operaatio äiti - Banneri

”Taas pissahätä? Neste painaa oikein ikävästi rakkoa. Ei toivoakaan pidättämisestä. Pakko juosta pöntölle ja lujaa. Kamala hätä, mutta mitään ei tule. Miksi pissa ei tule? Onko tämä nyt olevinaan joku rakonpuoleinen pissaummetus? En uskalla nousta pöntöltä, koska en luota pidätyskykyyni. Mitään ei silti tule.. paitsi muutama hassu pisara. Kirveltääkin omituisesti…. onkohan tässä kyse jostakin sukupuolitaudista?!”

Luultavasti ei. Tosin sekin on aina hyvä sulkea pois yksinkertaisilla testeillä. Voin kuitenkin kertoa, että ylhäällä lueteltu tilanne kertoo yleensä virtsarakon infektiosta eli tuttavallisemmin VTI:stä. Mikä se sitten on? Miksi ihmeessä kirjoitan sellaisesta täällä blogissa?

Jo vuosien varrella olen törmännyt moniin viestiketjuihin, aloituksiin ja keskusteluihin, joissa joku tyttö/nainen kysyy hädissään mikä häntä vaivaa. Pissa ei vain tule.

Nykyaikana monia ihmisiä tuntuu hävettävän sairastaminen tai lääkäriin lähteminen. Entä, jos se lääkäri pitää hölmönä? Entä jos se nauraa? Onko tuttuja ajatuksia? Moni päätyy tästä syystä kärsimään oireista liian pitkään tai kysymään apua netistä. Uskon, että vti on todella yleinen tauti, jota googletellaan ahkerasti.

Ensinnäkään ei ole missään nimessä noloa, vaikka tuntisit kipua virtsarakon tai sukupuolielinten alueella. Kukaan lääkäri ei naura sinulle, jos hakeudut hoitoon. Tai ehkä pitäisi sanoa, että KUN hakeudut. Toisekseen hoitamattomana tulehdus voi levitä äkisti munuaisiin ja aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen.

Vti on yleinen vaiva naisilla ja se oireilee jokaisella hieman erilailla. Toinen altistuu sille helpommin ja toinen ei sairasta sitä koskaan. Joillakin auttaa pelkät kotikonstit, mutta on niitä onnettomia, jotka joutuvat turvautumaan monen antibiootti-kuurin jälkeen ehkäiseviin hoitomuotoihin.

Yleiset vti:n oireet on lisääntynyt pissaamisen tarve, kirvely pissatessa ja se, ettei pissaaminen välttämättä onnistu ollenkaan. Muita oireita voi olla kuume, kovat alamahakivut ja esimerkiksi verivirtsaisuus. Tulehduksen edetessä pissaan yleensä kerääntyy hieman verta, joka tekee siitä punertavaa. Tätä ei tarvitse säikähtää, mutta hakeutuminen hoitoon kannattaa tehdä asap.

Itse kuulun niihin ihmisiin, joille tämä vaiva on oikeasti riesa. Olen sairastanut taudin toistuvasti useampia kertoja ja jokainen kerta on yhtä helv***iä. Vuosien aikana olen oppinut tunnistamaan jo ennakoivat oireet ja näin monet tulehdukset on tullut ehkäistyä.

Hyviä ohjeita oireiden alkaessa on runsas juominen ja etenkin karpalomehua suositellaan. Neste huuhtoo rakkoa ja karpalon happamuus on loistava hyökkäys pöpöä vastaan. Itse olen joskus juonut myös ihan puhdasta sitruunamehua. Luin aikanaan, että C-vitamiinikin auttaa tähän vaivaan. Oireiden alkaessa pyrin itse juomaan ainakin purkillisen karpalomehua ja lisäksi vettä, johon puristan sitruunaa. Näiden lisäksi syön esimerkiksi 4 C-vitamiinitablettia.

Jos oireet toistuvat useasti saatuasi ne ensin pois, suosittelen ehdottomasti lääkärille menoa! Sieltä voi käydä hakemassa lähetteen testiin, jolla todetaan onko tulehdus poissa.

Tästä postauksesta tulee pitkä, koska haluan kirjoittaa myös vaivasta, josta aloin itse kärsimään tänä keväänä. Se johdatti suuntani kohti googlea ja törmäsin satoihin ihmisiin, jotka ovat kärsineet samasta ongelmasta. Nimittäin oireena on selkeä vti, mutta.. ilman sitä tulehdusta.

Voitte varmaan uskoa, että olen monet itkut tänä keväänä itkenyt. Vahvinkaan antibiootti ei vienyt kipua ja oireita pois. Kaikki tulokset näyttivät puhdasta. Ihan kaikki. Aloin jo epäilemään mielenterveyttäni, että kuvittelenko vain kaiken. Toisaalta taas sellaista kipua ei helpolla kuvitella.

Kärsin siis täsmälleen samoista oireista. Kova kirvely/kipu, jatkuva vessahätä ja vaikeus pissata. Join mehuja, söin happamia ja vedin c-vitamiinia. Mikään ei auttanut. Yksikään Dextran lääkäri ei löytänyt ratkaisua vaivaani ja lopulta alettiin harkita kipukynnystä alentavia lääkkeitä. Sitten löydettiin vahingossa raskaus.

Päätin, että nyt saa riittää. Lähdin avaamaan suutani keskusteluryhmissä ja sain paljon ehdotuksia sekä zemppauksia. Kaikki ohjeet vain tuntuivat kokeilluilta. Vaivuin syvemmälle epätoivoon koko ajan. Istuminen sattui, kävely sattui ja kaikki sattui. Ei elämästä voinut nauttia. Nettikään ei tuonut lohduketta, koska löysin ihmisiä, jotka olivat vuosia kärsineet samasta vaivasta. He puhuivat vakavasti siitä, ettei elämä tuntunut miltään. Miksi haluta elää, kun sattuu jatkuvasti? Mietin kauhuissani, että olisinko jonain päivänä samassa jamassa ja ahdistus kasvoi valtavasti.

Päätin käydä listan uudelleen läpi, joka lojui vinkkeineen päivineen eräässä keskusteluryhmässä. Nappasin sieltä ylös kaikki keinot ja lähdin ruksimaan listaa yli. Vielä kerran. Pakko yrittää. Kärsivällisyys palkittiin ja lyhyestä virsi kaunis; sain helpotuksen vaivaani.

Apteekeissä myydään luontaistuotteita, jotka sisältävät maitohappobakteereita, inuliinia ja karpaloa. Näiden tablettien aloituksen jälkeen olen voinut hyvin. Ne ovat vahvistaneet limakalvojani, vieneet jatkuvan kivun ja siitä johtuvat virtsaamisongelmat pois. Voin vihdoin olla taas iloinen ja nauttia olostani.

Monia mietityttää niiden käyttö raskauden aikana. Itsekin lopetin ne kolmeksi päiväksi, kun uutta pakettia hakiessa apteekista älähdettiin. Vaiva palasi parin päivän päästä ja aloin koluamaan nettiä läpi. Googletin, kyselin ja etsin. Kävin parissa apteekissakin selvittämässä asiaa ja lopulta varasin ajan yksityiselle. Tableteille näytettiin vihreää valoa. Lääkäri sanoi, että niissä ei ole sikiötä haittaavia aineita ja ei näe mitään syytä kieltää syömästä pillereitä.

Miksi halusin kirjoittaa tästä aiheesta? Eikö tämä postaus ylitä hävetyskynnystä? No ei missään nimessä! Asioista pitää uskaltaa puhua. Ei sairastamisessa ole mitään noloa, ei koskaan! Muistan itse epätoivon hetkinä toivoneeni, että edes joku olisi kirjoittanut tästä aiheesta enemmän. Edes joku olisi tuonut toivoa tilanteeseen. Ja nyt minä tein sen sitten itse. Toivottavasti tästä olisi hyötyä edes jollekin etenkin sen toivon merkeissä.

Onko kukaan teistä kärsinyt vastaavista oireista? Onko teillä lisättävää tähän postaukseen?

lacto-lady-60-tab

Kuva Googlesta.

Kommentit (26)

Luin juuri, että persilja auttaisi virtsatievaivoihin. En ole testannut, mutta seuraavaksi voisin testata, jos vaivoja tulee. Kiitos hyvästä postauksesta!

Moi, olen kärsinyt lähes tulkoon yli puoli vuotta toistuvista VTI-oireista, melkeinpä ainakin 8 kertaa mutta vain 1 niistä on ollut se tulehdus. Muissa virtsanäytteissä mitä olen ajan mittaa mennyt antamaan tutkittavaksi, niistä ei löydetty tulehdusta, ei sukupuolitauteja tai muutakaan puhtaita olivat. Gynekologilla on tullut käytyä 3 kertaa puolen vuoden sisällä (UÄ myös), eikä mitään poikkeavaa ole löytynyt. Käytän e-pillereitä, ja niitäkin olen käyttänyt vuoden ja viikko sitten aloitin niistäkin jo toisen tauon selvittääkseni itse, johtuuko voimakkaat vti-oireet, yhdynnän jälkeinen kipu ja polte sisälläni niistä. Käytän Diane Nova-merkkiä. Ihmettelen miksei minulle ole tuota estolääkitystä vieläkään määrätty kun näin lyhyessä ajassa ja näin monesti minulla on näitä oireita. Viimeisin ja pahin oireeni tuli viikko sitten kun heräsin yöllä aivan järkyttävään kipuun ja tunnistin että se tulee virtsaputken alueelta. Ensiavuksi söin pussillisen puolukoita ja join lähes litran vettä ja itkin. En tiedä enää mitä tekisin, kun gynet tai lääkärit, eikä labrassakaan mitään löydetä. Ne kaikki loput kerrat kun on päivystykseen lähdetty, ei ole edes lähetetty tutkittavaksi vaan passitettu apteekista Selexid-antibiootti hakemaan ja odottelemaan parantumista. Kyseinen antibiootti on vaan hetkellisesti oireita helpottanut, mutta eipä ole kauaa aikaa ehtinyt kulumaan kun oireet taas ilmenevät. Ja tällaisesta aiheesta en ole keskusteluakaan vielä löytänyt, ketä muu tästä kärsisi.

Toivottavasti löydät apua sun vaivaan! Ootko kokeillu näitä tabuja? Jos alotat kokeilemalla niitä? 🙂

Karpalacteja ja Vagisan-voide jatkuvaan käyttöön, niin välttyy vaivoilta. Limakalvot ovat se clue tässä. Inuliini saattaa aiheuttaa vatsavaivoja herkkävatsaiselle. Karpalactissa sitä ei ole.

Kiitos paljon vinkistä! Oon tota V-voidetta harkinnutkin 🙂

Minulla tulee vahvat oireet ilman tulehdusta, jos saan vähänkin kylmää. Merinovillaiset pitkikset/shortsit olivat minulle pelastus.

Kuulostaa hyvältä 🙂 Mistä näitä saa?

mulla hiiva/pissatulehdusmaiseen vaivaan auttoi wc-paperin vaihto! Ihan hullua joo,mutta serla tai halppismerkit ei mun toosalle käy. 🙂

No tätähän vois kokeilla 😀 Mä oon ainaki sille musteelle allerginen. Siis se mitä kuvioiduis on 😀

Miten tämän erottaa parhaiten hiivatulehduksesta?

Mikä tarkalleen?

tuon inuliinin kanssa kannattaa olla varovainen, hyvin monelle se aiheuttaa ikäviä sivuoireita, se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle.

Minkälaisia? 🙂

Rohkea postaus sinulta. Nostan peukkuja sulle. 🙂 itse olen monta vuotta kärsinyt noista virtsatietulehduksista.Onneksi minulle apua toi estolääke.

Loistavaa, että estolääke auttaa 🙂

Rohkea postaus. Nostan peukkuja sulle 🙂 Itse olen jo monta vuotta kärsinyt noista virtsatietulehduksista.Estolääke on onneksi auttanut minulla.

Tää on vastaus rukouksiin. Sama juttu ollut, vti-oireet vaan ei tulehdusta. Kiitos tästä <3

Hei… toivottavasti tää jeesii!! 🙂

Hyvä, kun kirjoitit!
Minullakin on aina karpaloita pakkasessa sitä varten, jos tuntuu, että VTI puskee päälle. Ennen avioliittoa (lue: kun olin vielä neitsyt) minulla ei ollut pissaongelmia, mutta yhdynnässä pöpöt kulkeutuu väärään paikkaan 🙁 Onneksi karpalot ja runsas juominen ovat toistaiseksi auttaneet. Sitruunamehu oli uutta tietoa minulle, täytyy ehkä kokeilla sitä, jos joskus on niin huono karpalovuosi, etten saa pakkaseen tarpeeksi marjoja.

Itsekin voisi hommata karpaloita pakkaseen. Melkein pitäisi olla itse kerättyjä tai suomalaisia ja itse pakastettuja. Raskaana, kun on se listeria riskikin.

Sitruunamehua suosittelen!! 🙂

Jos siellä ei kerran bakteeria kasva, ei se ole vti. Ootko kuullut tälläisesta: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00727

Puhuinkin kahdesta eri vaivasta. Ekassa puhuin vti:stä ja tokassa kohdassa vaivasta, jossa on samat oireet, mutta ei bakteeri kasva 🙂

Eli tiedän, ettei tuo toinen olekaan vti. Se on mulle uusi vaiva – tänä keväänä puhjennut.

Uskon mulla sen liittyvän raskauteen ja rikkonaisiin limakalvoihin/pinta bakteereihin/ihoärsytykseen. Linkkaamasi vaiva käytiin myös läpi ja mietittiin 🙂

Hyvä, että siitäkin tuli puhetta kuitenkin – auttaa jotakuta helposti löytämään linkin kautta yhden vaihtoehdon oireisiin.

Tätä täytyykin kokeilla ehdottomasti. Minulla tulee vti 2-3 kertaa vuodessa.Antibiootit onneksi on auttanut, mutta välillä tulee oireita ilman tulehdusta. Paljon tuollainen paketti maksaa? Voisikohan noita syödä ihan ennaltaehkäisevästi eikä ainoastaan oireilun alkaessa? Kiitos sinulle tästä 🙂

60 tabua noin 25e. Näitä valmisteita on erilaisia halvempiakin 🙂 Kannattaa apteekista kysäistä. Mä syön joka päivä 1-2 ehkäsevänä 😉

Mie kärsin tästä myös, mutta mulla auttaa, kun muistan vaan juoda riittävästi vettä. Jos juon liian vähän, niin ihan varmasti alkaa pissatessa kirvellä ikävästi. Saan tuon menemään myös ohi sillä, että juon kunnolla vettä ja puolukkamehua, joka on karpalomehun ohella hyvä myös. 🙂 Varmaan siis virtsa on tavallaan liian vahvaa, jos vettä ei juo tarpeeksi ja sitten limakalvot ärsyyntyy.

Oon joo huomannut saman. Oikea nesteytys on älyttömän tärkeä, jos haluaa oireita ehkäistä 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X