operaatio äiti - Banneri

Lika. Lika. Lika. Likaiset ja siivottomat lapset. Niin siis mulla. Ainakin keskustelupalstojen mukaan. Niin ne siellä sanoo, että mun lapset näyttää siivottomilta. Myönnän, en syyllisty ja tiedän. Meidän lapset on joskus likaisia, koska liassa ei ole mitään pahaa.

Ekan lapsen kanssa siivosin hysteerisesti

Joskus ekan lapsen kanssa olin vähän hysteerinen. Pesin tutin jokaisesta hipaisusta ulkomaailmaan ja pidin kodin super puhtaana. Pelkäsin hiekkaisia sormia suussa ja likaa paidassa. Yritin pitää lapsen siistinä sekä puhtaana. Ajattelin, että hyvin huolehdittu lapsi on aina puhdas eikä koskaan millään tapaa likainen. Kielsin mudassa pyörimisen, lätäkössä hyppimisen ja aivan kaiken. Yritin opettaa, että lapsen täytyy pysyä puhtaana ja lika on pahasta.

Nyt lapsia on kolme. Maailmankuva lian suhteen on muuttunut tosi radikaalisti. En todellakaan enää hermoile sitä onko paidassa joku tahra juuri ruokailun jälkeen tai leikkiikö lapset mudassa ulkona. Lika kuuluu osaksi lasten elämää.

Lian välttämisessä enemmän haittoja kuin hyötyjä

Uskon itse siihen, että liiallinen lian välttäminen voi oikeasti olla vähän jopa haitallista. Haitallista siihen nähden miten lapsella kehittyy vastustuskyky. Voin toki olla aivan väärässä, mutta seuraavien lapsien kohdalla olen käyttänyt ihan uudenlaista taktiikkaa. Jätin alusta asti tuttien huuhtomiset pois ja ylettömän siivoomisen. Opettelin myös nauramaan, jos lapsi maistoi hiekkaa, vaikka samalla muistutin, ettei se ole ruokaa. Koen, että meidän lapset on aika usein terveenä ja vähän harvemmin saavat mitään kiertäviä tauteja. Voihan se aina tuuriakin olla.

Tahra vaatteessa ei kaada maailmaa

Puen lapsia tosi kauniisti kyllä, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö lapset saisi leikkiä liassa. En varo vaatteita ulkomaailmassa tai kiellä heitä tekemästä asioita vaatteiden takia. Lapselle on tärkeää päästä toteuttamaan itseään ulkoympäristössä ja siksi osa lapsista rakastaa lätäköissä hyppimistä esimerkiksi. Tiedostan, että joskus videoilla instagramissa lapsilla näkyy likaiset vaatteet, mutta en häpeä sitä, koska videot kertoo arjesta ja siitä, että eletään hetkessä. Jos ollaan juuri rymytty metsässä, saattanee paidan etumus olla kurassa. Mitä sitten?

Kilo likaa päivässä pitää lääkärin loitolla. Eikö?

Kommentit (16)

Useasti olen miettinyt että lapsesi ovat likaisen ja ei huolitellun näköisiä.
Todenäköisesti olen väärässä, mutta näin netin välityksellä sellaisen kuvan saa kun lapset esiintyvät kuvissa hiukset auki ja takkuisen oloisina.

On totta että liialinen puhtaus voi olla myös haitaksi vastustus kyvylle.Näin itse myös uskon. mutta on lapsen perusoikeus olla siisti ja huolitellun oloinen ja ennenkaikkea puhdas.
Nämä perusasiat kun opitaan jo pienestä pitäen niin ne pysyvät aikuisuuteen saakka.

Kuten nimetön tuossa sanoikin niin sotkua saa tulla, mutta edellytyksenä että siivotaan heti pois. se ei sitä sano etteikö lapset saisi elää ja rymytä vaikka siistejä olisivatkin.

Oi, allekirjoitan tämän!
Mä olin ensimmäisten lasten kohdalla myös hysteerinen siivoilun suhteen; Desinfioivaa pesuainetta, lattioiden päivittäistä pesua, joka tahran jälkeen vaatteiden vaihtoa ja hassusti myönnän ajatelleeni että niin KUULUU tehdä. Usein mä ajattelin ”Pitää olla puhdas, jos joku näkee..” ja tämähän koski kaikkea vaunuista lasten paidanhelmoihin sekä kodin pintoihin, seiniin, ovenkarmeihin.. Jopa kotioven ulkopuoleen. Ylettömän siisteyshulluuden ansiosta väsyin, tunnistin väsymykseni ja koen eheytyneeni. Meillä siivotaan usein edelleen, lasten vaatteet vaihdetaan paristi päivässä ja kädet pestään just niinkuin kuuluu.. Mutta kyllä me tasan hypätään kuralätäköissä nauraen koko perhe ja kävellään suklaat suun ympärillä kaupasta kotiin aivan rauhassa. Enää ei säästellä vesivärejä tai despata tutteja. 😀 Naurua, iloa ja hetkessä elämistä se lapsuus pitää olla.. Ja mielellään vanhemmuuskin!

Se on ihanaa kun ite oivaltaa jotain ja sitten heittäytyy 😀

Juurikin näin.
Eikös siinä yhdessä seinätaulussa lue Boy – noise with dirt on.
Tämä kyllä pätee meidän tyttöönkin. Miehen kanssa hymisteltiin kun haettiin tyttöä päiväkodista ja muut tytöt kyykkivät kiltisti lätäkön laidalla, niin meidän tyttö oli keskellä lätäkköä täyttämässä sankoaan.
Ja vielä nyt koululaisenakin haluaa laittaa kurahaalarin, jotta voi leikkiä lätäköissä.
Taitelijalla on väriä milloin missäkin, ja ruokalistakin saattaa löytyä paidasta, mutta se on vaan elämää.
Alkuun itseä harmitti kun uudet vaatteet olivat heti likaisena, mutta siihenkin on tottunut (ja ostan usein käytettyä) . Onneksi tyttöä itseään ei tahrat harmita.

Ihana asenne teidän lapsella 🙂

Pöh. Lika kertoo siitä et vanhemmat ei ole turhan tarkkoja ja lapset saa leikkiä ja puuhata melko vapaasti. Joskus aamuisin hävettää kun vien lapsia hoitoon ja totean että ne aamusta laitetut puhtaat vaatteet näyttää viikon pidetyiltä. Koska lapset ovat omatoimisia, syövät aamupalaa, touhuavat samalla muuta ja pesevät hampaat tahna roiskuen. Meillä on lisäksi koko ajan kotona likaisen näköistä (imuroin kuitenkin noin 1-2 krt vko), koska meillä asuu pitkäkarvaisia koiria jotka tuo puoli metsää mukanaan sisään. Eli lika kertoo täydestä ja hauskasta elämästä, ainakin meillä 🙂

Samaa mieltä!!

Meillä asuu kans sellasia sottapyttyjä, että saa niille aina sanoa, että joku niitä säikähtää ja luulee vielä peikoksi, jos eivät nyt käy naaman pesulla 🙂

Teidän lapset on todella söpöjä ja kauniita.. ja kuvat lapsista kertovat todellakin sen, että he saavat leikkiä,kauniista merkkivaatteista huolimatta. Kaikilla ei ole näin.
Tapaa liikaa niitä joiden lapset eivät saa kurassa leikkiä,kun haalarin ominaisuudet katoaa pesussa ja jälleenmyyntiarvo laskee.

Likaisia lapsiakin on monenlaisia.
On niitä, joilla on jugurttitahra paidassa aamupalan jälkeen ja niitä, jotka jo oikein haisevat pahalta pesun puutteessa.
On niitä, joiden naamalle on pihaleikeissä roiskinut kuraa ja niitä, joiden alusvaatteita ei ole kukaan muistanut viikkoon vaihtaa.

Köyhilläkin on varaa olla puhdas ja pukeutua ehjin vaatteisiin, tiesi vanha kansa. Olen asiasta samaa mieltä. Rakkautta on se, että jokainen lapsi pääsee pesulle kerran päivässä. Ja hyviin käytöstapoihin kuuluu, että kädet pestään ennen ruokailua ja sisälle tullessa. Myös kynsien alta. Samoin likaantunut kasvot pestään. Perusjuttuja.
Sotkua saa tulla, mutta ihmisenä elämisen lähtökohtana on se, että sotkut myös siivotaan

Näinhän se on 🙂 Mutta ei pidä miettiä hetken kuranassusta mitään pahaa. Se kertoo vaan, että lapsilla on ollut hauskaa.

Äääh. Jos lapsia pitää täysin puhtaana koko ajan niin sitä saa olla pyyhkimässä ja hinkkaamassa jatkuvasti. Jos päivitän storya niin päivitän sitä ihan vaan fiiliksen mukaan eikä se haittaa, jos siellä on hippu epätäydellisyyttä seassa. Aitoa arkea siis! Takuille ei voi mitään, niitä vastaan taistellaan, mutta ainakaan vielä en oo keksiny keinoa taltuttaa. Aamulla, kun harjaa niin takut on päässä parin tunnin kuluttua 😀 Lian, kun pyyhkii tulee naamaan hetkessä mutaa 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X