operaatio äiti - Banneri

Tässä postauksessa aion nyt vihdoin esitellä tavarat, jotka vauvalle on hankittu tai säästetty. Samalla ajattelin suositella ja kertoa omia kokemuksia vauvatavaroista kahden lapsen jäljiltä. Mikä on ollut hyvä, mikä ollut huono ja mikä ihan turhake?

Ensinnäkin yksi selkeimmistä hankinnoista, joka monia mietityttää on SÄNKY. Missä vauva nukkuu? Moni ryntää selaamaan pinnasänkyjä kuvastoista, mutta tarvitaanko koko pinnasänkyä edes? Esikoisen kohdalla meillä oli kehto ja sen jälkeen pinnis. Poika nukkui omassa sängyssään suurimman osan ajasta ja oikeastaan kadun tätä asiaa, koska oli mielettömän rankkaa nousta miljoona kertaa yössä ylös asti. En edes ollut ajatellut perhepetiä vaihtoehtona. Muistan koko sen ajan huonosti nukutuista öistä. Seuraavan lapsen kohdalla en edes harkinnut pinniksen ostoa. Neiti on nyt kaksi ja koskaan en ole kyseistä kapistusta edes kaivannut, joten seuraavallekaan sitä ei hommata. Pinnasänky = turhake.

Neidiltä on tallessa vanha Vaavi-sänky, jonka ostin omaksi kirppisryhmän kautta. Se on tuollainen työnnettävä ja kevyt ensisänky, joka oli hirveän kätevä aluksi. Hyvä paikka laskea vauva nukkumaan päivisin. Sen lisäksi ostin kirppisryhmästä jo ennen raskautta talteen Mamas&Papas korisängyn, jossa voin vauvaa helposti kantaa kotona. En uskalla varmaan enää kolmannen lapsen kanssa jättää vauvaa yksin, jos käyn vessassa, joten kaikki keinot on sallittu. Koskaan ei voi luottaa täysin pieniin lapsiin kuitenkaan. Nukkumiseen liittyviä turhakkeita on mielestäni unipesä ja muut tilpehöörit, koska vauva ei oikeastaan turvallisuuden takia sänkyyn mitään ylimääräistä tarvitse. Ensisänky = kätevä. Unipesä = turhake.

Sitterin tapaisia hökötyksiä meillä on kaksi. Doomoo on näistä myös käytettynä hankittu ja se on ihan kiva paikka vauvan löhöillä. Doomoon alla on kätevät keinujalat. Sen lisäksi löytyy Stokke Steps -syöttötuolin sitteri, jota voi käyttää myös lattialla. Kätevää, ettei tarvitse erikseen ostaa sitteriä ja lisäosaa syöttötuoliin. Kumpikin näistä on hommattu jo E:n vauva-aikana. Keinuvaa sitteriä en ostaisi, koska koen jotenkin hytkyvän sylin tärkeämmäksi vauvalle itkun aikana kuin pattereilla toimivan version. Sitteri = kätevä.

Lopulta tarkoitus ei ole kuitenkaan pitää vauvaa jatkuvasti sitterissä, sängyssä tai vastaavissa. Idea on, että tyyppi on sylissä tarvitsemansa ajan ja sitten paljon lattialla. Lattialle hommaan vilttejä ja sitten meillä on lampaantalja myös odottamassa, joka vilahti ekoissa kuvissa.

Ammeena toimii pienen kylppärin takia Stokken taitettava amme ja siihen on myös kylpytuki odottamassa pölyjen pyyhkimistä. Jälleen neidin jäämistöä ja erittäin hyvin kestänyttä sellaista. On tosi kätevää, että amme on kevyt, pieni ja sen saa pois silmistä jonnekin koloon. Meillä kylvetään jokainen ilta niin vauvojen kuin lastenkin kanssa – tai oikeastaan käydään kylvyn sijaan myös suihkussa. Amme = lähes pakollinen.

Imetystyyny on Doomoon sellainen, jossa on pieniä palleroita sisällä. Erehdyin viimeksi ostamaan pumpulitäytteisen ja se oli tosi epäkätevä, jäykkä ja hankala. Tuossa toisessa mallissa on enemmän muunneltavuutta ja senkin löysin halvalla kirppiksen kautta! Kirppistely on niin hyvä tapa säästää vauvaan menevissä kuluissa. Imetystyynylle on muutakin käyttöä, kuten vauvan tukeminen vanhempana tai sängyssä mahatuki raskausaikana. Imetystyyny = tietyissä tilanteissa kätevä.

Vaipanvaihtoa meillä harrastetaan vain vaipanvaihto-alustalla. En ole koskaan ymmärtänyt tilaa vievien, hankalien ja epäturvallisten hoitotasojen päälle. Jollain tavalla se vauva sieltä niin usein muksahtaa alas enkä jaksa itse olla varuillaan koko ajan. Joskus on liian vähän nukuttuja öitä takana tai pieni häiriötekijä, että vanhemman huomio herpaantuu ja seuraus on iso muksahdus. Esikoisella oli hoitopöytä, mutta toisen kohdalla oli ihanaa riisua vauvalta vaippa ja jättää tyyppi hetkeksi potkiskelemaan alustalle turvallisin mielin ilman putoamisvaaraa. En koskaan ole kokenut vaipanvaihtoa pelkän alustan kanssa mitenkään raskaaksi selälle tai hankalaksi muutenkaan. Alustoja meillä on kaksi, joista toinen on isosiskonkin käytössä. Pehmeä, jämäkkä sekä pinnalta pyyhittävä on palvellut hyvin pari vuotta ja se mahtuu kätevästi piiloonkin. Toinen on ilmakseksi saatu vaippa-alusta, joka on kuin kevyt säkkituoli. Siihen aion hankkia vielä muutaman suojalakanan päälle. Hoitopöytä = turhake/turha riski. Hoitoalusta = pakollinen.

Rattaat hommasin pari viikkoa sitten ja meille tuli Bugaboon Donkeyt. Oli tosi hankala etsiä sopivaa vaihtoehtoa, koska neiti ei siedä rattaissa oloa kovin helposti. Tämä sulkee pois kaikki tuplavaunut, joissa lapsi on naama menosuuntaan tai jotenkin tuplien alaosassa kolossa. Etsinnässä oli vaatimuksena vierekkäin istuttavat versiot ja pitkään tutkittua valinta osui aaseihin. Niistä saa helposti säädettyä yksilörattaat myös tarvittaessa. Muuten olen tykännyt valinnasta paljon, mutta kasaamista autoon olen tässä lyhyessäkin ajassa oppinut vihaamaan. Rattaat tuli meille käytettynä. Tuplavaunut = pakollinen pienellä ikäerolla.

Autoon tuleekin nyt edellä mainitusta syystä meidän vanhojen rattaiden runko-osa eli Britax Affinityt. Hommattiin kätevyyden takia kaukalo ja telakka siis Britaxilta myös. Nyt kauppaan mennessä voi napata pelkän kaukalon autosta mukaan ja napsauttaa kontissa olevaan runkoon. Eikös olekin kätevää? Neiti E ei kaupassa rattaita tarvitse enää. Kaukalopaketti on vielä postissa, mutta meille valikoitui Britaxin Baby-Safe I-size kaukalo telakalla. Kaukalo = Pakollinen. Telakka = Hyödyke. Rattaiden runko autoon = Ei pakollinen, mutta kätevä.

Pieniä muita tilpehöörejä, joita on edellisestä vauva-ajasta jäljellä on kätkyt-hälytin, itkuhälytin ja rintapumppu. Rintapumppu on Aventin sähkökäyttöinen ja rehellisesti suosittelen ihan hirveästi sähkökäyttöisen ostamista. Itsellä meni ainakin järki käsikäyttöiseen. Pumpun voi tosin ostaa vasta sitten, kun tietää tarviiko. Omalla kokemuksella Aventin on hiljaisempi, pehmeämpi ja reilusti parempi kuin Medelan. Kätkyt-hälytin oli kätevä huonosti hengittelevän keskosen kanssa ja meillä on nytkin tuossa vaavi-sängyssä Nanny odottamassa. Itkuhälyttimenä meillä on Nabby, joka lähettää suoraan kännykkään äänen, jos vauva herää. Sovelluksen avulla voi myös kuunnella vauvan ääniä ja tarkistaa lämpötilan huoneessa. Tässä parasta on mielettömän kestävä akku ja se, ettei ole sitä samaa tulipaloriskiä kuin piuhallisissa. Rintapumppu = Tarpeellinen tilanteen mukaan. Kätkyt-hälytin = Toisen turhake, toisen hyödyke. Itkuhälytin = Ilmankin pärjää.

Lopuksi on tietenkin muut pienet tarvikkeet. Pyllypyyhkeet, muutama pehmeä kylpypyyhe, pissasuojalakana, tutteja pari varmuudeksi ja tuttinauhoja niitä varten. Metsästän vieläkin luonnollista tuttia, jota yritän tarjota vauvalle alussa. Kaikki ei edes syö tuttia ja voin sanoa, että tutiton arki oli vähän raskasta E:n kanssa. Ollaan muuten aina pärjätty hyvin vähällä arsenaalilla ja tälläkään kertaa en osta kaappeja etukäteen täyteen rasvoja tai muita. Esimerkiksi vauvan shampoot on aivan turhia ja meillä vanhemmatkaan lapset ei mitään saippuoita käytä. Vauvalle voi kylpyyn tiputtaa vähän vauvaöljyä. Talkkia en myöskään osta luettuani tarpeeksi tietoa sen vaikutuksista netistä eikä meillä pyllylle käytetä myöskään perunajauhoa hiivariskin takia. Kuivaamalla iho kunnolla, ilmakylvyillä ja harvalla vesipesulla on aina lasten iho pysynyt hyvänä. Lääkkeitäkään en osta ennen tarvetta, koska nykyään on aina joku apteekki öisin auki. Harsoja on alkua varten olemassa, mutta olen huono niitä käyttämään. Ne on aina tiellä ja putoilee paikaltaan. Turhakkeet = Shampoo, Talkki. Hyödylliset = Pyyhkeet, Pissasuojalakana. Ehkä kätevät = Tutti, Harsot, Rasvat.

Vaatteita meillä on iso määrä. Ostin vain 50-62 kokoisia kaappiin. Edellinen lapsi syntyi 49cm ja 3350g kokoisena käyttäen silti alkuun 44cm vaatteita. On bodyja, housuja, mekkoja, sukkia ja sukkiksia. Iso kasa jumppiksia, yökkäreitä ja ihania turhakkeita eli pantoja. Haalareita on pari per koko, jos toinen joutuukin pesuun. Sitten on fleecehaalaria, villaa ja muita vastaavia. Vaihdan likaiset vaatteet itse aina enkä jätä puklattua bodya päälle, joten vaatteita on hyvä olla. Vaatteet = Must have.

Vaunuihin pitäisi ostaa vielä joku lämpöpussukka, mutta en tiedä mikä ja mistä!? Kaukalossa on E:n vanha fleecepussi, joka on fiksu valinta. Autoon ei saisi KOSKAAN laittaa vauvaa toppahaalarissa!! Kolarin tullessa vauva ei muuten pysy vöissä. Kotona meillä on Rodinin suloinen makuupussi ihan oleskeluun ja se saa toimia alustana tai unipaikkana. Toppapussi = Talvella tosi kätevä. Kaukalopussi = Osta! Kätevä ja turvallinen. Makuupussi = Luultavasti turhake.

Se oli sitten ehkä siinä. Tästä postauksesta tuli tosi pitkä, mutta ainakin kaikki on nyt esitelty. Muistakaa, että postaus perustuu omiin kokemuksiin ja mielipiteisiin. Mitä mieltä lukijat on turhakkeista ja hyödykkeistä?

Kommentit (10)

Meillä on ensimmäinen vauva, ja kun kotiuduttiin, en tarvinnut mitään mitä kuvittelin tarvitsevani ja toisinpäin ? unipesä oli paras hankinta, jonka kuvittelin turhakkeeksi. Mutta uskon että huonon mallinen voi olla turha. Se estää vauvaa kierähtämästä, ja aluksi kun nukahdin kylkimakuulla imettäessä öisin, heräsin kamalaan säikähdykseen kun vauva oli jotenkin valunut ihan löysän vatsani alle, en tiedä johtuiko siitä että pehmeässä sängyssä valui hiljalleen minun painoni luomaan ”kuoppaan”. Pinniksessä ei ole koskaan nukkunut, se on minustakin turha! Kohta on poika 5kk ja nukkuu edelleen (isommassa) unipesässä minun vierellä. Ja unipesä toi myös turvaa. Pystyn nukkumaan täysin rauhassa, kun ilman sitä olen varuillani ja nukun ”koiranunta”. Sitteriä emme omista, enkä koe siihen tarvetta. Vauva on aina ollut sylissä tai lattialla, ekat kuukaudet melkein vain sylissä.
Rintapumppu oli pakollinen, käsin en saanut mitään tulemaan ja alussa oli liikaa maitoa vauvalle, ja anoppi saikin pingottaa kaupasta hakemaan tätä kapistusta samana päivänä kun kotiuduimme ? imetystyynyä meillä ei ollut, mutta uskon että se olisi helpottanut imetystä suuresti alkuun, kun oli vaikeaa saada vauvaa hyvään asentoon. Kaikkeen tottuu onneksi ?

Ja tuo toppahaalarissa autoon oli minullekkin uutta, mutta aivan loogista nyt kun ajattelen. Kiitos siis tästä tiedon jakamisesta! Onneksi meillä onkin kaukalopussi -asia jonka olemassaoloa en edes tietänyt kun kotiuduimme vauvan kanssa ?

Minulle on täysin uutta tuo, että vauvaa ei saa laittaa autoon toppahaalarissa.

Joo se on ihan yleinen juttu, joka kannattaa muistaa!

Meillä on kaikki kolme lasta viihtyneet keinusitterissä. Oon saanut laitettua ruokaa ja laitettua pyykit kuivumaan/taiteltua kaappiin. Lattialla en uskalla todellakaan pitää vauvaa, kun isoveljet on kotona/hereillä. Kun 2 v nukkuu, niin vauva on välillä puuhamatolla. Silloin 5 v on rauhallisempi ja tekee vaikka puuhakirjoja keittiön pöydällä tai leikkii rauhassa pikkulegoilla.

Pinnasängyssä meillä on nukkunut kaksi ekaa lasta ja kolmaskin sitten vuorollaan. Suunnilleen ensimmäisen vuoden ovat nukkuneet meidän sängyssä.

Harsoja meillä kului paljon esikoisella ja toiselle hommasin paljon lisää, mutta hän ei pulautellut yhtään.

Eli vähän eri ku meillä 🙂

” Meillä kylvetään jokainen ilta niin vauvojen kuin lastenkin kanssa – tai oikeastaan käydään kylvyn sijaan myös suihkussa”
”Kuivaamalla iho kunnolla, ilmakylvyillä ja harvalla vesipesulla on aina lasten iho pysynyt hyvänä.”

Kaksi lausetta poimittu sun tekstistä, koska särähti korvaan toi ristiriita. Lapset käy joka päivä pesulla, mutta harvalla vesipesulla iho pysynyt hyvänä?

Ihan loogista, kun avaan sulle asian. 😛 Eli vauva kakkaa vuorokaudessa joskus noin 15 kertaa enkä vesipese vauvan pyllyä, vaan käytän rättejä. Kerran päivässä käydään kylvyssä kunnolla peseytymässä. Eli harvalla vesipesulla mennään 🙂

Nämä vaihtelevat varmasti perheittäin ja lastenkin välillä. Omat kolme ovat jo sen verran isompia, ettei kaikkea tuota oltu vielä keksittykään, kun olivat vauvoja ;D.

Meillä vauvat olivat nopeita liikkeelle lähtijöitä. Sitteri jäi kokonaan käyttämättä, sillä vauvat olivat lähinnä liinassa/repussa, sylissä tai lattialla. Esikoiselle hankitusta sitterissä päiväunia otti lähinnä perheen koira.
Sideharsot olivat ihan must! Samoin tuttia ovat syöneet meillä kaikki.
Maidon lypsin käsin. Imetystyyny oli meillä ihan turha. Tuttipullot tulivat kuvaan, kun maitoallergiset siirtyivät erityskorvikkeisiin kukin vuorollaan.
Vaunut parvekkeelle ja matkarattaat autoon.
Kuopuksella oli kaukalon alla telakka ja se oli kyllä kätevä.
Pinnasänkykin on ollut. Ehkä olisin ilmankin pärjännyt.
Ihan pienelle lisäisin listaan tumput tai bodin, jossa umpinaiset hihat.
Vaippoja, kertakäyttöisiä tai kestoja, puhdistusainetta ja vanulappuja esim. Navan puhdistukseen.

Joo ehdottomasti on vauvakohtaisia 😀 Ja siksi idea olikin, että tää oli niin sanotusti mun näkökulmasta 😀

Kaukalopussi on tosi hyvä!! Niin ja mulla imetystyyny pelastaa sektion jälkeen 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X