operaatio äiti - Banneri

Nyt avaan suuni asiasta, joka saattaa monelle olla ihan arkipäivää sen enempiä ajattelematta. Laskut painaa päälle, asuntolaina on maksamatta ja pesukonekin hajosi, mutta materia silti houkuttaa. Tuo shoppailun ihmeellinen sekä kiehtova maailma, joka luo tietynlaisen tyydytyksen tunteen monelle harrastajalleen. Painavan rahapulman takia moni päätyy hakemaan niitä edullisia ratkaisuja saadakseen juuri haluamansalaiset kengät tai viidennen takin. Sitä kirjautuu koneelle ja näppää itsensä Wishiin. Hetkeä myöhemmin tulee sähköpostiin vahvistus 10 euron takista, joka ei päältä päin halpuuttaan paljasta. Ihanan edullista.. vai onkohan niinkään? Kuka lopulta maksaa sen todellisen hinnan?

Oletko koskaan edes sekunniksi pysähtynyt miettimään markkinataloutta ja sitä seikkaa, miten kaikki täällä maailmassa pyörii? Jos vähänkään ajattelee, voi ymmärtää jopa yllättävän paljon hintalappujen päälle. Tilasit juuri sen 10 euron takin postikuluineen jostakin nettipalvelimesta, joka kauniilla kuvilla ja houkuttelevilla myyntiteksteillä sai selaajansa sortumaan. 10 euroa takista, joka koostuu materiaaleista, materiaalien valmistuksen vaiheista, tehdystä työstä, käytetystä energiasta, kuljetuksista ja miljoonista muista asioista. Ajatteleeko kukaan nykypäivänä oikeasti saavansa tuolla summalla turvallisen takin laadukkailla materiaaleilla, jota ei ole valmistettu ikävissä oloissa ja työntekijätkin ovat saaneet työstään ansaitsemansa rahan?

Tiedän, ettei eettisyys aina sanaa enempää merkitse joillekin mitään. Tiedän, että moni pistää herkästi silmänsä kiinni ja viuhauttaa maksukorttiaan hankkiessaan esimerkiksi niitä vaatteita. Tiedän myös, että moni pitää tätä blogikirjoitusta huuhaahöpönä sekä sanojen helinänä yhden naisen suusta, joka harrastaa laadukkaita lastenvaatteita. Kirjoitan aiheesta silti, koska VOI OLLA, ettei jokainen oikeasti tajua mihin rahansa pistää, kun paketti Alista tai Wishistä kotiin kolahtaa.

Ladon tähän alle väittämiä, joilla monesti näitä kiinankamoja puolustellaan ja vastaan niihin takaisin.

”Kyllähän moni merkkivaate tai lelukin tehdään Kiinassa, miksi siis Wishin kiinankamat olisivat huonompia?”

Made In China ei ole mikään surkeuden leima. Miksi me jotenkin automaattisesti ajatellaan, että Kiina on pilipalimaa, joka ei kykene mihinkään laadukkaaseen? Kiina on suuri valtio, jossa on paljon teollisuutta ja taitoa tehdä ne tuotteet, joita me tilataan. Se ei silti takaa sitä, että jokainen tehdas olisi samanlainen. On olemassa niitä tehtaita, joita valvotaan tarkasti ja tuotteet käy monet tarkastukset läpi. On tehtaita, joissa tekijöille maksetaan oikeutettu palkka ja sallitaan lakisääteiset tauot. Sitten on valitettavasti niitä tehtaita, jotka räjähtelee aiheuttaen kuolemantapauksia ja joiden toimintaperiaatteet ei kestä päivänvaloa. Näitä kahta tehdasmallia ei missään nimessä tule sekoittaa toisiinsa!

”Pääseehän Suomeenkin joskus tuotteita, joita vedetään pois myynnistä. Esim. Lindexin takaisinvedot. Tämä todistaa sen, että samaa kamaa ne siellä Wishissä on.”

Ehkä huonoin lukemani argumentti tähän mennessä. Se, että meillä on täällä todella tarkat säännöt, joita noudatetaan meidän turvallisuuden takia, on todella hienoa. Jos näiden monien sääntöjen läpi joskus sattuu sujahtamaan se epäturvallinen tuote läpi, ei ole mikään oikeutus Wishin kamoille. Miettikää ennemmin sitä seikkaa, että kuinka paljon sieltä kiinan halpatuotannosta tulee vaarallisia asioita läpi, kun niitä tuotteita ei edes tarkasteta!

”Ei mulle tai mun lapsille oo koskaan mitään niistä tuotteista tullut, joten kyllä ne vaan on turvallisia.”

Ei vielä. Ei ehkä huomennakaan, mutta kaikki vaikutukset ei näy heti. Miksi moni kemikaali on oikeasti kiellettyjen listalla? Siihen on ihan hyvät perusteet maailmassa, jossa koko ajan yhä useampi ihminen läheltä saa esimerkiksi syöpädiagnoosin. Voitko siis muka käsi sydämellä luottaa siihen, että kemikaaleihin liittyvät tutkimukset olisi pelkkää ylihysteriaa? Enkä nyt puhu mistään hammastahnan käytöstä, vaan ihan rehellisesti vaikkapa vaatteiden värjäyksestä lyijyllä, joka on raskasmetalli. Kuulostaako houkuttelevalta?

”Vastuu kuuluu tavaran tekijälle, en mä ostajana ole vastuussa mistään.”

Oikein sekä väärin. Vastuu kuuluu AINA tavaran tekijälle ja tästä syystä itse jatkuvasti yritän ostaessani miettiä sitä vaatteen alkuperää. On tuotteita, joista oikeasti voi tietää mistä ne tulee ja kuka ne tekee ja millaisissa oloissa. Vastuu kuuluu silti myös aina ostajalle. Kyllä pitää olla sen verran järkeä päässä ja sitä kriittisyyttä liittyen kaikkeen tässä maailmassa. Jos haluaa päässään luopua omasta vastuustaan, on se jokaisen oma häpeä. Sitten voi elää sen tiedon kanssa, että niillä ostoilla rahoitat mahdollisesti lapsityövoimaa, terrorismia ja ihmisarvon alentamista. Vain sen takia, koska sinä halusit ja oli pakko saada halvalla.

”Ei se haittaa, koska halvalla sain.”

Halpa ei vain aina ole halpaa. On eri juttu maksaa halpa hinta vaatteesta itse, kun joku lopulta kuitenkin maksaa sen kalliin hinnan. ESIMERKIKSI YMPÄRISTÖ. Tilataan halvalla roskaa, joka hajoaa helposti ja tämän jälkeen tilataan lisää roskaa. Ympäristön kuormitus on VALTAVA. Kaatopaikat täyttyy risoista tavaroista, jotka ei kestä ihmiseltä toiselle. Tähän päälle kuljetuksista aiheutuvat päästöt, tehtaissa käytettävien huonojen materiaalien vaikutus ympäristöön ja myrkkyjen pääseminen luontoon.

”Kyllä mäki, koska mun naapuriki.”

Ihanko tosi? Hyppäätkö kaivoonkin, koska naapurikin hyppäsi? Toinen perustelu usein on, että niin moni muukin tilaa sieltä, joten omalla tilaamattomuudella ei saavuta mitään. Ei joo, jos ajatusmalli on jokaisella sama. Entä, jos jokainen ajattelisi toisin? Silloin vaikutus olisi suurempi. Sama koskee sitä, ettei muka oma parin euron ostos terrorismia rahoita… entä sitten, kun niitä parin euron ostoksia tehdään miljoona kappaletta ympäri maailmaa?

Siirrytään väittämistä muihin TÄRKEISIIN seikkoihin.

”Lelun silmä irtosi Wishistä tilaamastani nallesta, päätyi vauvan suuhun ja aiheutti massiivisen vaaran vauvan melkein tukehtuessa. Kenellä on vastuu?”

Niinpä. Kenellä? Kukaan ei vastaa tapahtuneesta, koska olet tuotteen tilannut mutkikkaita polkuja pitkin. Luultavasti se ei ole koskaan käynyt turvatarkastusta läpi, jolla tapahtuma olisi voitu estää. Vielä todennäköisimmin lelu on tehty äärettömän pienellä vaivalla, jolloin ei olla edes mietitty pysyykö jokainen osa kiinni. Surullisinta on ne tapaukset, joissa tukehtumisvaara muuttuukiin pienen vauvan kuolemantapaukseksi. Kukaan ei kanna vastuuta. Miten jatkovastuu? Ei ole mitään keinoja tavoittaa niitä muita ihmisiä, jotka ovat vastaavan tuotteen tilanneet.

”Tehtailla tarvitaan lisää työvoimaa, kun ihmisten halu ostaa halvalla kasvaa. Kuka ottaa kopin tästä työtaakasta?”

Isit ja äidit raataa jo niskalimassa saadakseen elätettyä perheensä minimaalisella palkalla. Ihmisen on syötävä ja nukuttava, joten sitten astuu seuraava sukupolvi esiin ja tehtaiden penkkeihin istahtaa lapset. Kenenkään lapsen tehtävä ei ole ommella meidän lapsille vaatteita. Lapsen tehtävä on juosta, leikkiä ja opiskella sitä vastuuta ennemmin kotitöiden kautta. Voiko joku oikeasti ottaa sen riskin ja tilata feikkivaatteen netistä luottaen, ettei oma lapsi jatkossa kulje kaduilla toisen lapsen kädenjälki päällään?

”Vaatteen suunnittelu ja toteuttaminen on jonkun ihmisen työ. Sitten siitä tehdään kopio ja myydään yli puolet halvemmalla.”

Näille kiinanhalpiskaupoille on tyypillistä myydä äärettömän tarkkoja tuoteväärennöksiä. Ne voivat nopeasti näyttää samalta, mutta niissä kulkee mukana se turvattomuuden, huonojen olojen ja tässä postauksessa mainittujen asioiden leima. Käytännössä joku luo vaivalla jotain upeaa ja toinen tulee sen kopioimaan. Itse kutsun tätä varastamiseksi.

Lyhyesti ja ytimekkäästi  Wishin, Alin ja muiden vastaavien firmojen kamat on tuotettu epämääräisissä oloissa, polkien ihmisten oikeuksia ja varastaen muilta. Niiden ostaminen tukee lapsityövoimaa, mahdollisesti terrorismiä ja aiheuttaa jopa kuolemia työolojen vuoksi. Tuotteissa on halpa käsittely eikä varmaan yksikään tilattu tuote läpäisisi tarkastuksia. Ehkä niistä ei aina aiheudu sitä silmillä nähtävää haittaa, mutta vaikutukset voi yltää todella pitkälle. Miksi edes ottaa riskiä, että onko se tuote turvallinen vai ei, jos riski on valtavan suuri? Ikävä sitten, jos asiaa vähättelee ja se hurja kokemus lopulta osuukin omalle kohdalle, vaikka varoitettiin. Kuluttajana myös on tärkeää olla vastuullinen, vaikka se ei ehkä shoppailuhimoissa heti innostaisikaan. Itse en haluaisi koskaan, että mun lapseni menettäisivät lapsuuttaan raataen kurjalla palkalla tehtaalla ja vain sen takia, kun maailma haluaa ostaa halvalla. Tästä syystä itse pyrin takamaan sitä seikkaa, etten myöskään omalla kulutuskäyttäytymisellä aiheuta samaa kohtaloa muiden lapsille.

Täten haastan jokaisen ajattelemaan ja olemaan kriittinen. Haastan teidät boikottiin kiinan halpatuotantoa vastaan ja sanomaan sille EI. Yhdessä voidaan pikkuhiljaa saada hyvää aikaan ja turvata samalla oma sekä meidän läheisten terveys! Kuka lähtee mukaan?

#SANOEIWISHILLE #TOIVOSEPOIS #WISHITAWAY

 

Muutamia linkkejä:

Soitto tullilaboratorioon vahvisti – menaiset.fi / kolumni

Terveydelle vaarallista kosmetiikkaa, koruja ja leluja – tulli.fi

Viisi väittämää tuoteväärennöksistä – yle.fi

Tuoteväärennökset – facg.fi

Tässäkö syy ekovaatekiinnostukseen? – maaseuduntulevaisuus.fi

Made-In-China clothing for kids COULD contain toxic chemicals – theepochtimes.com

MOT testasi – huulipunasta löytyi huomattava määrä lyijyä

Otan mielellään myös vastaan lisää linkkejä aiheeseen liittyen, jotta voin lisäillä niitä tähän loppuun!

 

 

 

 

Kommentit (92)

Vähän asian vierestä mutta käytätkö/käyttäisitkö lapsilla ulkomailta (Espanja yms EU-maista) tuotuja vaatteita? Mietin että piileekö niissä sama vaara, vai myydäänkö Euroopan maissa turvallisia vaatteita?

Heip, sulla kun näkyy tietoa olevan noista Wishin kemikaalimyrkyistä, niin tiedätkö tarttuuko se myrkky muihinkin vaatteisiin jos ne kaikki on sekaisin samassa pussissa?

Meillä kävin niin että vauvan vaatteet sattui päätymään parin vuoden säilytykseen samaan muovipussiin missä oli kaksi Wishiltä tilattua vaatetta. JOS niissä jotain myrkkyjä oli (heitin aikoja sitten ne Wishvaatteet roskiin) niin tarttuikohan se muihinkin… pesin ne kaikki vaatteet vielä pari kertaa ja laitoin kaappiin.

Nyt kuitenkin jälkeenpäin tuli mieleen että jos niihin vauvan vaatteisiin tuli jotain niin levisikö se nyt viimeistään sielä pesukoneessa kaikkiin?! En viitsisi millään heittää KAIKKIA lasten vaatteita meneen ”varmuuden vuoksi” ja käytännössä meidän koko vaatekaappi olisi sitten pilalla kun nii tä vaatteita sielä on pidetty. Ehkä nyt panikoin turhaa, mutta kaikkea sitä mieleen tulee ja en ole mistään löytänyt vastausta siihen että tarttuuko ne myrkyt muihin tekstiileihin kuivassa tai pesukoneessa.

No siis en usko, että pintakosketuksella tarttuu, mutta suosittelen pesemään 60 asteessa varmuudeksi 🙂

Sain tämän postauksen luettavakseni siskoltani pian sen jälkeen, kun olin perustanut verkkokaupan, joka tuo tavaraa Kiinasta.

Olisin tiedustellut lähteitä, faktaa ja tapausesimerkkejä tuohon lyijymaalaukseen ja tavaroiden syöpäriskiin liittyen? Asia todellakin kiinnostaa minua, en halua tuotteillani kenenkään terveyttä pilata. Olen itsekin joskus lukenut tätä aihetta sivunneen Robin Cookin kirjan, mutta siitä on aikaa.

Lapsityövoimasta: Tottakai oletan ja toivon että tuotteeni tulevat tehtaalta joissa on hyvät olosuhteet ja aikuisia työntekijöitä. Mutta tämä asia on hieman mutkikkaampi kuin länsimaisesta kuplasta käsin katsoen voisi ajatella.

Ensinnäkin koskaan ei voi tietää mikä tehdas Kiinassa käyttää lapsityövoimaa ja mikä ei. Minkä tahansa muun kuin miljoonabudjetin maahantuontiyrityksen on mahdoton käydä sitä jokaisesta tehtaasta erikseen selvittämässä.

Toiseksi jos lapsella ja hänen perheellään on vaihtoehtoina nälkäkuolema tai töihin meno, niin en halua olla se, joka lapsen työpaikan on viemässä.

Kolmanneksi, jos kaikki länsimaalaiset sanovat ei halpatuotannolle, Kiina vaipuu takaisin siihen köyhyyteen mistä se on juuri nousemassa, ja se jos mikä tietää kurjuutta ja kuolemaa miljoonille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Neljänneksi, jos Kiinalaista halpatuotantoa ei olisi, ei Afrikkalaisilla lapsilla olisi kenkiä.

Se on selvää, että lapsityövoima ei ole hyvä juttu, mutta nämä ovat monimutkaisia juttuja 🙂

ps. 10€ ei ole halpa takki kiinassa. Kiinalaisen keskipalkka on 700€ kuussa, suomalaisen +3000€, joten kymppi ei ole ostovoimaltaan sama molemmissa maissa.

Väkeviä ajatuksia ja eettistä pohdintaa parhaimmillaan. Olisi hienoa jos ideaalissa utopiassa kaikilla olisi varaa edes niihin Tokmannin halpatuotanto vaatteisiin, jotka hajoavat jo ekassa pesussa.
Musta on erittäin tekopyhää tuomita halpatuotanto eettisistä syistä samalla kun suljetaan silmät täysin kotimaan köyhyydeltä. Wish on monelle köyhyysrajalla elävälle perheelle se pelastus jolla voi vaatettaa lapsensa kun vaihtoehtona on 50-luvun huutolaislasten moneen kertaan paikataut ryysyt. Ja kyllä, sitä on valitettavasti arki kasvavalle joukolle meidän kansalaisista!

Että josko sen eettisen omaan selkään taputtelun sijaan ensin keksittäisiin niitä keinoja nostaa suomalainen köyhällistö kurjudesta ihmisarvoon? Kovaan ääneen haukutaan työtöntä laiskaksi tukien nostajaksi mutta hetkeäkään ei ajatella miksi se kerran hävinnyt työpaikka ei tule takaisin.

Kylmä totuus on että automaatio menee nyt niin huimaa vauhtia eteenpäin että 2050 mennessä 60%:lla maapallon asukkaista ei ole työtä ja 2070 mennessä töitä on enää 5%:lle.

Tapetaanko tarpeeton väestö kuin russakat eli lähdetään ihmisrodun lopullisin tuhon tielle vai nostetaanko ihmiskunnan ja itsensäparantamisen arvot kunniaan, kiihdytetään automaatiota ja tekoälyä eli valjastetaan koneet tekemään ihmisten työt ja näin poistetaan köyhyys ja nälkä maailmasta?
Siinä samalla ne halpatuotantolaitoksetkin lakkavat koska tuotteen monetaarinen arvo menettää merkityksensä.

En tiiätuliko mun aiempi kommentti läpi..?
Niin että jos ei muut asiat kiinnosta niin ajatelkaa veroja! Köyhästä voi pian tulla vielö vähän köyhempi tällä menolla. Ei Suomen talous kestä enää yhtään menetettyä veroeuroa, jos tämä ilmiö entisestään laajenee ja paisuu niin ihan varmasti johtaa taas johonkin leikkauksiin valtion taholta. Jos yritykset pakoilee veroja kierrättämällä liiketoimintaa ulkomailta niin siitä on hirveä älämölö, nyt tavalliset ihmiset tekee samaa.
Ja Suomessa on kallista, kaikille. Yrittäjille myös ja etenkin.

Tuli, menee mun hyväksynnän läpi vaan nää aina 🙂

Kysyn myös täällä, saisinko jakaa tätä kirjoitusta mun firman blogin (Vildamini)? Ja myös tehdä vapaa käännös joistakin kohdista ruotsiksi? Tämä on niin tärkeä aihe ja haluan jakaa tämän tiedon myös!

Joo 🙂

Jos ei muut asiat kiinnostaa niin ajatelkaa veroja. Voi tulla köyhästä äkkiä vähän köyhempi tällä menolla.
Tottakai kaikesta joudutaan leikkaamaan kun iso osa ostelee ulkomailta ”halpaa” ja verot jää maksamatta.
Sitte on hirveä älämölö jos joku yritys kierrättää veronsa ulkomaiden kautta, sama asia.

Musta on ihan käsittämätöntä että mielummin laitetaan ne vähät rahat Kiinan tilauksiin, kuin että ostettaisiin Suomesta ja tuettaisiin samalla tämän maan taloutta. Suomessa on kuitenkin opiskelu, terveydenhoito ym. ilmaista tai ainakin erittäin edullista, eikä se onnistuisi ilman verotuloja. Ja jokaisesta Suomesta ostetusta tuotteesta valtiolle tulee tuloja arvonlisäveron muodossa. Samoin täältä ostettu vaate auttaa osaltaan maksamaan sen myyjän palkkaa, eikä sekään mikään huikea ole. Ihan turha ajatella että koko erotus Wishin hinnoissa ja Suomesta ostettujen tavaroiden hinnoissa menisi isojen herrojen taskuun. Noista mainitsemistasi myrkyistä ja turvallisuustekijöistä puhumattakaan…

Hyviä pointteja!

Hyviä pointteja! Yhtä tärkeää on lopettaa turha ostaminen ja miettiä myös samoja kriteereitä ruokaostoksiin, suosia kotimaista ja jättää suosiolla ainakin esimerkiksi ne kaukaa tuodut ja epäeettisesti tuotetut purkkitonnikalat ostamatta.

Nämäkin on hyviä pointteja.

Olen herännyt tähän aiheeseen ilmeisesti tosi myöhään; vasta muutama viikko sitten kuulin ensimmäistä kertaa koko Wishistä. Mielestäni asiasta kannattaa puhua. Itseäni tuollaiset ei houkuta, mutta voin kuvitella, että monia kyllä. Voi myös olla sukupolvikysymys: olen jo lähes nelikymppinen ja vakaassa työssä jne. Silloin on helpompi suosia hyvälaatuisia juttuja.

Joo näistä on hyvä puhua, ei kaikki herää samaan aikaan 🙂

Itse ajattelen tästä hyvin samalla tavalla!

Tosin samaa ajattelen myös kasvissyönnistä.

Noita samoja/samantyylisiä argumentteja käyttävät myös lihansyöjät. Että mitä se auttaa jos yksi ihminen jättää syömättä lihaa. En pysty ymmärtämään tätä, miten jokaisella EI ole vastuu siitä mitä itse tekee? Hyppääkö hän myös kaivoon jos kaveri hyppää, tuhoaa ympäristön itseltään ja muilta ja lisäksi oman terveytensä (puhumattakaan eläinten oloista mutta se nyt on vielä eri asia) siksi vain, että HÄN NYT HALUAA. Surkein argumentti ikinä on ”koska se on hyvää”. Tilataan halpaa kiinakamaa koska se on halpaa ja kivaa ja helppoa, välittämättä siitä kuka sen hinnan maksaa. Syödään porsasta ja nautaa samalla aterialla, ai ku on hyvää ja kivaa. Välittämättä siitä miten tuhoisaa se on.

Jokaisen meistä tulisi tehdä se oma osuus ja ottaa se vastuu siitä omasta toiminnasta. Kukaan ei voi tehdä kaikkea mutta jokainen voi tehdä jotain. Erityisesti meillä hyvinvoivilla Suomessa on velvollisuus tehdä se mitä vaan pystytään, myös niiden edestä jotka eivät pysty olosuhteiden pakosta valintaa tekemään. Jos nyt aiheesi mukaisesti käytetään esimerkkinä vaikka kiinan köyhiä/lapsityövoimaa niin ei heillä siellä ole varaa valita mistä ostaa vaatteensa tai mitä saavat lautaselleen. Meillä on ja sitä kautta myös velvollisuus tehdä niin.

Maapallo ei kestä sitä ajattelutapaa että kenenkään toiminta ei ole kestävällä pohjalla.

Mä ajattelen näitä asioita muutamalta eri kantilta. Toisaalta mua painaa kiina asiassa se eniten, että niissä tulee mukana terveydellisiä haittoja ja tekijöille aiheutuu haittaa paljon. Sen päälle tulee se eettinen puoli. Mä pyrin koko ajan olemaan eettisempi, myönnän en onnistu siinä täysin. En kykene kokonaan (ainakaan vielä) luopumaan lihansyönnistä, mutta koko ajan olen siirtänyt tottumuksia enemmän sinne kasvispuoleen ja olen siitä tosi ylpeä. Liha itsessään ei ole vaarallista terveydelle, mutta voi olla itse sille, josta liha on tullut ja tätä mä en kestä yhtään ajatuksena.

Liha on kyllä terveydelle vaarallista, suomen ja maailman syöpäjärjestö suosittavat ihan syystä hyvin maltillista määrää. Lisää mm. diabetes, sydän- ja verisuonitautien sekä ylipainon riskiä ja onhan se nyt selvää että erityisesti ulkomainen liha (suomessa on onneksi vähemmän käytössä mutta jos syö ravintolassa niin se on just thaikkukanaa ja brasiliannautaa mutta ei se tunnu ketään kiinnostavan) on täynnä lääkejäämiä. WHO sanoo, että punainen liha ”aiheuttaa todennäköisesti syöpää”, pekonit,kinkut ja makkarat aiheuttavat sitä täydellä varmuudella ja ne luokitellaan samaan luokkaan kuin tupakka ja asbesti. Silti niitä annetaan lapsille ihan huoletta, se tuntuu vilpittömästi ihan hassulta! Vähän ku halpakiinakaupasta tilaajista, ajattelen että no ihmiset eivät varmaan vaan ajattele koska eihän kukaan muuten niin tekisi. Ei jotenkin ajatella että hei nää kemikaalit/karsinogeenit/myrkyt mitä nukeista tai nakeista, vaatteista ja pekoneista lapsiin menee oikeasti voivat vaikuttaa siihen tulevaisuuteen, lastensaantikykyyn, siihen ettei saa paksusuolisyöpää.

Mun pahin pelkoni ei myöskään ole se alkulähde mistä se liha on tullut vaan ne jäätävän mittakaavan seuraukset jotka siitä älyttömästä kasvatusbuumista johtuvat. Siis ihan kamalaa kyllä tietysti miten eläimiä kohdellaan mutta suurempi ongelma on nää pahenevat tulvat, rankkasateet, kuivuus, nälänhätä, pakolaistulvat jne jota jokaisen pitäis estää siinä määrin mikä nyt kellekin on mahdollista. Yks hyvä dokkari asiasta on erittäin laajalle levinnyt Cowspiracy (jonka on muuten tuottanut leonardo dicaprio! 😀 ), joka ei keskity siis siihen eläinten huonoon kohteluun vaan nimenomaan näihin muihin ongelmaa. Tai forks over knives.

No, tarkoitus ei ollu siis syyllistää missään nimessä ketään vaan tuoda esille näitä pointteja joista tuli sama fiilis kasvissyönnin kanssa, että tavallaan itselle on joku asia niin selkeä (ne halpojen kiinantuontien riskit ja maksumiehet/ lihansyönnin haitat terveydelle, maapallolle ja sit vielä eläimillekin) mutta silti pääosa ihmisistä ei vaan nää samalla tavalla. Se on oikeasti mielenkiintoista! Ja erittäin avartavaa, sillä tiedän olevani noissa kummassakin asiassa sitä vähemmistöä. Ei ihmiset vaan tuu ajattelleeksi, ei se mistään pahuudesta johdu (pääosin,toki on aina niitä jotka ei välitä vaikka mitä tapahtuisi kunhan itse saa hetinytjaonkivaa).

Mua nyt kyllä kiinnostaisi tietää tästä lihansyönnistä, että onko riistakin saatanasta syödä? Siis vapaana metsässsä omin avuin lajinmukaisesti kasvanut olento, joka käydään sieltä metsästysporukalla hakemassa ja laitetaan porukan perheille sapuskaksi. Ymmärrän tehotuotannon huonot, ympäristöä kuormittavat ja eettisesti ongelmalliset puolet, mutta esim pientilan liha, joka on eläessään saanut rakkautta, hoivaa ja lajille ominaisen elinypäristön ja sopivankokoisen lauman, samaan kastiin tehotilojen kanssa laittaminen on mielestäni vähän kapeakatseista. Varsinkin jos miettii kärjistetysti tilannetta, jossa ihminen alkaa vegaaniksi, haukkuu naapurin pientilan maapallon tuhoajiksi ja murhaajiksi ja samalla itse ostaa kaukaa maailmalta tuotuja kasvikunnan tuotteita. En tiedä mitä esim juuri sinä syöt ja mistä se on peräisin, mutta olen kohdannut tämän em. esimerkin kaltaisia ihmisiä jopa useamman. Mielestäni tällainen esimerkin kaltainen suhtautuminen on vähän kaksinaismoralistinen.

Täällä Suomessa on vielä puhdas luonto ja parempaa sapuskaa ei muualta löydä. Muualla tuotettu ruokakin vaatteiden ohella vie täälltä ihmisiltä töitä ja tuhoaa ympäristöä ja samalla tämä puhtaus myydään maailmalle, koska meitä ei sitä kiinnosta vaalia. Jotain on kuitenkin pakko syödä ja kuten sanoit, meillä on mahdollisuus valita se kestävin vaihtoehto. Se voi vain tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Kasvikset ja kasvikunnan tuotteet ovat hyvä asia ja niitä kasvaa myös täällä lähellä, mielestäni niiden suosiminen on ensiarvoisen tärkeää. Omaa ja perheeni ruokavaliota tykkään täydentää lähistön pientiloilta tulevilla lihatuotteilla ja tuttavapiiriini kuuluvalta metsästäjältä saamillani riistatuotteilla.

Millä voi korvata lihan paikan ruokavaliossa? Soijaa en liputa..

Se proteiininpelko on kyllä aika vahvana ihmisillä vaikka sit jos kysytään että no tiedätkö paljon vaikka linsseissä tai erilaisissa pavuissa itseasiassa on proteiinia sitten niin eihän sitä kukaan tiedä. Kelataan vaan että se olis jotenkin vaikea saada kasaan vaikka ihan tavallisella ruokamäärällä se tulee söi lihaa tai ei 🙂 Ihan nopeella googlettelulla löytyy jo paljon tietoa sekä siitä mistä sitä saa että liikasaannin (joka on se kasvava ongelma, ei suinkaan liian vähäinen määrä) haitoista.

Me ei käytetä soijaa kuin ehkä pari kertaa kuussa kun se ei mulle sovi mutta jos sopii niin ei gmo-vapaassa soijassa (suomessa moni yleisin merkki) oo mitään vikaa vaan se (ja tofut) on tosi hyvä proteiininlähde. Mutta me syödään pääosin linssejä ja papuja, kikherneitä, hernerouhetta ja härkäpapurouhetta (about samaa ku soija mut suomalaista ja herneestä), quornia (sieniproteiinia, sitäkin saa kuutiona,rouheena,paloina ja fileinä. Lasten koulussa on kerran viikkoon quornista tehty ruoka kasvissyöjillä), seitania ja hmm mistähän muusta vielä tehdään.. Noista nyt pääosin jollain sekoituksilla ja itseasiassa täysjyvätuotteet sisältävät proteiinia myöskin joten niitä käytetään paljon. Sitten jos ruokavaliossa on maito/muna niin on vaikee keksiä järkevää vastausta kun ääneen ihmetellään että eihän teille jää sitten enää mitään syötävää jos ette syö lihaa tai kalaa 😀 Ihan samoja ruokia veget syö kuin lihansyöjätkin mutta vaan noilla korvattuna se lihaosuus. Makaronilaatikot, pihvit, pyörykät ja kastikkeet pastojen/riisien/perunoiden kanssa. Keittoja, salaatteja, patoja ja pinaattilettuja. Lindströminpihvit tein just mustapavuista ja yks lapsista suuttui kun loppuivat kesken.

ja sit on näitä eineksiä joita helpommaks ei (proteiinin tai lihan) korvaus enää voisi mennä ja tuovat kivaa vaihtelua: härkis, nyhtis, oumph, apetitin kasvisjauhispullat, falafelpullat jne. Lista on kyllä aika pitkä jo mun onneksi, ei nimittäin riitä aika eikä kiinnostus seistä hellan edessä montaa tuntia päivässä 😀

Onhan niitä kai monia 🙂

Ymmärrän kyllä sun kannan 🙂

En tiedä kannattaako syyllistää pelkästään alia tai wishiä, ne on vain nettiportaaleja jotka tekee kiinalaisen pienen kaupan ja tässä tapauksessa suomalaisen ostajan yhteyden helpoksi. Toki nuo portaalit voisivat rajoittaa tuoteväärennöksien myyntiä jos heitä kiinnostaisi. Saa wishistä ja alista ihan aitoakin tavaraa. Esim itse tilailen Xiaomin tuotteita juuri alista koska suomesta ei löydy tuon laadukkaan merkin tuotteita, paitsi puhelimia jokunen on täällä myynnissä.

Hyvä kirjoitus, mutta aivan tosi on, että hyvin monet laatumerkitkin tuotetaan Kiinassa huonoissa oloissa. Itse kyllä suosin suomalaista ja laatua, mutta ymmärrän miksi vähävaraiset esim. tilaavat Kiinakamaa. Tuo nallen silmäesimerkki oli hauska. Siinä vaiheessa kun vauva on kuollut niin mun mielestä on aivan sama ottaako kukaan vastuuta. Vauva voi tukehtua ihan laadukkaaseen legoonko. Eikä siinä vaiheessa oikein tekijän vastuu paina. 🙂 Mutta hyvää pohdintaa. Aina on hyvä miettiä omaa kuluttamista tässä kulutushyteriassa.

Itseasiassa vastuunotto on tärkeää, jotta vastaavat tuotteet voi vetää markkinoilta ja tehdä palautuspyynnöt ostajille. Täten ehkäistä mahdollinen vaara muissa perheissä 🙂

Legoissa on ikäraja juuri tukehtumisen takia, mutta joku vauvan pehmonalle on eriasia.

En kyllä ymmärrä, miksi pitäisi ostaa se feikki Rodini-takki alle kouluikäiselle. Feikin hinnalla saa kotimaisista kaupoista kyllä takkeja, toki ei Rodinia, mutta eihän se feikkikään ole.
Entäs ne teinin vaatteet? Kuinkas, kun viereisen pulpetin muotitietoinen huomaa, että ”tollahan on kiina-feikkiä päällä!!” Siinä jää kyllä kirppis-vaatteista kiusaaminen kakkoseksi, kun feikistä kiinni jää.
Tilaan kyllä itsekin Wishiltä esim. hiuskoruja yms. merkittömiä tavaroita, joita en vaan Suomesta löydä, mutta en feikkejä. Itselleni ”nolointa” olisi jäädä kiinni feikistä, mielummin halpis-laukku kuin feikki-laukku.

Hyvä kun otit esille. Tavaraa saa liian helposti liian halvalla.Ei meidän kaatopaikat mahdu tälle pallolle. Itken jo nyt vuosia käytössä olleiden vaatteiden kierrätykseen menoa saati, että niitä pitäisi Kiinasta asti tilata roskiin. Ei itsellä ole ylimääräistä rahaa roskiin heitettäväksi. Tai lasten lelumäärää, hullua tilata sitä ryönää vielä lisää joka pursuaa ovista ja ikkunoista. Odotan kauhulla joulua. http://belleepoquewedding.blogspot.com

No niinpä..

Sano vaan yksinäs ei. 😀

Vaikka sä et sanois ei, niin ei se tarkota, että koko muu maailma on ku sä 😉

Hyvä teksti! Itse en kiinakamaa kotiini tilaa ja muutenkin pyrin ostamaan eettisesti. Kotimaisia / eettisiä vaatteita saa alesta melko edullisesti. Jos ei viimeisen trendin perässä lennä. Esim. Prismassa myytävää Hilla merkkiä saa alesta usein todella edullisesti. Meillä 2 lasta ja vaatteita kummallakin kohtuullinen määrä, eli meillä ei ole lapsille vaatteita kuukaudeksi vaan noin viikoksi. Vaatteita ostetaan nettikirpuilta sekä toisinaan uutena. Eettisyys merkitsee meille enemmän kuin se että tarvitsee olla kaikkea paljon. Lapsemme eivät mm.jouluna kylve lahjasateessa vaan saavat muutaman lahjan. Tämä on meidän valinta jonka kanssa on helppo elää. Tuemme erityisen mielellämme suomalaisia pienyrittäjiä ja pientuottajia. Kotimme ei ole täynnä tavaraa vaan kaikkea on kohtuudella (joidenkin mittapuulla vähän).

Kiitos kommentista! 🙂

Se on ihan sama mistä hankit vaattees koska kaikki tulee samanlaisista oloista, luki siinä sit adidas tai ei. Ei oo eettisyydestä kyse.

Sä perustat sun ”faktan” mihin? Se on totta, että myös yllättävät tahot tukee epäeettisiä ajatuksia.

Sulla on ihan hyviä pointteja ja samoin ajattelen kiinakamoista.Itse yritän kyllä vielä rajoittaa kulutusta ja ostaa vähemmän,sitä hyvälaatuistakin. Monilla nykylapsilla on ihan järkyttävät määrät vaatteita kun pitää aina ostaa kaikki uusimmat jutut joka mallistosta.En ymmärrä mihin sellaista määrää tarvitaan. Kaikilla on kuitenkin pesukoneet ja vaatteet saa kuivaksi nopeasti. Mihin tarvitaan neljä talvitakkia,kolme haalaria ja lukematon määrä asusteita. Meillä on kaksi lasta,hoikka ja pitkä tyttö ja vantterampi poika Juuri mitään ei voi kierrättää heidän kesken ja värimakukin on ymmärrettävästi erilainen kun koululaisia jo ovat. Turha ostaminen vasta epäekologista onkin!

Joo kuten meidän lapsilla. Kyllä sekin kolkuttaa mielessä, että turha ostaminen pitäis kitkeä pois myös itseltä, jos haluaa olla eettinen. Pojan kanssa vaatekaappi on minimalisoitunut,oma vaatekaappi on tosi näppärä, mutta joku ongelma mulla tuntuu olevan noiden tyttöjen kanssa. Oon kuitenkin ottanut härkää sarvista ja vähentänyt jo puolella. Kaupassa voin kerätä kymmenen tuotetta ja seisoa niiden kanssa hetken ostaen lopulta vain yhden. Kaikkea ei tarvitse saada. Pääosin pyrin myös suosimaan kirppiskulttuuria. Hyvä pointti siis sulta.

Kiina-ostoja en ymmärrä, mutta ei eettisesti ostamalla voi puollustella järjettömiä ostosmääriä. Kirppiskulttuuri on hyvä, mutta ei silläkään voi perustella kaikkia hankintoja. Mä uskon, että paras olisi ostaa ettisesti tuotettua ja vain tarpeeseen. Montakohan takkia teidänkin tytöllä on? Yksi takki ja yksi haalari per kausi riittäisi kyllä. Asusteista puhumattakaan.

Tähänhän mä kommentoin jo tossa ylempänä 🙂

Itse yritän lapsillekin iskostuttaa että miksi ei wishiltä ja muualta kannata tilailla mitään. Toivottavasti oppi menisi perille.

Kauhistuttaa tuttavien puolesta jotka tilailevat meikkejä ja muita kiinasta. Toivottavasti tämän kaltaiset tekstit saisivat heidätkin tajuamaan kuinka vaarallisilla asioilla leikkivät.

Eikä huonoa raha tillannetta voi syyttää siittä ettei ole varaa tehdä ekolokisia valintoja. Itse olen yh ja silti saan ruokaa pöytään ja lapsille laadukkaita vaatteita ja leluja millä leikkiä. Pitää vaan miettiä mikä siinä omassa vaakakupissa painaa eniten.

Toivottavasti mahdollisimman moni lukisikin tämän tekstin. Ehkä osa ei vaan tajua ajatella?

Köyhät teillä on aina keskuudessanne – Jeesus –

Amen. Sydän särkyy jo ajatuksesta että mun esikoisen ikäisistä osa on jo töissä ja tekee riistohintaan toisille tavaroita ja vaatteita. Olen viime vuosina yrittänyt parhaani mukaan valita eettistä ja ekologista.

Ihan bueno teksti, mutta kannattaa muistaa sekin tosiasia, että myös ne merkkiketjut halpatuottaa tuotteitansa yhtä kaikki huonoista työoloista kiinni jääneinä. Etten nyt lähtisi ihan jeesustelemaan jonkun Niken puolesta (esimerkki), jos ei viitsi tutustua aiheeseen sen enempää 🙂

Kotimainen on parasta. Vaikkei siihenkään voi aina luottaa (esim. Marimekon kohu jokunen vuosi sitten tässä: https://yle.fi/uutiset/3-6976472). Merkin takaa ei välttämättä löydy sitä hyvää työympäristöä ja myrkyttömiä tuotteita. Se saattaa olla todennäköisempää ja hienoa on, että meille luodaan sellaisia mielikuvia, mutta ennen kuin lähtee huutelee kovaan ääneen asioista, niistä kannattaa yrittää vähän ottaa selvää.

On hienoa, että esimerkiksi vaatetuotannossa on alettu pikkuhiljaa myös olemaan kiinnostuneempia vaatteen alkuperästä ja nykyään mm. lastenvaatteita saa kotimaassa tuotettuna ostettua suht siedettävään hintaan.

Köyhyys lähinnä on tekosyy halpamarkkinoilla juoksenteluun, itse ainakin näin köyhänä totean aina huomauttelijoille, ettei ole varaa ostaa muuta kuin merkkivaatteita, joiden laadusta ja alkuperästä voin olla suhteellisen tietoinen.

Hyvä teksti, mutta kannattaisi ENNEN kuin lähtee määrittelemään vaatteen laadun ja alkuperän varmaa paremmuutta vrt. halvempaan versioon niin tutustua enemmän aiheeseen. Merkki ei takaa aina turvallisia työoloja, mutta saattaa tehdä alkuperän selvittämisestä helpompaa.

Ei merkki takaa mitään. Ja niin en ole postauksessa sanonut. Kaikki kuluttaminen pitäisi olla kriittisempää. Tästä syystä suosin lapsilla Gugguuta, Mini Rodinia ja Papua. Niiden taustalla ei varmasti ole mitään. Toisin on näköjään benetton, jota en aio liikkestä ostaa. Benetton on hintava, mutta ei takaa alkuperää.

Olen itse tilaillut muutamia tuotteita juurikin AliExpressistä, koska vastaavia en ole Suomesta löytänyt. Kun aikanaan löysin kyseisen nettikaupan, innostuin tilaamaan vaikka mitä, myös vaatteita, jotka kuitenkin kaikki olivat mitoitukseltaan tai laadultaan huonoja. Silloin harmitti kovasti, koska niitä ei tietenkään voinut palauttaa. Mutta opinpahan etten jatkossa tilaa sieltä juuri mitään, enkä ainakaan vaatteita. Muutenkin olen nyt tajunnut paremmin minkälaisesta kaupasta on kyse, miksi tuotteet ovat niin halpoja jne. Tuntuu käsittämättömältä, etten aluksi ajatellut tällaisia asioita. Onneksi silmäni kuitenkin ”avautuivat”, kiitos tällaisten kirjoitusten! Kosmetiikkaa tai ruokailuun liittyviä juttuja (esim. astioita) en onneksi koskaan tilannut, juurikin tuotteiden testaamattomuuden vuoksi. Ja olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että kirpputorit ovat nykypäivänä tosi hieno juttu. MUTTA: Kun ostat jotakin kirppikseltä, niin mistä voit tietää mikä on tuotteen alkuperä? Itse nimittäin myin kaikki kokomitoitukseltaan epäsopivat Kiina-vaatteeni kirppiksellä. Samalla tavallahan ne Wishistä ym. tilatut lelut, lastenvaatteet jne jäävät joko pieniksi tai muuten aikanaan käytöstä pois, ja samalla tavalla niidenkin omistajat laittavat ne eteenpäin seuraaville. Tietysti live-kirppiksillä/FB-kirppiksillä tuotteen ostopaikan voi kysyä itse myyjältä, mutta monilla kirppiksillä myyjä ei ole siinä itse henkilökohtaisesti paikalla. Jotkut saattavat jopa myydä tietoisesti kopiota aitona (esim. Kånkenit). Ja myös monet lastenvaatteet/lelut saattavat olla taitaviakin tuoteväärennöksiä, eikä mitään silminnähden huonolaatuista krääsää. Eräässä FB-ryhmässä eräs äiti pyysi apua, kun oli löytänyt kirppikseltä Ezpz-ruokailualustan. Kun sitä vertailtiin niiden kanssa, jotka olivat ostaneet omansa uutena Suomesta, niin paljastui pohjan merkintöjen perusteella, että se olikin ilmeisesti kopio. Ja totta: esimerkiksi ”Ezpz-”alustoja myydään Wishissä ja AliExpressissä paljon. Jos kyseinen äiti ei olisi ollut tarkkana, hän olisi tietämättään ostanut tuoteväärennöksen, mahdollisesti myrkyllisiä kemikaaleja sisältävän lautasen lapselleen. Tämän takia olen itse muuttunut paitsi hyvin kriittiseksi Kiina-tilaajaksi myös todella kriittiseksi kirppisostelijaksi…

No toi on tässä se kurjin asia. Ostetaan tietoisesti vaarallisia juttuja ja pistetään paha kiertämään, jolloin vastuullisella kuluttajalla ei ole mahiksia valita :/ Tuoteväärennöksen myyminen on laitonta ja siitä voi muuten saada rangaistuksen. Itse olen kirpparinkäyttäjänä harjaantunut ja en vain osta enää jotain mistä en voi alkuperää tietää. Ikävää kyllä, että tällaista joutuu tekemään sen takia, että muut ei nenäänsä pidemmälle harkitse :/

Niin, monet vain ovat sitä mieltä, että samaa tavaraa Wishissä ja AliExpressissä myydään kuin täällä Suomessakin. Ja sitten he tilaavat sieltä joululahjoja muille ja myyvät tavaroitaan kirppiksellä jne. Eivät siis pahuuttaan, vaan tietämättömyyttään. Ja monia kirppisostajia tuotteen alkuperä ei haittaa, vaikka tietäisi sen olevan Kiinasta suoraan tilattu. Nykyään kun itse haluaa olla tarkka, niin tämä karsii pois todella monia hyviä kirpputoreja, joissa ei pysty jäljittämään tavaran alkuperää: kaikki SPR:n, Unicefin, Fidan ym. kirppikset, joissa myytävät tavarat tulevat lahjoituksina, vähänkäytetty.fi jossa myyjät ovat anonyymejä, kaikki tavalliset kirppikset joissa myyjät vain vuokraavat pöydän mutta eivät ole henkilökohtaisesti paikalla…

Karsiihan se joo, mutta hyviäkin on edelleen. Ja asiaan, kun tutustuu.. pystyy yllättävän tarkkaan nuokin tunnistaa 🙂

Ihan loistava postaus! Pohdin tässä että mitenkä varattomien perheen lapset pärjäs aikana ennen Wishiä tai Alia. Siksi se perustelu että ”on pakko ostaa niitä kun muuhun ei oo varaa” vähän ontuu. Mieluummin laadukas käytetty kun se Wish-kopio.

Toisekseen nämä Kiinasta tilatut halpakamat kuljettaa meidän Posti ilman mitään korvausta. Tilaamalla siis aiheuttaa kotimaan työllisyydelle negatiivisen vaikutuksen! Suomi velkaantuu edelleen hurjaa vauhtia (toisin kuin Kiina) ja jo siitäkin syystä jokainen euro kotimaiseen kulutukseen on todella paljon parempi vaihtoehto. Mitä enemmän tämä Kiinasta tilaaminen lisääntyy, sitä huonompi on vaikutus kotimaan talouteen ja tätä kautta myös työllisyyteen. Tämä on varmasti suurin syy miksi itse suosin vain kotimaisia verkkokauppoja.

Hyviä pointteja 🙂

Hyvä kirjoitus!!’ Olisin toivonut vielä mainintaa enemmän mitä nämä kopio vaatteet terveydelle ovat siis syöpä jne että ihmiset tajuaisi näiden vaaran oikeasti!! 🙂

Mietin muuten että kuuluuko näihin vaatteisiin ulkomailta torilta ostetut vaatteet? Uskaltaako niitä käyttää kun lahjaksi saatu?

Yritän edelleen etsiä noita aiheeseen liittyviä juttuja. Sääli, että ne on englanniks. Mulla menee vähän silmät ristiin pitkissä enkunkielisissä teksteissä 😀

Mun mielestä nää ulkomaiden torivaatteet on sitä samaa kamaa ja netti on vain nykyaikaistettu keino myydä niitä.

Totta! 🙂
Mäkin kaipaan suomenkielistä materiaalia kun itsellä sen verran huono kielipää 🙂

Juu, ja arvostan sun kantaasi ja mun mielestä se on hyvä kanta! Toivoisin että jokaisella olisi sellainen elämäntilanne ettei tarvisi ostaa sieltä mistä halvimmalla saa. Ja halusinkin tuoda asian toista puolta esille, että on varmasti monia jotka haluaisi ostaa muualta kuin esim wishiltä, mutta joskus elämäntilanne on sellainen ettei pysty ja haluaa täyttää lapsen toiveet kaikesta huolimatta 🙂

Meillä ainakin jää lapsen toive täyttämättä, jos wish on ainoa vaihtoehto. En missään nimessä lähde leikkimään lapseni terveyden enkä turvallisuuden kanssa. Eikä pitäisi kyllä muidenkaan. Ei se lapsi siitä rikki mene, jos ei saa haluamaansa tavaraa ja on surullista, jos lapsen onnellisuus on kiinni jostain materiasta. Sitä voi sit miettiä onko se wishin 3€ auto sen arvoinen, että haluaa tietoisesti asettaa lapsensa vaaraan ja tukea rikollisuutta.

Meillä myös 🙂

Ymmärrän kyllä 🙂

Ei ole olemassa halpaa, joku maksaa aina ison hinnan…

JUURI TÄMÄ. Jos sä maksat vähän, joku toinen maksaa sun puolesta sen kalliin hinnan.

Tää on oikeesti ihan helvetin vajaa postaus, kauhee päänsärky ku monta riviä pelkkää nälvimistä 😀 sori 😀 tää on vähä sama ku vegaani tuputtas lihansyöjälle omaa moraaliaan ja kertois ku toinen on nii huono ihminen 😀 ai kauhee kuolen tähän:D

Ei kannata sanoa sori, jos ilmaisee mielipiteensä. Jokainen on siihen kuitenkin oikeutettu, niin myös sinä 🙂

Ymmärrän sun pointin asiassa. Mutta asiahan on niin että sillä toisen mielipiteellä on varsinkin nuorena todella iso väli vaikka kuinka vanhemmat ois kasvattanu hyvin. Mun äiti on ostanu mulle kirppareilta vaatteita, miksi ei olis? Ja opettanu että ne en ole yhtään huonompi vaikka käyttäisin käytettyjä vaatteita. Mutta voin kertoa että se sosiaalinen paine on aivan älyttömän kova! Ei kaikilla mutta useimilla käy mielessä kirpparivaatteita ostaessa että ei halua jonkun vanhaa koska se saattaa olla jonkun mielestä noloa. Jopa minulla vaikka minut on kasvatettu hyvin.

Ymmärrän, mutta miten kaverit muka näkee, että ne vaatteet on kirpparilta? Eihän sieltä tarvitse niitä kulahtaneita kotiuttaa 🙂

No monesti ainakin meillä pohjoisessa vaatteet ovat kulahtaneita tai joitain monta vuotta vanhoja joita ei tahdo laittaa kouluun oman tai muiden mielipiteen takia. Tai esim. edes sopivia. Olen itse ihan normaalikokoinen ehkä vähän lyhyt neitokainen enkä löydä kirppareilta 80% ajasta mitä siellä katselen niin mitään mikä milyttäisi omaa silmää, olisi sopiva ja ei olisi kulahtanut tai ylihinnoiteltu. Tällöin on vain helpompaa ostaa joku ’muodkas’ vaate wishltä.

Suosittelen nettikirppareita 🙂 Paikallisryhmissä on tosi hyvin tarjolla vaatetta myös siellä ja Facessa on monta kirpparia, joista saa kivoja vaatteita. En halua väittää vastaan ja saat tehdä omat ratkaisut, mutta ehdotan muitakin ratkaisuja hyvää hyvyyttä 🙂

Oletko siis sitä mieltä että jos perhe on köyhä niin lapset ansaitsee saada kaiken käytettynä, varsinkin teininä niin ei se hyvältä tunnu kun itsellä olisi päällä kirpparilta vähä kulunut takki ja muilla upouudet hienot takit kun kerran wishiltäkin saisi uuden ihka oman takin halvalla ja ei tarvisi olla aina se joka ostaa kaiken kirpparilta. Oletko koskaan miettinyt että varsinkin nuorilla se että kaikki on jonkun vanhaa niin voi oikeasti olla asia jota häpeää? Olen siis nuori joten ajattelen tätä näin päin. Jos minun pitäisi aina ostaa käytettyjä vaatteita tai kirppreilta ei välttämättä löydy juuri sitä mitä ehkä itse haluisi

Jokainen lapsi ansaitsee saada turvallisen lapsuuden, oli tulotaso mikä tahansa. Ei köyhän perheen tarvitse ostaa kaikkea käytettyä tai yhtään mitään, mutta kenenkään ei myöskään pitäisi riskeerata oman lapsensa tai itsensä terveyttä tilaaman jostain wishistä, sen takia, että haluaa tietyn ”merkkiset” vaatteet. Me ainakin ”köyhänä” perheenä panostetaan laatuun. Olen mieluummin ilman kuin tilaan jostain kiinakaupasta yhtään mitään. Köyhällä ei ole varaa ostaa paskaa.

Taivun samaan 🙂

No rehellisesti mun mielestä käytetty ei ole häpeä. On väärin asettaa materiaa viivalle. Merkkivaate ei tee kestään ihmisenä parempaa. Uusi vaate ei nostaa ketään jalustalle. Mun mielestä kasvatus lähtee kotoota ja mä opetan lapsilleni, ettei vaatteen arvo ole mikään statusmerkki. Mä pukeuduin lapsena käytettyyn enkä hävennyt sitä. Mä pukeudun nykyäänkin käytettyyn, vaikka uuteenki olisi varaa. En häpeä nytkään. Mielummin käytetty lelu (joita saa uudenveroisina) kuin lelu Wishistä, joka voi vaarantaa oman lapsen terveyden. En mä edes erityisesti lapsille kommentoi onko lelut uusia vai jonkun vanhoja.

Mun on nyt pakko puuttua tähän keskusteluun. Sä et ollenkaan taida ymmärtää millasta on olla nuori ja köyhästä perheestä. Sun unelmissasikin varmaan nuoret hyppii hyppynaruilla kaikki nauraen. Totuus on toinen ja olisin miljonääri jos saisin euron aina kun joku on haukkunut/hyljeksinyt tai pitänyt outona sen takia että mun vaatteet oli aina toiselta vuosisadalta. Kaikki ei ole niin yksinkertaista kun sä annat oletettavan sun tällä tekstillä. Ja vaikka kuinka olisi kasvatus kunnossa niin silti se tuntuu pahalta olla erilainen. Toivottavasti et ikinä sano lapselles et ”Älä välitä niiden sanoista” koska aina sitä välittää. Ja mitä tulee wishin ja kaikkien muiden kauppojen tuotteisiin niin monta kertaa on todettu että ihan sun normaalit kaupat käyttää kiinan halppistyövoimaa. Ja me ei voida tietää onko siellä lapsia töissä koska Kiinassa on hieman erilaiset lait. Myöskin alihinnoilla tehdään kaikki tuotteet. Oikea totuus on se että ebaysta löytämäni tavara joka maksaa 1 euron maksaa meidän Suomen kaupassa lähemmäs 40e. Ihan sama tuote. Mutta ilmeisesti jotkut ei sitä vieläkään ymmärrä. Vai miksi luulet että kaikki Suomen tehtaat on siirretty Kiinaan. Ei luultavasti sun utopian takia jossa kaikilla olis samat oikeudet ja hyvä palkka. Vaan just sen takia että ne voidaan valmistaa halvemmalla ja saada enemmän rahaa #faktatkuntoonjapääpoispilvistä

Ensinnäkin se tavara siellä ei ole samaa. Wish on tavaraa, joka ei ole mennyt turvallisuustesteistä läpi ja ostettu sitten massoittain alihintaan myytäväksi eteenpäin. Se mitä ostan kaupasta käy läpi ja läpäsee testit. Toisekseen! Mitä sä tuut huutelee mitä tiedän köyhyydestä? Et sä tiedä millaista elämää olen elänyt. Mä en ole varakkaasta perheestä, vaan elänyt pitkälti opiskelevan yh-äidin lapsena. Tiedän miltä tuntuu kulkea niissä kirpparin halvimmissa vaatteissa ja tiedän miltä tuntuu aikuisena kerätä pulloja, että on varaa ruokaan. Silti mä olen edelleen samaa mieltä.

Hyviä pointteja kyllä ja varmaan osa ihan faktaakin. Mutta, ennenkuin kirjotat niin radikaalia tekstiä syyllistäen ihmisiä siitä että ostavat sun mielestä halpaa ja ”varastettua” kopiota, voisit pohtia miettimään sitä että kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa aitoa merkkivaatetta saatika edes lindexiä! Voin väittää että köyhän perheen lapset on varmaan aika onnellisia halvoista leluista kuin siitä että jäisi kokonaan ilman. Vai ootko sitä mieltä että ne perheet joilla ei ole varaa ostella suomesta yli hinnoiteltuja vaatteita ja leluja, olisi sitten parempi vaan jättää ostamatta..

Mä olen aina ollut sitä mieltä, että köyhän ei kannata osta halpaa ja niin pois päin. Olen itsekin 4 lapsen äiti, taloudellisesti huonossa tilanteessa, mutta sen olen todennut, että koskaan en enää osta halvalla mitään. (Tarkoittaen nyt juurikin näitä Wishejä yms.) Kirppiksiltä toki ja ”kunnollisista” kaupoista. En hyödy siitä mitään, että tilaisin sen lapseni haluaman lelun 10 eurolla Wishiltä, kun Suomessa se lelu maksaisi 30€. Wishiltä tilatut tavarat (kyllä, olen joskus tilannut sieltä, mutta en enää) hajoavat TODELLA nopeasti lapsen käytössä, joten joutuisin tilaamaan niitä monta, kun jos ostaisin sen yhden kalliimmalla täältä Suomesta ja tietäisin, että se kestää. Kumpi siis tässä tulisikaan oikeasti halvaksi?
Tai mitä sitten, jos se lelu onkin oikeasti aivan p**** ja hajoaa heti ensimmäisen leikin aikana? Se on juuri se lelu, minkä lapsi on halunnut ja hajoaa heti. Koita siinä sitten lohdutella lasta ja todeta, että uutta et saa…
Pahoittelen epäselvästä tekstistä, äitiaivot ei aina kykene kunnolliseen kirjoitukseen. Mutta varmasti pointtini tuli selväksi. Eikä tarkoitukseni ole syyllistää, kerroin vain oman kantani tähän asiaan, että ”köyhän” kannattaisi ostaa halvalla huonosti tuotettua. 🙂

Ei ollut epäselvä 🙂 kiitos kommentista!

Mä tuun niin pahalle päälle, kun luen näitä ikuisia ininöitä mulla ei ole varaa ja tähän on.
Mä en ottais ilmatteeksikaan Kiinan soopaa, juuri yllämainittujen asioiden perusteella.

Tänä päivänä kierrättäminen ja halvalla /ilmaiseksi saaminen on niin helppoa.
Eräässä fb ryhmässä eräs äiti oli lähdössä muistaakseen Nepaliin ja oli siis käynyt aikaisemmin jo.
Siellä oli mieletön pula haalareista ja äitiyspakkauksen joku toppapuku täytti kaikki kriteerit.
Piti sitten puvut ja laukut punnita ja päätyi 100 pukua voi ottaa.
Se kesti 2 päivää, että pukumäärä saatiin kasaan.

Varsinkin niin kauan, kun lapset ovat alle kouluikäisiä, on ihan turhaa puhua pitää saada sitä tai tätä. Tee ilmoitus fb ryhmää , liity johonkin monista kymmenistä / sadoista hyväntekeväisyysryhmistä ja peruskauraa saat ilmaiseksi kun vaan viitsit pyytää.

Kun lapsi alkaa kasvamaan käyrällä, voit ottaa vastaan vaikka farkut, jotka ovat hyvät 4 vuoden päästä, ne ei siellä kaapissa paljon tilaa vie.

Pikkasen pitää itse nähdä vaivaa. Ja näitäkin xxx on, jotka sanoo minä en kuulu fb.hen, en voi tehdä ilmoitusta.
Fb on ilmainen ja jos haluat, liityt, kummassa on suurempi motiivi, olla kuuulumatta sivustolle tai saada ilmaiseksi omille lapsilleen vaatteita.

Hyviä pointteja! Aina on mahdollisuus valita toisin. Se nyt on sitten jokaisen oma päätös minkä valinnan tekee..

Mä itseasiassa ajattelen sen niin, että en pyri syyllistämään ketään, vaan haluan herättää ihmisiä aattelemaan. Ja siis oikeesti köyhillä perheillä on mahdollisuus ostaa käytettyä. En koe olevani ”köyhä”, mutta 90% ostan kirpparilta meidän lapsille leluja. Myös lahjaksi. Ei se lapsi sitä eroa huomaa. Mun mielestä myös parempituloisten pitäisi enemmän pistää leluja kiertoon tai jopa lahjoittaa 🙂

Niin kyllä käytettynä saa hyviä tiettyyn ikään asti, pienille lapsille. Mutta jo 5-vuotias tietää tasantarkkaan minkä lelun haluaa ja sitä ei aina käytettynä löydy. Joten vähävarainen perhe sen ostaa vaikka wishiltä, kuin jättää ostamatta ja mun mielestä siinä ei ole mitään väärää, kukapa vanhempi ei tahtoisi esim lapsen syntymäpäivänä ostaa juuri sitä tiettyä turtles miekkaa jota lapsi on kauan toivonut. Ja mitä vaatteisiin tulee, niin kirppareita aktiivisesti kolunneena voin sanoa että todella todella vähän löytyy ehjiä saatika kivan näköisiä vaatteita enään 5veestä eteenpäin. Ja mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, niin oma makukin alkaa jo kehittyä ja sitten ostetaan sieltä mistä halvimmalla saa. Voi kunpa olisikin kaikilla sellainen tilanne ettei tarvisi halvinta hakea, varmasti monet haluaisikin ostaa turvallisempaa tavaraa, mutta kaikki ei vain yksinkertaisesti siihen pysty. Onneksi on niitä varten ne halvemmat putiikit.

Luojan kiitos mun poika ei ikinä halua juuri mitään, ja on kiitollinen kaikista saamistaan lahjoista ? Ja se on kuitenkin jo 10. Edelleen sanoo synttärilahjatiedustelijoille, että ei osaa mitään toivoa kunhan kaikki pääsis paikalle. Ja tähän suuntaan niitä lapsia kannattais kasvattaakin -ei siihen et se tietty lelu on saatava vaikka sitten turvallisuuden kustannuksella.

Niin , samoin aattelen 🙂

Minä en ymmärrä tätä. Miten kukaan aikuinen voi ostaa lapselle mahdollisesti vaarallisen lelun ”koska lapsi sen haluaa”. Eikö ole ihan perus vanhemmuutta osata kieltää lapselta? Ja miksi ihmeessä sille lapselle ei voi sanoa että valitettavasti et juuri nyt voi saada tuota hittilelua koska meillä ei ole siihen varaa? Eikö lapselle olisi nimenomaan hyvä opettaa, että aina ei ole kaikkeen varaa? Ja että ”koska kaikilla muillakin on se” EI ole peruste saada jotain mitä haluaa? Mietin aina joskus, että jos jotain lelua itkevälle lapselle sanottaisiin että OK, voit saada sen, mutta se joudutaan tilaamaan maasta jossa sen tekee äiti, joka joutuu rahaa saadakseen olemaan erossa omasta lapsestaan koska kaupungissa jossa lelutehdas on, ei voi kasvattaa lapsia – haluaisiko se lapsi vielä kyseisen lelun jos tietää sen sosiaalisen kustannuksen? Tuskin.

Samaa mieltä 🙂

Mun poika on 5v ja hänellä on tarkka maku. Melkein kaikki on silti kirpparilta. Kyllä sitä löytää, kum haluaa ja paikallisryhmissä huhuilukin tuottaa tulosta. Ei mulla ole tähän mennessä ollut vaikeuksia löytää käytettyä. Eikä mun mielestä kaikkea aina tarvitse saada. Mutta tää on vain mun kantani 🙂 Itse on myrkkykamaa tilaisi mistään hinnasta.

No hyvä että teillä on löytynyt! Ja mitä tohon kaikkea ei tarvitse aina saada, aika hölmö kommentti kun et voi tietää kauanko joku lapsi on tietystä lelusta haaveillut. Ja nimenomaan, kun sitä on kauan toivottu ei kaikkea todellakaan saa.. Ja ihan syvällä kokemuksella 5v (kuukauden päästä 6), 8 ja 9 vuotiaiden lasten äitinä voin sanoa että se kierrättäminen toimii tiettyyn ikään asti. Ja kyllä, olen fb ja kaikki mahdolliset kirppikset ryhmissä.

Mä nyt painotan ystävällisesti tarkoittaen tätä ystävällisesti enkä ilkeästi, että se oli mun kantani omien lasten suhteen 🙂 Jokainen tietää tilanteensa ja noin. Mutta en mä silti vaarantais terveyttä vain halun takia. Mikään ei mene meillä kotona turvallisuuden edelle. Jos itse ei usko näihin mihin mä uskon, niin on se oikeasti jokaisen oma ratkaisu enkä mä sitä tuomitse 🙂 Koska lopulta mun tehtävä voi olla herättää ajatus, mutta ei pakottaa ketään olemaan mitään mieltä.

En osaa vastata. Pitäisi lukea enemmän 🙂 En osta yleensä reissulla torivaatteita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X