operaatio äiti - Banneri

Saako lapsi katsoa telkkaria? Minkäikäiselle tuo lumoava töllötin on jo ihan jees? Onko teillä siellä kotona televisio paljonkin auki?

Meillä telkkari on käytössä joka päivä, mutta se ei ole koskaan turhaan päällä. Taustamelua riittää jo omasta takaa ja yritetään muka säästää sähkön käytössä. Yleensä iltaisin lasten mennessä nukkumaan istahdetaan sohvalle ja vietetään sitä kuuluisaa yhteista aikaa ”tylsästi” ohjelmien parissa. Katsellaan paljon leffoja, amerikkalaisia draamasarjoja ja Salkkareita. En koe olevani telkkarin suurkuluttaja kuitenkaan, vaan kaikki tapahtuu sopivissa mittakaavoissa.

Topi katsoo leffoja aina välillä täällä meillä. Koen, että elokuvissa on aina jotain opettavaa ja mielestäni monikin asia on tullut puheeksi elokuvien takia. On opittu miettimään mitä tunteet oikeestaan on, on tiedostettu kiusaamisen vaikutuksia ja monessa lasten leffassa arvot ovat yleensä kohdillaan. Joskus tuo poika katselee myös ranskankielisiä sarjoja, jotta kieli kehittyisi luonnollisesti taustalla.

Elsa katsoo lähinnä vaan Teletappeja ja niitäkin ranskaksi. Mikään muu elokuva, sarja tai ohjelma ei aiheuta yhtä paljoa mielenkiintoa tuossa pienessä ihmisessä. Teletapit tervehtivät toisiaan ranskaksi ”E-OO” ja tästä syystä Elsa vilkuttelee ympäri kyliä huudelleen ”e-oo”:ta.

En itse näe televisiota pahan perillisenä. Se on viihdyke, jota käyttämällä oikein voi hyötyä. 1-vuotias ei mielestäni ole liian pieni siihen, että silloin tällöin katsellaan jotain kivaa yhdessä tai yksin äitin laittaessa ruokaa. Elsakin on tosi itkuherkkä ja joskus ainut tapa päästä tekemään joku asia on avata hetkeksi telkkari.

Televisiossa pätee sama kuin herkuissa.. ne on sallittuja, kunhan perus pohja on terve. Liikuntaa, ulkoilua, yhdessäoloa ja kirjojen lukemista täytyy olla enemmän, kuin virtuaalimaailmoja ruudulla. Tv ei saa missään nimessä korvata esimerkiksi perheen yhteisiä hetkiä, joissa jutellaan, halitaan ja leikitään yhdessä.

Mitä mieltä te siis olette televisiosta? Mikä teillä on lemppari ohjelma?

Teletapit ja telkkari ja lapsi

Kommentit (7)

Miten eri TV-yhtiöt ottavat lapset huomioon mainontaa tehdessä? EIkö tästä ole joku oma lakikin? Löysin netistä yhden TV-mainoksia tuottavan yhtiön (https://mainostatelkkarissa.fi), mutta siellä ei mainittu MITÄÄN lapsiin liittyvästä mainonnasta?

Ymmärrän kirjoituksesi ydinajatuksen. Käytän myös itse saman ikäisen lapsen kanssa Ti-ti Nallea arjen kiireisimpien hetkien pelastajana.

Ei voi kuitenkaan sanoa ettei yksivuotias olisi liian pieni – kyllä hän on, monien aivotutkimusten ja neuropsykiatristen tutkimusten mukaan. Tv- ja ruutuaika on niin tätä päivää, ettei sen riskejä ja oireita lapsissa ota tarpeeksi tosissaan. Niin kuin jo kerroinkin, meilläkin katsellaan välillä telkkaria, koska se on äitille helpoin ratkaisu. Omatuntoani yritän sovitella niin, että valitsen ohjelmia joissa esiintyy ihmiset, jolloin liikkeet ja usein kuvakulmavaihdokset ei ole niin nopeita kuin piirretyissä.

Sitten komppaan taas ajatustasi tuossa, että katsotaan yhdessä. Tätä teen isompien kanssa. Siitä tulee jo ihan toisenlainen hetki, koska tulee myös vuorovaikutuksen ulottuvuus. Voi pohtia tunteita, motiivia, selventää, nauraa, ym. yhdessä.

Kiitos kommentista! 🙂

Mieluummin mielestäni tv:n katselu silloin tällöin kuin puhelimesta tai tietokoneelta katsotut tv- ohjelmat. Sukulaispoika (3v.) Haluaisi jo lähes koko ajan mm. ruokapöydän ääressä katsoa puhelinta, mikä on melko huolestuttavaa..

Joo, hyvä pointti!

Mun mielestä kohtuullinen tv:n katselu on ok, en kuitenkaan antaisi ihan yksivuotiaan jo katsella tvtä päivittäin. Tvstä muutenkin tulee nykyään niin paljon sellaista mikä ei sovi lasten silmille..

Totta 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X