operaatio äiti - Banneri

Joskus asiat ei mene suunnitelmien mukaan. Se opittiin tänä viikonloppuna. Joskus pieni epäilys pitää ottaa vakavasti eikä kannata myöskään nuolaista ennen kuin tipahtaa. Nämäkin opittiin tänä viikonloppuna. Kylpyläreissu vaihtui sairaalaan ja kotiintulo ambulanssiin.

Viime viikolla vauvan nenä vähän turisi kevyesti. Käytiin terkkarilla näyttämässä neitiä ja sieltä sanottiin, ettei ole mitään ihmeellistä. Isosisko oli juuri parantunut hurjasta räkätaudista ja pelko oli, että vauva on sen myös saanut. Perjantaina alkoi hiihtoloma ja suunnitelmissa oli isin sekä tyttären yhteinen reissu Naantaliin muumien taikatalvea katsomaan. Viime hetkellä päätin, että me lähdetään vauvan kanssa mukaan nauttimaan pehmeästä sängystä, laiskottelusta ja valmiista aamupalasta. Tarkoitus oli kävellä Naantalin kauniissa ympäristössä, saunoa ja makoilla herkkujen kera hotellihuoneessa. Oli kuitenkin iso virhe lähteä.

Perjantai meni hyvin ja neiti oli virkeä. Käytiin saunassa sekä altaan reunalla pyyhkeeseen käärittynä istuskelemassa. Illalla vauva alkoi väsyä ja pidättelemään hengitystä. Alkuun katkokset kesti alle 10 sekuntia ja myöhemmin jopa yli. Panikoin vieraassa kaupungissa ja viimeiseen asti pelkäsin tehdä ratkaisua lähtemisestä. Lopulta lähdettiin yötä vasten Turkuun päivystykseen.

Sinne lopulta jäätiin ja olo oli ihan epärealistinen siinä vieraan sairaalan osastolla istuessa. Testi oli paljastanut, että vauvalla on RS-virus ja se on todella haasteellinen näillä pienillä. Meidän neiti on nyt 7 viikkoa vanha (korjatulla iällä 3 viikkoa). Ensimmäisen yön nukuin nuokkuen nojatuolilla ja stressasin tilannetta.

Oltiin sairaalassa yhteensä kaksi yötä ja koko sen ajan neiti oli ihan suhteellisen hyvässä kunnossa. Lisähappea ei tarvittu ja apneatkin hän korjasi itse. Oma fiilis TYKSistä jäi kyllä huonoksi, koska jouduin taistelemaan imetyksen puolesta. Korviketta ja nenämahaletkua oltiin heti tyrkyttämässä pakolla, vaikka syöminen oli koko ajan ollut normaalia. Imetyksen turvamerkit täyttyi eikä vauva ollut missään vaiheessa haluton syömään tai kuivunut. Tässä vaiheessa nousin vastahankaan ja kielsin laittamasta letkua tai antamasta korviketta. Sitä seurasi jatkuva kyttäys ja epämiellyttävä asenne sen hetkiseltä hoitajalta. Seuraava hoitaja taas kielsi imettämästä yli 15 minuuttia putkeen. Pidin pääni ja mentiin vauvan tahdissa koko ajan eikä missään vaiheessa ollut mitään ongelmia. Ihan liikaa tuolla tuijotettiin ohjeita eikä yksilöllistä sairastamista otettu huomioon lainkaan.

Sunnuntaina lääkäri vilkaisi vauvan nopeasti ja päästi meidät kotiin. Vähän kuulemma porisi keuhkoissa. Näin jälkeenpäin tuntuu, että meistä haluttiin vaan eroon, koska oltiin ulkopaikkakuntalaisia. Ehkä sitten liian nopea kotiutus johti siihen, että mentiin sunnuntaina illalla ambulanssilla sairaalaan?

Naantalista Helsinkiin ajaa parisen tuntia ja kotiin päästessä vauva oli ihan väsähtänyt. Vähän veltto, unelias ja hengitys työntävää. Apulihakset käytössä eikä virkeydestä merkkiäkään. Soitin apuja hätäkeskuksesta ja meidät noukittiin ambulanssiin. Viime yö vietettiin tutussa sairaalassa ja meininki oli aivan erilainen. Heille riitti se, että pissavaippoja tulee ja äidin oma tuntemus maidon määrästä. Osastolla oikein kannustettiin imettämään aina, kun vauva vaan haluaa. Yö meni aikalailla nukkuessa ja aamulla heräsi sängystä ihan kuin uusi vauva.

 

Jotenkin eilinen kotiutus jäi mielen päälle ja se tapahtui liian aikaisin. Vauva väsähti ja hengitys kävi vaikeaksi. Näiden pienten ihmisten kunto voi romahtaa niin nopeasti ja päinvastoin myös kohota. Tänään hän on ollut virkeä eli tauti alkaa vihdoin olla ohi. Jälkipyykkinä tuli korvatulehdus, johon on antibiootti ja kipulääke määrättynä.

Haluan tässä nyt vielä muistuttaa, että RS-V on vakava tauti pienillä vauvoilla. Kunto voi romahtaa nopeasti ja sairaalaan kannattaa lähteä ajoissa, jos vähänkin epäilyttää! Meillä oli astetta erilaisempi lomareissu, mutta kaikkea sitä aina sattuu lasten kanssa. Onneksi nyt on askeleet kohti terveempää huomista!

Kommentit (8)

Huh, kuulostaa kurjalta, ettei äidin tuntemuksiin luotettu. Jos vauva jaksaa imeä niin turhaan nenistä varmuudeksi laitetaan. Voi hurja, pienillä voi vointi tosiaan nopeasti muuttua! Onneksi pääsitte pian lastenklinikalle ja saitte hyvää hoitoa!
Pikaista paranemista! Voimia vanhemmille!

Voi pieni raukka 🙁 me oltiin myös 1,5-vuotiaan kanssa viime viikolla kaksi yötä osastolla rsv:n takia. Lähdettiin päivystykseen hengitysvaikeuksien takia ja päivystyksessä todettiin keuhkokuume. Seuraavana aamuna tila paheni ja ottivat osastolle sisään ja siellä rsv näytti +. Inhottava tauti kyllä 🙁

On aivan normaalia laittaa sairaalassa rs-virusta sairastavalle pienelle vauvalle nenämahaletku syöttöjä varten. Se säästää vauvan voimia hengittämisen ja hyvän hapetuksen ylläpitoon. Väsähtäminen ja kunnon romahtaminen tapahtuu usein viiveellä eikä välttämättä ollenkaan sillä hetkellä kun vauva siinä rinnalla syö. Näin tuntuu tapahtuneen teidänkin kohdallanne. Ja niinkuin itsekin totesit,vauvan vointi voi oikeasti romahtaa ihan hetkessä. Onneksi lähditte ajoissa hoitoon. Kyse ei siis ollenkaan ole siitä ettei haluttaisi olla imetysmyönteisiä.Usein on parempi olla varovainen kunnes nähdään mihin suuntaan tauti alkaa kehittyä. Joskus paranemista alkaa tapahtua nopeastikin,joskus taas joudutaan jopa hengityskonehoitoon kun vauva väsähtää täysin. Teillä ei tauti ollut vaikeimmasta päästä jos lisähappeakaan ei tarvittu. Voimia ja paranemisia toivottelee sairaanhoitaja lastenteholta.Ps.en ole Turusta ?

Mä olen edelleen sitä mieltä, että nenis olis ollut vaan rasite tässä tapauksessa. Ja Lastenklinikalla ne oli suoraan sitä mieltä, ettei missään nimessä laiteta, vaan annetaan vauvan syödä niin paljon, kun ikinä haluaa. Niissä tapauksissa, kun vauva aidosti on väsynyt on se meidänkin lapsille laitettu ja edelliselle lapselle rs-v aikaan laitettiin sen sijaan tippa vuorokaudeksi. Mutta mun mielestä mitään toimenpiteitä ei pidä tehdä koskaan varmuudeksi, vaan ehdottomasti tilanteen mukaan. Säästää sitä lasta. Me päästiin tosiaan muutenkin aika helpolla lopulta. Luulen, että vauvan väsähdys johtui tosi raskaasta ajomatkasta,jossa päälle pari tuntia oli hyvin huonossa asennossa kaukalossa. Onneks nyt kaikki hyvin 🙂 Ja kyllä se asenne oli imetysvastaista, kun yks hoitajista keksimällä keski syitä miksi imetys ei muka toiminut ja oli kimpussa. Inhottaa, kun joskus tulee vastaan ihmisiä, jotka yrittää asettua yläpuolelle suoraan. Onneks siellä oli mukavakin hoitaja, jonka kanssa oli helpompaa hoitaa se homma 🙂

Ihanaa että pidit pääsi imetyksen kanssa. mun nyt 5 kk ikäinen syntyi tyksissä 3viikkoa etuajassa joutui keskolaan sai nenämahaletkun ja annettiin pullosta maitoa ei oppinut/suostunut imemään rintaa. Ja olin niin ujo että en uskaltanut pistää vastaan. olen niin pettynyt itseeni

Älä oo pettynyt ♡

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X