operaatio äiti - Banneri

*kuvien vaatteet SAATU / Metsola

 

Vauva kuolaa, kitisee, ei syö, lämpöilee ja vaipan sisältökin ehkä viittaa siihen.. onko ne nyt vihdoin ne kuuluisat hampaat? Hampaat on ehkä se yleisin asia, jota syytetään kaikesta poikkeavasta heti vauvan käytöksen muuttuessa.

”Hampaat tulossa.. jo neljättä kuukautta.”

On hauskaa seurata äitien keskustelua vauvojen hampaiden kasvusta. Niitä odotetaan kuin kuuta nousevaa ja tuntosarvet värähtää pienestäkin niihin liittyvästä merkistä. Hampaita myös syytetään huonoista öistä sekä päivän kitinöistä. Hauskinta tässä on se, että tämä sama hampaiden tulo kestää monella kuukausitolkulla. Jossakin vaiheessa vanhempi itsekin alkaa miettimään kuinka kauan voi kaikesta syyttää tuota pientä pirullista suuhun puhkeavaa nysää ja siinä samassa se pieni valkoinen piste pilkistääkin ikenen keskeltä.

Hampaat. Niitä tosiaan odotetaan. Moni vanhempi haluaisi välttää niiden tuomat sivuoireet ja taputella ohi hampaiden kasvatukset. Hampaat, jotka voivat aiheuttaa kivuliaita hetkiä imetyksessä ja muutenkin, koska niitä on vain niin hauska kokeilla joka paikkaan. Esimerkiksi äitin pohkeeseen.

Älä unohda herra hakkaraisia

Hampaiden mukana tulee suuri kasa vastuuta, koska niistä on pidettävä huolta. On haettava vertaistukea hammastablettien eli herra hakkaraisten aloittamiseen. ”Entä, jos se tukehtuu siihen?” Älä huoli.. ei tukehdu. Alkuun voi antaa vain 1/4 tabletista, jos jännittää. Se on kuitenkin suussa helposti sulava sekä murtuva, joten itse olen antanut niitä ihan hyvillä mielin heti hampaiden puhjettua. Hakkaraisten lisäksi on kaivettava neuvolasta saatu ilmaishammasharja esiin hyvästä piilosta ja aloitettava siihen totuttautuminen. Helpommin sanottu kuin tehty. Hampaiden pesu vauvan kanssa on kuin yrittäisi saada harjaa 8 lonkeroisen mustekalan suuhun.

Vuosikas vailla hampaita

Hampaat aiheuttaa PALJON aloituksia vauvaryhmässä ja nyt käytännössä omistan tämän kirjoituksen etenkin niihin. Olen päätynyt tilanteeseen, joka on aika mielenkiintoinen. Nimittäin vauva on jo yli vuoden vanha eli taapero, mutta hänellä on suussaan NOLLA hammasta. Tämä asia joskus naurattaa, joskus hämmentää ja pääosin ihmetyttää. Onkohan kuinka yleistä, että taapero on vielä ilman hampaita vai onko tässä syytä pelätä hampaattomaksi jäämistä? Tuskin sentään..

Noh ehkä ne naskalit sieltä jonain päivänä puhkeaa tekemään elämästä vielä asteen työläämpää ja hymystä suloisemman. Missä iässä juuri sun lapsilla on hampaat puhjenneet? Onko lukijoissa muita outolintuja, joiden taaperoilla hammasrivi on tyhjää täynnä?

Kommentit (24)

Meillä molemmilla lapsilla tullut ekat hampaat pareittain 3-4kk iässä. Mulla tullut myös ekat 3kk iässä.

Meillä pojalla puhkesi eka hammas 9 kuukauden iässä ja 1v tarkastuksessa oli kaikki muut hampaat paitsi takimmaiset poskihampaat. Eli hampaat voi tulla myös ihan rytäkällä kun ovat tullakseen 😀 onneksi meillä meni tosi kivuttomasti tuo hampaiden tulo vaikka varmasti on ikenet kutisseet tuon kolmen kuukauden aikana kovasti.

No oho 😀 Käyköhän meilläkin noin…

Meidän pojilla ekat hampaat puhkesivat 4 kk:n ja 8 kk:n ikäisinä, mutta poikien pikkuserkulla eka hammas tuli lähempänä 2 vuoden ikää!

Oho tulipa myöhään!

Meidän esikoisella tuki eka hammas vasta 1v3kk iässä. Vuoden iässä oli hammashoitajan tarkastus, joka neuvoi varaamaan lääkärille ajan tarkastukseen jos hampaita ei ole tullut 1v3kk ikään mennessä. Niin me varasimme ajan, ja lääkäri sanoikin että hammas oli juuri tullut hieman näkyviin. 🙂 nyt 6v eikä ollenkaan liiku mikään hammas, vaikka samanikäisillä kavereilla hampaat vaihtuu.
Juuri ihastelimme niitä yksivuotis kuvia, se hampaaton hymy on valloittava!

Se on kyllä valloittava 🙂

Meillä hampaiden puhkeaminen oli hidasta ja syynä immuunipuutos. Siinä yhtenä oireena on poikkeava hampaiden kehitys. Varaa aika hammaslääkäriin ,hyvä tarkistaa että siellä niitä on tulossa. Joskus voi käydä niinkin ettei niitä siellä ole edes tulossa. 13kk taisi olla raja jos ei yhtään hammasta ole ,hyvä käydä kattomassa että kaikki kunnossa. 😊

Kiitos tiedosta!

Meidän esikoisella puhkesi ensimmäiset hampaat vähän vajaa 1v ikäisenä vasta, pitkään oli vain ne ensimmäiset kaksi sen jälkeen suussa. Kuopuksella sitten ihan varkain ilmestyi ekat hampaat suuhun jo 7kk ikäisenä, emmehän niitä osanneet odottaa. 🙂

Suloinen taapero teillä!

Voi kiitos ♡

Meidän kuopuksella tuli kans ekat hampaat vajaa 1v. Alko välil käydä jo hermoon kaikki asiantuntevat täti-ihmiset, jotka oli 5kk iästä alkaen kommentoinu, että aa vauva laittaa kaiken suuhun, hampaat tulossa. Tai vauva kuolaa, nyt kyl hampaat puhkee😅🙈

Perus 😀 haha ja silti ei näy vaan… 🙂

Muistan, että esikoisen vauvanerhossa oli vauva, jolla oli kolmekuisena kolme halmasta, nelikuisena neljä ja viisikuisena viisi…
Meillä ei vauvalla ollut silloin vielä yhtään.

Muutenkin meidän lapsille ovat hampaat tulleet verraten myöhään, noin puolen vuoden kohdalla kaikille.
Maitohampaat ovat vastaavasti myös vaihtuneet hitaasti rautahampaisiin. Kuudesluokkalainen vaihtaa nyt niitä samoja hampaita, joita luokkakaverit vaihtoivat toisella ja kolmannella luokalla 🙂

Meillä on suvussa myös geneettinen alttius hammaspuutoksiin. Meidän lapsiltakin puuttuu pysyviä hampaita ja onpa ollut vastaavasti myös ylilukuisia hampaita poistettavaksi. Eli vähän kaikkea poikkeamaa. Joten mahdollista toki sekin, ettei hampaita joka koloon tule laisinkaan.

Oon ymmärtänytkin, että hammasjutut tosi herkästi periytyy!

Heippa!
Tiesitkö, että jos 13kk ikään ei hampaita ole puhjennut, olisi hyvä tarkistaa asia hammaslääkärillä 😊
T. Suuhygienisti

Me kävimme vanhemman sisaruksen hammastarkastuksessa kun pienempi odotteli hampaitaan ja hammashoitaja sanoi asiaa kysyessäni, että puolitoistavuotiaana voidaan sitten ihmetellä, jos ei hampaita näy.

Meillä esikoinen sai ekat kaksi hammastaan viikko ennen yksivuotispäivää, kuopus ollessaan vuoden ja kaksi kuukautta. Myös mies on saanut ensimmäisen hampaansa yli yksivuotiaana, eli ehkä tämä on perinnöllistä.

Joo hammasjutut helposti periytyy 🙂

En, mutta kiitos tiedosta!

Nyt oli pakko kommentoida, meidän esikoisen eka hammas puhkesi 5,5kk iässä kun taas toinen lapsi oli 1v2kk kun sai ekan hampaansa 🙂 Nyt täällä jännitetään miten käy kolmannen hampaiden kanssa.

Näin ne on erilaisia 🙂

Mun tytär sai ensimäisen hampaan just kun täytti 1v eli kyllä ne hanpaat tulee ihan omaa tahtia 🙂

Joo niinhän se varmasti on 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X