operaatio äiti - Banneri

Jos listaisin kahdeksan itselleni tärkeää paikkaa, kaupungit olisivat epäjärjestyksessä Espoo, Turku, Naantali, Helsinki, Iittala, Alavus, Savonlinna ja Parainen. Seuraavaksi kerron MIKSI nämä kaupungit ovat tärkeitä.

Espoo – lapsuudenkoti

Kaupunki pääsee listalle, koska 19-vuotiaaksi asti elelin Espoossa. Olin kantaespoolainen. Siellä on lapsuudenkotini, tutut paikat ja se tietty tuoksu. Vielä tänäkin päivänä, kun menen tietylle alueelle Espoossa, koen tunnistavani ilmasta juuri sen tutun tuoksun! Espooseen kytkeytyy paljon muistoja ja tunnen tuon kaupungin melkein jokaista nurkkaa myöten. (Tunne, ei fakta!)

Kaupungit

Helsinki (Lauttasaari)

Helsinki pääsee listalle vain ja ainoastaan Lauttasaaren takia. Mielestäni Lauttasaaren kuuluisi olla oma kaupunkinsa, mutta tätä en ala enempää avaamaan. Helsinki on jännittävä, virikkeitä tarjoava ja sellainen, jossa ei koskaan kyllästy. Asumaan en kuitenkaan kykenisi muualla kuin Lauttasaaressa, jos en Espooseen tai maalle pääse, koska Lauttasaari ei muistuta vähääkään kaupungin hälinää. Silti keskustaan on vain noin 10 minuutin metromatka, jos on jotain vailla. Lauttasaari on kuin pysähtynyt ajassa; vanhat rakennukset ja meri ympäröimässä koko asuinaluetta. Saarta kiertää lenkkipolut ja niiden vierellä komeilee rantakalliot, hiekkarannat ja suojellut metsät. Lauttasaari on rakkautta sillä silmäyksellä, kun sitä ensimmäistä kertaa katsoo.

Turku – kesäkaupunki

Turku on kuin toinen koti. Se muistuttaa Helsingin kaverikaupunkia, koska kummassakin henkii sama fiilis. Jokainen kesä, kun kurvataan Aurajoen yli siltaa pitkin ja tuomiokirkko jää oikealle taakse, huokaisen helpotuksesta. RAKASTAN Turkua ja sen tuttuja kadunkulmia. Olen löytänyt tästä kaupungista ne paikat, joissa haluan uudestaan ja uudestaan pistäytyä. Hansakorttelissa hoidetaan ostokset, Kukutissa kurkataan uusimmat lastenvaatteet, Aurajoen varrella syödään jädet ja kirkon pihassa ihmetellään upeaa ilmestystä. Ollaan löydetty suosikki ruokakauppa ja alueen paras pizzeria. Kaiken kruunaa valtava irttari-kauppa leffateatterin lähettyvillä.

Rakkaat kaupungit

Naantali – lomapuuhia

Naantalista on tullut kesäloman yksi symboli kylpylöineen ja muumeineen. Siitä on tullut viikonloppu, jota odotetaan joka kerta yhtä paljon. Uimisen, seisovan pöydän ja muumien luona vierailun lisäksi ihaillaan vanhaa kaupunkia sekä haaveillaan. Naantali on paikka, joka muistuttaa itseäni siitä, että ollaan lomalla ja kaikki yhdessä koko perheenä ilman arjen stressiä. Illalla tilataan huoneeseen pizza ja kuunnellaan yön ääniä, jotka kantautuu hotellihuoneeseen.

Sydämen kaupungit

Iittala – lapsuuden mökkireissut

Koko lapsuuden vietin pitkät pätkät mökillä oman mummini kanssa. Meillä oli tapana olla kesällä Iittalassa mökillä. Sinne kytkeytyy muistot lapsuuden leikeistä, mummin hyvästä ruoasta ja siitä, että maitokin maistui paremmalta kuin kotona. Muistan elävästi ne hetket, kun syötiin suklaamansikoita terassilla, jotka oltiin haettu Iittalan lasitehtaan vierestä. Muistan kauppareissut Citymarkettiin ja ne leikit, jossa leikittiin aikuisia ja tehtiin kauppalistat kauppaan. Siellä kaupassa piti sitten esittää tavaroiden keräämistä ja ruksia ostoksia yli lapuista. Iittala on sisämaassa oleva kaupunki, joka on lähellä Hämeenlinnaa. Vieläkin järven äärelle mennessä lataudun energiasta, koska muistoihin tulvahtaa lapsuuden mökkikesät Iittalassa.

Parainen – pakopaikka kaupungin hälinälle

Aikuisuuden mökkimuistot ja vakio, jonne juosta karkuun kaupungin hälinää. Alkuun oli vaikea sopeutua siihen, että mökki on meren äärellä ja luonto täynnä punkkeja, mutta nyt elämästä on muodostunut jotain, joka poukkoilee kodin (kaupunki) ja mökin (luonto) välillä. Aina maailman romahtaessa voi nousta autoon ja ajaa tutun maiseman luokse, jossa metsäkauriit ärjyvät, meri hakkaa laituria vasten ja ulkohuussi tönöttää kutsuvana tontin reunalla. Mökki on paikka, jossa voi unohtaa savuavat teollisuuspiiput ja helpotetun elämän. Sitä pääsee alkuperäisyyden alkulähteille, kun vesi lämmitetään itse ja saunakin täytyy saada omin käsin syttymään. Paraisille ajaessa sydän sykähtää joka kerta, kun näen tutut kaupat, sen tietyn liikenneympyrän ja metallihirvityksen, joka esittää lasten liukumäkeä. Parainen liittyy vahvasti elämän normeihin ja rutiineihin. Sitä on jo oppinut kaupassa tuotteiden hyllypaikat, tunnistaa tutut myyjät ja osaa kurvata Tokmannin pihaan, kun joku asia puuttuu. Olen usein haaveillut muutosta Paraisille.

Alavus – mummila

Itse mummila löytyy Pohjanmaalta eli Alavudelta. Siellä on tuttu ja itselleni rakas rakennus, jonka lattioita on tullut tepsuteltua vauvasta asti. Viimeksi kävimme juuri ennen koronaa visiitillä tuossa tutussa ympäristössä ja kyllä taas tunsin, kuinka hyvä olo valtasi mielen. Mummila on aina mummila ja uskon monen tietävän, mitä tuolla sanalla kuvataan. Alavus on paikka, jossa oma pappani oli kunnanjohtajana jo vuosia ennen omaa syntymääni. Alavus on paikka, josta isäni ja äitini on kotoisin. Alavus kytkeytyy itselläni valtavaan määrään positiivisia muistoja lapsuudesta.

Savonlinna – rakkautta ensi silmäyksellä

Tämä kaupunki poikkeaa muista, koska olen käynyt siellä vain pari kertaa. Viime kesänä lähdettiin perheen kanssa viikon reissulle Savonlinnaan ja rakastuin paikkaan heti. Saimaan vesissä uiminen oli erilaisen raikasta! Kaupunki on ihanan perinteinen, vähän vanha ja kodikas, mutta mahtipontinen veden ylle kohoavan linnansa kanssa. En edes osaa kuvailla sitä fiilistä paremmin. Tiesin niitä katuja tallatessani, että siellä voisin asua ja olla myös onnellinen. Savonlinna oli samalla meidän parisuhdekriisin murrekohta. Se hetken pysähdys, jolloin kaikki lähti kääntymään pahasta jälleen kohti hyvää.

Bonari – Kilpisjärvi

Juuri ennen koko maailman kaatumista, vierailimme viikon verran Kilpisjärvellä. Voin edelleen haistaa sen lumen raikkaan tuoksun ja tuntea sydämen rauhallisen sykkeen, kun katsoin pienen kylän taustalle levittäytyvää tunturia. Jossain elämässä olisin se, joka elää minimalistisesti Kilpisjärvellä aidon talven luona.

Nämä itselleni rakkaat kaupungit ovat sellaisia, joita kutsun sydämenkodeiksi, koska ne aiheuttavat niin massiivisen määrän positiivisia tunteita, rakastumisen tunnetta ja sellaista sydäntä läkähdyttävää fiilistä, että tekee mieli revetä onnesta. Ne ovat paikkoja, joihin ikävöin kipeästi ja samalla pelkään, että en tule elämässäni viettämään niissä tarpeeksi aikaa. Mitkä kaupungit ovat sinun sydämessäsi?

Kaupungit

 

 

SEURAA MYÖS :   INSTAGRAM  @operaatioaiti

 

Kommentit (4)

Sydän sinne kodin tekee, missä se milloinkin hetken lepää.

Omani on löytänyt paikkansa niin Turusta, Helsingistä kuin Tallinnastakin.
Pieni pala kaipaa aina Lontooseen ja NewYorkiin, toisaalta järven tuoksuun Päijänteelle, toisaalta meren ääreen, rantakalliolle tai veneeseen, sen suolaiseen tuuleen.

Iittala kuuluu nykyisin Hämeenlinnaan.

Aijaa 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X