operaatio äiti - Banneri

SEURAA MYÖS: INSTAGRAM

 

Kerroin tuossa vähän aikaa sitten, että meidän perheestä tehtiin perätön lasu. Lasu tarkoittaa tässä tapauksessa lastensuojeluilmoitusta. Kyseinen ilmoitus tehdään, jos lapsesta herää huoli, mutta osa käyttää lasua hyväkseen tehdäkseen kiusaa.

Lasu tehdään huolesta – joskus kiusalla

Kun lastensuojeluilmoitus tehdään, täytyy tekijällä käytännössä olla huoli lapsesta tai perheen tilanteesta. Ilmoitukseen kirjataan tiedot ja huoli ylös, että viesti saadaan perille. Aina huolta ei ole, vaan ihminen päätyy tekemään ilmoituksen kiusallaan. Kiusallaan tehty ilmoitus vie aikaa pois niiltä, jotka oikeasti tarvitsevat sitä apua ja ruuhkauttaa muutenkin systeemiä. Joillekin perätön lasu voi vahvistaa epäonnistumisen tai huonommuuden tunnetta, mikä ei missään nimessä ole tarpeen.

Lasulla yritetään vaikuttaa mielipiteeseen?

Itse kirjoitin postauksen aiheesta ja siitä, kuinka lasulla uhkailusta on tullut muoti-ilmiö. Toinen vanhempi toimii erilailla, kaveri tekee hänestä lasun. Äiti kasvattaa lapsiaan omalla tavallaan ja anoppi ei taivu nykyaikaan, joten tekee lasun. Bloggaaja menestyy somessa, kiusanhenki tekee hänestä lasun. Mitä näillä perättömillä lasuilla halutaan saavuttaa? Saada kaveri muuttamaan väkisin mielensä, saada miniä myöntämään anopin olevan oikeassa ja saada bloggaaja alas kuvitellulta jalustalta? Tätäkö varten lasu on?

Lastensuojelu ei ole tapa kostaa

Lastensuojelu ei ole tapa kostaa kenellekään eikä tapa todistaa olevansa oikeassa. Lasu ei ole mörkö, vaan vaikeassa tilanteessa ystävä, apu ja tuki. Lastensuojelua ei kannata pelätä, koska sitä kautta on mahdollista saada apua, jos omat voimat tai keinot loppuu. Onhan se turhauttavaa, että joku kiusallaan tekee ilmoituksia, mutta onneksi niistä lopulta ei ole haittaa, kun on kyse perättömästä ilmoituksesta.

Miten meidän asia jatkui?

Lukemalla vanhan postauksen aiheesta voi hymähdellä ääneen ilmoitusta, joka meidän perheestä tehtiin. Puhelu lastensuojelun kanssa oli asiallinen, mukava ja jo sen ilmoituksen perusteella pystyi päättelemään, että enemmän ongelmia on tekijällä kuin meillä. Pyysin kuitenkin, että käydään keskustelu mielummin meillä kotona naamatusten eikä puhelimitse. Ajattelin, että ehkä sieltä toiselta osapuolelta löytyy ajatuksia tällaiseen tilanteeseen, jossa somessa halutaan näitä ilmoituksia tahalleen vääntää. Ja löytyihän niitä.

Älä pelkää lasua

Itselleni käynti oli avoin, ystävällinen ja tuli juteltua kaikenlaista lapsista sekä elämästä. Mikään ilmoituksessa esitetyistä väittämistä ei tietenkään pitänyt paikkaansa ja kivasti nyt sinne on sekin kirjattu ylös. Itselleni lastensuojelun asiakkuudessa ei olisi mitään hävettävää, jos tarve sellaiseen olisi, mutta nyt asia ei niin ole. Vuosia sitten keskimmäisen itkiessä jatkuvasti olisi ehkä ollut apua asiakkuudesta, koska sitä veteli viimeisillä voimilla, mutta toistaiseksi meillä ei koskaan ole asiakkuutta ollut. Haluan silti kannustaa ihmisiä siihen, että lasu ei ole mörkö, vaan valtava apu. Se ei myöskään ole se kuuluisa koston väline, vaan ihan aito oikea taho, minkä työvoimaa ei kannata nakertaa.

Miten meistä tehty lasu etenee

 

 

Kommentit (15)

Jouduin ns.anoppina asian eteen. Minusta oli toisen kaupungin la-suun tehty törkeä ilmoitus semmoisen lapsen asioissa jota en edes tunne. Tämä oli ihan oman jälkeläiseni asioissa, päättyneen suhteen sotkuja ja kaunoja. Olen pienille lastenlapsille aina käytettävissä olivatpa vanhempien välit miten vain. Työssä käyn ja alan koulutus. Tottakai epäilin jo mielenterveysongelmaa ja otin yhteyttä. Kuka nyt auttavaa kättä purisi kun silloin vahingoittaisi itseään? On näköjään ihmisiä jotka tekevät kiusaa näin. Eikä lasu voi mitenkään auttaa.

Lastensuojelun on aina lähdettävä siltä pohjalta että ilmoittaja on tosissaan. Ja perättömiä ilmoituksia kyllä tehdään, mutta ihmisen päähän on vaikea päästä katsomaan, oliko se tehty kiusalla vai eriävästä mielipiteestä lapsen kasvatuksessa. Ilmoittaja voi hyvin kuvitella lasun olevan aiheellinen. Monella voi myös olla puutteita tiedossa, mitä sillä ilmoituksella haetaan.

Joo sekin on totta. Tässä some maailmassa vaan huomaa, että joskus seuraajat tekee niitä ilkeyksiään.

Lastensuojelun asenne on se että ilmoittaja on aina oikeassa. vaikka kyseessä​ olisi ihminen joka ei ole vuosiin edes käynyt paikalla, ei tiedä mitään ja on 30vuotiasna kehitysvammansa takia täysin lapsen tasolla ja leikkii barbeilla. Ja tekee lasun kostoksi

En oikein jaksa uskoa turhien ilmoitusten olevan suurikaan ongelma.
Tiedän, että sellaisia kyllä tehdään esimerkiksi erotilanteissa vihoissaan ja katkeruuksissaan, mutta en ole koskaan kuullut ystävien tai anoppien niitä tekevän.

Enemmän kiinnittäisin huomiota ongelmaan, jossa ystävä kyllä näkee hädän, mutta ei uskalla tehdä ilmoitusta omalla nimellään tietäen, että se johtaa välien rikkoutumiseen. Miten käy silloin ilmoituksen kohteena olevalle ystävälle ja lapsille, kuka katsoo heidän jaksamisensa perään jatkossa?

Epäilen, että sama korkea kynnys ilmoituksen tekemiseen on myös sukulaisilla.

Vaikka viranomaisia koskeekin lastensuojeluilmoituksen tekemisessä toisenlaiset velvoitteet kuin ystäviä ja sukulaisia, on kynnys ilmoituksen tekemiseen työnkin puolesta liian korkea. Heppoisin perustein en ole kuulkut kenenkään ammattilaisen ilmoitusta tehneen.

Lastensuojeluilmoitus on aina loukkaus vanhemmuutta kohtaan. Se on sitä silloinkin, vaikka se olisi tehty ihan aiheesta. Oma häpeän tunne on helppo silloin projisoida ilmoittajan kateellisuudeksi tai erilaiseksi kasvatusnäkemykseksi.

Haluaisin huomauttaa sen verran, että ”En ole koskaan kuullut” on erittäin huono argumentti. Vaikka sinä et ole kuullut, se ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö niin voisi olla.

En nyt ihan pääse kiinni mihin tämä kommenttti viittasi 🙂

En tiedä, onko yleinen ongelma, mutta itse olemme joutuneet puolison lähisukulaisten (anoppi+toinen läheinen) toimesta lastensuojelun kanssa tekemisiin. Asiat selvitettiin, mutta kyseiset ihmiset keksivät uudelleen ja uudelleen syitä, vuosia. Tilanne oli kestämätön ja aiheutti todella suurta ahdistusta koko perheelle.

Voi ei :/

Olipas tyhjää täynnä oleva postaus. Lueteltiin pari hassua itsestäänselvyyttä.

Ei kai lastensuojeluilmoitusta kuitenkaan somessa (sosiaalisessa mediassa) voi tehdä vaan lastensuojeluilmoitus tehdään aina ihan virallisia kanavia pitkin?

EI siis ei. Vaan somen perusteella 🙂

Voi ei :/

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X