Lapsi 22.02.2024

Apua, lapsi pelkää kampaamoon menoa! Näillä vinkeillä pärjäätte

Kampaaja kertoo, minkä ikäisenä parturointi kannattaa aloittaa ja miten pienen asiakkaan jännitystä voi lievittää.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Aikuiset odottavat kampaamoon pääsyä innolla. Tiedossa on hemmottelua, ulkonäön kohentelua, kenties hetki omaa aikaa.

Pienelle lapselle tilanne on usein toinen. Lasten hiuksiin erikoistunut kampaamoyrittäjä Sari Oja kertoo, että varsinkin ensimmäisellä kampaamokäynnillä on tavallista jännittää.

Jotkut pikkuasiakkaat tulevat kampaamoon uteliaina, toisilla pelkotilat ovat voimakkaita. Onneksi pikkuasiakkaan jännitystä voi lievittää niin kotona kuin kampaamossakin.

Milloin on sopiva ikä mennä kampaajalle?

Kampaamossa palvellaan kaikenikäisiä lapsia. Nuorimmat asiakkaat ovat alle vuoden, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että lapsella on ollut tuuhea tukka jo syntyessään.

Sari Ojan mukaan sopiva ikä ensikäynnille on noin 2–3 vuotta. Sen ikäinen ei välttämättä jännitä kampaamoon menoa samalla tavalla kuin myöhemmin, koska iän karttuessa lapselle kertyy enemmän kokemusta lääkärissä käymisestä.

Lapsen silmissä lääkärin vastaanotolla ja kampaamossa käymisessä on paljon samaa. Molemmissa paikoissa vastassa on vieras aikuinen, joka istuu tuolilla ja juttelee mukavasti. Hymyilevällä muukalaisella on tarvikekärry täynnä oudon näköisiä välineitä.

Ero, jota lapsi ei osaa tehdä lääkärin ja kampaajan välille, on ikävien yllätysten uhka. Lääkärissä on joskus pakko tehdä epämukavia tai kivuliaita toimenpiteitä. Kampaamossa ei ole pakko tehdä mitään, Oja painottaa – eivätkä toimenpiteet käy koskaan kipeää.

Hiukset leikataan lapsen ehdoilla

Sari Oja ymmärtää sen, että monilla vanhemmilla on vahva tahto saada lapsen hiukset siistityksi. Hän kuitenkin tietää, että pakottamalla ei saada aikaan toivottua lopputulosta.

– Jos lasta pelottaa, ensin lähdetään luomaan hänelle turvallista tunnetta. Ei edetä liian nopeasti, vaan mennään lapsen ehdoilla. Kun luottamus on saavutettu, hiuksille saa yleensä tehdä mitä on tarkoituskin.

Usein Oja esittelee lapsiasiakkaille välineitä, joita hiustenleikkuussa tullaan käyttämään. Hän antaa lapsen koskea kaikkiin tarvikkeisiin, paitsi saksiin, teriin ja trimmereihin. Kun lapsi tietää, mitä kärryssä on ja mitä tarvikkeilla tehdään, jännitys yleensä lievenee.

Oja on huomannut, että monesti pojat pelkäävät kampaamoon menoa enemmän kuin tytöt. Syy piilee siinä, että usein kampaaja työskentelee sitä lähempänä ihoa ja korvia, mitä lyhyemmät hiukset lapsella on.

Aina hiustenleikkuu ei onnistu ensimmäisellä kerralla, jos pelkotila on voimakas. Silloin varataan uusi aika ja kokeillaan myöhemmin uudestaan.

Lue myös: 5 tavallista virhettä, joita kampaaja ei tekisi lapsen hiusten harjaamisessa

Lasta voi valmistella positiivisen kautta

Tärkeimmät valmistelut kampaajalle menoa varten tapahtuvat kotona. Sari Oja suosittelee, että vanhempi puhuisi parturoinnista myönteiseen sävyyn. Vanhempi voi tuoda esille, että hiusten leikkaamisen jälkeen suortuvat eivät enää kutita tai valahda silmille.

– Jokainen vanhempi tuntee oman lapsensa parhaiten ja siten myös parhaan lähestymistavan. Jos kotona asustelee Elsa-fani, voi kertoa, että Elsakin hoitaa hiuksiaan hyvin, ja siksi hänellä on niin upea tukka.

Sen sijaan Oja kehottaa välttämään sitä, että esimerkiksi kotoa löytyvää trimmeriä esittelisi lapselle. Kodin laitteesta voi kuulua paljon kovempi ääni kuin ammattilaisen trimmeristä, ja vanhempi saattaa viedä pärisevän koneen turhan nopeasti lähelle lasta.

Lisäksi Oja suosittelee, ettei vanhempi käyttäisi fraasia ”ei se satu”, kun kampaamoon suunnataan ensimmäistä kertaa.

– Ei toki satukaan, mutta lapsi ei todennäköisesti hoksaa edes ajatella kipeää käymisen mahdollisuutta, ellei ajatusta istuteta hänen päähänsä.

On mahdollista, että lapsen logiikassa myös hiuksissa on tuntoaisti. Tällöin vanhempi voi yrittää välttää käyttämästä sanaa leikkaaminen ja puhua mieluummin vaikkapa trimmauksesta.

Ajoitus auttaa paljon

Kaikista tärkeintä jännityksen hoidossa on tulla paikalle ajoissa. Tällöin kiire ja paine jäävät kampaamon oven ulkopuolelle.

Sari Oja muistuttaa, että jotkut lapset ovat temperamentiltaan sellaisia, että hoputus ja nopeasti eteneminen saavat heidät lukkoon. Tällöin hiustenleikkuu ei välttämättä onnistu.

Kampaamoon voi ottaa mukaan myös mieluisan lelun tai tabletin, josta lapsi voi katsoa toimenpiteen aikana piirrettyjä. Jo ennen kampaamokäyntiä lapsen kanssa voi lukea aiheeseen liittyvää kuvakirjaa tai katsoa animaation, jossa hahmot menevät kampaajalle. Silloin lapselle on muodostunut ennakkoon käsitys siitä, mitä kampaamossa tulee tapahtumaan.

Yksittäisenä vinkkinä Sari huomauttaa, että voi olla hyvä idea ottaa mukaan vaihtovaatteet. Jotkut lapset ovat erittäin herkkiä kutinalle, jota hiustenpätkät aiheuttavat. Jos ensikäynnistä jää huonoja muistoja, seuraavalla kerralla voi olla entistä hankalampaa saada hiustenleikkuu tehtyä.

Ennen kampaamoon tulemista on hyvä huolehtia perustarpeista. Kun kampaamoon saavutaan virkeänä, ravittuna ja niin, etteivät vessahätä tai märkä vaippa vaivaa, pienikin asiakas jaksaa paremmin.

Lue myös: Pitääkö pikkulapsen hiukset pestä shampoolla? Kampaaja ja allergia-asiantuntija vastaavat

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X