sormustin - Banneri

Muistan, miten ilmassa kuivuva askartelusavi (esim. dasmassa) oli lapsena todella huippu askartelumateriaali. Huippua se on edelleen, niin itsestä kuin lapsistakin. Tällaisia saviaskarteluja on tullut tehtyä omien lasten sekä käsityökerholaisten kesken. Ilmassa kuivuva savi ei tarvitse sen kummempia polttamisia tai muita erikoisvaiheita, ja ne voi kuivumisen jälkeen halutessaan maalatakin. Kivaa eloisuutta savitöihin saa sekoittamalla erivärisiä saveja. Lisäksi leimasimet – siis ihan tavalliset paperien leimaamiseen tarkoitetut leimasimet – tuovat hauskan lisän savitöihin!

leimasin-koristeltu saviastia

Leimasimet helpottaa sellaista askartelijaa, joka ei keksi, mitä tekisi

Lapsiryhmästä löytyy aina lapsia, jotka eivät keksi, mitä tekisi. Itse tykkään eniten antaa vapaat kädet lapsille, jolloin syntyy monenlaisia mielikuvituksellisia juttuja. Aina ei kuitenkaan mielikuvitus lähde lentoon ja silloin leimasimet ovat loistava apu. Leimasimien avulla on ilmassa kuivuvasta savesta tehty kylttejä niin oman huoneen oveen, parhaalle kaverille kuin Schleich-tallillekin. Ensin savi pitää vain pehmittää käsissä, sitten kaulita tasaiseksi levyksi, minkä jälkeen voi käydä painelemaan kirjaimia tai kuvia. Usein siistit leimasinkuvat ja -kirjaimet tekevät töistä myös viimeistellymmät, mikä tuo lapsille onnistumisenkokemuksia.

Kirjain-leimasimet ovat kaikista kätevimmät tällaiseen tarkoitukseen, mutta itseltäni löytyy myös emoji-leimasimia ja erilaisia hahmoleimasimia, jotka ovat olleet myös kovassa käytössä savitöissä.

leimasimet savitöissä

Myös pienet kipot onnistuvat savesta

Pienet kipot onnistuvat ilmassa kuivuvasta savesta. Itse kaulitsin levyn, leikkasin levystä ympyrän muotoisen ja humpsautin pieneen kippoon. Leimasin lopuksi AARTEITA-tekstin reunaan. Kun kippo oli kuivunut, hioin hiomapaperilla astian reunat ja muut rosot tasaisiksi. Dasmassakipot voi halutessaan lakata, jolloin ne kestävät esim. pölyjen pyyhkimistä, mutta vettä ne eivät enempää kestä. HUOM! Lisäys 19.2.2023: Monet askartelijat käyttävät hiomapaperia ilmassa kuivuvan saven hiomiseen. Kuitenkin esim. Kerasil suosittelee välttämään saven pölyttämistä, sillä ”pitkittynyt altistuminen ja/tai massiivinen altistuminen kvartsipölylle voi aiheuttaa keuhkofibroosia”. Eli mikäli päädyt hiomaan omia dasmassatöitäsi, tee se hyvin ilmastoidussa tilassa asianmukaisiin hengityssuojaimiin sonnustautuneena.

hiomaton astia savesta astia ilmassa kuivuvasta savesta

 

Jos tällaiset savityöt kiinnostavat, niin tsekkaa myös Koululainen-lehdelle tekemäni ohje savesta tehtyyn puhelintelineeseen sekä kynätelineeseen. Ohjeessa on myös vinkkejä monivärisen saven tekemiseksi.

Anni

instagram / facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X