operaatio äiti - Banneri

Meillä on kotona jo kaksi siihen ikään päässyttä lasta, joita tämä aihe kiinnostaa. Toinen kuulee varmasti koulumaailmassa juttuja kavereilta ja kyselee kiinnostuneena niin kutsuttuja kiperiä kysymyksiä. The kysymystä ei ole vielä esitetty, mutta eiköhän senkin aika kohta ole tulla ulos suusta joko aamupalapöydässä tai pahimmillaan täydessä ruuhkabussissa. On ehkä ihan hyvä varautua etukäteen vastaukseen, ettei tule yllätetyksi ja päädy sopertamaan jotain ihan päätöntä.

Itse taisin olla noin 6-vuotias, kun selitin isäpuolelleni kadulla kävellessä iloisena kuinka taikuritempussa kaksi pupua on nyrkissä, sitten ne nussii ja syntyy paljon pikkupupuja. Hyvä, ettei isäpuoli vetänyt hengitystä väärään kurkkuun, kun yllättäinen hämmennys tuon sanan käytöstä tuli melko puskan takaa.

Lasta luontaisesti kiinnostaa kaikki

Pienempi tutkii ja ihmettelee maailmaa erilaisin silmin kysellen kaikenlaista. Mikä toi on? Mitä toi tekee? Miksi sulla on tollainen? Mikä tää on? Lapsen tehtävä on havannoida sekä oppia ja vanhemman tehtävä on opettaa. Alastomuus ja ihmisen eri osat alkaa selkeästi kiinnostamaan noin 2-3-vuotiaana ja tällöin vanhemman täytyy päättää haluaako lasta opettaa faktoilla vai kiertää asian täysin jollain (muka) hauskalla nimityksellä. Onko ihmisellä siis etupeppu, pimpura, pimppaloora, lintunen, nakki, pipukka, majava, pymppy, pyllyomenat vai ihan vain pimppi ja pippeli?

Omasta mielestäni asioista on hyvä puhua juuri niiden oikeilla nimillä. Lasta ei ainakaan pidä torua kysyessään näistä asioista, koska jokaisella meistä on sukupuolielimet ja niille ei kannata antaa mitään outouden leimaa. Itse haluan noudattaa avoimuutta enkä keksi missään muussakaan asiassa mitään tarinoita, vaan kerron totuuden. En tarkoita sitä, että kaikkeen tarvitsee vastata heti kattavasti yksityiskohtia myöten, vaan suoraan lapsen kysymykseen vastaaminen saattaa riittää. ”Mistä vauvat tulee?” ”Äidin mahasta.”

Avoimuus ja faktat osana kasvatusta

Ikä tuo toki jatkokysymyksiä ja ennemmin tai myöhemmin tosiaan ollaan sen edessä, kun näistä asioista pitää lapsen kanssa puhua. Tavallaan vähän jännitän tätä etukäteen, vaikka toisaalta sen pitäisi olla luonnollinen asia. Vanhemmuus tuo eteen tilanteita, joista voi tuntea pientä jännitystä etukäteen ja tämä on yksi niistä. Itseäni jännittää myös tulevaisuudessa se, että osaanko luonnollisesti kertoa lapselle kuukautisista tai ehkäisystä. Haluan pyrkiä siihen, että osaan vastata totuudella ja avoimuudella kysymyksiin, mutta silti mietin miten se tehdään?

Meidän perheessä ihmisillä on pimppi ja pippeli eikä mitään kiertonimiä. Eivätpä nuokaan sanat ole ihan ne alkuperäiset nimitykset, mutta kyllähän aikuiset yleisestikin käyttää lasten kanssa niin sanottua lapsikieltä. Miten muut ovat nämä asiat lapsille opettaneet ja minkälainen vastaus teillä on annettu siihen vaikeaksi miellettyyn kysymykseen? Entä minkälaisia vastauksia itse saitte lapsena?

Kommentit (6)

Meillä puhutaan intiimialueista tai pojilla on penis/siitin ja kivekset, sitten jos lähtee kyselemään mitä vaikka äidillä on kun ei ole penistä niin vastataan ulkosynnyttimet ja emätin. Puhutaan asioiden oikeilla nimillä, ei ”lapsi versioilla”.

Kotonani lääkäriäiti kertoi suoraan sopivalla tasolla ja niin puhutaan meilläkin lapsen kanssa. Poika tietää miten vauvat tulevat ja mistä. Tytöillä on pimppi ja pojilla pippeli. Kuukautisistakin hän tietää. Normaaleja asioita. Olen vastaillut sitä tahtia kun on kysynyt. En ymmärrä kiertämistä ja jotain etupeppuja kun ei kellään peppu ole edessä.

En mäkään tykkää just kiertämisestä. Suoraan vaan!

Meidän tytär nyt vähän päälle 2 vuotias ja juurikin suihkussa ihmetelty isän ja äidin eroavaisuuksia ja omaa sukupuolielintä. Ihan samoilla linjoilla sun kanssa, että puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä 🙂 pimppi ja pippeli siis meilläkin käytössä. Vagina ja Penis ei istu omaan suuhun yhtään näin puhekielessä 😀 mun mielestä tää etupylly nimitys pimpille on jotenkin kamala ja jopa alentava. Tuntuu että pojille on paljon helpompi puhua pippelistä ja tytön seksuaalisuus ja sukupuolielin on jotenkin enemmän tabu ja ahdistaa vanhempia, valitettavasti.

Ihmisten pitäisi vaan uskaltaa olla avoimempia. Ei tehdä asioista tabua 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X