operaatio äiti - Banneri

Vuosi sitten tapahtui jotakin dramaattista, joka mullisti koko elämäni. Vuosi sitten koin suurimman kivun elämässäni ja jouduin luopumaan yllättäen masuasukistani. Niin siinä vain kävi.. aamulla alkanut vasen kylkikipu vei päivystykseen ja tunti sairaalaan saapumisen jälkeen pieni Elsa rääkäisi ääneen sektiohuoneessa. VIELÄKIN olen hämilläni ja sekaisin tuon päivän tapahtumista. Miten siinä niin kävi?

Vauva joutsen laru

Elsa syntyi raskausviikolla 35+2 kiireellisellä sektiolla. Painoa hänellä oli päälle 3 kiloa ja pituutta jopa 49cm. Kaikki näytti alkuun hyvältä ja pisteitä tuli 9, mutta sitten tyyppi väsähti ja joutui hengitystukeen. Tuosta alkoikin 4 kuukautta kestävä hengitysseuranta, sairaalassa ramppaaminen ja saturaatiomittariin luottaminen. Alku ei ollut helppo eikä sellainen, jota olin suunnitellut. Olin ajatellut ihanaa helppoa vauvavuotta enkä keskosta, joka ei aina muista hengittää. Olin ajatellut pitkiä yhteisiä hengailuhetkiä sekä vaaleanpunaista vauvakuplaa.

Vauva

Suloinen tyttövauva

Noh.. kuuden kuukauden koliikkityyppinen itku, suuritarpeisuus ja temperamentti tekivät vuodesta ainakin tapahtumarikkaan. Ollaan taisteltu läpi liikkumisongelmien, rs-viruksen ja saatu imetyskin onnistuman vastoin kaikkia omia oletuksia. En kuitenkaan sano, että elämä olisi ollut kurjaa. Joskus ollaan väsyneitä jokainen, mutta se asia kuuluu vauvavuoteen joka tapauksessa.

Pikkuvauva maxi cosi

Elsa on temperamenttisen luonteensa lisäksi aivan valloittava tyyppi. Hän joskus konttaa peilin eteen ja puristelee käsiään nyrkkiin karjuen samalla peilikuvalleen. Hän joskus komentaa lujasti,  jos joku asia ei tapahdu nyt heti. Elsa on kuitenkin hellä. Kaiken sen kiukkukynsimisen ohella neiti tulee usein paijaamaan päästä ja sanoo samalla ”aaaaai”. Hän rakastaa myös keikuttaa pyllyään kylppärissä tanssin merkeissä suihkukaappia vasten nojaillessaan.

Pieni vauva nukkuu

Vauva nukkuu

Elsa rakastaa ruokaa, kirjoja, possuja sekä teletappeja. Tyyppi vetää ruokaa mielettömät määrät ja ohittaa lautaskoossa isoveljensäkin. Elsa on muutaman kuukauden jo syönyt muun perheen kanssa samaa sapuskaa. Teen monet ruoat kaurakermaan. Kirjojen suhteen neidillä on kyltymätön nälkä. Meillä on nykyään olohuoneessa pieni kori lempikirjoille ja niitä luetaan yksin sekä vanhempien kanssa miljoona kertaa päivässä. Kaupassakaan ei voi kulkea kirjaosaston ohi ilman, että alkaa temmokas vaatiminen kirjojen luokse. Elsa osaa jo monet kirjat ulkoa. Possut taas ovat ihan lemppareita ja aiheuttavat aina hersyvän naurun. Jos on kyseessä pehmolelu, se saa ison annoksen haleja sekä hellyyttä. Elsahan nukkuu yönsä äitin sekä ison pehmopossun välissä. Alunperin tuo possu kuului isoveljelle, mutta jostain syystä pikkusisko rakastui siihen palavasti. Viimeisenä suosikkina on teletapit ja niitä meillä katsotaan ranskaksi. Elsa ei muuten telkkarista välitä, mutta kerran päivässä tuo kaukkarin ja teletappien kannet naurunaama loistaen jommalle kummalle vanhemmista.

Tyttövauva takki

Tuo pieni pirpana alkaa vilauttelemaan persoonaansa jatkuvasti enemmän. Luulen, että isoveljen vastakohtaisesti Elsassa on hieman introverttiyttä sekä ujoutta. Hän haluaa olla tosi lähellä, kun on kyseessä lähimmäiset, mutta kaikki vieraat ovat epäilyttäviä. Kotona neiti nykyään vetäytyy myös omiin oloihinsa aika ajoin. Elsa on luova ja rakastaa piirtämistä sekä maalaamista. Tyyppi pitelee kynää oikein kädessä ja iloitsee sillä paperille piirtelystä.

Tyttö nukkuu mr Vauva pop

Meidän arki on nykyään helpompaa. Siihen kuuluu yhteisiä puuhia, kiukkuja ja nauruja. Elsa on Elsa, vaikka voissa paistaisi ja erittäin tervetullut perheeseen juuri tuollaisena. Elsasta käytetään muutamaa hassua lempinimeä ja ne ovat; Elsu, Elbatrossi ja Elspare.

Iloinen vauva gugguu

Keskosuus on käytännössä historiaa ja meidän viimeinen käynti oli elokuussa. Fyysinen kehitys on ollut jäljessä noin 2-2,5 kuukautta, mutta lääkärien puolesta se on täysin ok. Konttaamaan tuo lähti noin pari kuukautta sitten ja nyt vetelee jo tukia pitkin. Kesästä asti on löytynyt askellusta käsistä pitäessä ja uskon tyypin pystyvän jo kävelemään itsekin. Kyse on vain halusta sekä uskalluksesta ja muutamia sekunteja välillä seisoskellaankin ilman tukea. Motorinen kehitys taas on ollut aina nopeaa ja keskiarvoa edellä. Pinsettiote opittiin todella aikaisessa, kynäote on loistava ja kaikki kehittävät palikkajutut onnistuu erinomaisesti. Tässä näkee sen, että jokainen kehittyy myös sitä omaa tahtiaan eri osa-alueilla.

Pusu vauva vimma Gugguu outwear mini rodini

Puheenkehitystä seuraillaan vähän jännityksellä. Elsa osasi kesällä sanoa jo ”hauva”, mutta konttaamisen oppimisen aikoihin unohti koko homman. Sen jälkeen tyyppi on vain murissut, röhkinyt ja läähättänyt. Elsa tunnistaa lähes kaikki sanat ja osoittaa pyydettäessä oikeaa kohdetta. Monilla asioilla on myös ääni, joka osataan toistaa, mutta sanojen muodostus on todella hankalaa. Elsa osaa röhkiä possun lailla, määkiä, läähättää kuin koira ja prmm prmm on auto. Lähimmät sanat ovat tällä hetkellä shhh eli isi, ba-ba-ba eli banaani ja e-oo eli ranskaksi teletappien tervehdys. Muutama päivä sitten hän oppi sanomaan myös pä-vää eli päivää ja tämä tehdään kättä ravistaen. Neuvola on kuitenkin sitä mieltä, että puheenkehitys laahaa. Itsellä taas on sellainen tunne, että ihan kohta.. ihan kohta.

Vauva villa reima

Ulkona vauva popupshop

Vuodessa lapsi kehittyy aivan tosi paljon. Persoona tulee esiin, opitaan liikkumaan ja ehkä puhumaankin. Koko vuosi on ollut yhtä uusien asioiden sinfoniaa. Se on hujahtanut myös ihan hetkessä ja on vaikea ajatella maanneensa vuosi sitten kotona kivuissa tietämättä, että klo 16:25 pieni vauva leikataan kiireellisesti ulos. Haluan liittää tähän postaukseen erilaisia kuvia menneeltä vuodelta ja suurin osa niistä on puhelimella otettuja. Kuvia aidosta elämästä.

Synttärisankari

Nyt mä olen siis 1 ween äiti. Mä olen pienen taaperon äiti sekä taaperon imettäjä. Meillä on pitkä matka takana, mutta vielä isompi matka edessä.

Paljon onnea Elsa-Olivia Eleonora, tänään täytät 1 vuotta! ♡

Kommentit (12)

Onnea 1-vuotiaalle! 🙂 Onko tuo viimeisen kuvan karvahattu ostettu mistä? Aivan ihana!

Onpas eroja neuvoloissa. Meillä 1,5 vuotisneuvolassa vain sovittiin että otetaan neuvolakäynti kun täyttää 2 ja seurataan silloin puheen kehitystä. Ei siis puhunut kun pari sanaa tuolloin ja nyt vasta tasan 2 vuotiaana alkaa selkeästi puhuminen kiinnostaa ja yrittää toistaa perässä sanoja. Sanavarasto karttuu vauhdilla. Meidän neuvolatäti sanoi että ei mitään ongelmaa kun selkeästi ymmärtää puhetta ja osaa ilmaista itseään muulla tavalla. Sanat tulee kun tulee, että ei stressiä. 🙂

Joo tosiaan toi ohje tuli keskosseurannasta. Voi olla, että Elsan murinatki riittää jo täs vaihees 🙂

Miten neuvolan mukaan puheenkehitys laahaa? Ihan uteliaisuudesta 1v2kk äiti, jonka lapsi ei sano käytännössä muuta ku hauhau,imuli (imuri) ja puelin(puhelin) sekä heihei.

Tai siis siellä keskosseurannassa annettiin ohjeet ja sillon oltiin myöhässä ja kertoi mitä pitäs osata 1weenä, mut mä en taas ota niin vakavasti noita ”pitäis osata” juttuja 🙂

Onpa neuvolat erilaisia.Meil oli tytön kans 1-vee neuvola syyskuussa,likka ei sanonu viel mitää sanoi,eikä neuvolast oltu mitenkää huolissaa.Myöskää meiän esikoispoika ei oo 1-vuotiaan viel puhunu,ku ehkä yhden sanan,eikä sillonkaa neuvolas oltu huolisaaan.Nyt poika täyttää tammikuus 3,ja puhuu taukoamatta hereil ollessaan.Hän alko vaa yhtäkkii puhuu kunnon lauseit:)

En mä ite oo huolissaa 🙂 Lapset on persoonia!

Hurjasti onnea 1-vuotiaalle! Eipä ole teilläkään ollut mikään ihanteellinen alku ja varmasti raskas vuosi takana. Meilläkin vauvavuosi oli aikamoinen, onneksi ei etukäteen tiennyt, mitä edessä olisi. Mutta nyt 1-vuotiaana asiat ovat menneet hienosti eteenpäin ja olemme päässeet viettämään normaalia arkea. Toivottavasti tekin pääsette nauttimaan nyt tasaisesta arjesta. Puheenkehityksen kanssa meillä kävi ihan samoin, että liikkuminen ajoi vähän ohitse siitä. Tosin Lastenkllinikalta olemme saaneet palautetta, että eläintenäänien matkiminen kertoo hyvin siitä, että lapsi tunnistaa asian ja käyttää johdonmukaisesti äännettä, vaikkei sana olekaan ”heppa” tm. Onnea 1-vuotiaalle vielä paljon!!

Joo oli rankka, mutta eiköhän tää tästä. Koko ajan on helpottanut 🙂 Mä luulen myös, että noi ääntelyt on hyvä kehitysmerkki! Kiitos onnitteluista ♡

Mikä siis aiheutti kiireellisen sektion?

Istukka repesi :/

Prismasta -70% alelöytö 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X