operaatio äiti - Banneri

Uusivuosi on saapumassa kovaa vauhtia ja netissä kuhisee kunnon keskustelu rakettien suhteen. Rakettien ampuminen on kivaa, niitä on ihana katsella, mutta voittaako huvi tässä tapauksessa järjen vai pitäisikö asian joskus mennä toisinpäin?

Raketit kuuluu ammattilaisille 

Olen jo lapsesta asti pelännyt raketteja. Pelkäsin lapsena monia asioita ja etenkin sellaisia, jotka eivät periaatteessa ole meidän hallittavissa. Raketti on käytännössä räjähde, joka taas huutaa itselleni sitä, että se ei kuulu sellaisen käteen, joka ei ole asian suhteen ammattilainen. Rakettien varomaton käyttö voi olla vaarallista itselle sekä myös ympäristölle.

Rakettikeskustelu lähti hienosti nousuun, kun kauppiasveljekset Kalasataman Redistä päättivät jättää rakettien myynnin tänä vuonna väliin. Tunnen suurta iloa tästä aloitteesta ja toivon, että moni kauppias seuraa perässä. Seuraan noiden kahden veljeksen etenemistä alalla todella ylpeydellä muistelleen yhteisiä työaikojamme. On mahtavaa nähdä, että joku nousee kaupanalalla ja pystyy näin suuresti vaikuttamaan asioihin. Usein kaupassa työskentelyä väheksytään liikaa, vaikka sen kautta pääsee myös ottamaan osaa ympäristöämme koskeviin asioihin, kuten nyt nähdään.

Vain yksi tai kaksi näytöstä kaupungilta

Itse koiranomistajana olisin tyytyväinen, jos rakettien myynti loppuisi kokonaan ja joka kaupungissa järkättäisiin ennemmin ammattilaisen tekemä näytös. Niitä voisi olla yksi lapsiperheille ja yksi puoliltaöin. Osa voisi katsoa raketteja ihan vain televisiostakin. Uskon, että tällä olisi aivan valtava vaikutus ympäristön kuormitukseen ja saasteen määrään.

Raketit on tosiaan kauniita, mutta itselleni riittää vähempikin. En ole yhtenäkään vuonna itse raketteja ostanut enkä tule ostamaan.

Raketeista on muutakin haittaa

Syitä rakettien järkevyyden kyseenalaistamiseen on muitakin. Tiesittekö kuinka paljon silmävammoja, palovammoja ja tulipaloja ne aiheuttaa joka kerta? Tiesittekö kuinka paljon tulee turhia hälytyksiä typeryyksissä ammutuista hätäraketeista? Tiesittekö kuinka paljon yhteiskunnan varoja ja resursseja tuhlataan vuoden vaihtuessa uuteen? Liikaa, liikaa, liikaa.

Eikö uusi vuosi voisi alkaa aina ajatuksella, jossa halutaan sen uudenkin vuoden todella koittavan? Ei kukaan juuri puhjenneen taimenkaan päälle kaada myrkkyä, vaan ottaa sen vastaan hoivaten. Jos asioista ei pidä huolta, ne tuhoutuu ja yhtäkkiä ei olekaan enää mitään mistä pitää huolta. Joten olisiko se niin kamalaa, jos raketit lähtisi ilmaan ammattilaisten käsistä säännöstellen? Eikö tässä asiassa voisi tulla puolitiehen vastaan?

Kävin allekirjoittamassa aloitteen asian puolesta. Käyhän sinäkin, jos olet samalla kannalla kuin minä.

Kommentit (8)

”Tiesitkö kuinka paljon yhteiskunnan varoja ja resursseja tuhlataan vuoden vaihtuessa uuteen”. Jos oikeesti tässä vaan menis rahaa niin rakettien myynti ois loppunu jo ajat sitten. Viidessä päivässä raketteja myydään 1-2 miljardia. Siitä tulee valtiolle aika paljon tuloja arvonlisäveron ja työtekijöiden verotuksen kautta.

Minusta tuo on epäreilua niitä kohtaan, jotka osaavat ampua raketteja turvallisesti ja asiallisesti. Ei alkoholiakaan kielletä vaikka se aiheuttaa paljon enemmän haittaa kuin kerran vuodessa paukuteltavat raketit. Minullakin on eläimiä, kissat eivät välitä paukkeesta mitään ja koiralla kun on hermot kunnossa niin sen kanssa voi käydä kävelyllä, vaikka raketti räjähtäisi metrin päässä.
Mutta rakettien myyntiä pitäisi rajoittaa yhteen tai kahteen päivään sekä antaa vaikka suojalasit ilmaiseksi kaupan päälle kaikille ostajille. Ei se tietenkään meinaa että niitä käytetään mutta harva niitä kuitenkaan haluaa ostamalla ostaa.

Onhan noita tosiaan muitakin parannusehdotuksia olemassa 🙂 kuten hienosti toit tässä esille.

Ite en pidä kauheen pahana tätä kerran vuodessa tapahtuvaa ilotulittelua. Itse voisin allekirjoittaa kansalaisaloitteen ”alkoholi vain ammattilaisille”. Suurin osa näistä vahingoista mitä uutena vuotenakin tapahtuu, tapahtuu juuri alkoholin vaikutuksen alaisena.

Ymmärrän 🙂

Mutta maapallo jossain vaiheessa jättää uusiutumatta. Se on argumentti, jolle ei ole kumoavaa lausetta.

Maapallon uusiutumisargumenttia ei ehkä kannattaisi käyttää tässä yhteydessä monilapsisen perheen, joka tykkää matkustella lomalle lentäen, asuu Helsingin keskustassa mutta tykkää käydä ostoksilla omalla autolla, ei sen kummemmin kannata luomutuotteita, syö lihaa, ja pääharrastuksena on lasten vaatetuksen päivittäinen uusiminen. Muutoin kyllä olen aika lailla samaa mieltä.

Niin, että on kaksi vaihtoehtoa maailmassa? Tuhoa pallo tai elä täysin ekosti? Muistathan, että jokainen teko ympäristön eteen on tärkeä? 🙂 Ja melko erikoiset heitot sulla argumenttina, mutta tarkoitus olikin varmaan provota. Ymmärrän kyllä, että toiset tykkää raketeista ja en teilaa suakaan, vaikka luomuilun ja ekoilun ohella niistä nauttisitkin. Se oli vain yksi pointti tässä asiassa. Ihanaa uutta vuotta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X