operaatio äiti - Banneri

Meidän perheeseen iski kunnon vatsatauti ja ensimmäistä kertaa myös Topi sai sen. Voitte kuvitella sen onnentunteen, kun 05:20 kuuluu hupsista ja avaat silmäsi karuun todellisuuteen. Tämä olikin sitten ihan ensimmäinen kerta äitiurani aikana, kun pääsin kosketuksiin herra yrjön kanssa.

Huomasin olleeni ihan hukassa. Miten yrjötautista lasta kuuluu hoitaa? Missä kaikki käytännön vinkit?

Ensinnäkin jatkuva pyykkirumba on raskasta hommaa pienelle pesukoneelle. Me päätettiin yksinkertaisesti varata samantien taloyhtiön pyykkitupa koko päiväksi ja pestiin likapyykkiä sitä mukaa, kun sitä tuli. Tämän lisäksi pyöri oma kone. Näin haisevat likaiset pyyhkeet yms. eivät päätyneet nurkkiin lojumaan.

Patjojen ja sohvatyynyjen pesu onkin haastavampaa, joten ne suojattiin jätesäkeillä. Ostin kaupasta mahdollisimman isoja säkkejä ja surutta tungin patjankin sellaisen sisälle. Patja sijoitettiin lattialle television eteen ja sen päälle laitettiin aina puhdas pehmuste. Luin jostakin, että fleece suojaisi parhaiten eikä päästäisi oksuja läpi niin helposti kuin frotee tai puuvilla.

Väliaikaisen sängyn viereen laitettiin potta ja matala iso vati. Vadin pohjalle kannattaa muuten laskea vettä, koska tällöin huuhteleminen on helpompaa eikä oksennus roiskahda niin pahasti ympäri ämpäri.

Terveysneuvonnasta sanottiin, että lapselle tulee koko taudin ajan antaa vettä, mehua sekä esimerkiksi apteekista saatavaa juomaa, joka on tarkoitettu oksennustauteihin. Lapsen ei ole hyvä oksentaa pelkkää vatsahappoa, joten sitä nestettä kannattaa tuputtaa, vaikka kaikki tulisikin ulos. Kun oksentaminen loppuu, maitohappobakteerit on hyviä vatsalle.

Pojalla tauti kesti noin 12 tuntia. Ressukka makoili kovassa vatsakivussa ja katsoi leffoja, oksenteli ja välillä pyysi suihkuun. Toisia suihkussa oleminen ja siellä oksentaminen voi helpottaa. Välissä nukkui ja hörppi juomia. Oli aika työlästä äidillekin katsoa pienen miehen tuskaista oloa.

Täytyy sanoa, että eräänlainen helvettihän tuokin tauti on läpikäytäväksi. Siihen ei oikein auta muu kuin aika. Lääkäriin on turha lähteä, vaikka kuinka rajua oksentaminen olisikin. Muuten tulee tartuttaneeksi muutkin. Toki on tärkeä seurata kuivumisen merkkejä! Jos lapsi pääsee kuivahtamaan, asia on astetta vakavampi. ( Lue lisää hoitoon hakeutumisesta!  )

Taudin jälkeen kannattaa aloittaa kevyesti ruoan kanssa. Nesteet on kuitenkin tärkeintä palauttaa ja esimerkiksi natrium-tasapaino on saattanut järkkyä. Juotavaa ja suolaa maltilla!

Eka tauti takana. Näin meillä mentiin. Ihan vastaavan varalle kysyn teidän vinkkejä vatsatautiin! Mitä tekisit erilailla, kun me? Mitkä ovat hyviä lisäneuvoja? Antaa palaa! Joku muukin voi hyötyä vinkistäsi!

lataus

Kuva täältä.

Kommentit (8)

Meillä pedattiin sänkyyn monta kerrosta pyyhkeitä ja muovipusseja. Eli siis muovipusseja(jätesäkkejä) ja pyyhkeitä muutama kerros, niin jos tulee vahinko sänkyyn niin voi laittaa aina päällimmäiset pesuun. Ei tarvii koko ajan olla petaamassa sänkyä. Ja ottaa illalla valmiiksi yövaatteita valmiiksi pinoiksi, niin sekin etsiminen on yöstä pois. Tässä mun toimivaksi testatut vinkit.
Kiva blogi sulla. ?

Hyi että muistui lapauuden omat vatsataudit mieleen tästä, mulla se kesti AINA 2-4päivää putkeen ja yleensä vielä korkean kuumeen kanssa ja olinkin ihan ihmeissäni, kun joskus 12-vuotiaana se tähän mennessä viimeisen kerran tuli enkä oksentanut kuin muutaman kerran 😀 Mulle isä juotti aina Jaffaa (en pysty sitä nykyään juomaan ollenkaan kun tulee aina oksennustauti mieleen :D), kun tosiaan ihan kaikki tuli minuuttien sisällä ylös, että saisin edes vähän jostain energiaa. Ja tosiaan puurolla mentiin ensimmäiset päivät oksentamisen loputtua.

Me juotiin aina sitä lilaa fantaa 😀 sitä ei en kai oo… haha! Hyi! Ei vois enää juoda..

meillä lapsi oksensi päivälläökerran, illalla kerran. sen lisäksi 4 yötä. pelkästään yöt, molemmista päistä tuli. minä annoin koko ajan ruokaa, koska lapsi söi eikä tullut ylös. vitti että oli hirveää. onneksi teihin muihin ei tarttunut? Toivottavasti pysyy poissa 🙂

Mä kävin kans taudin läpi :/ yök

Juomista vain jatkuvasti tarjolle, myös mehujää tai jää(mehu)palojen imeskely voi olla lapselle mieluisaa. Samoin vesimeloni tai kurkku ovat helppoja nesteen lähteitä. Pillimehut myös uppoavat jotenkin.
Pissaamista on hyvä tarkkailla, samoin ihon lämpöä. Jos pissaaminen ”unohtuu” tai iho muuttuu kylmäksi/kylmänkosteaksi, voi ne olla merkkejä kuivumisesta. Juominen ennaltaehkäisee hyvin tätä.
Ikävä tauti, onneksi menee yleensä kuitenkin melko nopeasti ohi.

Kiitos vinkeistä!

Kiitos! Ja kiitti vinkistä! 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X