahousuja taskuvaipan päällä, on tosi pitävä paketti 🙂
Pitää siis harkita esimerkiks liikenteeseen,kun siellä tuppaa lirahtelemaan 😀 Kiitti vinkistä!
Mekin käytetään niin, mun mielestä se on kaikkein pitävin 🙂 aika usein jos pitää vaan taskuvaippaa, sielätä jostain välistä vähän lirahtaa 😀
Tosi hyvä ja selkeesti kirjotettu! 🙂 Itekki alotin nyt kestoilun, ihan sun innoittamana ja oonkin facebookin kautta hankkinu erilaisia vaippoja ja varmaan jo ens viikolla pääsen kokeilemaan tätä hommaa. Itekki kovasti mietin tuota imujen määrää, mutta tämä kirjotus selventi asiaa, ISO KIITOS 🙂 <3
Joono mä en oikeestaan tienny miten tossa pitää toimia 🙂 Kiitos siis kun sanoit!