Lapsen terveys 22.05.2023

Kuinka usein lapsen pitäisi käydä suihkussa? Katso lastenlääkärin laatima lista iän mukaan

Pääsääntöisesti nuoremmat lapset selviävät viikosta parilla pesukerralla, mutta murrosikäisillä suihkun tarve on jo paljon suurempi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Vauvaa on hyvä kylvettää kerran tai pari viikossa sekä aina tarpeen mukaan. Epäselvempää on, kuinka usein vähän isompi lapsi pitäisi passittaa suihkuun.

Maalaisjärjellä ajateltuna näkyvät liat on aina pestävä pois ja pesu tekee hyvää myös hikoilun jälkeen. Normaalissa arjessa suihkun tarvetta on kuitenkin joskus vaikeaa arvioida, koska pienet lapset eivät oikeastaan haiskahda hieltä eikä pikkulapsen hiuspohja rasvoitu samaa tahtia kuin aikuisilla tai murrosikäisillä.

Yhdysvaltalaismedia PureWow kysyi asiantuntijan näkemystä asiaan. Lehti laati suuntaa antavan ohjeistuksen haastattelemansa lastenlääkärin Krupa Playworthin johdolla.

Alkuperäisen, englannin kielellä julkaistun jutun voi lukea täältä.

Kuinka usein lapsi siis pitäisi lähettää suihkuun?

Kysymykseen ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta, sillä suihkussa käymisen tarve vaihtelee lapsen iän ja päivän tapahtumien mukaan. Esimerkiksi uimisen jälkeen on hyvä käydä suihkussa, samoin silloin, jos iholle on päivän aikana levitetty aurinkorasvaa tai hyönteismyrkkyä.

Useimmat kouluikäiset pystyvät käymään suihkussa jo itsenäisesti, mutta pienemmät lapset tarvitsevat aikuisen apua ja valvontaa peseytyessään.

3–4-vuotiaat

Yhdysvaltalainen lastenlääkäri Krupa Playworth sanoo PureWow’n haastattelussa, että 3–4-vuotiaita on enemmänkin tapana kylvettää kuin käyttää suihkussa. Joka tapauksessa kahdesta kolmeen pesukertaa viikossa on riittävä määrä.

kuinka usein lapsi suihkuun

Lapsen iho on herkkä, joten sitä ei saa pestä liian usein.

Playworthin mukaan päiväkodeista saatavia pöpöjä voi nitistää jopa päivittäisellä pesulla, joskin tautien torjumiseen riittää jo käsien ja kasvojen pesu heti, kun lapsi palaa kotiin päiväkodista.

Liiallista pesemistä tulee välttää, sillä lapsen iho on herkkä.

Lue myös: Pitääkö pikkulapsen hiukset pestä shampoolla? Kampaaja ja allergia-asiantuntija vastaavat

5–9-vuotiaat

Playworth suosittelee, että tähän ikäryhmään kuuluva lapsi kävisi suihkussa vähintään kaksi kertaa viikossa. Suihkuun pitää mennä myös voimakkaan hikoilun ja likaantumisen jälkeen.

Playworth huomauttaa, että jos lapsi kärsii allergiasta tai atooppisesta ihottumasta, lapsi voi hyötyä tätä useammastakin pesukerrasta. Nämä asiat ovat kuitenkin aina tapauskohtaisia, joten niissä on hyvä kääntyä lastenlääkärin puoleen.

10–12-vuotiaat

Tässä ikäryhmässä lapsen suihkun tarve vaihtelee, sillä jokaisen murrosikä etenee omaan tahtiinsa.

Playworthin suositus on, että 10–12-vuotiaat kävisivät suihkussa vähintään kaksi kertaa viikossa sekä aina tarpeen mukaan. Kuitenkin jos lapsen murrosikä on jo käynnistynyt, vanhemman tulisi ohjata häntä käymään pesulla yhä useammin.

kuinka usein lapsi suihkuun

Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä useammin hänen on hyvä mennä suihkuun.

13-vuotiaat ja sitä vanhemmat

Playworthin mukaan teini-ikäinen lapsi pitäisi passittaa suihkuun päivittäin. Voi olla, että vanhemman täytyy muistuttaa varsinkin tämän ikäryhmän nuorimmille, että suihku tekisi hyvää.

Lisäksi teinin on hyvä pestä kasvonsa pari kertaa päivässä, mikä edesauttaa ihon hyvinvointia hormonien myllertäessä.

Kuinka usein lapsi suihkuun -lista vielä koottuna:

  • 3–4-vuotiaat: kaksi tai kolme kertaa viikossa
  • 5–9-vuotiaat: vähintään kaksi kertaa viikossa ja tarpeen mukaan (uimisen jälkeen, aurinkorasvan tai hyönteismyrkyn käytön tai hikoilun jälkeen sekä aina näkyvän lian niin vaatiessa)
  • 10–12-vuotiaat: vähintään kaksi kertaa viikossa ja tarpeen mukaan (tässä ikäryhmässä suihkun tarve vaihtelee todella paljon, koska murrosikä etenee kaikilla omaa tahtiaan)
  • 13-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset: päivittäin

Lähde: PureWow

Lue myös: Voiko vanhemman näkeminen alastomana häiritä lasta? Monessa perheessä saunotaan murrosiän jälkeenkin yhdessä

Kommentit (4)

Ihan järjetöntä käydä suihkussa päivittäin oli sitten nuori tai vanha. Toki jos urheilee niin pitääkin käydä. Mutta suurinosa ihmisistä ei tee muuta kuin kävelee autolle ja takaisin. Loppuaika istutaan ja tietokoneella ollaan

No olipa juttu. Ihan älytön. Meillä lapset käy suihkussa jatkuvasti ja sauna lämpiää useimpina päivinä. Meidän 7v saattaa talvella sanoa alkuillasta että voisiko saunan lämmittää tai haluaa kuumaan suihkuun. Uimahallissa käydään joka viikko 1-2kertaa. Ei lasten tarvitse joka kerta saippuaa tai shamppoota köyttää mutta meillä kyllä suihku laulaa koska he itse haluavat sinne.

Jaahans ja taas yksi joka katsoo vain omien pienten pinkkien lasien läpi. Kaikkialla ei käydä 1-2 kertaa viikossa uimahallissa ja kaikki lapset eivät halua suihkuun joka päivä ei edes joka toinen tai kolmas. Mielestäni ihan hyvä juttu niille jotka tuskailee päinvastaisten haasteiden kanssa, että mikä määrä taisteluita riittää per viikko yleisesti.

Mutta ihan vinkkinä suosittelen käymään ulkona aika-ajoin ja riisumaan ne lasit niin huomaat, että maailma koostuu erilaisista ihmisistä ja varsinkin lapsista joille sääntöjen ja tapojen noudattaminen ei ole vielä yhtä juurtunut kuin aikuisille jotka tekevät asioita vaikkei niistä pidäkkään.

”Lisäksi teinin on hyvä pestä kasvonsa pari kertaa päivässä, mikä edesauttaa ihon hyvinvointia hormonien myllertäessä.”

Ei taida kysymys olla treenien tai muun aktiviteettien määrästä vaan ihan jostain muusta kun puhutaan teineistä miksi siellä suihkussa olisi hyvä käydä…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X