operaatio äiti - Banneri

Vuosia se itseltäkin otti, mutta vihdoin olen ymmärtänyt jotain tärkeää lasten ulkopukeutumisesta. Säät kylmenee aivan kohta ja on aika hankkia lämpimiä vaatteita. Suurin ongelma on, että vanhemmat sortuvat ostamaan vaatteet kasvuvaralla. Älä kuitenkaan osta liian isoa haalaria lapselle.

Vääränkokoinen haalari ei lämmitä

Pienet lapset kasvavat nopeasti. Suurinosa lapsista kasvaa yhden kauden aikana monia senttejä ja joskus käy niin, että vaatteet jää pieneksi kesken kauden. Moni yrittää hankkia ulkovaatteita ajoissa ja joutuukin arvuuttelemaan lapsensa kasvutahtia. Vielä useampi yrittää pärjätä samalla haalarilla esimerkiksi koko talvikauden. Sitä otetaan kasvuvaraa haalariin jopa enemmän kuin kannattaisi. Ulkovaatteiden tulisi kuitenkin olla sopivia, koska vääränkokoinen vaate ei lämmitä.

Liian pieni haalari haittaa liikkumista

Liian pientä haalaria ei monikaan valitse, vaan useammin valinta on liian suuri. Mistä tunnistaa liian pienen haalarin? Pyydä lasta seisomaan haalari päällään suorassa ja nostamaan kätensä kohti kattoa. Jos hihan suut valuvat liian alas kurottaessa, on haalari silloin hihoista liian lyhyt. Tämän jälkeen kannattaa pyytää lasta kyykistymään ja pyllistelemään haalarin kanssa. Jos haalari kiristyy pepun kohdalta liikaa, on se liian nafti liikkuvuuden kannalta. Itse yritän jättää haaruksiin noin kourallisen tyhjää tilaa, koska tämä on ollut aina toimiva apu koon arviointiin.

 

Älä pue lastasi säkkiin

Naftin haalarin pelossa ja kasvutahtia arvioidessa moni saattaa tosiaan taipua liian suureen haalariin. Liian suuri haalari ei lämmitä tarpeeksi, koska väliin jää paljon tyhjää tilaa. Liian suuri haalari on myös lapselle hyvin ikävä käyttää, koska liikkuminen on hankalaa. Menetkö itse ulos takissa, jossa hihat ovat liian pitkät ja takki itsessään roikkuu liian isona päällä? Luulen, että et, joten älä laita lastasikaan ulos säkissä.

Talvi kannattaa mennä kahdella haalarilla

Fakta on, että lapset kasvavat paljon ja hyvin harvoin talvikautta selviää yhden koon haalarilla. Alkutalveen kannattaa ostaa täysin istuva haalari ja sen jäädessä pieneksi, etsiä esimerkiksi käytettynä lopputalveen seuraava koko. Kesken talven löytyy jatkuvasti haalareita edullisesti, koska muillakin lapsilla jää ulkovaatteet pieneksi kesken kauden. Suosittelen, että jokainen ostaa lapselleen sopivan vaatteen mukavuuden takia eikä tässä ala säästämään. Itse suosin kirppareita lähes aina ja joka talvi olen löytänyt seuraavan koon todella edullisesti.

 

Haalari on sopiva, kun se ei kinnaa liikkuessa. Haalari on myös sopiva, kun se ei ole joka suunnasta rytyssä, kasassa ja pussita lapsen päällä. Pääosin lasten ulkovaatteet on suunniteltu istuviksi.

Kaikki vaatteet tai merkit eivät sovi kaikille

Joskus käy niin, että esimerkiksi pienemmän koon haalarissa ei riitä mitta hihoissa ja isomman koon haalarissa taas lapsi hukkuu asuunsa. Tällöin haalarimalli on väärä lapsellesi. Jokaisen lapsen kroppa on erilainen eikä kaikki vaatteet sovi kaikille. On hyvä tarkastella, että onko omalla lapsella pituus jaloissa vai selässä, onko lapsi siro vai vähän ehkä kooltaan isompi. Eri merkit valmistavat erityyppisiä ulkovaatteita, jotta jokaiselle löytyisi jotakin. Kannattaa siis vähän etsiä ja tutkia, mikä vaate omalle lapselle sopii parhaiten.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä! Seuraavaksi haalaria etsimään!

Kuvan haalari / Reima (kirpparilöytö!)

Kommentit (4)

Asiaa. Töissä näkee lapsilla ihan liian suuria vaatteita jos liian pieniäkin. Leikki-ikäisen kanssa löysi aina sopivaa kun kasvoi ulos eikä tarvinnut säkkiin pukea.

Lisäisin tähän vielä yhden tärkeän mitan:
Haalarista kannattaa aina tarkistaa lahkeen leveys. Lahkeen suun pitäisi suht vaivattomasti saada puettua talvikengän varren yli. Esimerkiksi suomalainen putkisaapasklassikko Kuoma on hyvä mitta tähän.
Yleensä päiväkodeissa lapset laittavat lahjeet itse kenkien päälle tai ainakin yrittävät sitä. Aikuinen ehtii auttaa vain yhtä lasta kerrallaan, joten lapsi, joka onnistuu hommassa itse, pääsee tietysti nopeammin eteisestä ulos. Toisissa haalarimerkeissä lahkeiden viimekstely on helpompaa, toisissa myös aikuiselle valtavan työlästä.

Ihan oma juttunsa ovat sitten vielä ne kurahousut, joita haalarin päälle puetaan ainakin päiväkodeissa ahkerasti vielä kevättalvella. Elokuussa shortien päälle sovitetut kurahousut eivät ole sopivan kokoiset enää helmikuussa haalarin päälle pingotettuina. Siinä ei auta alla oikean kokoinen haalarikaan, kun keskisauma kiristää takapuolesta jo seistessä, eikä kyykkyyn voi edes päästä.

Kiitos! Hyvä lisäys 🙂

Näin juuri!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X