operaatio äiti - Banneri

Oletko huomannut lähipiirissäsi ihmisen, jonka mielestä aivan kaikki on väärin? Tämä ihminen muuttaa mieltään lennossa sen mukaan, miten sinä toimit. 

Kaikki on väärin

 

Myrkyllinen ihmissuhde 

Ihmistä, joka kiirehtii arvostelemaan jatkuvasti toisen toimintaa, kutsutaan myrkylliseksi. Tällaisella ihmisellä ei ole minkäänlaista tarkoitustakaan koskaan sanoa mitään hyvää ääneen. Hän vaihtaa mielipidettään lennossa, jotta voi todeta kuinka väärin joku toimii. Otetaan yksinkertainen esimerkki. Sinulla on ystävä, joka jaksaa monta vuotta kertoa, kuinka sinulle on jäänyt raskauskiloja ja ei ehkä kannattaisi syödä jokaista kaapissasi lojuvaa suklaapatukkaa. Onnistut laihduttamaan noin 10kg ja kerrot siitä iloisesti ääneen vain todetaksesi, että sekin on väärin. Ystäväsi alkaa laulamaan jo uutta virttä siitä, kuinka epätervettä on laihduttaa niin nopeasti ja tuollaisen tuloksen saa vain kyseenalaisin keinoin. Kaikki on taas väärin. 

 

Tahallista vai tahatonta? 

Ihminen, joka arvostelee muita on melkoinen mysteeri. Joskus kyse voi olla esimerkiksi pelosta, joka juontaa juurensa kauas nuoruuteen. Kun ihminen arvostee ja syyttää toista, hän saattaa piilotella omaa epätäydellisyyttään. Tällaisella ihmisellä on usein todella huono itsetunto. Sillä, mitä pelokas ihminen päästää suustaan, ei ole mitään tekemistä realismin kanssa. Ketään ei voi silti pakottaa jaksamaan ja ymmärtämään, etenkin jatkuvan turhan arvostelun kohdistuessa itseensä.

Kun kaikki on väärin

Negatiivinen saastuttaja 

On hyvä kuitenkin pohtia, että kannattaako kaikkia ihmistyyppejä pitää lähipiirissä. Riittääkö sukulaisuus syyksi siihen, että kerta toisensa jälkeen istuu kahvipöydässä suurennuslasin ja koppavan nokan alla? Negatiivinen ilmapiirin saastuttaminen voi nakertaa reunoja saavutuksilta ja estää ihmistä etenemästä elämässä. Usein tuollainen negatiivinen ihminen pyrkii manipuloimaan ja pelaamaan, koska on siihen niin tottunut. On tärkeää oppia tunnistamaan tilanteita, joissa olet joutunut toisen ihmisen pelinappulaksi.

 

Haastavia ihmistyyppejä 

Seuraavaksi puhun haastavista ihmistyypeistä. Tunnistatko elämästäsi tällaisen? On olemassa ihmisiä, jotka tekevät jokaisesta asiasta hirveän haloon ja tässä tulituksessa yleensä se olet sinä, joka joutuu tykin eteen. Voi olla kuormittavaa olla selittämässä jatkuvasti omaa toimintaansa, kun toinen on sotajalalla. Sitten on ihmisiä, jotka ovat jatkuvasti tyytymättömiä sinuun. Nämä ihmistyypit pyrkivät jatkuvasti kertomaan, miten voisit muuttua tai olla parempi versio sinusta. Lopulta kuitenkaan mikään ei riitä ja tunnet sisälläsi kovaa riittämättömyyden tunnetta. Kateellisuus on myrkky, joka saa ihmisen etsimään toisesta huonoja piirteitä ja nostamaan niitä esille. Kateellinen ihminen syö energiaa ja jaksamista, koska kateellisuus saa ihmisen suuttumaan toisen onnen ja menestyksen edessä. Osa ihmisistä taas uskoo itseensä niin paljon, että kääntää tämän ylimielisyydeksi eikä näe toisen tapaa toimia sallittavana ja on jatkuvasti kertomassa ääneen, kuinka se oma tapa toimia on ainut oikea. Lopuksi otetaan vielä negatiiviset ihmiset, jotka vievät pessimismin YLI normaalin. Tällaisen ihmisen seurassa oma varmuus toimia alkaa murentua ja syntyy ajatus, jossa yrittäminen tuntuu turhalta. ”Epäonnistun kuitenkin.”

 

Saa sanoa, ei kiitos 

Ei ole väärin pitää huolta omasta jaksamisestaan. Jos ympärillä on ihmisiä, jotka kuormittavat jaksamista, on okei sanoa ei kiitos. Välimatka ihmiseen, joka aiheuttaa vain huonoa oloa, voi olla tervettä. Kannattaa tunnistaa näitä ihmissuhteita ja miettiä, että onko sellaista mahdollista ylläpitää ilman, että itse menee hajalle.

 

Oma kokemus 

Omassa lähipiirissäni ei ole enää tällaisia ihmisiä. Olen introvertti enkä jaksa ihmissuhteita samalla volyymilla kuin joku toinen. Vielä vähemmän jaksan ihmissuhteita, jotka polkevat henkisesti. Lähipiirissäni on ollut ystäviä, jotka kyseenalaistavat jokaisen asian, mitä teen tai ovat ekana laittamassa viestiä, kun toimin toisin kuin he. Eikä tätä pidä käsittää väärin! Olen sellainen, että jokainen saa toimia elämässään parhaalla näkemällään tavalla, mutta toisen tapaa arvostelematta. Ympärilläni on paljon ystäviä, joilla on erilaisia kasvatustyylejä, aatteita tai ajatuksia. Näistä mikään ei ole este ystävyydelle, kunhan kukaan ei pyri rajoittamaan toistaan.

 

Somejulkisuus kerää nämä ihmistyypit yhteen

Olen huomannut, että somejulkisuus aiheuttaa sen, että postauksessa käsitellyt ihmistyypit kerääntyvät yhteen. Usein paikkana on jokin salainen palsta, jonne voidaan tärkeänä kertoa, kun vaikuttaja syö huonosti, juoksee väärin tai pieraisee rumasti kauppajonossa. Olen huomannut, että nämä ihmiset uskottelevat suureen ääneen, ettei heitä kiinnosta vaikuttajan elämä eivätkä he todellakaan seuraa ketään vaikuttajia. Nämä ihmiset kuitenkin ovat ne, jotka yllättäen tietävät kaikkea nippelitietoa viidenkin vuoden takaa ja postaavat screenshotteja vanhoista asioista sekä ovat heti minuuttien päästä kommentoimassa uusinta julkaistua kuvaa. 

Pysähdyn usein miettimään, miksi somejulkisuus nostattaa joissain ihmisissä niin kovasti tunteita, että kaikkea pitää mollata ja alentaa. Kerrotaan fiktiota faktana ja keksimällä keksitään sekä zoomataan kuvista jotain haukuttavaa. Joskus se on vauvan leikkaamaton kynsi ja joskus vetoketju farkuissa, joka on jäänyt vetämättä loppuun saakka. Ainut johtopäätös on se, että nämä ihmiset on juuri niitä myrkyllisiä ihmissuhteita, joita elämässä tulisi välttää. Heillä on matkassa mukanaan mahdollista pelkoa ja katkeruutta eikä lainkaan kykyä nähdä kuinka ilmiselvää heidän toimintansa on. Tällaisen porukan kannattaa vain antaa hengittää sitä omaa vihaansa rauhassa, koska väkisin ei ketään voi parantaa.

Oletteko te muut huomanneet lähipiirissä tällaisia ihmistyyppejä, joiden mielestä kaikki on väärin? Jakaa tarinoita ja ajatuksia aiheesta!

Marimekko neule

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X