Kun vauva huutaa itsensä siniseksi..

Nyt on se tilanne, että perjantaina istuttiin Lastenklinikalla odottamassa vastauksia. En ollut alkuun huolissani eikä neuvolalääkärikään, mutta yhtäkkiä tulikin soitto, että pitäisi heti lähteä tutkittavaksi. Sinne mentiin sitten miljoonien pöpöjen keskelle ihmettelemään, että mistä kiikastaa.

Neiti on nyt 6 viikkoa vanha tapaus ja vähän jo virkistynyt. Nukkuu edelleen melkein 23 tuntia vuorokaudessa, vaikka toki syö aina välissä. Hereillä ollessaan ihmettelee maailmaa mielellään sylissä, syö paljon ja hengailee. Aika harvoin itkee tai kiukuttelee, mutta joskus puhisee iltaisin ilmaa mahassa. Malttia on vieläkin ihan hirveästi ja verikokeet menee edelleen ilman itkemistä. Kerran isosiskokin huitaisi hepalla vahingossa päähän, mutta sekin tilanne meni ihan lunkisti ilman rääkymistä. Sanoisin, että temperamentti on tällä vauvalla pitkäjänteinen ja äärimmäisen rauhallinen.

Joskus hänkin hermostuu tai alkaa itkemään, mutta äärimmäisen omituisesti. Ensin kuuluu tyytymätöntä huudahtelua, sitten itketään 10 sekuntia kovempaa ja yhtäkkiä tulee hiljaisuus. Tässä vaiheessa on jo kiire, koska hiljaisuus ei suinkaan tarkoita itkun loppumista, vaan äänetöntä huutoa ilman hengittämistä. Niinpä niin. Meidän 6 viikkoinen vauva huutaa niin lujaa, että ääntä ei tule ja happikin loppuu kesken. Punaisen kautta siniseksi ja sen jälkeen lievä veltostuminen.

Miksi? Mistä johtuu? En tiedä. Eikä tiennyt neuvolalääkärikään eikä kukaan lastenklinikalla. Mitään omituista ei tutkimuksissa löytynyt ja kuulemma osa vauvoista vain ilmeisesti tekee näin. Neuvolalääkäri oli tehnyt lähetteen nähtyään samanlaisen ”kohtauksen” pari kertaa vastaanoton aikana. Alkuun lekuri oli sitä mieltä, että tuollainen kohtaus loppuu puhaltamalla suuhun, mutta joutui itsekin toteamaan, ettei se auttanut. Seuraavana päivänä pyörähdettiin sitten siellä Lastenklinikalla.

Harvemmin näin pienellä on affektikohtauksia, mutta joku sellainen tämä ”vaiva” nyt on. Hassua silti, että näin maltillisella temperamentilla varustettu vauva tätä tekee, mutta eipä kai se nyt mahdotontakaan näköjään ole. Useimmiten näitä tulee, jos jätän neidin yksin valveilla ollessa ja poistun muuhun huoneeseen esimerkiksi vessaan.

Onko jollain kokemusta tällaisesta? Vähän olen lueskellut nettiä, mutta kiinnostaisi saada ihan omakohtaista kommenttia vastaavanlaisesta tilanteesta!

Kommentit

24 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Okei 🙂

Avatar

Meillä nuorimmainen kanssa kerran parin kk. Ikäisenä sai tuollaisen kohtauksen. Hän on tahtopakkaus. Huutamisen jälkeen itki äänettömästi meni ihan siniseksi ku ei muistanut hengittää välillä ja aivan veltoksi. Oli aika pelottava tilanne. luulin et henki lähti. Meni ohi sitten. Muutamia kertoja ton jälkeenkin itkenyt kovasti mutta tuota ei ole tapahtunut. Muistan että hänen isosiskonsakin aikoinaan itki melkein naama sinisenä..

Anette - Operaatio Äiti.

Jännä tääki, että mistä voi johtua, että toiset näin tekee..

Avatar

Meillä sai esikoinen kanssa todella pienestä affektikohtauksia. Kuopuskin niitä sai mutta ei ihan niin pienestä saakka eikä siniseksi ja veltoksi saakka. Esikoisen kohdalla jossakin kohtaa keksin että kohtausken alkaessa alan puhaltaa vauvan naamaan. Nimenomaan koko kasvoihin tuon suuhun puhaltamisesta en ole kuullut koskaan ennen. Kasvoihin puhaltaminen toimi meillä molemmilla lapsilla. Jotenkin puhaltaminen auttoi vauvaa muistamaan hengittää taas. Voimia sinne ovat todella pelottavia kokemuksia. Meillä myös jatkuivat taaperoiksi saakka kunnes tuli puhetta jolla ilmaista tahtonsa/hätänsä.

Anette - Operaatio Äiti.

Nyt välillä näköjää auttaa,kun oon puhaltanut koko naamaan napakasti 🙂 Ns säikähtää ja lopettaa itkemisen.

Avatar

Hei! Meillä tytöllä oli muttei noin pienenä. Vasta kun kunnon ensimmäiset uhmat alkoi ehkä 2v . Sitä on meillä suvussa ja tyttö on kyllä alusta asti ollut helppo hoitoinen, mutta kärsimätön ja mulle kaikki heti tyyppi jo syntymästä asti 😀 Muistelin juuri eilen hänen vauva aikaa (nyt hän on jo 8v). Mutta ei saanut kohtauksia kuin alle 5v ja ehkä 2-4 kertaa yhteensä. Meillä auttoi tuo puhaltaminen ja kerran kun meni ihan tajuttomaksi niin kiikutettiin ulos, niin virkos heti. Olin onneksi nähnyt kun tytön serkkupoika oli tehnyt saman, enkä sitä säikähtänyt eikä sitä tutkittu. Mutta pelottavaa varmasti kun noin pieni joka ei osaa muuten itseä ilmaista kuin itkulla ja naurulla.

Anette - Operaatio Äiti.

Helpottaa varmaan, jos nähnyt jo ennestään vastaavia niin vähän tietää mistä kyse 🙂 Meillä tosiaan tosi kärsivällinen vauva, mutta silti tekee näin 😀

Avatar

Minun poikani 1,3 v sai samanlaisen kohtauksen ekaa kertaa lentokoneessa! Tuli kyllä itselle aikamoinen paniikki kun en ollut ennen nähnyt tai kokenut sellaista tilannetta..onneksi se meni nopee ohi ja poika oli sen jälkeen normaali vaikka väsynyt, ja tosiaan hän alkoi huutamaan mutta mitään ei kuulunut, ja sitten alkoi sinertää ja meni veltoksi ja näytti siltä että olisi ollut pyörtymässä, alkoi sitten heti huutamaan kun virkosi! Olin kuullut affektikohtauksista, mutta sitä ihmettelin kun poikani aika rauhallinen eikä mitenkään erityisen tempperamenttinen luonne. Toivotaan että ei enää tule uudestaan ! 🙂

Anette - Operaatio Äiti.

Hurjassa tilanteessa sai, kun varmaan lentokoneessa ihan huima kokemus tollaselle 😮 Toivottavasti nää ajan kanssa helpottaa.

Avatar

Moikka!

Meillä todettiin tytöllä aivan vastaavanlaisia kohtauksia kun oli noin 10kk vanha. Ja meilläkin tyttö oli koko vauva ajan todella rauhallinen ja tyytyväinen tapaus enkä olisi hänelle uskonut tällaisia. Käytiin myös kaikki tutkimukset aivosähkökäyriä myöden läpi ja mitään muuta syytä ei löytynyt kohtauksille. Todella hurjalta ne tuntui kun toinen meni aivan siniseksi ja veltoksi, mutta meillä se oli se yksi vaihe vain kun niitä tuli. Niihin ei kyllä tuntunut mikään auttavan, vaikka kuinka puhalsi suuhun ja menin itsekin aivan paniikkiin aina. Edelleen nyt, kun on jo 2v, kun suuttuu niin saattaa olla todella pitkään hengittämättä, mutta ei enää menetä tajuaan. Todella ikäviä ja pelottavia vanhemman kannalta, mutta toivotaan, että teilläkin vauvalla on vain tällainen vaihe kun sitä tekee. Tsemppiä ja ihanaa vauva-aikaa teille<3

Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos zempeistä ja kommentista ♡

Avatar

Hep!Meidän neidillä on. Muuten suht rauhallinen, mutta kun hermostuu, niin ei meinaa happi riittää. Eka kohtaus tuli tosin vasta noin 10 kk iässä, nyt reilu 1,5 v. Oli ollut flunssassa ja kontatessaan meni nenälleen ja siitä alkoi huuto. Kyllä säikähdettiin, kun meni veltoksi ja taju lähti. Muutama sekunti tuntui kyllä pitkältä. Sen jälkeen ei ole mennyt niin pahaksi, että taju olisi mennyt, mutta huutoja on tullut säännöllisen epäsäännöllisesti. Saadaan kohtaus poikki juuri tuolla suuhun / nenään puhaltamisella tai viemällä viileään ulkoilmaan. Neuvolalääkärin mukaan pitäis kohtausten vähetä leikki-ikään mennessä. Ja kuulemma melko yleinen vaiva.

Anette - Operaatio Äiti.

Okei 🙂 No toivottavasti menee sitten vaan ohi! Jännittävää aina tällaset uudet asiat lasten kanssa.

Avatar

Ei noin pienellä,taaperolla tuota tavannut. Kohtauksen laukaisuksi puhallettu kasvoihin ja viety ulkoilmaan esim ikkunasta. Iän myötä loppui. Jäätävä huuto tai riitävä pelästys saivat aikaan kohtauksen.

Anette - Operaatio Äiti.

Okei 🙂 Ulkoilma on hyvä vinkki!

Avatar

Meillä kävi aluksi ambulanssi pari kertaa paikalla, kun vauva karjui itsensä tajuttomaksi. Suuhun puhaltaminen (LUJAA) ja ulos vieminen, ikäänkuin ”säpsäyttivät” vauvan hereillä, ja taas muistettiin hengittää. 2 vuotta kesti meillä nää kohtaukset. Lienee turha sanoa, että äärimmäisen kovatahtoinen tyttölapsi kyseessä ??

Anette - Operaatio Äiti.

Joo siis suuhun puhallus ei onnistunu edes lääkäriltä 😀 Hyvä vinkki toi ulos vieminen; kiitos!

Avatar

Moikka, kaikki sympatiat sinne. Nuo on pelottavia hetkiä. Noin pikkusesta ei oo kokemusta, oma lapsi oli varmaan jo melkeen 2 vuotias kun ekan kerran itki itteltään tajun kankaalle. Näitä tapahtu jos tuli äärimmäisen paha mieli jostain ja muutaman kerran satuttaessaan ittensä. Joskus kramppasi myös menettäessään tajunsa ja hengityksen palautumisen odottelu tuntui tuskaisen pitkältä. Nyt lapsi on 3 ja puoli vuotias ja viimesin kohtaus oli puoli vuotta sitten. Affektikohtaukset on onneksi vaiva josta lapsi kasvaa ulos n.3 vuotiaana. Tsemppiä sinne!?

Anette - Operaatio Äiti.

Joo ekoilla kerroilla säikähti kyllä! Nyt tietää onneksi jo mistä kyse 🙂 Toivottavasti tää menis vaan ohi ..

Avatar

Alle 1vnä joo, ja täysiä kun puhalsi kasvoille niin se laukaisi jokakerta tilanteen, ei ehtinyt mennä veltoksi. Meillä liittyi oman tahdon kehittymiseen, kieltäminen (esim ettei sohvapöydälle saa kiivetä) sai usein aikaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä