sormustin - Banneri

Nautin suuresti, kun lapseni puhuvat tunnejutuista. Tunne- ja vuorovaikutustaidot kuuluvat nykyisin päiväkotien ja koulujen arkeen ja itsekin opetan niitä alakoulun puolella eri tavoin – täältä löydät tulostettavan tunnemittarin ja täältä käännettävän pehmolelun. Nelivuotiaan päiväkodista tuli kirje koteihin. Päiväkodissa oli paljon uusia lapsia ja he ovat käsitelleet jännittämistä ja pelkoja. Tehtävänä oli tuoda päiväkodin lokeroon jokin lelu, joka auttaisi jännityksen ja pelon hetkellä. Sen sijaan, että olisimme etsineet lelun lelulaatikosta, kävin keskustelua Aan kanssa peloista ja miten niistä pääsee yli. Luovan käsityön ystävänä aloin pohtia ääneen, millainen ötökkä auttaisi pelkojen voittamisessa. Tästä syntyi pelonkarkoitusötökkä -askartelu!

pelonkarkotusötökkä tunnetaidot askartelu

Millainen ötökkä voittaa pelot?

Keskustelu nelivuotiaan kanssa oli mielenkiintoinen. Ensin pohdimme, millaiset asiat pelottavat tai jännittävät. Sen jälkeen puhuimme siitä, mikä auttaa sellaisella hetkellä. Entä hei, jos sulla olisi pelonkarkotusötökkä, joka auttaisi pelon hetkellä, niin millainen se olisi? Olisiko se jokin pehmeä ja söpö, josta saisi lohtua, vai kenties jokin pelottava ja hurja, joka olisi hurjempi kuin ne pelot? Jälkimmäisiä kysymyksiä ei tarvinnut edes kysyä, sillä Aa kertoi heti. Se olisi hämähäkki, koska hämähäkki on hurja! Lapsen pelot voittaisi pelkojakin pelottavampi otus, joka söisi ne pelot pois. Ötökän väriksi hän valitsi punaisen ja sillä pitäisi olla iso suu. Tämä hämähäkki askarreltiin yhdessä lapsen toiveiden mukaan – siitä kerron joku toinen kerta lisää!

Jatkoin pohdintaa itse. Minulle pelonkarkoitusötökkä olisi jokin pieni, pehmeä ja söpö. Siitä saisi lohtua, sitä olisi kiva silitellä ja sen turkkiin voisi mielikuvissaan mennä piiloon. Tästä ajatuksesta syntyi tämän postauksen ötökkä. Jos lapsen kanssa tekee tällaista tunnetyöskentelyä, on tärkeää, että askartelu syntyy juuri lapsen ajatuksista. Lapsen kanssa askarrellessa voi pohtia esimerkiksi

  • millainen väri on turvallinen tai millainen väri sopisi pelonkarkotusötökälle?
  • onko pelonkarkotusötökkä vihainen pelottelija vai lempeä lohduttaja vai molempia?
  • miten pelottavuus tai lohduttavuus näkyy ötökässä?
  • millaisia supervoimia pelonkarkotusötökällä on (supervoimat ovat ainakin meidän pienille hyvin tärkeä asia)?
  • miten ötökkä toimii? Syökö se pelot vai halaako se pelot pois? Entä onko se kova taistelija vai onko se vaan niin ihanan pehmoinen, että pelot häviävät sen turkkiin? Vai kuunteleeko se pelot pois tai syökö se ne niin kuin huolisyöppö?

Keskustelun voi käydä ennen askartelua ötökkää suunnitellessa tai sitten askartelua tehdessä? Koska meiltä löytyi valmiina vaaleanruskeaa tekoturkista, tuli tämän ötökän väri valittuna, mutta lapset yhdessä osallistuivat muihin valintoihin.

pelonkarkotusötökkä tunnetaidot askartelu

Pelonkarkotusötökkä-askartelu

Tarvikkeet

Tekoturkista

Piipunrassia

Askartelusilmiä, muovisilmiä tai nappeja

Hamahelmiä tai muita helmiä

Sakset

Kuumaliimaa

 

Leikkaa tekoturkiksesta kaksi pyöreää kappaletta. Kiinnitä toiseen kappaleeseen silmät sekä nenä. Tässä käytin kiinnitettäviä muovisilmiä, mutta aivan hyvin voisi silmät olla liimattavat askartelusilmät tai napit – lapset muuten rakastavat nappien valitsemista käsitöihin. Halutessaan ötökälle voisi ommella tai liimata myös suun esimerkiksi huovasta.

 tunnetaidot askartelu ohje

Kieputa kaksi piipunrassia keskikohdasta toistensa ympäri. Liimaa kuumaliimalla ensin kieputuskohta toiseen tekoturkispalaan, sen jälkeen liimaa toinen tekoturkispala kiinni toiseen. Leikkaa tarvittaessa reunat tasaisiksi. Pujottele helmiä piipunrasseihin ja pyöritä piipunrassien päät tassuiksi.

 tunnetaidot askartelu ohje

Oletko ennen tehnyt tunnetaito-askarteluja? Millaisia ne ovat olleet?

 

Anni

facebook | instagram

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X