operaatio äiti - Banneri

Saan usein paheksuvia ajatuksia osakseni, kun kirjoitan helposta lapsesta. Varmaan moni miettii, että elän vain vaaleansinisessä höttöhattarassa ja kuvittelen elämän iisiksi. Ei se ihan niin mene.

Nyt on tullut aika valittaa ja hieman raottaa erästä asiaa, joka meillä ei mene kuin oppikirjoissa!

Hampaiden pesu. Argh.

Alkuun hyvin alkanut ja helposti hoidettu homma ei enää suju. Topi rakasti hammasharjaa ja heilutti sitä itsekin mielellään suussa. Pitkä aika pärjäiltiin asian kanssa, kunnes iski stoppi.

Tiedän, että lapsen makuaisti kehittyy joskus jopa vähän hassusti. Tuleekin vain yhtäkkiä päivä, jolloin toinen tietää, että HEI; tästä mausta minä en pidä!

Edellinen kappale liittyy aiheeseen, vaikka ei siltä heti vaikuttaisi. Olen nimittäin ihan tasan varma, että hampaiden pesussa on kyse mausta. Topi ei taida tykätä yhtään menthol -tyyppisestä mausta. Meni todella kauan tajuta asia! Alkuun huomasin, että IHAN KAIKKI purkat, joissa oli lisättynä raikasta makua eivät kelvanneet. Ei lastenpurkat, ei aikuisten. Vaan miedot ja marjaisat purukumit uppoavat. Myöhemmin törmäsin samaan ongelmaan, kun pojalle määrättiin allergialääkettä, jossa on yskänlääkemäinen tuoksu.

Kumpikin totaalikieltäytyminen herätti ajatuksen pienessä yksinkertaisessa päässäni. Ehkäpä poika ei halua pestä hampaitaan, koska ei voi sietää hammastahnan makua!!

Miten meillä sitten tuo pesu sujuu?

Hammasharja ja ”kisutahna” ovat positiivinen juttu. Poika ei mitenkään kammoa niiden esiin ottamista. Ei yritä juosta karkuun tai rimpuile syliin nostettaessa. Kun harjan laittaa suuhun, Topi nätisti antaa harjata – hetken. Sitten alkaa räkiminen, irvistely ja rimpuilu. Puuskuttaminen, ähkäily ja kitinä olivatkin siis sen merkki, että maku ei miellytä.

Meillä on käytetty Colgaten hammastahnaa, joka on suunnattu 0-6 vuotiaille. Päätin tänään, että kokeillaan jotakin tahnaa, joka ei maistuisi ollenkaan perus mentholille tai vastaavalle! (Mikälie onkaan se oikea sana kuvaamaan hammastahnan makua…)

Siihen tarvitsenkin teidän vinkkejä!! En haluaisi ostaa koko kauppaa tyhjäksi ja kokeilla jokaista merkkiä, joten tietääkö joku miedon ja vaikkapa jonkun hedelmän/marjan makuisen hammastahnan? Onko kellään muulla ollut samanlaista ongelmaa?

Kiitos jo etukäteen. Pojan hampaat kiittävät! On aika lähettää hammaspeikot kortistoon.

Kommentit (49)

Viisasvelho tässä moikka! Kirjoitin äsken kommentin ja onnistuin jo hävittää sen. Salutem-tahnat on mauttomia ja vaahdottomia. Sopii lapsille ja herkkäsuisille aikuisille, jos kärsii esim. Aftoista. Ne myös kosteuttaa suuta. Itse olen käyttänyt aina lapsilla myös aikuisten tahnaa välillä. Saa kunnon fluori tujauksen. Apua saa shg jotka on mestareita ennaltaehkäisevässä hoidossa ja auttavat varmasti. Ja apteekissa ehkä myös osaavia farmaseutteja. Itsekin kiersin pkodeissa antaen tietoa hampaiden hoidosta.

Minäkin liputan perusmarketin muumitahnaa! Ja me laitetaan tosi tosi pieni määrä! 🙂

Argghh, kuulostaa niin ärsyttävän tutulta…. Meilläkin ensimmäiset kuukaudet sujui hyvin ja suukkukin aukes kun vaan sanoi että mennään pesemään hampaat. Sitten yks kaunis aamu tuli stoppi ja siitä asti hampaiden pesu on ollut yhtä taistelua. Täytyy myöntää, että oon ollut niin sokea ajatukselle, etten ole edes tullut ajatelleeksi että vika saattaa olla tahnassa (meillä kun on käytössä joku 1v hammaslääkäristä annettu pikku tuubi).. Kiitos kun avasit mun silmät, täytyypä meilläkin kokeilla vaihtaa toiseen tahnaan!! 😀

Kiva, jos musta oli hyötyä. Toivottavasti helpottaa teillä vaihtamalla 🙂

http://www.pepsodent.fi/pepsodent_kids/tuotteet/pepsodent_kids meillä käytössä nyt tämä mansikanmakuinen, on hyvän makuinen kuulemma. Fluoripitoisuus isompi kun ikähaarukka 2-6v.
aiemmin käytettiin Elmexin hiiritahnaa ja Nalle Puh-tahnaa, en muista valmistajaa. Meillä on aina ollut 2 tahnatuubia,mitä käytetään vuorotellen,vaihtelun vuoksi. Yksityiseltä hammasklinikaltani sain lapselle sellaisia pääjulisteita, mille sai joka hammaspesun jälkeen liimata hammastarran ja niitä on liimailtu meillä ihan onnessaan 🙂

Hmm.. innoistuskohan poju jostain tarrajutusta. Vois kokeilla.. mutta voi olla ettei vielä 🙂 kiitti vinkistä!

Meilläkin käytetään muumitahnaa 🙂 Ehkä teillä vain ajan kanssa poitsu tottuu ”äklö”-makuun 😀 Sulle on muuten haaste blogissani 🙂

Mä käyn kurkkaamassa, kiitti 🙂

Meillä on myös Muumi-tahna 0-2-vuotiaille, kaikissa muissa lastentahnoissa oli fluoria liikaa (siis meidän lähikaupan tahnoista). Maku on tosiaan sellainen hedelmäisen makea. En tiedä, mille yli 2-vuotiaiden lasten tahnat maistuvat, mutta noitahan mainostetaan sillä, että lapset ovat itse päättäneet maut. Plussaa tulee suomalaisuudesta ja tahnat ovat ilmeisesti myös väriaineettomia. Itse olen käyttänyt saman merkin Lemon-mint tahnaa, mikä oli myös ihan jees, kunhan makuun tottui.

Kuulostaa kyllä tosi hyvältä 🙂 Kiitos, kun kerroit faktoja tuotteesta!

Muumia meilläkin käytetään, siitä löytyy alle 2-vuotiaillekin omansa, jossa fluoria on se 500 ppm. Ei tosiaan silloin ne pienimmät saa niin paljon nieltyä fluoria kun vasta harjoittelevat sylkemistä. Ja muumithan (sekä saman valmistajan Herra Hakkarainen) ovat lisäksi Suomessa valmistettuja!

Lidlin merirosvotahnaa ollaan myös kokeiltu ja sekin on todella makea ja kelpaa meidän vuosikkaalle. Miinuksena tosin, ettei siinä ole ksylitolia.

Meillä myös kovasti treenataan sylkemistä ja hyvin se jo sujuu meilläkin, mutta pesun aikana taitaa vähän niellä ja maiskutella tahnan kanssa :). Tänään oli hammastarkastus ja tässä vähän ajankohtaista tietoa. Kahteen ikävuoteen asti suositus pestä aamuin hampaat ennen aamupalaa pelkästään vedellä ja harjalla, illalla 500 ppm fluoria sisältävällä tahnalla. Ksylitoli on hyvä lisä, muttei välttämätön. Kahdesta ikävuodesta eteenpäin 1000 ppm fluoria ja tahnalla pesu aamuin illoin.

Topi osaa muuten jo sylkeä ja sylkee aina hammastahnan pois! 🙂 Poika tykkää matkia 😀

Mä voisin harkita muumia JA LIDL. Vaihtelee sitten 🙂

Meilläkin liputetaan lidlin pirate fruitsin puolesta sinisellä korkilla. Ja siinä tosiaan vain 500ppm fluoria, kun monissa muissa lastentahnoissa isompi määrä.

Kokeiltiin tuota laveran fluoritonta, jonka piti olla joku vadelma(?), mutta se oli jotain aivan järkkyä. Esikoinen suostui käyttämään sitä, mutta kuopus inhoaa sitä. Piti itsekkin kokeilla ja hyi että oli inhottavan makuista.

Mä en oo ees kuullu laverasta?

Ja kuulostaa epäilyttävältä, mutta luen silti jostakin mitä se on 😉

munkin mielestä aluksi se laveran fluriton oli aika oudon makusta, mutta sit totuin siihen.. Nyt taas ”tavallinen” hammastahna maistuu kamalalle, tosi väkevälle ja voimakkaalle..

Muumia meilläkin käytössä. Ei mielestäni tuoksu lainkaan mentholille vaan makean hedelmäiselle (sellaiselle, jonka ei uskoisi ainakaan omaa suutani raikastavan :D). Tytölle kelpaa hienosti.

Joo, moni sitä suositteleekin tässä 🙂

Me käytiin apteekista ostamassa mansikkatahnaa 🙂

Yritin apteekis tänään katella vähän, mutten tajunnu niist mtn 😀

Muumitahna 0-2v toimii 🙂

Okei 🙂 Voisin kokeilla!

Meillä ei elmex uppoa yhtään, maistuu omaanki suuhun karvaalle ja pahalle, nyt käytössä muumi- ja toi kisutahna mitä teilläkin on. Muumi ei maistu yhtä voimakkaalle kuin kisu 🙂

Mä muistelen kans, että Elmex on pahaa 😀 Mut muumi kuulostas hyvältä!

mä oon nyt miettinyt että lopetan lapsellakin hammastahnan käytön, missä on fluoria! Koska itse lopetin pari vkoa sitten ja vaihdoin fluorittomaan ja oon voinut paljon paremmin.. Mm. Korvien soiminen on lähes lakannut. Netistä löytää fluorin haitoista.

Voisin lukasta 🙂 Kiitti vinkistä!

Elmex on parasta pienille hampaille 🙂

Meille kans hammashoitaja suositteli Elmexiä. Meidän muksu ei tykkää mistään mausta hammastahnassa, joten muutamien turhaan ostettujen tahnatuubien jälkeen on kannettu kaupasta vain Elmexiä. Itse en kyllä sillä pese hampaitani, sen verran mautonta se omaan suuhun on. 🙂

Miks parasta? 🙂

Muumi on hyvä. Sellanen makee maku 🙂

Jees 🙂 Moni kehunu tässä! 🙂

Meillä on käytetty muumitahnaa ja nyt ostin joku aika lidlistä kelta(vai oranssi)korkkisen tuubin hammastahnaa, se tuoksuukin hyvälle ja Ava tykkää siitä kovasti, nyt meillä tapellaan siitä että Ava haluaa lisää hammastahnaa eikä saa 😀

Hyvä Ava!! xD

PITÄÄ koklaa jompaa kumpaa 🙂

Lidlissä on lapsille appelsiinin makuista hammastahnaa, meillä ainaki poika tykkää! 🙂

Harkitsen Lidl ja muumitahnan välil 😀

Meillä käytetään muumitahnaa. Siinä on sellanen makea maku eikä ainakaan minun mielestä maistu mentholille/mintulle vai mille ne tahnat nyt ruukaa maistua 🙂

Okei, se vois olla seuraavana listalla 🙂

Meillä on lidlistä ostettua lasten hammastahnaa, maku on ”pirate fruits”, en oo itse maistanut mutta tuoksu ainakin on hedelmäinen 🙂 Siinä on tosin fluoria vain 500 ppm, eli kohta pitää hankkia uusi tahna kun hammashoitaja sanoi että viimeistään kaksivuotiaana pitäis olla se 1000 ppm. En näin suoralta kädeltä muista, oliko lidlin hedelmänmakuista tahnaa saatavilla suuremmalla fluoripitoisuudella, täytynee käydä katsomassa…

Mun on pakko käydä kattoo tota Lidl omaa. Koska se on ihan hyvä kauppa ollut aina 🙂

Meillä hammaiden pesu on kans joka aamuinen ja iltainen kriisi. Tahnoja meillä on erilaisia, että ei sen kai siitäkään pitäs olla kiinni. Emmätiedä! Joka päivä hampaat silti pestään ja päälle saa vielä xylitol-pastillin. Voikun tän homman sais jotenkin helpommaksi…

Kieltämättä oon miettinyt, että jos tää ei maulla helpotu niin krääääh.

Kaikenmaailman hammaspeikko laulut ja naurattamiset huvittaa, ärsyttää ja naurattaa ja väsyttää kilpaa :F

No ei kaiken kai kuulu aina olla helppoa. Sinnikkyys palkitaan. Vai? 😀

Kokeile Elmex tahnaa 🙂

Vois, kiitti 🙂

Sypen lempparia on muumitahna 🙂 Ja sit ollaan käytetty elmexiä, se ei taida maistua oikein miltään 🙂

Toi on kyl totta 😀 Miten voi muka kieltää nielemästä jtn hyvää 😉

Mut toi muumi vois olla ainakin yks yritys!

Meilläkin on käytössä muumitahna ja se on tosi mieto. Ite oon ihmetellyt kun kaikissa hammastahnatuubeissa lukee, että vältettävä nielemistä. Sit niistä tehdään millon minkäkin hedelmän tai muun makean makuisia ja sitä nielemistä pitäis sitten välttää. JepJep! Siks meillä on käytössä ihan perus miedot, eikä mitään hedelmätahnoja. Testaappa sitä Golgaten muumia! 🙂

Milt muumitahna maistuu? Toi Elmex vois olla 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X