operaatio äiti - Banneri

Mustasukkainen puoliso on se, mitä ihmiset vähiten rinnallensa haluaa. Mustasukkaisuus on leima, jota moni kavahtaa kauhusta. Silti yllättävän moni tuntee vahvojakin mustasukkaisuuden tunteita. Yksi niistä olen minä.

Mustasukkaisuus on muutakin kuin kontrollia

Mustasukkaisuus ei välttämättä tarkoita sitä, että sitä haluaa hallita toisen elämää. Se ei myöskään tarkoita välttämättä sitä, ettei luottaisi omaan puolisoonsa. Itse luotan kumppaniini esimerkiksi täysin. Usein mustasukkaisuus mielletään sairaalloiseksi stalkkaamiseksi, toisen kontrolloimiseksi ja oman tilan syömiseksi. On varmasti ihmisiä, jotka haluaa eristää kumppaninsa pois muusta maailmasta ja lukea jokaisen viestin, joka puhelimeen kilahtaa. Ja tämän takia mustasukkaisuus leimataan rankalla kädellä eikä siitä uskalleta puhua ääneen.

Mustasukkaisuus voi olla myös epävarmuutta

Tiesitkö, että usein mustasukkaisuus juontaa juurensa paljon pidemmälle kuin kontrollinhalu tai epäluottamus. Se kumpuaa oikeastaan yleensä mustasukkaisen ihmisen tuntemuksesta itseensä. Se voi olla epävarmuutta esimerkiksi omasta ulkonäöstä tai mistä vain. Omalla kohdalla mustasukkaiset ajatukset liittyy omaan huonouteen ihmissuhteissa. Olen aina ollut se vähän tylsä ihminen, joka on tavallaan liian totinen ja jopa oikeasti synkkä. Suurinosa ympärillä olevista ihmisistä on avoimia, iloisia ja osaa antaa ihmissuhteeseen positiivista energiaa. Energiaa, jota taas minä syön ihmisistä. Tunnen siis valtavaa huonommuuden tunnetta itsestäni ja siitä millainen olen. Sattuu jotenkin henkisesti nähdä oma kumppani nauttimassa elämästä muiden kanssa, koska en osaa itse tarjota samaa. Samalla olen myös todella onnellinen itselleni rakkaan ihmisen onnesta ja hyvästä olosta.

Ihmissuhdehaasteet saa tuntemaan kateutta

Mustasukkaisuus on siis myös ristikkäisiä tunteita. Samaan aikaan tunnettua ylpeyttä sekä onnea toisen puolesta, mutta myös häpeää ja vihan tunnetta itseään kohtaan. Voin rehellisesti sanoa, että itsellä tämä liittyy itsevarmuuden puutteeseen ihmissuhteissa. En näe itseäni vahvana tai hyvänä, vaan ennemmin taakkana. Se synnyttää ajatuksia, jotka huutaa päässä rumalla äänellä, että oman kumppanin olisi parempi olla sen kanssa, joka saa hänet nauramaan.

Pahimmillaan sitä ajaa läheiset pois

Mustasukkaisuuden huono puoli on se, ettei ihmiset yleensä ymmärrä sitä. Se näyttäytyy toiselle oudosti eikä välttämättä kerro taustaa sille pelolle. Pahimmillaan mustasukkaisuus on käytösmalli, joka ajaa läheiset pois ja sitä huomaa olevansa lopulta yksin.

 

Kun henkinen kipu tuntuu fyysisenä

Yhdistäpä nyt tämä itsevarmuuden puutos ja erityisherkkyys toisiinsa, joita kannan arjessa mukana. Luottamus siihen, että oma kumppani on tässä syystä katoaa, kun katsoo tämän iloa muualla. Erityisherkkyys taas tekee henkisestä kivusta fyysistä eikä sen kanssa ole helppoa elää. Kun ajatukset risteää päässä, syntyy solmu ja tätä minä kutsun mustasukkaisuudeksi. En ikinä halua kuitenkaan olla se ihminen, joka estää omaa kumppania elämästä tai kokemasta asioita. Se ei silti tarkoita, etteikö jotkut asiat sattuisi jatkuvasti sisälle ja silloin mietin, että mikä helvetti mussa voi olla vialla. Miksi näin tavallinen asia voi aiheuttaa sellaisen tunteen?

Mustasukkaisuus ei ole ilkeyttä

Haluaisin kirjoittaa voimaannuttavia asioita postauksen loppuun ihmisille, jotka tästä kärsii, mutta en taida osata. Halusin kuitenkin tuoda esiin sen puolen, että mustasukkaisuus ei tarkoita sitä, että sellaiset ihmiset olisi ilkeitä tai julmia. Joskus tuon tuntemuksen taustalla asuu kipu, jota ei saa sammutettua, vaikka kuinka yrittää. Toki sitä voi hoitaa, mutta kuka olisi tarkoituksella rikki?

Kommentit (3)

Itselläni ei ole pysyviä ystäviä, onnistun ne karkoittamaan vakavuudellani ja olen varsin kotihiiri mikä ei ole omiaan kaverisuhteille. Parisuhteessa itse kaipaan toiselta mustasukkaisuutta (sitä terveessä määrin; ei siis mitään kiihkeää huutodraamaa) tunteakseni minulla olevan hänelle suurempi merkitys. Kuitenkin varmuudellani luon usein niin vahvan olon kumppaniin, ettei hän koe tarvetta olla ”epävarma” ja siksi mustasukkainen.. eli kiertorata päätyy minuun. Miksi haluaisin toisen olevan epävarma luodakseni varmuuden omasta erinomaisuudestani juuri hänelle ja näin kokea, että en ole korvattavissa. Sitä olen ollut kaikissa ystävyyssuhteissa juuntaako se juurensa sieltä ?!?

Olen onnellinen kun kumppani luottaa minuun täysin ja saa kokea sitä loistoaan ilman turhia epäilyjä, mutta samalla jotenkin koen olevani korvattavissa… hankala yhtälö.

Kuten aina nautin Anette blogistasi ja arvostan rohekuttasi jakaa maailmaasi muille.

Olipa pysäyttävää lukea tästä aiheesta teksti, joka voisi olla itseni kirjoittama. Tuon kaiken epävarmuuden, eritysherkkyyden, huonommuuden tunteen ja mustasukkaisuuden takia mulla ei ole ollut ystäviä teinivuosien jälkeen. Käteen jäi katkeruus ja halu olla olematta enää ikinä ”se raskas ystävä” – kevyempi kantaa hautaan jne.

Kirjoitat juuri kuten minä. Mullakaan ei ole jäänyt pysyviä ystäviä. Jotenkin aina karkotan kaikki :/

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X