operaatio äiti - Banneri

Kaikkihan sen tietää. Stereotyyppiset oletukset – ne pitää paikkansa. Kyllä se vain niin on, koska se vain on. Näin olen kuullut ja kun se naapurin veljen tädin kaimakin oli sellainen. Se todistaa asian laidan.

Niinpä niin. Tässä postauksessa on 10 stereotypista stereotypiaa ja muutama sana omasta kannastani asiaan.

1. Pariskunta riitelee kaupassa – niillä on varmasti todella huono suhde. Eroaisivat!

Olen monesti miettinyt, että miksi nahistelu, riidat ja sananharkat tuomitaan huonon suhteen merkiksi. Ihmisiä on erilaisia ja niin on parisuhteitakin. Nehän koostuvat kahden erilaisen persoonan kohtaamisesta. Toinen purkaa paineita toisella tapaa ja toinen taas nahistelee ääneen. Joillakin se riita puhdistaa aidosti ilmaa ja auttaa kantamaan hyvää parisuhdetta. Toki on niitäkin, joille riidat eivät sovi. Se on sitä erilaisuutta.

2. Pukkarista pöllittiin rahaa – kyllä se nyt vaan on ollut tuo siivooja asialla.

Ihan mitä tahansa katoaa ihan missä vain ja syyllinen on aina siivooja. Fakta on, että samanlaisia ihmisiä ne luudanvarteen tarttujat on kuin muutkin. Vähän miettimällä pidemmälle niin kyllä ne yhtiöpomot kavaltavat rahaa siinä missä siivoojatkin. Tässä näkyy pahasti palkkaerojen rasismi ja väheksyntä. Yhtälailla sillä työkamullakin on pääsy sinne pukkariin, kuten siivoojalla.

3. Miksi en ole rikas – niillä on kaikkea ja ne on niiiiin onnellisia.

Ei pidä itseasiassa paikkaansa. Jo lukemalla vähän enemmän löytyy tietoa itsemurhalukujen korkeudesta hyvinvointivaltioissa. Ei vauraus takaa automaattista onnentunnetta. Luin eräästä artikkelista, että ihmistä suojaa tuholta oma onnellisuus. Onnettomaksi ihmisen saattaa taas tehdä toisten onnellisuus ja se tunne, ettei yllä koskaan samaan. Onnea ei voi siis selittää millään yhdellä tai kahdella asialla, vaan siihen liittyy niin paljon.

4. Mies ja nainen eroaa, vaikka heillä on lapsi – lapsen teko huonoon suhteeseen oli virhe.

Kuka ensinnäkään voi tietää onko suhde ollut huono? On aina olemassa niitä paremmin tietäviä nirppanokkia, joiden mielestä suhde ei voi millään ottaa yhtäkkiä laskusuuntaa. Ehkä suhde on ollut hyvä lasta tehdessä? Ja mitä väliä silläkään seikalla on? En ole ikinä kuullut yhdenkään vanhemman sanovan lastaan virheeksi missään tilanteessa. Avioliitto voi olla virhe, asunnon hankinta voi olla virhe, mutta lapsi ei koskaan ikinä ole virhe. Lapsi on aarre, joka pysyy elämää aina rikastuttamassa.

5. Ai siis työskentelet kaupan kassalla – millä sä sitten elät?

Asia, johon törmään itse jatkuvasti. Moni kyseenalaistaa kaupanalan palkan ja sitä kautta ihmisen elintason. Kassa on jotenkin niin stereotyyppisesti pohjasakkaa, että siitä väännetään vitsiäkin monessa tilanteessa. Voin kuitenkin todeta, että meitä on tällä hetkellä kaksi tekemässä töitä kaupanalalla. Ostettiin juuri ihan huippuhyvä auto omaksi ja asutaan alueella, joka ei ehkä ole siitä halvimmasta päästä. Kyllä tälläkin pärjää ja todella hyvin pärjääkin. Joustavat työajat, hyvät lisät ja varma työpaikka. Suosittelen!

6. Hyi miten läski – vetää varmana pelkkää mäkkisafkaa ja makaa sohvalla.

Onko lihavuus aina ihmisen valinta? Johtuuko kilot kropassa laiskuudesta, ruokavaliosta ja siitä, ettei muka kiinnosta? Mitä, jos joku aidosti on sairas ja lihoaa sen takia? Entä, jos se sairaus ei olekaan tuomitsemisesta huolimatta tekosyy? Masennus lihottaa, syömishäiriö lihottaa ja esimerkiksi jonkin ruumiinosan vammautuminen lihottaa. Tuskinpa kukaan noista yhtäkään itselleen valitsee. Aidosti sairas ihminen on omasta mielestäni täysin syyntakeeton omaan lihavuuteensa. Kyllä tuomitseminen pitäisi osata jättää vähemmälle, koska se varmana sattuu eikä kukaan sellaista ansaitse.

7. Lapsi huutaa kaupan lattialla ja heittää omenan päin äitiään – ai kamala miten huono kasvatus tällä mukulalla on kotonaan.

Onko ihan mahdotonta ajatella, että joskus niillä kullannupuillakin on oikeus huonoon päivään? Lähestyvä pöpö, huonosti nukutut yöunet tai yllättäen iskenyt nälkä. Nämä asiat saisivat jokaisen aikuisenkin kärttyisälle päälle. Vai väitätkö, ettet ikinä koskaan ole menettänyt hermojasi ollessasi väsynyt? Eiköhän jokainen vanhempi yritä vähintään parhaansa lasten kasvatuksen suhteen. Toisille annetaan ne haastavammat persoonat ja toisille ne kipakammat tapaukset. Se kuuluisa uhma ei esimerkiksi mittaa millään tapaa vanhemmuutta. Lapsi nuohoaa maata, koska hakee omaa persoonaansa eikä sen takia, että äiti unohti sanoa tarpeeksi monta kertaa ei jossakin tilanteessa.

8. Vanhemmilla on vain yksi lapsi eivätkä he hanki enempää – vitsi on itsekästä olla hankkimatta lapselle sisarusta.

Virhe. Iso virhe tuomita ihmisiä tällaisesta valinnasta.. jos se edes on valinta. Hirveän moni pari kärsii nykyään lapsettomuudesta ja vuosien yrityksestä huolimatta toista lasta ei vain kuulu. Muutenkaan toisen perheen lapsiluku ei ole kenenkään muun murhe kuin heidän. Ehkäpä kaikki eivät ole suurperhe-matskua.

9. Maahanmuuttaja – loinen, joka vie meidän rahat, pahoinpitelee lapsemme ja tekee tästä kansasta pohjasakkaa.

Ihan varmana maahanmuuttajissa on niitä tapauksia, joita ei kukaan kovin ylpeydellä katsele, mutta niin on muuten ihan alkuperäisissä suomalaisissakin! Se on hassua, kuinka ryhmistä klikkiytyy ne pienemmät ryhmänsä oli puhe sitten riparista tai kansasta. Erilaiset tungetaan nurkkaan ja sitten syytellään syrjäytymisestä. Ehkäpä vielä useampi tekisi maahanmuuttajistakin töitä, jos työhaastatteluun mennessä työnantaja pistäisi kaikki samalle viivalle. Ei ole helppoa olla kaukana kotoaan vieraassa paikassa. Ihan näin nyt vaan ajatuksena.

10. Onpa siisti koti ja hyvää ruokaa tarjolla – taitaa emäntä olla puurtanut koko päivän, kun eihän ne miehet koskaan osaa tehdä mitään tällaista.

Väärin, väärin, väärin. Ei se, että sinun veljesi makasi laakereillaan, miehesi kantaa suomen siivottomimman ukon titteliä ja isälläsi oli peukalo keskellä kämmentä ruoanlaitossa, tarkoita mitään.  Tätä oletusta kutsuttaisiin induktiiviseksi päättelyksi. Kyllä on olemassa miehiä, joilla paistinlasta pysyy kädessä. Kyllä on olemassa äijiä, jotka mielellään imuroivat kodin puhtaaksi pari kertaa viikossa. On olemassa myös isejä, jotka ovat vanhemmuuden mittapuulla samalla linjalla äidin kanssa. Kyllä ne miehetkin vaihtavat vaippaa, uskokaa tai älkää!

IMG_20150606_113040

Tuleeko lukijoilla yhtäkään stereotypiaa, väitettä ja vastaväitettä mieleen? Nyt saa olla hauska, ilmaista mielipiteensä ja kirjoittaa kommenttiin vastaavanlaisen tapauksen!

Kommentit (10)

Itsekin työskentelen pikkukaupassa, ja tohon kassatyttöstereotypiaan törmää ihan asiakkaidenkin osalta KOKO AJAN! Tuntuu kuin itse ei olisi ihminen ollenkaan, vaan joku orja tai robotti, jolle voi sanoa ”vitsillä” ihan mitä vaan loukkaavaa. Kukapa sitä kaljaa ja röökiä niille ihmisille siellä kaupassa myisi, ellei myyjä, tekisi mieli joskus näiltä idiooteilta kysyä.

Ennen kaupassatyöskentelyä itselleni ei olisi tullut mieleenkään sanoa mitään vastaavaa, eikä nytkään tule mieleen mitään ammattikuntaa, jota pitäisin arvottomampana tai huonompana. Kaikki palvelee jotain tarkoitusta kuitenkin ja Suomen lamatilassa jokainen vakityössä käyvä saa todellakin olla vaan onnellinen siitä, että on edes töitä.

hei saako tätä sun blogia luettua bloglovinissa? 😮 siellä on mun mielestä se sun vanhalla osotteella oleva blogi mut ei tätä uutta

Oon laittanu pyynnön, että se vaihdetaan siihen profiiliin 🙂 Osote siis.

Pakko oli kommentoida kun alkoi ihan kunnolla ärsyttää toi kohta että tekin ostitte juuri auton omaksi kaupan kassan palkalla.. Siis joo, sitä saa ostettua vaikka mitä kun on edes jonkinnäköiset tulot, mm. osamaksulla, rahoituksella, ottamalla lainaa ym. Totuus on kuitenkin se että ette tekään ole palkkapäivänä menny autokauppaan ostamaan teidän palkalla sitä autoa. Ja kun kirjoitit että omaksi ostitte, niin luultavasti ette mm. rahoituksella. Tässä tapauksessa jommalla kummalla tai molemmilla on ollut säästössä jo autoon jonkinverran, ja kun teidänkään suhde ei kauaa ole kestäny niin luultavasti olette iteksenne säästänyt. Toi sun kirjotus tossa kohdassa antaa niin väärän kuvan. Mekin asutaan tosi hyvällä alueella uudessa asunnossa, parkkikselta löytyy reilusti yli kymppitonnin auto, mutta ei se meidän oma ole vaan rahoitusyhtiön. Palkka huomattavasti parempi kuin siellä kaupan kassalla, ei meidän perheessä palkkapäivänä silti lähdetä autoa ostamaan.

Totta. Ei hankittu palkkapäivänä, koska se on vasta perjantaina. Eikä auto ole hankittu lainalla, rahoituksella eikä muullakaan, kuten arvelitkin. Se on maksettu ja sillä tarkoitin, että on oma. En ymmärrä miksi pitää tulistua ja lähteä kääntämään tuollaisesta? Sehän tässä on se pointti, ettei kaupan kassalla oleminen (joka sekin toki sanonta, koska itse en ole nimenomaisesti kassa) tarkoita sitä, etteikö mihinkään ole varaa. Ihmiset kysyvät, että ”Aijaa kaupan kassa? Millä sä sitten elät?” No, olisko sillä palkalla mitä saan? 😀 Ja josta pistän sivuun jatkuvasti myös tilille, jotta saan hankittua sen auton. Sillä ei ole väliä kuka on säästänyt tai missä vaiheessa, vaan sillä, että molemmat meistä sopii pitkän kauppauransa puolesta tuohon kohtaan. Siitä oletetusta ”olemattomasta” palkasta pystyy säästämään ja hommaamaan sen auton omaksi. En tiedä mitä hait sun jutulla? Kaupanalan palkallahan tuo auto on hommattu eikä millään muulla. Siksi kirjoitin sen esimerkkiin. Ideana oli kannustaa, että tällä työllisyystilanteella sinne kassallekin uskaltaa istahtaa ja sillä pärjää erittäin hyvin – ei leveillä, mikä tuntui olevan jotenkin rivien välissä sun syytös tässä. Toivottavasti nyt vääntämällä tajusit mun pointin 🙂

Tuo lihavuus-asia on ihan totta… Olen painavampi mitä pitäisi, ja ahdistaa kun leimataan heti laiskaksi ja heikoksi kun on lihava ja sanotaan että se on vaan tahdonvoiman puutetta. Oon ollut lapsesta asti pulska, ihan aina kun vaan voin muistaa. En oo tätä valinnut ja aina sitä yrittää laihduttaa mutta en vissiinkään vaan osaa /:

Yks stereotypia mikä on näin opiskelijana koskettanut on se, että opiskelijat ei tee mitään muuta kun ryyppää opintotuet eikä opiskele vaan ilmasta rahaa vaan nostetaan. Se on täyttä paskapuhetta, sillä ei se raha ilmaiseksi tule vaan opinnoissa pitää edistyä ja vaikka me juhlitaankin, ei nyt ihan koko aikaa kun ruokaakin pitäs saada. Opintotuki on kyllä aika pieni että se on se miten ja mihin rahansa laskee… ;> ja maltti kaikessa.

Paitsi, että siivoojat ei enää nykypäivänä käytä luutaa mihinkään. Se on epähygieeninen ja epäergonominen työväline 😉

Totta. Sanontana tuo meni, ei onneks oletuksena :’D

”niillä on hieno auto, niillä on varmasti rahaa paljon”, huhhahheijaa, auto ei kerro yhtään mitään ihmisen todellisesta varallisuudesta.

Toi on kyllä hyvä. Oletetaan aina, että autolliset on varakkaita.

Nykypäivänä kuitenkin autoja voi hankkia rahoituksella, saada lahjaksi jne 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X