operaatio äiti - Banneri

Olen aiemminkin kirjoittanut täällä blogissa meidän haasteista keskimmäisen lapsen kanssa. Itkuisuus, ääniyliherkkyys, tunnesäätelyongelmat ja vielä ihan mahdottomat yöt. Huonosti nukkuminen tuli kuvioihin kahden vuoden iän tienoilla.

Se, että lapsi itkee PALJON on oikeasti tosi rankkaa vanhemmankin näkökulmasta. Se vie voimat, koska tarve auttaa omaa lastaan tulee luontaisesti niin suurena. Entä, jos vain ei ole keinoa saada itkua loppumaan? On vain tarjota hirveästi rakkautta ja lämmin syli, mutta itku ei lopu. Onhan se fyysisesti ja henkisestikin kuluttavaa, kun jatkuva itkeminen täyttää arjen. Kukaan ei ole niin super, että kykenisi ihan koko ajan jaksamaan sellaista romahtamatta. Ainut pelastus oli ennen yöt, jotka neiti pääosin nukkui hyvin, vaikka nukahtaminen oli aivan hirveä show joka ilta. Sitten sekin hyvä otettiin pois ja siinä vaiheessa oli mielenterveys koetuksella, kun öitäkään ei saanut nukuttua.

Sitten meillä alkoi pitkä pätkä, kun lasta sai nukuttaa monta tuntia putkeen. Nukahtaminen oli potkimista, itkemistä, lapsen hermostumista tai levottomana huokailua. Uni ei tullut millään ja kaikki päivän asiat painoi päälle. Jätettiin päiväunetkin pois, jotta nukahtaminen tulisi helpommaksi. Sillä oli positiivinen vaikutus, mutta toisaalta kiukkuisuus ja väsymys lisääntyi päivällä. Lapsen vihdoin nukahdettua ilta koostui pelkästä huoneessa ravaamisesta sekä rauhoittelusta. Vanhemman oma aika kului loppuun eikä sitä koskaan päässyt lepäämään. Yöt olivat samanlaisia eli jatkuvaa kauhukohtausta sekä huutamista pätkissä joskus jopa puoli tuntia kerrallaan.

Pakko kokeilla kaikki keinot

Muistan, että olin ihan järkyttävän väsynyt viime keväänä tähän asiaan. Vauva nukkui, mutta isompi lapsi ei. Kaikki keinot tuli silloin kokeiltua eikä mikään toiminut. Sitten lapsimessuilla haahuilin ihan väsyneenä ja vastaan tuli vanhempia kantaen nalleja käsissään. Joku vanha muisto heräsi pään sisällä hurisevasta nallesta ja aloin etsiä tuota kojua kuumeisesti. Löysin sen juuri niillä minuuteilla, kun messut menivät kiinni ja pikaisella päätöksellä ostin nallen kotiin vietäväksi. Siinä vaiheessa ajattelin, että kaikki keinot on kokeiltava.

Ajattelin symboloida nallella nukkumista, joten annoin sen neidille vasta illalla. Tehtiin kaikki tutut iltarutiinit ja sitten laitoin lapsen sänkyyn. Se sama pomppiminen ja levoton sähläys alkoi heti. Siinä vaiheessa tyrkkäsin nallen myös mukaan sänkyyn ja laitoin sen hurisemaan. Neiti pysähtyi aivan yhtäkkiä ja nosti nallen käteensä. Siinä se ihmetteli, käänteli ja painoi nallea korvaansa muutaman minuutin ajan. Lopulta koko lapsi vain kaatui nalle korvalla sänkyyn ja nukahti.

Tuttu hurina tuo turvaa

Lupasin aikanaan instassa kertoa meidän kokemuksia pidemmältä ajalta tästä nallesta ja iloisena voin kertoa nallen toimivan edelleen. Se on ollut suuri apu illan rauhoittumisessa, omaan sänkyyn siirtymisessä sekä omaan huoneeseen muuttamisessa. Nalle on ollut mukana mökillä, ulkomaanmatkoilla ja rauhoittamassa suurimpia hallitsemattomia kiukkuja. Sen kohinasta on tullut meidän erityiselle tytölle turvallinen ääni, johon voi rauhoittua.

Miten nalle toimii?

Nalle kohisee ensin pitkän pätkän ja lopulta hiljenee itsellään. Jos lapsi herää tai äännähtää nalle menee itsestään päälle eli alkaa kohisemaan. Melko usein tyttö herääkin yöllä ja nousee istumaan vähän itkien, mutta sitten nallen käynnistäessä hurinan tuo pieni pörröinen pää painuu takaisin tyynyyn unen jatkuessa taas normaalisti. Tämä nalle on ollut yksi parhaita ostoksia, jonka olen tehnyt ja haluan sitä ehdottomasti suositella, vaikka en ole tästä mitään yhteistyötä sopinut. En voi taata, että se toimii, mutta joillakin ystävilläni se on ainakin ollut suuri apu. Sen verran se on myös säästänyt omia yöuniani, että olen ikuisesti kiitollinen.

Nykyään meidän 3-vuotias kiipeää omaan sänkyynsä omassa huoneessaan ja nappaa nallen kainaloonsa. Pusutellaan, halitellaan ja tyttö jää nallensa kanssa sinne yksin hurisemaan. Hän on aina unessa parissa minuutissa eikä yöllä tarvitse juuri koskaan nousta silittelemään. Näitä suositellaan usein vauvoille, mutta kyllä meillä näin isommallakin tämä toimii.

Joten kiitos Whisbear – ihmeellinen pieni nalle! Pelastit tämän äidin mielenterveyden!

Kommentit (10)

Reagoiko nalle myös liikkeeseen, vai vaan itkuun? Meillä neiti myös nousee usein istumaan, mutta ei yleensä itke.

Hei. Laitatko ohjeet miten tämä toimii? Käyttöohjeissa ei ollut Suomen sanaa. Jotaki kyllä ymmärrettiin ohjeista, mutta tämä ei mennyt päälle vaikka vauva itki…?

Onko sulla nalle vai se lintu? 🙂 Ootteko saaneet jo toimimaan?

Tuntuuko humina jotenkin fyysisesti vai kuuluuko pelkkä ääni? Uniongelmia täälläkin, mutta lapsi on kuuro, elj pelkästä äänestä ei olisi apua. Mietin että tasainen värinä tms. saattaisi kuitenkin auttaa…

Valitettavasti vain humisee :/

Mistä ostitte nämä?

Niiden nettisivuilta tai esim vauvatalo Johanna. Mä ostin lapsimessuilta 🙂

Kiitos tästä postauksesta.
Tästä inspiroituneena sain pienen toivon kipinän meidän 5v. huonoihin öihin, marssin ostamaan tuon humisevan nallen, kyllä kirpaisi hinta, mutta jo nyt 5 yön jälkeen ei kaduta pätkääkään tuo summa!
Meillä siis ollut ongelmana heräily, varsinkin alkuillasta/yöstä. Nyt tuo karhu aloittaa saman tutun ja turvallisen huminan johon poika iltaisin nukahtaa, ja näin ollen univaiheesta toiseen siirtyminen käy helpommin.
Eli toimii siis ainakin meillä jopa 5-vuotiaalla.

Hei ihana kuulla, että teillä toimi! Parempia öitä sinne ♡

Pääosin ääniin. Tosin ei meidänkään neiti itke yöllä vaan jtn ähisee vissiin niin lähtee päälle 🙂 Joskus vaan huomaan, että se nalle käynnistyy siellä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X