operaatio äiti - Banneri
Paljon olen aihetta miettinyt luettuani Tutipuun Lindizin postauksen ja siihen tulleet kommentit. (  LINKKI  ) Muutamassa muussakin paikassa nähnyt keskustelua matkimiseen liittyen.
Ensinnäkin sana itsessään tuo mieleeni ala-asteen ja ne sisarusten kanssa käydyt kinastelut. Äitiii toi matkii muaaaa! Ihan luonnollinen kehitysvaihe, jonka kautta lapsi oppii.
Ensimmäiset elinvuodet ovat matkimista, tapojen tarkkailua ja omaksumista. Esimerkin kautta sitä kasvaa ja oppii paljon uutta. Oikeastaan matkiminen kulkee koko lapsuuden mukana, mutta ilmenee vain erilaisissa asioissa. Taapero opettelee sanoja, teini ottaa mallia pukeutumisessa. 
Eihän siinä ole mitään väärää. Kaikessahan on lopulta kyse samasta.  
Aamulla vedät mukavat tohvelit jalkaan – samanlaiset, jotka näit ystävälläsi. Juot lounaalla kahvia, jota pomosi kehui maasta taivaaseen. Illalla menet jumppaan, koska se on nyt muotia. 
Elämä on toki itsenäistä ja niitä omia päätöksiä, mutta todella moni päätöksistä perustetaan toisten suosituksiin ja siihen, mitä on nähty muiden tekevän. Eikö se jollakin tavalla ole matkimista? 
Tästä pääseekin siihen, että ehkä itse sanassa ei ole mitään vikaa. Ehkä se ei tuo mieleen sitä lapsuuden matkimis -kinastelua, vaan enemmänkin joidenkin ihmisten asenne. 
Tuntuu, että nykyään halutaan olla jotenkin todella ainutlaatuisia ja erilaisia. Kukaan ei halua upota massaan. En toki väitä, että läheskään kaikki näin ajattelisivat. Osa kuitenkin. 
Otetaanpas esimerkki!

Äiti klikkailee netissä tylsistyneenä sivuja.. ”Ää kaikilla on Meandia, plääh ei taas Rodinia.. HEI, tässähän on ihan uusi merkki ja vieläpä todella mahtavan näköinen!” Innoissaan mamma tilaa uniikit vaatteet lapselleen ja postilaatikon kilahtaessa ryntää hakemaan lastaan leikkien lomasta kuvattavaksi. Uusien vaatteiden kuvat läväistään instaan, faceen ja blogiin kaikkien nähtäväksi ja kuolattavaksi. Sitten tulee joku toinen, joka kiittää mielessään vinkistä ja innoissaan hankkii samanlaiset housut pojalleen. Tästäpä ensimmäinen äiti suivaantuu kotisohvallaan ja kiroaa matkijat suoraan helvettiin.
Aika kärjistetty esimerkki ja toivon, että maailmassa ei oikeasti ole tällaisia ihmisiä. Mutta ehkä liioittelusta ymmärsi jutun juonen.
Halusin kirjoittaa tästä, koska tosiaan monesti törmännyt aiheeseen ja miettinyt sitä. Koin tarvetta pohdiskella ääneen, että mikä edes on matkimista. Ja tässä on oma henkilökohtainen mielipiteeni:
Kirjoitan blogia, jossa esitellään vaatteita, leluja ja uusia hankintoja. Jatkuvasti etsin jotakin säväyttävää, johon pääsisin tuhlaamaan rahani. Haluan kirjoittaa kokemuksistani yhteistöiden kautta ja niiden ulkopuolelta. Ja otan tietoisesti ”riskin”, että joku ryntää hankkimaan omasta suosituksestani jotakin. Sana riski on sitaateissa sen takia, koska naurattaa edes ajatus siitä, että vetäisin kaksi purkkia herneitä nenään, jos joku käy hankkimassa samanlaisen paidan tai vaikkapa rattaat. 
Eikö niitä kuvia ja ostoksia esitellä juuri siksi, että muutkin saavat hyviä vinkkejä? Pitääkö elämän muka olla niin ainutlaatuista, että ne samat pöksyt toisen pojalla pistää ärsyttämään? 
Myönnän, että seuraan joitakin blogeja vaatevinkkien takia. Siten pääsee helposti kiinni uusiin mallistoihin ja merkkeihin. Tämän jälkeen pistän hyvän kiertämään ja esittelen samoja vaatteita omassa blogissani. 
Näin se homma toimii! Asiat kiertävät yhdeltä toiselle. Kukaan ei omista oikeutta yhteenkään vaatemerkkiin. Täytyy olla oikeasti aika vääristynyt maailmankuva, jos kuvittelee olevansa ainut, joka saa kyseisiä vaatteita ostaa.
Matkimisessa on toki omat puolensa, joita en hyväksy. Ja niistä ääripään esimerkkinä identiteettivarkaus! Toisen henkilöllisyyden, kuvien ja elämän varastaminen omaan käyttöönsä on ala-arvoista sekä jopa laissa kiellettyä. 
Nämäkin on niitä asioita, joissa järki käteen. Matkiminen on vain osa elämää, mutta pitää ymmärtää myös toisten yksityisyyttä kunnioittaa.
Pitäisikö loppuun todeta huumorilla.. 

Kuvat, teksti ja elämä ovat omiani. Kopioiminen kielletty. En kuitenkaan omista oikeutta vaatemerkkeihin, ideoihin tai vinkkeihin, joten käykää käsiksi!

Mitä mieltä te olette aiheesta? Onko kellään käytännön kokemuksia asiaan liittyen?


Kommentit (12)

Tää oli todella hyvä postaus!! Ihan totta!! Musta on kiva, että kaverit ja esim blogit voi jakaa vinkkejä toisilleen. Puolin ja toisin!
Piilotellaan ne extrahyvät jutut sitten, jos ei saa ottaa vinkkiä 🙂

Hyvä kirjotus ♡ täyttä totta. Ei kennelläkään ole yksinoikeutta myynnissä oleviin juttuihin. Meneehän ne puljutki konkkaan jos vaan yks ihminen saa ostaa tuotteita =D

Älä 😀 Haha, mieti nyt… NÄMÄ VOI OSTAA VAIN ANETTE. EI KUKAAN MUU. Naurattaa!

Noh, kaikki varmaan muistaa sen huvittavan taistelun sandwich iinan ja mutsis on emilian välillä siitä, kumpi matkii kumpaa H&M, Lindex ja Name it vaatteiden ostelussa :—–D Voiko olla naurettavampaa, kuin ostaa kaikkien suosimia ketjuliikkeiden vaatteita ja sitten syyttää muita ”matkimisesta”?… Ja noihin ketjuliikkeisiin luen kyllä mukaan myös kaikkialle levinneet meandit, rodinit, popit, ticketit, molot yms. kalliimmat merkitkin, joita kuitenkin ”kaikilla” tuntuu nykyään olevan.

Ai on tapahtunu? Nooo mulla meni vissiin ohi 😀

Krista ite oot matkija ku luit mun ajatukset. Senki apina. Ei voi olla samikset samassa kuvassa talvella!!!!

On joo tapahtunu, oli kyllä melkoisen huvittavaa luettavaa :’D Jokainen ostakoot semmoisia vaatteita joista pitää, so what vaikka yhdellä tai kymmenellä ohikulkijalla olisi samanlaiset vaatteet. Onneks maailmassa on nii paljon vaatteita että on varaa valita 😉 ps. Kivaku sulla on Topille pandahaalari ku mulla oli ensin!!111 matkija

Muistaakseni tuota kohua lietsoivat juuri lukijat ja ne kuuluisat anonyymit, eivät niinkään blogin pitäjät. 🙂 Mutta kyseinen episodi on kyllä tapahtunut ammoisina aikoina.

Mä en muista mitään tuollaista, ei ole tullut vastaan.

Että onkohan nyt varmaa tietoa? Tai siis kannattaako tuollaisia lähteä levittelemään? 🙂

Vikasta osiosta oon tosi samaa mieltä. Jos ostaa vaatetta, mitä on mooonella muullakin niin väkisin jollakin vastaantulevalla on sama!

Voi jee oot ihana!
Ihan kuin olisit matkinut mun ajatuksia mun pään sisässä! 😀 Olisin voinut kirjoittaa ihan samaa! :DD

Eikä yhtään kärjistetty esimerkki mun mielestä! Noitahan löytyy 😀
Ja mä ymmärrän normielämässä, jos loukkaantuu siitä että joku kaveri matkii hankinnoissaan, tosin eikö senkin voi ottaa kehuina? Mutta blogimaailmassa en tollaista asennetta käsitä. Eikö blogia kirjoittaessa nimenomaan anneta ne omat valinnat ja hankinnat muiden nähtäville? Silloin ei oikein voi kun syyttää itseään, jos joku niistä tai muusta syystä hankkii saman tuotteen..

Voi jee, aikamoista jeesustelua sanon minä! :DD

Mutta tosiaan identiteettivarkaus sitten onkin asia ihan erikseen, ja se ei vaan ole naurunasia. Mutta tää muu.. Hohhoijaa 😀 Äideillä ei vissiin taas ole muuta tekemistä? 😀

Go Anette! <3

Hahah 😀 aika lähelle. Aina on niin ihana huomata et joku ajattelee jostain samallalailla! 😀

ja ei pidäkään osotella. Siinä mun mielestä alentuu vaan samaan ja ollaan aika lähellä kiusaamista 😀

joten, matkitaan ja tullaan matkituiksi! 😀

Haha, sun kommentit on aina kunnon eläväisiä 😀 Tuntuu että melkein hypit innosta siellä ja hymyilet ku hangon keksi samalla ku kirjotat. En tiiä miks aattelen näin 😀 😀

Ja joo tiiän että tommosia löytyy… Onhan sitä kokemustakin. En nyt viitti vaan postauksessa alkaa osottelemaan syyttävää sormea kehenkään jne 🙂 Ja nimenomaan, jos joku hankkii samaa ku sä.. se on sit sun vikas ku pistit kuvia nettiin niistä 😀

Oon samaa mieltä ettei äideillä oo muuta tekemistä 😀

Kiitos palautteesta! 🙂

Ja nimenomaan tollein sen pitää mennä, yhteispelillä ja jakamalla 🙂 Eikä tuijottamalla omaa napaa ja omimalla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X