Tunnetaidot ovat opeteltava taito - tunnemittari auttaa tunnistamaan tunteet
Tunnetaidot ovat sana, joka toistuu nykyään paljon varhaiskasvatukseen ja kasvatukseen liittyvissä materiaaleissa eikä syyttä suotta! Tunnetaidot ovat todella tärkeä taito, jota voi todellakin opetella ja kehittää, aikuisenakin. Tunteiden nimeäminen auttaa käsittelemään omia tunteita. Omien tunteiden tunnistaminen on kuitenkin ihan ykkösjuttu! On tärkeää tiedostaa, onko iloinen, jännittynyt, vihainen, surullinen, väsynyt ja niin edelleen. Sitten kun osaa tunnistaa omat tunteet, voi omaa toimintaansa ohjata parempaan suuntaan.
Lue myös: Turpoava maali hurmaa lapset – katso helppo ohje
Tunnetaidot ovat osa päiväohjelmaa koulussa
Olen tunnekasvatuksen kanssa tekemisissä jo työni puolesta. Opetan tällä hetkellä ykkösluokkaa ja tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeä osa opittavia taitoja. Tunnetaidot on hienosti esillä opetusmateriaaleissakin, mm. Ystävien aapinen ottaa kattavasti eri tunteita huomioon ja tunnekasvatukseen on paljon materiaalia. Olemme syventyneet tunteisiin syvemminkin ja ne ovat tällä hetkellä osa päivittäistä arkeamme. Askartelimme tunnetaito-mittarit, jolla voi näyttää oman tunnetilansa vaikkapa aamulla. Usein luen Fanni-tunnetaitosarjan instagramista pieniä tietoiskuja eri tunteista. Mieleeni on erityisesti jäänyt tämä kuva:
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
Kun näen oppilaiden olevan väsyneitä tai riehakkaita, tsekkaamme oman tunnetilan tunnemittarista – näin voi oppia tunnistamaan omia tunteitaan helposti. Joskus saatan oppilaille havainnollistaa omaa tunnetilaani mittarilla: ”Nyt oma nuoleni osoittaa keltaiseen, koska minua ärsyttää, koska olen joutunut sanomaan nyt kolmesti, että rauhoitu omalle paikallesi, mutta ette ole noudattaneet pyyntöäni.” Tällainen aikuisenkin tunteen havainnollistaminen on lapselle tärkeää – aikuisellakin on tunteet ja ne ovat normaaleja asioita. Joskus oppilas on saattanut kysyä, että olenko nyt punaisella, kun korotin ääntäni. Sitten voin selventää, että kyllä, minua ärsyttää, että toimitte kielletyllä tavalla tai että en, olen vihreällä, mutta korotin ääntäni, koska muuten ette olisi kuulleet ohjettani.
Tunnemittari on ollut verraton apu työssäni ja nyt tuon mittarin kotiinkin. Neljään osaan jaettu mittari on helppo pienellekin ymmärtää. Mittarin avulla voi sanallistaa lapselle, että sinua nyt suututtaa, kun tapahtui näin, auttaisiko halaus sinua rauhoittumaan. Tai nyt olet selvästi ärtynyt ja keltaisella alueella, mitä pitäisi tehdä, että tunne ei muuttuisi vihaiseksi eli punaiseksi.
Lue myös: Kierrätysmateriaalit käyttöön – 10 askarteluideaa lapsille
Tunnemittari jakaantuu neljään väriin
Monet tunnemittarit jakaantuvat neljään väriin, jota käytän myös tässä tunnemittarissa. Esimerkiksi Viitottu rakkaus -sivuston tunnemittari käyttää samoja värejä. Koska tämän tunnemittarin suunnittelin ekaluokkalaisille, on värejä havainnollistavia emojia vain yksi per väri, jotta mittari olisi mahdollisimman selkeä ja helposti omaksuttavissa. Isommille lapsille kuitenkin laittaisin useamman erilaisen emojin kuhunkin väriin, sillä kukin väri on tunneskaalaltaan aika laaja.
Vihreän värin tunne on iloinen, rauhallinen, levollinen, ok. Vihreällä alueella mieli on valmis oppimaan ja vastaanottamaan uutta tietoa. Koulussa pohdimme usein, mitä täytyisi tehdä, että pääsisit vihreälle alueelle ja olisit valmis oppimaan.
Sinisen värin tunne on surullinen ja väsynyt. Tylsistynyt ja kipeänä oleminen kuuluvat myös siniseen tunnekirjoon. Sinisellä toimii hitaasti ja laiskasti.
Keltainen tunne on jännittynyt ja pelokas. Keltaisella alueella on myös tyytymätön, huolestunut ja hieman ärtynyt. Toisaalta keltaiseen alueeseen kuuluu myös innostunut sekä vähän kiihtynyt tunne. Onkin kiinnostava huomata, että niin ärtyneessä kuin innostuneessakin tilassa on paljon samaa, vaikka ne ovat luonteeltaan erilaisia tunteita: syke on nopeampi, hartiat korvissa ja mieli saattaa olla ylivirittäytynyt.
Punainen tunne on vihan tunne. Punaiselle alueelle kuuluu myös muut tunteet, joihin kuuluu itsehillinnän menetys; kauhu, aggressiivisuus mutta myös riehakkuus. Tällöin kontrollia itseen ei enää ole ja tunne määrittää tekemistä ja olemista.
Askartele oma tunnemittari
Tunnemittari on helppo askarrella. Tulosta pohja tunnemittariin sekä emojit alta – koska materiaali on luokkaani ajatellen tehty, on samalla sivulla emojit viiteen pohjaan ja pohja-mallissa kaksi pohjaa valmiina. Emojit on kopioitu tältä sivustolta.
Tarvitset
Pohjan – lataa pohja tästä
Emojit – lataa pohja tästä
Sakset
Liimaa
Kontaktimuovia tai laminointikoneen
Värikynät
Haaraniitin
Väritä ensimmäinen sektori vihreällä, seuraava sinisellä, sitten punainen ja keltainen sektori. Väritä nuoli jollain pohjasta poikkeavalla värillä. Leikkaa emojit ja liimaa ne omalle värialueelleen mallin mukaisesti. Laminoi tai päällystä kontaktimuovilla sekä alusta että nuoli. Paina reikä esim. parsinneulalla pohjaan sekä nuoleen ja kiinnitä ne toisiinsa haaraniitillä.
Kaipaatko lisää ideoita lapsen kanssa askartelemiseen? Katso lisää ideoita täältä.
Jaan käsityöjuttujen lisäksi välillä myös opettajan arkea opetusvinkkeineen instagramini stooreissa – tule seuraamaan sormustinta myös instagramiin tästä!
Anni
Jaa oma kokemuksesi