operaatio äiti - Banneri

On tosi paha mieli, että imetystä on pitänyt lopetella. Tuntuu välillä kohtuuttomalta, kun toinen on vielä hirveän pieni kuitenkin ja pitänyt imetystä tärkeänä. Erityisherkän ja temperamenttisen kanssa se tissi tuntuu joskus olevan ainut asia, joka tekee lapsen hetkittäin rentoutuneeksi.

Pelkään kuitenkin liikaa sitä, että tulisi raskauden aikana äkkinäinen pakkovieroitus eteen. En koskaan osaisi vierottaa kerrasta poikki, vaan haluaisin tehdä sen lapsen tahdin mukaan. Koko ajan imetys on vuoden iän jälkeen vähentynyt ja varmasti tammikuussa olisi ollut jo minimissään vähintään. Muiden kauhupuheet ajaa kuitenkin lopettelemaan jo nyt.

Loman aikana imetys on vähentynyt pois päiviltä. Koko ajan on apukäsiä, tekemistä ja tutkimista, joten se varsinainen lohduntarve/kiukkuisuus on pienempi. On helpompaa olla aamusta iltaan ilman ”maikulle menemistä”. Ruokahalukin on parantunut tosi paljon ja nyt tuntuu, että kunnon ruokaa menee oikeasti alas. Yhtenä päivänä neiti vetäisi huiviinsa kokonaisen pihvin.

Imetän siis iltaisin, korkeintaan kerran yöllä ja aamulla nopeasti. Seuraavaksi pitäisi alkaa karsimaan näistä, mutta täytyy sanoa, että se tuntuu väärältä. Haluaisin odottaa sitä hetkeä, kun lapsi itse on valmis sen hyvän kokemuksen kautta opettelemaan nukahtamista jotenkin muuten. Kahtena iltana ollaan saatu neiti levollisesti uinumaan niin, että ensin ollaan käyty rinnalla, sitten isi on lukenut kalakirjaa ja tämän jälkeen on uni tullutkin.

Tänään taas otin neidin tavan mukaan rinnalle, johon tyyppi simahti heti, mutta heräsi hetken päästä uudelleen. Varmaan 45minuuttia yritin saada erilaisin keinoin nukahtamaan ilman maitoa ja isikin oli apuna. Tämä sisälsi itkua, kirkumista, raapimista ja pienen tytön epätoivoa. Lopulta nukahtaminen onnistui nyyhkien äitin masua vasten. Onnistumisen tunne nolla.

Jos suoraan saa tosissaan sanoa, en todellakaan haluaisi vielä lopettaa imettämistä. Haluaisin jatkaa sitä vielä uskoen, että pikkuhiljaa se vähenee itsestäänkin. Ei ole lapsen edun mukaista joutua oikeasti kurjassa olossa nukkumaan. Ei se ole sen arvoista. En koskaan ole uskonut oppimiseen itkun tai negatiivisten tunteiden kautta. Tämän ikäinen lapsi ei vielä oikein ymmärrä rajuja muutoksia ja on tosi vaikea myöskään selittää.

Oli ihan pakko päästä avautumaan aiheesta. Arvaan, että joku tulee pätemään lellimisestä tai tapoihin totuttamisesta, mutta eiköhän moni myös tiedä mun kantani. Lapsi on pieni ihminen, jolle maailma on suuri paikka. Pienessä ajassa pitää opetella paljon asioita. Suuri läheisyys ja lähellä pitäminen ei ole lellimistä, vaan äärimmäistä rakkautta. Mitään muuta lapsi ei tässä maailmassa ansaitse, kun kattilallisen sitä rakkautta.

Kommentit (32)

No ei kyllä kannata muiden takia tehdä yhtään mitään varsinkaan silloin kun kyseessä on niinkin henkilökohtainen ja vain sinulle/lapselle kuuluva asia kuin imetys! Maailma on mielipiteitä pullollaan ja voit valita seurata joko sellaisia jotka ovat samantyylisiä kuin oma tyylisi tai lapsen henkilökohtainen tarve, tai sitten voit valita sen että seuraat niitä jotka ovat sitä vastaan. Kumpaankin löytyy mielipiteitä aina oli asia mikä tahansa.

Onnellinen voit päätöksistä kuitenkin olla vain kun teet niinkuin sinusta itsestäsi tuntuu hyvältä. 🙂 Luonnollisesti kannatan itse sitä vaihtoehtoa, erityisesti tilanteissa joissa sua harmittaa päätös jo ennenkuin olet edes lopettanut kokonaan. Tsemppiä ja aivan loistavasti ja oikein hyvin voit jatkaa ilta/aamuimetystä juuri niin kauan kuin se tuntuu lapselle olevan tärkeää 🙂 Jos kaipaat tukea niin lue imetystukisivuilta tai lapsentahtisesta imetyksestä! Eikä sellaiset keillä ei ole kokemusta eritysherkistä voi millään tietää minkälaista se on, jotkut lapset tarvitsevat läheisyyttä ja tukea paljon enemmän kuin toiset. Jopa saman perheen sisällä erot voivat olla valtavat ja meillä keskimmäinen on ehdottomasti itsenäisin, tarvitsee ihan eri tilanteisiin tukea tai syliä kuin esimerkiksi nuorin joka on erityisen herkkä ja jota tuli esim imetettyä paljon pidempään kuin ajattelin koska hän vain tarvitsi sitä kauemmin. Oman lapsen ehdoilla aina, ei neuvolantädin, omien vanhempien tai kavereiden.

Tiedän kantasi <3 Lapsentahtinen vieroitus sitten aikanaan mielessä täälläkin… nyt ikää 2,5 v ja imetän yhä ympäri vuorokauden 🙂 Olet upea äiti – ehkä voisit luottaa omiin vaistoihisi ja runtemuksiisi ja jättää pelottelut huomiotta? …ja etsiä onnistuneita kokemuksia tandemimetyksestä, sillä niitäkin on paljon. Tiedät varmasti parhaiten maailmassa miten Elsan kanssa kannattaa toimia 🙂 <3

Ite imetin koko raskaus ajan keskimmäistä, mutta maito loppui rv 20+. Noh sepä ei poitsua haitannut ja kävi ahkerasti tissillä koko loppuraskauden ja tällä hetkellä imetän kahta nuorimmaista yhtäaikaa ? Ja vanhempi 2v ja nuorimmainen 1kk

Mulla maito ja loppui myös 😀

Miksi lopetat imetyksen toisten puheiden perusteella? Jos se tuntuu susta väärältä niin älä tee niin vaikka muut sanoisi mitä. Ethän sä ennenkään ole tehnyt ja toiminut muiden ohjeiden mukaan.

Tämä on mulle tosi vaikea aihe,kun imetys sinänsä oli mulle aika kielteinen aihe,joten en oo siihen koskaan tutustunut. Nyt sitten tuntuu, että oon kaikessa ekakertalainen ja epävarma 😀

I fewl you♡♡♡
Meillä on Minea tullut juuri vuoden ja pelkkä ajatus imetyksen lopettamisesta saa aikaa kylmiä väreitä! Mulla ei onneksi oo kiirettä asian kanssa,mmutta ymmärrän sun ahdistuksen. Varsinkin nuo nukuttamiset tulee ihan varmasti olemaan meidänkin ongelma kohtia.
Hurjasti tsemppiä teille molemmille 🙂

Joo en kyllä tiiä miten joskus sit nukutetaan 😀

Ihana kuva♡. Pieni tissiposki. Ehkä kun raskaus etenee niin sitten maitokin alkaa olla tiukassa ja lapsi vähentää itsellään?
Itse imetin esikoista 20kk ja ensin oli helppoa luopua aamumaidosta kun huomion sai muuhun kivaan ja lupauksena oli että aamupalan jälkeen sitten, mutta unohti pyytää.
Sitten siirryttiin nukkutissistä iltapalan jälkeiseen huikkaan ja se olikin kovempi paikka kun ei enää saanut nukahtaa oma poski äitin rintaa vasten.
Mutta nopeasti maidontulo alkoi hiipua kun ei enää ollut sitä pitkää iltamaratoonia ja niin se lapsi unohti alkaa pyytää ilta”namnamia”.
Tsemppiä! Se on haikeaa mutta helpottaa pian, sekä äidillä että lapsella.:)

Mulla siis on maito jo loppunut 😀 Ja silti…. Sehän tässä hankalaa onkin, ehdin toivoa jo, että haluis sitten ite lopettaa.

Tsemppiä lopettelemiseen, jos niin päätät! Kauhulla odotan, jos itse joudun saman päätöksen joskus tekemään. Lapsi 1v 3 kk ja ei imetys ole vähentynyt mihinkään. Välillä tekisi mieli lopettaa ja sitten taas toisaalta se on niin ihanaa. Toivoisin kuitenkin, että lapsi itse vähentäisi pikkuhiljaa, kun edelleen syö yössä useita kertoja ja päivällä myös paljon. On se vaan kuitenkin niin helppo tapa lohduttaa esim hammaskivuissa, kun mikään ruoka ei maistu.
Itse tunnet oman lapsesi ja jos lapsi sitä tarvitsee vielä ja itse olet valmis jatkamaan eikä raskauden takia ole pakko lopettaa niin jatkakaa vaan ihmeessä. Luulisi tandemimetyksen olevan tytölle hyvä vaihtoehto, että saa olla myös rinnalla vauvan kanssa, jos uuden vauvan tulo ottaa koville pienelle ihmiselle.

Meillä muuten tasan 1;5v iässä alkoi vähenemään. Sitä aiemmin tuntui, ettei se koskaan vähene 😀 Toi on totta, että vauva voi olla järkytys ja yhteinen tissi ehkä helpottaa asioita.

Olipas ihana teksti ja kuva!<3 oon samaa mieltä, tsemppiä!

Miksi sun pitää lopettaa jos olo on hyvä? Kyllä se tandem-imetys on muiltakin onnistunut, miksei siksi sinultakin?

Itse jouduin lopettamaan esikoisen imetyksen kuopusta odottaessa koska voin niin uskomattoman pahoin ettei energiaa yksinkertaisesti riittänyt meille kaikille. Mielelläni olisin ryhtynyt tandemistiksi 🙂

Vähän tullut noottia asiasta…

Itsellä kolmas raskaus menossa, kohta 3-vuotiasta imetään edelleen sen vähän mitä hän haluaa ja vanhin on pian 7v, eli olen sen pian 7v imettänyt yhtäjaksoisesti 🙂 Vanhin on lopettanut omassa tahdissa ja niin tekee tämä nyt nuorin. Jokainen tietenkin tekee omat ratkaisut, mutta itse en raskauksien aikana ole kokenut tarvetta lopettaa.

Mä kannatan lapsentahtisuutta ja hiljalleen lopetusta. Jos haluaa karsia niin vaikka aamuimetys ensin pois? Meidän tyttö on Elsaa 2 kk nuorempi ja lopetin imetyksen, kun tyttö ei vaan ollut enää kiinnostunut. Sitä ennen pitkään nukahti vain rinnalle, myös päiväunille, mutta pikkuhiljaa alkoi nukahtaa vain ilman rintaakin, rauhoittui mahallaan kun silitti samalla selkää. Pitkän aikaa mulla oli sitten enää yksi imetyskerta/vrk ja se oli aamuyöllä puoliunessa. Lopulta vaan jätin sen pois eikä ollut ongelmaa. Hyvä imetystaipale sulla on ollut! Varsinkin kun Elsa oli ensimmäiset viikot sairaalassa, hienosti onnistuit!

Luulen, että oisin itse myös lopetellut noin kun sä, jos tätä temperamenttia ois vähemmän. Mutta silitys aiheuttaa kohtauksen, joka voi sitten kestää tunnin 😀 Alku oli kyllä tosi haastava, koska meidän imetys alkoi vasta 17vrk iässä. Sitä ennen meni ämmä letkusta.

Tässä tilanteessa voisin lainata Mauno Koivistoa ”Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin.” ja
”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Eli en lähtis varmuuden vuoksi vieroittamaan vaan ottaisin tilanteen kerrallaan 🙂 Tyttö on niin pieni vielä ja rinta selkeästi tärkeä joten itse imettäisin. Tsemppiä mihin ratkaisuun päädytkin.

Kiitti 🙂

Hei. Ei imetystä ole pakko lopettaa raskauden takia. Itselläni kokemus tandemimetyksestä! Imetin esikoista läpi raskauden ja vielä 1.5 vuotta molempia pieniä. Maidon määrä kyllä raskausaikana väheni huomattavasti, mutta poika imi silti.

Joo mulla myös vähentynyt ja varmaan loppunut 😛

Meilläkin on imetys loppunut pikkuhiljaa tässä raskauden aikana. Tosin kaikki kävi vähän itsestään, kun maito oli paljon tiukemmassa raskauden takia, ja vähitellen taapero rupesi vaan sanomaan, että ”tissi loppu” 😀 Kävi kyllä kokeilemassa aina välillä, mutta aika nopeesti myös unohti imuotteen, kun kokeilukertansa harvenivat 😮 Yllätyin, jotenkin se kävi itselle niin yhtäkkiä, että haikeeta välillä on, vaikka oon kyllä iloinen, että sujui niin kivuttomasti! Meidän taapero on Elsaa kolmisen kuukautta vanhempi.
Tsemppiä sinne! <3

Mulla myös maito lopussa,mutta sillä ei tunnu olevan vaikutusta. Tosin toki päivät oon saanut nyt vähenemään 🙂

Miksi tulisi yllätyslopetus raskauden aikana? En ole koskaan kuullut. Ihmisillä on tapana liioitella, mitä neuvola mahtaisi arvella?

Olen kuopuksen imetyksen joutunut lopettamaan vähän alle 2-vuoden iässä väkisin, kun sain niin järjettömän tuskaisen rintarakkulan eikä se vaan parantunut. Tiedän tuskasi, tsemppiä!

Sain ohjeet NKL:lta.. kun oon erikoissairaanhoidon seurannassa 🙂

Onko mahdollista ettet vielä lopettaisi imetystä täysin? Meillä ainakin se imetys on niin tärkeä osa lapselle etten itse pystyisi lopettamaan ennenkö lapsi siihen itse on valmis. Moni imettää läpi raskauden ja vielä kun vauvakin syntyy, osalla se vanhemman lapsen imetys siinä kohtaa jää ihan luonnostaan. Anna aikaa ja ole armollinen myös itsellesi, kuuntele omia tunteitasi lapsen kanssa miten toimia, vain sinä tiedät mikä on parasta teille. Tsemppiä <3

Mietinkin, että en ehkä näitä yö/iltaimetyksiä varmaan vielä vähennä. Ja aletaan harjottelee nukahtamista muuten ohella.

Hyvin sanottu 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X