operaatio äiti - Banneri

PhotoGrid_1444754189049

Tänään oli sitten se ultra. Kyllä silmät ja suu loksahti, kun painoarvio heitettiin ilmoille. Tyttö oli ottanut ihan mielettömän kasvuspurtin. (Oletan masukin olevan edelleen tyttö, koska tälläkään kertaa ei näkynyt kuvassa mitään ylimääräistä jalkojen välissä.) Alakäyriltä ja pienikokoisuudesta hypättiin suoraan yläkäyrille.

Tässä vaiheessa haluan muistuttaa, että vauvat ja heidän kehityksensä masussa on yksilöllistä. En siis suosittele vertaamaan omaa tilannetta suoraan meidän tilanteeseen, koska moni asia vaikuttaa näihin arvioihin.

Tyttö oli alle kuukausi sitten ultrassa 1100g ja tänään 1950g. Erikoislääkärin ilmeestä ja kommenteista päätellen tilanne ei ole erityisen toivottava. Painoa on tullut päälle 800g lyhyessä ajassa. Makrosomia eli sikiön liikakasvu näyttää iskevän tähän raskauteen sitten kuitenkin. Jos paino lisääntyisi samalla kaavalla tulevaisuudessakin, oltaisiin rv35+3 tilanteessa, jossa painoarvio olisi jo hippasen alle 3kg. Makrosomiassa kyse on kuitenkin suhteessa kiihtyvästä kasvusta eli rv35 voidaan mennä jo reippaastikin yli kolmen kilon.

Diabetes vaikuttaa tähän paljon. Se vaikuttaa lapsen kehitykseen ja juurikin tähän kasvuasiaan. Joskus puhutaan myös siitä, että vauvan hapensaanti heikkenisi sekä istukan teho laskisi loppua kohden. Ainoa ratkaisu on purkaa raskaus etukäteen.

Sain toistaiseksi käskyn odottaa kaksi viikkoa ja sitten mennä ultraan uudelleen. Jos kasvu on edelleen kiihtyvässä suunnassa, aletaan miettiä jatkotoimenpiteitä. Kyselin muiden diabeetikkoäitien ( Huom. D1 ja radi ovat edelleen kaksi eri tautia! ) kokemuksia aiheesta ja tämä avasi mahdollista tulevaa vielä enemmän.

Odotettavissa luultavasti on siis raskauden purku etukäteen, jos makrosomia todetaan ensi ultrassa. Se tarkoittaa monessa tapauksessa sitä, että rv34 alkaen tehdään punktio noin viikon välein. Punktiolla katsotaan vauvan keuhkojen kypsyyttä ja niiden ollessa tarpeeksi kypsät; aloitetaan käynnistys. Näiden olosuhteiden valossa vauva VOI OLLA täällä jo kuukauden päästä. Apua! Parasta alkaa valmistautumaan!

Ultran lisäksi laitettiin verenpaineet ja proteiini seurantaan, koska oireet voisivat viitata mahdolliseen raskausmyrkytyksen kehittymiseen. Samoihin aikoihin se kehittyi viime raskaudessakin, joten asian kanssa ollaan tällä kertaa tarkkoja.

Muuten käynti meni hyvin. Vauva oli suloinen pieni pallukka ja oli asettunut raivotarjontaan. Kohdunkaulakin on vielä jäljellä. Mitoista vielä sen verran, että nyt rv31+3 vauvan pää vastasi rv29, reisiluun mitta rv31+1 ja vartalo sitten sen rv33+2. Periaatteessa pienikokoinen ja siro, mutta vähän ylikasvanut.

Lopuksi vertailen tilannetta esikoisen raskauteen.

Topi rv28+5  1400g / Tyttöbaby rv28+3 1100g
Topi rv31+0 1680g / Tyttöbaby rv31+3 1950g

Topista painoa oli tullut rv31+5 12kg ja sf-mitta oli 29. Tästä tytöstä on nyt rv31+3 tullut 4kg ja sf-mitta on 25.

Topi rv31+5 / Tyttöbaby rv31+3

Topi rv31+5 / Tyttöbaby rv31+3

Kommentit (13)

En tiedä oletko aiheesta puhunut blogissasi, mutta mitä mieltä olet abortista?

Tsemppiä hirmuisesti loppuraskauteen! Toivottavasti vauva ei ihan hirmuista tahtia nyt kasva. 🙂 Mulla oli just toisin päin, että pienikokoinen vauva (koko raskauden) ja kaksi kuukautta ennen laskettua alkoi viikoittaiset ultrat ja käyrät. Väläyttelivät käynnistystä viikolle 35, kun perättäisissä ultrissa ei näkynyt yhtään kasvua. Onneksi kasvua sitten tuli ja sai pysyä viikolle 38+2, jolloin käynnistettiin raskausmyrkytysepäilyn ja pienuuden takia. On tuo kyllä niin jännää aikaa! Mä voisin vaikka nyt jo olla taas raskaana, koska se oli niin kivaa aikaa, mutta en kyllä olisi vielä valmis toiseen vauvaan 😀 Nyt jo mietin, miten erilaiseksi kaikki muuttuisi toisen lapsen myötä. Innolla jään odottelemaan lisää teidän kuulumisia! 🙂

Raskaana olo on ihanaa, vaikka joskus tosi raskasta 🙂 Kyllä tätä jää taas ikävä! Sunkaa ei onneks tarvinnu oottaa ihan loppuun asti. Ne vikat viikot on aika tukalia!

Vautsi miten hyvin oot saanut painon pidettyä kurissa! En oo nyt ihan kartalla näistä DM1 ja radista, joten kysyn että voiko siis olla DM1/2 ja radi vai tutkitaanko radia erikseen ollenkaan jos on jo DM? 🙂

Oon kyl tyytyväinen tosta painosta. Uskoisin max 8kg tulevan tässä raskaudessa 🙂 Mut se onki ollu terveellisen ja hyvän ruokavalion tuloksena. Himot vaan kurissa!

Radi ei voi olla samaan aikaan, kun D1. Ne on käytännössä samaa vikaa, mutta täysin eri sairaudet. Vähänku sulla on vaikka leukemia tai joku syöpä. Sama vika, eri hoidot, oireet ja syyt. Radissa insuliinin teho heikkenee ja sillon sokerit ei pysy kauheen helpolla kunnossa. Yleensä ruokavaliolla hoidetaan. Ja tällön puhutaan normaalin verensokerin (4.5 tasoa) sijaan kohonneista arvoista eli esim. yli 8.0 luokkaa. D1 on siitä taas ikävä, että haima on tuhoutunut kokonaan eikä mun kroppa kykene tuottamaan nyt eikä koskaan ikinä insuliinia. Mulla saattaa siis aidosti verensokeri pudota vaikka 2.0 tasolle tai nousta 30.0 tasolle, jota taas ei oikein radissa näe. Mä joudun itse säätelee sen insuliinin ja verensokerin suhdetta. Puljaa ruoan ja insuliinin oikeeseen suhteeseen. Jos en syö; verensokeri romahtaa. Jos en pistä; verensokeri kohoaa hengenvaaralliseks. Radi ei oo hengenvaarallinen tila. Siinä vaan tosiaan insuliinin teho on heikennyt eikä siihen varsinaisesti liity verensokerin laskeminen.

Tsemppiä loppuun! Ihan mielenkiinnosta kurkkasin Aadan painoarviota ja viikolla 33+2 on ollut 1545g. Hän oli joka ultrassa pienempi mitä niillä viikoilla ”kuuluis” olla. Jossain vaiheessa sain painoarvion, että LA aikaan olis. N. 3,2kg. Olis varmaan hyvin ollutki, mut mentii sinne 41+5 ennen ku synty ja syntymäpaino oli sit se 3495g . 🙂

Tosi kuitenkin hyvissä mitoissa syntyi 🙂 Onneks!

Täällä jännätään samojen asioiden parissa, viikon päästä ensimmäinen punktioaika.. Paljon tsemppiä teillekin!

Zemppiä punktioon ja loppuun myös! Paljon sulla on viikkoja? Joku 34? 🙂

Tänään on rv 34+2 🙂 Esikoista odottaessa punktioitiin myös ja Leevi syntyikin sitten rv 35+3, saa nähdä meneekö pikkusiskonsa ns. samaa tietä.

Tsemiä loppuraskauteen!! 🙂

Jännää tsemppiä loppuviikkoihin! 🙂

Kiitos!! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X