operaatio äiti - Banneri

Viime vuosina on puhuttu paljon lasten synttärijuhlista ja niihin liittyvistä lahjapaineista. Suomeen on vihdoin rantautunut uusi trendi, jossa jokaisen ei tarvitsekaan tuoda lelua juhlasankarille, vaan pelkkä pieni rahasumma riittää. Oma esikoinen sai ensimmäisen kutsunsa juhliin, joissa käytetään fiverparty ideaa.

Taasko sitä rahaa kerjätään?

Moni voi nopeasti ajatella, että taasko sitä rahaa vain kerjätään ja eikö mistään perinteistä pidetä kiinni. Suomalaisille tuntuu olevan jotenkin iso kynnys pyytää rahaa sen ison lahjavuoren sijaan, vaikka lopulta eihän sillä pitäisi olla väliä tuoko osallistuja 5 euroa yhteiseen pottiin vai esimerkiksi 9 euron lahjan. Sen lisäksi fiverpartyn taustalla on hyvä sekä järkevä ajatus.

Maailma hukkuu jo krääsään

Nykymaailma hukkuu roskaan ja krääsään, jota ihmiset kantaa kassitolkulla kaatopaikoille ei maatumaan. Ostetaan, ostetaan ja nostatetaan kulutushysteriaa. Kaapit pursuaa tavarasta, mutta aina voi ostaa jotain lisää, koska joku on halpaa tai koska se on vain kivaa. Onhan sekin ihana ajatus, että lapsi kutsuu partyihinsa 15 kaveria ja ne kaverit tuo värikkäitä, rapisevia sekä jännittäviä paketteja sylillisen. Voi sitä lapsen riemua, kun saa perhoset vatsassa avata erilaisia paketteja. Tässä kaikessa on kuitenkin varjopuolensa ja se on juurikin se, että lahjojen mukana tulee myös paljon sellaista, mitä ei välttämättä tarvitse ja joka päätyy lojumaan sinne kaatopaikalle nopeasti tai tarpeettomana nurkkaan.

Vanhempi voi opettaa parempia valintoja

Mutta pettyykö lapsi siihen, että lahjoina putoilee euroja eikä kutkuttavia paketteja? Se menee varmasti juuri niin kuin me vanhemmat lapsia opetetaan. Halutaanko me opettaa se kulttuuri, jossa juhlat järkätään sen pakettivuoren takia vai se, jossa pääasia on kavereiden kanssa vietetty yhteinen aika? Eihän se lapsi jää paitsi mistään, vaan juhlien jälkeen se yhteinen potti otetaan mukaan ja valitaan lapsen kanssa yksi vähän isompi lahja kaupasta. Se lahja, jota on toivottu hartaasti sekä varmasti leikitään rakkaudella. Me vanhemmat lopulta määritetään paljon siitä tuleeko ne perhoset lapsen vatsaan tavaravuoresta vai siitä hartaasti toivotusta isommasta paketista.

Hyvästi lahjapaineet kavereiden kesken

Synttäreihin liittyy tosi paljon myös paineita lahjojen osalta. Suomessakin erot palkkatasoissa on suuria ja siellä synttäreillä voi olla lapsia todella hyvätuloisesta perheestä sekä myös sellaisesta perheestä, jossa lasketaan joka penni. Niitä kiusallisia hetkiä syntyy, kun viisi lasta tuo jonkun uusimman hittilelun ja yksi tuo sitten ne värikynät. Lapset elää tosi usein vähän liikaakin ilman filtteriä ja se ikävä kommentti niistä värikynistä voi lipsahtaa ihan kenen tahansa huulilta, vaikka joku toinen olisikin lapsensa kasvattanut kunnioittamaan lahjaa kuin lahjaa. Jos jokainen tuo esimerkiksi 5 euroa tai laittaa sen vitosen mobilepaylla, jää paineet pois ja lapset pystyy keskittymään vertailun sijaan toisiinsa ja niihin juhliin.

Itse uskon, että fiverparty on vihdoin se trendi, joka vapauttaa vanhemmat pyytämään krääsävuoren sijaan pientä summaa samaan kasaan. Vai mitä itse ajattelet asiasta?

Kommentit (12)

Hei.

Me vietettiin 4v. kaverisynttäreitä talvella pulkkamäessä ja kutsuun kirjoitettiin ystävällisesti että ”läsnäolo ja iloinen mieli ovat päivänsankarin mieleen, lahjoja sankari ei toivo”. Tarjoiluina paistettiin laavulla makkarat ja juotiin kahvit/lämpimät kaakaot/mehut. Lisäksi oli kasvistikkuja joita sai napostella. Oli todella hyvät synttärit, touhua riitti eikä aikuistenkaan tarvinnut pönöttää 😉

Isomman neidin synttärit pidettiin samalla ”lahjattomalla” periaatteella läheisellä heppatallilla jossa naapurin teinityttö opasti vieraille ponin hoitoa ja lopuksi kaikki pääsivät pienelle poniratsastuksella. Tarjoiluina evässämpylät ja pillimehut. Todella kivat ja mieleenpainuvat synttärit pikkurahalla ilman stressiä.

Ensitalvena sunnitteilla ainakin pilkkisynttärit 🙂

Mä oon 20-vuotias, ja kun olin nuorempi ja pidin kaverisynttäreitä, sain usein lahjaksi 5-10e.
Mulla on 9 sisarusta ja ollaan kaikki viety monesti synttärilahjaksi juurikin pieni summa rahaa ja vaikka karkkipussi.
Toinen yleinen lahja oli antaa lahjakortti Spice Ice jäätelöpaikkaan.
Olin ite tyytyväinen rahalahjaan ja kun sai useammalta 5e, sai ite ostaa summalla mitä halus, ratsastustunnin tai mieleisen tavaran. Mun nuorin pikkusisko joka on nyt 9v, vie kavereille monesti rahasumman.
Mun mielestä loistava idea, vaikka reilu kymmenen vuotta sitten sillä ei mitää nimeä ollutkaan ja samaa harrastin silloin jo! 😀

Jos ei halua hukkua tavaraan niin eikö voi vain pyytää ettei lahjoja tuotaisi? Ihan hyvin sille lapselle voi opettaa myös sen ettei aina tarvitse saada mitään kun juhlii esim. omia synttäreitään.

Toki 🙂

Tämähän on kuin pääsymaksu synttäreille. Itse suosisin kierrätyslahjoja mielummin.

Kuten lahjaankaan, rahaan ei myöskään ole velvotteita. Myös kortti on hyvä lahja lapselle 🙂

Rahan vieminen on kuin pääsylipun ostaisi: vitosella bileisiin, käykö mobilepay, kun mulla ei ole käteistä?

Ilmiöhän ei ole ihan uusi. Kymmenen vuotta sitten se eli jo meilläpäin. Silloin kutsuun kirjoitettiin lapsen toive, esimerkiksi joku vähän isompi lego, jota tavoittelee. Vieraille annettiin toivomuksena mahdollisuus osallistua tämän unelman toteuttamiseen kolmelle eurolla lahjapaketin sijaan.

Vaarana on, että kilpavarustelu ryöpsähtää käsistä silti. Sen rahan lisöksi tuodaan kuitenkin se paketti tai karkkipussi tai jotain muuta.

Jos lähtökohtana on luonnonsuojelullinen ajatus, voidaan syntymäpäiville miettiä myös mallia, jota ystäväni käytti (tosiaan yli kymmenen vuoden takaa tämäkin). Heidän lastenkutsuilleen lahjaksi tuotiin yksi pikkuauto vieraan omista varastoista. Lahjan eahallinen arvo ei ollut suuri, mutta tunnearvo sekä antajalle että saajalle oli ihan toinen, kuin uudessa autossa.

Minusta tämä ei istu suomalaiseen kulttuuriin. Sukulaisilta voi ehkä jopa mennä läpi mutta kaverisynttäreillä ei. Mielummin pyytää vaikka karkkia lahjaksi jos ei halua tavaroita.

Musta se ei ehkä oo istunut, mutta on hyvä tuleva muutos! 🙂

Mä itse ajattelen, että tää on ihan sairaan hyvä trendi jonka pitää ehdottomasti levitä suomeen ja jatkua pitkään! Meillä on esikoiswn synttärit tulossa kuukauden päästä ja nyt jo ahdistaa se tavaran määrä ja kuinka paljon krääsää ja turhaa tavaraa sieltä tulossa mikä jää nurkkiin pyörimään sen tunnin leikkimisen jälkeen. Oon monesti itse miettinyt kutsuun kirjoittamista, että saa muistaa pienellä summalla jos haluaa, mutta en vaan oo kehdannut. Ehkä nyt vihdoin kehtaan!

Kehtaat! Pistät sinne, että vietätte fiver party juhlia jne niin ihmiset voi sit halutessaan googlettaa koko jutun idean samalla 🙂 En usko et on ongelma kellekää!

Onpa ihania ideoita!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X