Lapsi 15.02.2024

5 tavallista virhettä, joita kampaaja ei tekisi lapsen hiusten harjaamisessa

Kampaaja kumoaa yleisen uskomuksen, joka liittyy lasten hiustenhoitoon.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Takkuuntuneet hiukset ovat lapsen ja vanhemman yhteinen vihollinen. Vanhemman tehtävänä on selvittää tiukat solmut, mutta operaatio tuntuu lapsesta harvoin miellyttävältä.

Lasten hiuksiin erikoistunut kampaaja ja kahden kouluikäisen tyttären äiti Sari Oja kertoo, miten välttää yleiset virheet lasten hiusten harjaamisessa. Samalla hän antaa vinkkejä, miten takkuuntumista voi ehkäistä ja kuinka lapsen hiuksia tulisi hoitaa.

1. Vääränlainen harja tai kampa

”Harja vaikuttaa tuntumaan paljon. Hennoissa hiuksissa kannattaa käyttää mieluummin harjaa kuin kampaa, sillä kampa joustaa vähemmän ja voi aiheuttaa enemmän kipua.

Välttäisin harjoja, joissa on paksut ja joustamattomat piikit. Piikit saisivat olla ohkaiset ja niiden päät eivät saa olla teräviä. Kumimaiset harjan piikit ovat hyviä: kun piikit joustavat, ne antavat enemmän myöten eikä takku takerru harjaan.

Harjan valinnassa mennään hiuslaatu edellä. Kumimaiset ja hennot piikit eivät toimi, jos hiukset ovat hurjan paksut tai kiharat, koska silloin harja ei mene hiuksista läpi.”

2. Hiomaton tekniikka

”Lapsen hiuspohja on herkempi kuin aikuisen. Hyvän harjan lisäksi tarvitaan osaavia otteita, jotta vältytään tarpeettomalta repimiseltä ja nipistelyltä.

Hiusten selvittäminen aloitetaan aina latvoista, josta edetään osuus osuudelta kohti tyveä. Harjan saa luistamaan paremmin, kun samalla laittaa hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

Pidemmät hiukset voi koota poninhäntämäiseen otteeseen harjaamisen ajaksi, jotta nykäisyt eivät tunnu hiuspohjassa saakka. Kättä voi myös pitää päätä vasten ja kevyesti painaa hiuspohjaa, jolloin tuntemukset vaimentuvat.

Mielestäni myös märkiä hiuksia voi harjata, kunhan käyttää hoitoainetta. Tärkeää on huomioida, ettei revi tai venytä hiusta. Venyminen ei ole hiukselle hyväksi.”

3. Hoitoaineen säästely

”Kampaajana olen törmännyt usein vanhempien uskomukseen siitä, että hoitoainetta ei voisi käyttää muulloin kuin shampoopesun yhteydessä. Se ei pidä lainkaan paikkaansa.

Liiallista shampoolla pesua on hyvä vältellä, sillä pienen lapsen hiuspohja ei eritä talia samoin kuin aikuisten hiuspohja. Niinpä hiuksiin syntyvä lika tulee pääosin ulkopuolelta: ketsuppitahrat tai sormiväri toki pestään hiuksista aina tarpeen mukaan. Muuten shampoopesu noin kerran viikossa tai kahdessa riittää.

Lue myös: Pitääkö pikkulapsen hiukset pestä shampoolla? Kampaaja ja allergia-asiantuntija vastaavat

Hoitoainetta voi ja kannattaa laittaa, vaikka hiukset pesisi pelkällä vedellä. Hoitoaine levitetään hiusten pituuteen suunnilleen korvista alaspäin. Sormenpäihin tarttuneet jämät voi hellästi hieroa lapsen hiuspohjaan.

Hiuksia harjatessa kannattaa suosia hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Hoitoaine lannistaa sähköisyyttä, kosteuttaa hiusta ja ennen kaikkea helpottaa lapsen kokemusta hiuksia harjatessa, koska silloin harja luistaa miellyttävämmin läpi.

Hoitoaineen valinnassa on kuitenkin syytä olla tarkkana. Suihkutettava ja kevyt hoitoaine sopii hennolle hiukselle, mutta voidemainen hoitoaine on parempi valinta kiharalle tai kuivalle hiukselle. Vain laadukkailla tuotteilla saa toivotun lopputuloksen.”

4. Saksiin turvautuminen

”Toisinaan lapsen hiuksiin syntyy niin kaameita takkuja, että vanhempi alkaa miettiä, pitäisikö tässä turvautua saksiin vai harjaan. Silloin kannustaisin kokeilemaan hoitoainetta.

Kuivaan hiukseen voi levittää runsaasti voidemaista hoitoainetta, jolloin hiuksen pinnasta tulee liukas. Sitten jättitakkua voi ryhtyä selvittämään kammalla nätisti reunoilta. Kampa on siis hyvä löytyä kotoa, vaikkei sitä kannatakaan käyttää arjen pääasiallisena selvitysvälineenä.”

5. Lapsen moittiminen takkutukasta

”Lapsen hius on hienompaa kuin aikuisen, ja siksi se menee myös helpommin takkuun. Lisäksi pipot, kaulurit ja kaulahuivit aiheuttavat mekaanista sotkeutumista.

Ratkaisu ei ole se, että lasta vaatii varomaan hiusten takkuuntumista tai motkottaa, että taas nämä ovat ihan takussa. Lasten pitää saada olla lapsia, eikä hiuslaadulleen mahda mitään.

Hiusten takkuuntumista voi ehkäistä vain laadukkaalla hoitoaineella ja pitämällä hiuksia kiinni. Jos hiukset letittää, kutrit eivät pyöri niskassa solmuun.”

Lue myös: Kuinka usein lapsen pitäisi käydä suihkussa? Katso lastenlääkärin laatima lista iän mukaan

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X