operaatio äiti - Banneri

Joskus mietin, että miksi tuli aikanaan syötettyä esikoiselle soseita. Niitä sai kantaa kilokaupalla kotiin kaupasta tai sitten väsätä hikisenä murskaten, pakastaen ja sulattaen. Inhoan muutenkin pakastaa ruokaa, koska siihen tulee erikoinen maku.

Tonnikalavuoka

Elsan kanssa ollaan sormiruokailtu alusta asti. Silloin alussa tuntui, ettei mahaan kuukausiin mennyt yhtään mitään. Nyt 10kk iässä homma on vihdoin hiffattu kunnolla ja viikonloppuna neiti esitteli taitojaan lusikalla. Hän nappasi siis lusikan pöydältä ja pisti perunamuussia ääntä kohti kuin vanha tekijä.

Sormiruokaillen

Meillä kotona syödään aina kotiruokaa enkä osta eineksiä, koska en tykkää niiden mausta. Miksi tarjota lapsille jotain, josta itsekään ei välitä? Pyrin tekemään monipuolisesti kaikkea ruokaa ja aina ottamaan Elsalle sivuun samalla. Jos paistan kanafileitä, Elsalle höyrytän samalla pienen siivun kattilan ja sihvilän sekä kannen avulla. Usein kuitenkin teen ruoan sellaisilla mausteilla, joita voi pienelle neidillekin jo tarjoilla.

Laitan kerrankin tänne blogin puolelle yhden reseptin, joka on aika edullinen, sairaan nopea tehdä ja meidän kaikkien mielestä tosi hyvää. Sitä voi fiksailla oman maun mukaan ja jättää joitain ainesosia pois. Pääosin ohje kuitenkin sopii vauvallekin, joka on vähän jo tutustunut maitotuotteisiin.

Tonnikalavuoka operaatioaiti

Kaupasta:

Sydänmakaronia
Tonnikalaa Öljyssä
Pirkan pastakastiketta
Tomaattipyreetä
Kananmunaa
Kauramaitoa (tavallinen toki käy myös)
Pikkutomaatteja
Juustoa
Mausteita
Rasvaa vuo’an voiteluun
Tuorejuustoa (maun mukaan, jos haluaa)

Alkuun keitetään makaroni kypsäksi ja valutetaan vesi sihvilän kautta. Keittämisen aikana voi kaataa pastakastikkeen astiaan ja sekoittaa siihen tonnikalan (öljyt kannattaa valuttaa pois tonnikalasta). Ennen makaronin lisäystä olen maistanut seoksen kuivatuilla yrteillä, nestemäisellä valkosipulilla ja tomaattipyreellä. Valmiin makaroni-tonnikala -seoksen voi kaataa voideltuun vuokaan. Sen jälkeen sekoittaa erillisessä kipossa kaksi kananmunaa, muutaman desin kauramaitoa ja halutessaan maustettua tuorejuustoa. Maitoseoksen voi kaataa vuokaan. Ruoan päälle leikellään paljon kirsikkatomaatteja ja ripotellaan juustoa. Uuni kannattaa lämmittää noin 200 asteeseen ja ruokaa pitää uunissa kunnes pinta näyttää hyvältä ja tomaatit on kypsiä. Määrät ohjeessa voi arvioida ihan silmämääräisesti, mutta meille riittää neljälle kahden päivän annokseen noin puoli pussia makaronia ja 1 tonnikalapurkki.

Tonnikalavuok ainekset

Makaronin valintaan vaikutti itselläni tuo pieni sormiruokailija. Noita pieniä sydämiä on miellyttävä nappailla sormilla ja tunkea suuhun. Omaankin suuhun nuo ovat olleet kaikista maukkaimpia ja kypsyvät varmasti oikein.

Tomaattikastikkeesta kaikista maukkaimman on tehnyt Pirkan luomu pastakastike. Siinä on valmiiksi jo hieman makua. Yleensä kuitenkin lisään kaikkien tomaattikastikkeiden sekaan reippaasti pyreetä, koska se tuo ruokaan täyteläisemmän maun. Tonnikalassa otan taas usein öljytyn version, mutta tämäkin on makukysymys.

Mausteita

Maustamisessa oma lemppari on nestemäinen valkosipuli. Se on makea eikä ollenkaan vahva tai pistävä. Meillä käytetään tätä melkein joka ruoassa ja jopa lapset tykkäävät. Tonnikalavuokaan lisään yleensä vain tuoreita tai kuivattuja yrttejä. Suolaa en suosittele, koska tonnikalahan on luonnostaan aika suolaista.

Nestemäinen valkosipuli

Kauramaitoa täytyy kehua ruoanlaitossa. Meillä on pitkään kaikki maito ruoanteossa korvattu kauramaidolla tai kaurakermalla. Kummassakin on puhtaampi maku ja ruoasta tulee aidosti maukkaampaa sekä toooosi täyteläistä. Kauramaito sellaisenaan voi maistua oudolta, mutta ruoassa ei. Se on myös siitä hyvä, että vauvalle sitä voi antaa nopeammin kuin maitoa. Kannattaa kokeilla!

Kauramaito

Munien suhteen nyt on maun puolesta käytännössä ihan sama, että mitä hankkii. Luomu on ehdottomasti paras eettisesti, mutta kyllä me joskus ostetaan muutakin. Paketissa on yleensä listattu millaisissa oloissa kanat ovat.

Creme bonjour

Tuorejuustosta tulee kiva lisäpotku. Itse rakastan Creme Bonjourin valkosipulin makuista tuorejuustoa. Lisään sitä ruokaan ihan vähän eli noin 1rkl. Meillähän Elsa on jo maistellut vähän maitotuotteita.

Tonnikalavuoka uuniin

Pinnalle voi tosiaan leikata niitä kirsikkatomaatteja. Mielestäni ne maistuvat paljon paremmilta kuin isot, mutta halvemmaksi tulee ostaa isoja tomaatteja. Juuston laadun jokainen voi päättää makunsa mukaan tai jättää kokonaan pois. Vaikka sitä pinnalle laittaisi, olen itse ainakin kaivanut Elsan annoksen syvemmältä, jossa ei juustoa ole ollenkaan.

Ruoka valmiina

Miltä kuulostaa? Lähteekö testiin?

Kommentit (33)

Siis apua, oon tehnyt tällä reseptillä ruokaa jo useamman vuoden ja nyt vasta ensimmäisen kerran luin tän kirjoituksen kommentit ja oikeesti – mitä paskaa tähän on kommentoitu!? Mun mielestä menee jo asiattomaksi etsiä tälläisestä kivasta ja hyvästä ruokavinkistä kaikkea mahdollista kritisoitavaa ja oikein joukolla lynkata. Mun mielipide tästä kirjoituksesta: ihana kun oot sormiruokaillu sun lapsen kanssa, ihana kun oot lapsiperhearjessa jaksanu laittaa ite omat ruoat, ihana kun oot jakanu tämän reseptin vinkiksi muille joten kiitos siitä! Tää on ollu ihan meiän perheen kestosuosikki ruoka 🙂

Herkullinen ohje aikuisille. Tuollaisenaan siinä on kuitenkin alle 1-vuotiaalle liian paljon suolaa, kun sitä tulee tonnikalan lisäksi juustosta, valmispastakastikkeesta, tomaattipyreestä ja tuorejuustosta. Alle 1-vuotiaan ruokavalio tulisi kuitenkin olla suositusten mukaan suolaton. Silloin tällöin pieni määrä suolaa ei toki ole haitaksi, mutta tässä neljän aineen suolapitoisuus voidaan luokitella voimakassuolaiseksi. Olettaen että käytetty juusto on ”tavallista”. Vauvalle ja taaperollekin parempi vaihtoehto olisi käyttää esim pirkan suolatonta tomaattimurskaa (saa myös luomuna) ja käyttää juustoa jossa suolapitoisuus olisi max.0,7g/100g.

No meillä on käytännössä suolaton ruokavalio LISÄTYN suolan suhteen. Ei siis käytetä ruokavaliossa lisättyä suolaa eikä mausteissakaan. Joten en usko, että meillä ylittyy sitten suola-annos tämän ruoan takia. Elsakin toki on jo melkein 2v. Mutta hyvä huomio muille perheille 🙂

Moi Anette! Meinasin minäkin laittaa maininnan noista kananmunien tuotantotapojen eroista, mutta näemmä siitä onkin tullut oikaisuja, joten antaa olla. Syötäväksi suositeltavista kaloista on tehty hyvä ja selkeä listaus, WWF:n kalaopas, löytyypi netistä.
Kaikkihan muuttuu. 90-luvulla käyttämässäni kuorintavoiteessa oli kuorivana ainesosana rouhittu siemen. 2000-luvulla alettiin huolestua merissä vellovista muovijätelautoista ja mikromuoveista, joita vedenelävät syövät. Ja samalla monissa kalliimmissa kuorintavoiteissa käytettiin kuorivana ainesosana muovihelmiä (ja joissakin käytetään vielä tänäkin vuonna).
Lisää kerho- ja värikylpyjuttuja, kiitos! Suosikkini kautta aikojen oli tuo lelupostaus,Fischer Price Little People. Sen tyylisen kun vielä saisi! Ja onko teillä muuten vielä se suloinen koiruli?

Koira löytyy vielä 🙂 Kiitos kommentista!

Ne virikehäkkimunat on sitten munien alinta kastia. Niissä ei juuri ole parannusta perinteisiin häkkikanalan muniin. Ainoa oikea valinta on luomumunat, ne onnelliset ja vapaat on ihan yhtä tyhjän kanssa. Olisi hienoa, jos ihmiset kiinnittäisivät enemmän huomiota valintoihin, jotka oikeasti voivat muuttaa asioita paremmiksi.

Mulle tää onkin vähän uusi juttu. En tiennyt, että niissä on noinkin iso ero.

Hei vaan, pakko on kyllä kommentoida tohon: Munien suhteen nyt on käytännössä ihan sama, että mitä hankkii. Luomu on jees, mutta kyllä me joskus ostetaan muutakin. Kunhan olisi huomioitu paketissa, että kanoilla olisi ollut virikkeelliset vapaat olot.
Ei se kyllä todellakaan ole ihan sama, mitä ostaa, niille kanoille nimittäin! En ole koskaan ymmärtänyt, miksi ihan täyspäiset ihmiset tahtovat euron säästääkseen tukea tehotuotantoa eläintenkin kohdalla.
Oheisen videon katsomalla selviää virikehäkkikanalan ja luomukanalan erot, käypä lukemassa:
http://www.kanatieto.fi/suomen-kanalat/video-virikehakki-ja-luomukanalassa
ja vielä varmuudeksi uudelleen se videolinkki, jossa n. 2 minuutin kohdalla siirrytään siihen luomuversioon: http://vimeo.com/45440552
Mukavaa syksyn jatkoa Teille!

Ihan huvittava kohta oli kyllä tuo muna-kohta. Halutaan kuullostaa tietäväiseltä ja ajattelevaiselta vaikkei oo pienintäkään käsitystä koko asiasta.

Täytyy kyllä myöntää, että pitäisi enemmän lukea maailman menoa, mutta jotenkin ”sitä ei ehdi”. Aikanaan oli munat loppu kaupoista, koska niihin tuli tarkat säätelyt. Elin itse sen aikaisissa infoissa vielä. Eihän tämä blogi mikään wikipedia tai google ole, vaan täällä kirjottelee ihan tavis tyyppi, joka oppii aina uutta 🙂

Tuli vain mieleen tästä, että kaurajuomaahan ei suositella alle yksivuotiaille. En ole tutustunut syihin, koska omat lapseni ovat olleet jo yli 1v sitä juodessaan mutta tuosta kerran lääkäri sanoi.

Syy on itseasiassa se, että sitä ei voi alle 1veelle käyttää maidon tilalla. Se ei sisällä tarpeeks ravintoarvoja ja vitamiineja jne 🙂 Sitä voi käyttää ruoanlaitossa ja saa sitä juodakin, mutta ei pääjuomana. Alle 1v:n kuuluu juoda äidinmaitoa tai korviketta, joissa ravintoarvot täyttyy. Tajusitko mun selityksen? 😀

Suurin osa purkkitonnikalasta on boniittia, joka ei ole mitenkään uhanalainen. Tonnikalalajeja on aika monia, joista vaan muutama on uhanalaisia (esim. tonnikala, sinievätonnikala ja isosilmätonnikala).

Tonnikala purkista on kyllä tosi suolaista ja siksi käytän sitä tosi harvoin ruoassa. Silloin kun käytän, huuhtelen sitä aika pitkään ja siten saan siitä vähäsuolaisempaa. Ei kuitenkaan kuulu maun (tai lähinnä laittomuuden) takia lemppareihin.

Testiin meidän perheelle maistuu uuniruoat. Kiva kun kirjoittelet. Sulla niin mukava blogi. Olisi kiva jos kirjoittelisit kerhon aloituksesta, miten on lähtenyt menemään? Onko seurakunnan kerho? Paranemista!!

Joo pitäis 🙂 Ollaan vaan oltu tosi kipeenä nyt koko ajan.. Kiitos kommentista!

Kiva kun päivit blogia. Luulin jo että olet lopettanut. Sellaisiakin huhuja on liikkeellä.
Ihania kuvia kuin suoraan jostan lifestylestä. Täytyypä kokeilla.
Mutta eikös nuo ”poppamiehen” kastikkeet ole aika tulisia?
Se täytyy mainita, ettei tonnikala ole luonnostaan suolainen. Elää toki suolaisessa vedessä.

Ei toi valkosipuli ole yhtään tulinen 🙂 Niin ja en oo lopettamassa. Ollaan oltu kipeenä nyt melkein 3vkoa. Ihan kamalaa :/

Moi! Kiva postaus. Mun on jo pitkään pitänyt kysyä, että saisko sormiruokaohjeita, kun oma mielikuvitus ei riitä. Poika 7kk ja vasta ollaan aloitettu sormiruokailu 🙂 Mitä tommoselle voi antaa? (Ja mielellään semmosta joka ei ihan joka nurkkaan sotkis) 🙂

Joo voin kirjotella sulle tähän vaikka jotain myöhemmin ja tehdä myös postausta 🙂

Metallitölkeissä olevaa ruokaa ei suositella alle 1 vuotiaille. Niistä voi liueta ruokaan bisfenoli A:ta. Toki yksi kerta joskus tuskin maailmaa mullistaa, mutta itse olen jättänyt nuo metallipurkit edelleen kauppaan, vaikka meillä tyttö jo 1v 3kk.

Joo ei voi jatkuvasti antaa. Sillon tällön:)

Ei mene kokeiluun. Jokainen tietää mitä tonnikalan pyydystäminen aiheuttaa, eikä sen tiedon jälkeen tee mieli laittaa moista saastetta suuhun. Aika paljon muutoinkin tossa safkassa lisäaine kyllästettä eli ei ei.

”Ei mene kokeiluun. Jokainen tietää mitä tonnikalan pyydystäminen aiheuttaa, eikä sen tiedon jälkeen tee mieli laittaa moista saastetta suuhun. Aika paljon muutoinkin tossa safkassa lisäaine kyllästettä eli ei ei.”

Aika harvinaista tosiaan, että joku vielä käyttää tonnikalaa ja varsinkaan sillä blogissa ylpeilee, mutta ei ehkä kannata blogistia mollata sen takia.
Itse olisin käyttänyt kotimaista kirjolohta tai sitten savustettua särkeä. N

Mielipide ei ole mollaamista eikä tuossa kommentissa sitä kohdistettu kehenkään henkilönä vaan valittuihin ruoka-aineisiin.

Luomu pastakastike ja tonnikala samassa vuoassa, ihanan ironista.

Meillä yleensä luomu valitaan maun mukaan. En kyllä oo vielä valitettavasti oppinut ottamaan kantaa kamalasti ruoan avulla :/

Toki yritän seurata noita ja esimerkiksi se uudistus joka tuli pari vuotta sitten kananmuniin kanoja suojellaakseen on toooosi hyvä.

Virikehäkkiuudistus ei kyllä juurikaan lohduta. Siirtymäaikaa siihen oli 12 vuotta ja tässä loistava tulos:
https://elaintehtaat.fi/kanala-p%C3%B6yty%C3%A4ll%C3%A4-marraskuu-2013

Se on ihan sama, lukeeko munakennon päällä Vapaan kanan munia tai Onnellisten kanojen munia (ne eivät kerro tuotantotavasta mitään), samoista tehtaista ne munat tulee. Kaikista huonoista vaihtoehdoista paras on se Luomumuna.

Fakta on se, että en kyllä edes oo tätä ennen kuullut mikä tonnikalassa ois ’vikana’ käytön suhteen. Musta tuntuu, että nykyään kaikki on kiellettyä ja väärin, jos sitä syö. Mä syön itse aika paljon tonnikalaa. Lapsesta asti syönyt siis. Kirjolohta en voi sietä missään muodossa laatikoissa 🙂

Kyllähän se on totta, että nykyään on alettu huomata ongelmia vähän kaikenlaisen lihan pyydystyksessä/kasvatuksessa mm. eettisiä ja ilmastollisia, mutta minusta silti kenekään ei tarvitse alkaa toista moralisoimaan omista valinnoistaan tai noin vittumaisesti ilmoittaa kantaansa jostain ruuasta, mitä toinen syö. Asiallinen valistaminen on tietty ok ja hyväkin juttu, että ihmiset saa mahdollisimman paljon tietoa siitä, miten meidän nykyinen elintapa vaikuttaa ympäristöön, mutta sellainen agressiivinen ja paatoksellinen kasvisruokavalion tyrkytys ja toisen moralisointi tuskin johtaa yhtään mihinkään. Nykyään tuntuu, että vegaanit ja kasvissyöjät tuntevat olevansa jotain yli-ihmisiä ja muita parempia ja paasaavat vegaaniudesta, kuin jonkun uskontokunnan jäsenet.

Jos jättää tonnarin syömättä se ei tee ihmisestä
kasvissyöjää, se on ainoastaan siltä osin eettinen valinta. Ja hyvä sellainen.

Jokainen päättää itse 🙂

Testiin ehdottomasti!!!

Voi kiitos, olipa ihana kuulla ❤

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X